JoeBiden

53.5%

DonaldTrump

45.3%

345

193

US election logo

Grafen viser fordeling av valgmenn basert på de siste meningsmålingene. *Prosent av totale velgere (popular vote)

Nyhetsstudio

Amanda Walnum

Advarer mot glatte veier:

Rett før klokka to natt til søndag advarer politiet i Trøndelag om glatte veier i distriktet.

- Politiet får meldinger fra store deler av distriktet om snødekte og glatte veier. Det anmodes om at billister kjører etter forholdene og at man bruker dekk som er egnet for aktuelle føre! Vegtrafikksentralen er kjent med forholdene, skriver politiet på Twitter.

Rett over klokka 6 søndag morgen advarer også politiet i Møre og Romsdal.

- Vi har mottatt et par meldinger om utforkjøringer i fylket på grunn av glatte veier. Ingen personskade i forbindelse med de hendelsene. Dersom du skal ut å kjøre nå på morgenen, ta en ekstra vurdering opp mot hvilke dekk du har og hvor du