Nyhetsstudio

Amanda Walnum

97 nye coronasmittede:

Det var ved midnatt natt til søndag registrert 16.368 coronasmittede personer her i landet. Det er en økning på 97 meldte tilfeller siste døgn.
Dagen før ble det registrert 135 nye tilfeller, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

Til sammen var 1.198.048 personer fram til fredag testet for coronavirus i Norge. I alt 28 coronapasienter var fredag innlagt på sykehus. Det er fire flere enn dagen før. Tre pasienter får respiratorbehandling. Disse tallene oppdateres ikke av FHI i helgen.

FHI har registrert 278 coronarelaterte dødsfall her i landet siden mars. Den største gruppen døde er i alderen 80 til 89 år, og 52 prosent av de døde er menn.

FHI understreker at det ikke alltid er mulig å slå fast om de coronasmittede har dødd av eller med covid-19.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Rundt 1000 i karantene i Gjøvik:

Onsdag ble 297 elever og 24 lærere ved Kopperud skole i Gjøvik satt i karantene. Samtidig er det registrert tre nye smittetilfeller det siste døgnet.

Ifølge Oppland Arbeiderblad skal totalt 1600 nå sitte i karantene i Gjøvik, hvorav 1200 er elever. De resterende 400 er ansatte ved kommunens skoler og barnehager, samt nærkontakter og familiemedlemmer av smittede, skriver avisa.

På sine nettsider opplyser kommunen det er registrert tre nye smittetilfeller i kommunen: En mann i 30-årene er satt i utenlandskarantene, mens en kvinne i 20 årene og en gutt under 20 år har fått påvist viruset etter å ha hatt nærkontakt med en person som har vært smittet.

Totalt i kommunen er det nå registrert 114 personer som er eller har vært smittet. Hele 82 av disse er registrert i oktober.

(NTB / Dagbladet)

Ny smitterekord i Italia:

Det siste døgnet er det meldt om 24 991 nye smittetilfeller i Italia.

Det er det høyeste antallet tilfeller på én dag så langt under pandemien.

Det er er også meldt om 205 nye dødsfall i landet.

Foto: S.Borisov / Shutterstock / NTB
Eksplosiv utvikling

Eksplosiv utvikling

dagbladet

24 701 nye smittede i Storbritannia:

Det siste døgnet har 24 701 personer fått påvist coronasmitte i Storbritannia. Det er også meldt om 310 nye dødsfall.

Det melder Sky News.

Tirsdag ble det meldt om 367 nye dødsfall i Storbritannia, og 22 885 nye smittetilfeller.

Foto: Bucchi Francesco / Shutterstock / NTB
Eksplosiv utvikling

Eksplosiv utvikling

dagbladet

Ny ansatt ved Finnmarkssykehuset coronasmittet:

På en pressekonferanse onsdag ettermiddag opplyser Hammerfest sykehus at enda en ansatt har fått påvist coronasmitte ved sykehuset.

Vedkommende var allerede ute i karantene.

- Totalt har vi registrert 22 ansatte som har vært smittet av coronaviruset på sykehuset, sier administrerende direktør Siri Tau Ursin i Finnmarkssykehuset på den digitale pressekonferansen.

Foto: Finnmarkssykehuset / NTB
- Smitten sprer seg i hele Finnmark

- Smitten sprer seg i hele Finnmark

dagbladet

Tyskland stenger restauranter:

Tyske restauranter stenger fra og med mandag og ut november som en del av nedstengingen i et forsøk på å stoppe smittespredningen.

Det opplyser kilder fra myndighetene til nyhetsbyrået DPA. Også Reuters bekrefter dette.

The Guardian siterer også rapporter som viser at innbyggerne i Tyskland ikke får lov til å møte mer enn ti personer i tida framover.

Det er også forventet at myndighetene vil be innbyggerne om å unngå unødvendige fritidsreiser.

Det vil bli tatt en vurdering på om tiltakene skal forlenges eller ei om to uker, ifølge The Guardian.

Foto: Shutterstock / NTB

Hansson stiller likevel:

Rasmus Hansson stiller likevel som kandidat når det kommer benkforslag til andreplassen på stortingslista til Oslo MGD.

Det melder han selv på Facebook.

- Presset for å stille ble for stort, hyggelig og overbevisende. Jeg vil på Stortinget sammen med en stor MDG-gruppe for å dytte norsk politikk mye lenger i grønn retning enn politikken noen gang før har opplevd, sier Hansson i en pressemelding.

Ti MDG-medlemmer fra Oslo fremmet onsdag et benkeforslag om å få Hansson oppført som andrekandidat på partiets liste til stortingsvalget.

Dermed har Hulda Holtvedt (21) igjen konkurranse om plassen.

- Nå blir det opp til medlemmene i Oslo MDG å avgjøre hvem som får andreplassen, legger Hansson til.

Hanson trakk seg opprinnelig fordi han ikke fikk en tydelig innstilling fra MDGs nominasjonskomité.

Selve nominasjonsmøtet finner sted 26. november. Lan Marie Berg (33) er førstekandidat i Oslo MDG.

(Dagbladet/NTB)

Foto: NTB
Holtvedt (21) utfordrer Hansson (66)

Holtvedt (21) utfordrer Hansson (66)

dagbladet

NNN og NHO Mat og Drikke ikke enige:

NNN og NHO Mat og Drikke kom ikke til enighet i forhandlingene onsdag.

- Jeg hadde håpet at vi hadde kommet frem til en løsning gjennom forhandlingene, men det gikk ikke. Det var for stor avstand mellom partene, og vi trenger nå bistand fra Riksmekleren for å komme i havn, sier tariffansvarlig i NNN Jarle Wilhelmsen i en pressemelding.

Forhandlingene går nå til mekling.

- Kan bli sesongvaksine:

Det er ikke sikkert en coronavaksine blir en engangsvaksine, slik mange håper på.

Det forteller vaksineekspert og forsker på immunitet ved Universitet i Oslo, Gunnveig Grødeland, til podkasten «Rett På».

I så fall kan det bety at man må ta en vaksine rutinemessig flere ganger for å være beskyttet mot COVID 19.

Ny forskning fra Storbritannia viser også at antistoffene som utvikles etter sykdommen kan være borte måneder etter at man er frisk igjen, hvilket gjør en flokkimmunitet vanskelig.

Studien REACT 2 er foreløpig ikke fagfellevurdert men har vist en antistoffnedgang i befolkningen fra 6% til 4,4% mellom juli og september.

- Det vi har sett så langt i pandemien er at det vil være svært vanskelig å oppnå noen form for flokkimmunitet, i og med at vi ser en opplombstring nå også i områder som har vært hardt rammet, sier Grødeland.

Det betyr i så fall at vi står igjen med enten vaksine eller tiltak som alternativ. Men Grødeland tror likevel ikke at det er sikkert vi må fullvaksinere befolkningen.

- Det kommer an på hvordan viruset utvikler seg videre, og på hvordan immuniteten i befolkningen utvikler seg. Det er fortsatt så mye vi ikke kjenner at vi bør holde muligheten åpen for at vi ikke vaksinerer alle.

Hør hele intervjuet med Grødeland i dagens «Rett På».

Væpnet politiaksjon - en pågrepet:

Politiet har hatt en væpnet aksjon i Stjørdal senturm i Trøndelag, melder Trøndelag politidistrikt på Twitter.

En person skal ha truet en ansatt i kommunen.

- En ansatt i Stjørdal kommune mottok i dag en telefon hvor hun ble drapstruet. Vedkommende skulle egenltig true saksbehandleren sin i Nav, men i kommunen er det flere med samme navn, og vedkommende endte da opp med å drapstrue feil person, sier operasjonsleder Wenche Johnsen til Dagbladet.

Årsaken til drapstrusselen skal angivelig være at vedkommendes ønske ikke ble innvilget av Nav.

Personen er en kjenning av politiet. Politiet har tatt beslag i et luftvåpen og et plombert våpen.

- Vedkommende ble pågrepet uten dramatikk, og fraktes nå til arresten.

Høie forklarer NRK-kritikken:

I tirsdagens program av «Debatten» på NRK snakket programleder Fredrik Solvang om munnbindpåbudet i Oslo som gjelder på kollektivtransport, og innendørs på offentlige steder om man ikke kan holde én meters avstand.

I et spørsmål til byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, sier Solvang at Folkehelseinstituttet de siste månedene ikke har anbefalt bruk av munnbind. Det reagerte helseminister Bent Høie på.

- Dette er veldig viktig for meg å understreke, for folk kan få et annet inntrykk når de hørte på deg nå. Folkehelseinstituttet har anbefalt alle de munnbindrådene og reglene i Oslo som gjelder nå, begynner Høie.

- Fredrik, du kan ikke skape usikkerhet om dette. Dette er alvorlige spørsmål. Folkehelseinstituttet står bak alle munnbindreglene i Oslo. Punktum, sier Høie videre.

Uner onsdagens pressekonferanse stiller Dagbladet spørsmål til Høie om hans reaksjonen til Solvnags kritiske spørsmål.

- Hva var årsaken til at du reagerte som du gjorde?

- Det var ikke at Fredrik stilte kristiske spørsmål om munnbind, for det er jobben hans. Det jeg reagerte på var at måten han fremstilte de samtalene han hadde hatt med Folkehelseinstituttet på, det kunne gi et inntrykk av at Folkehelseinstituttet ikke anbefalte bruk av munnbind, forklarer Høie.

Han understreker at Solvang har rett i at det er varierende kunnskapsgrunnlag for bruk av munnbind, og mener programlederen gjorde rett i å stille spørsmål.

- Men det jeg reagerte på var at han gjorde det på en sånn måte at de som så på programmet kunne få et inntrykk av at Folkehelseinstituttet var uenige i rådene om munnbindbruk. Det var viktig for meg at det ikke ble stående som et inntrykk.

- Hva følte du da?

- Jeg følte at vi snakker om viktige ting, og da er det også riktig, og viktig, for meg å gi beskjed så ingen skal tenke at det bare er noe Raymond Johansen har funnet på, sier Høie til Dagbladet.

Foto: NRK

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.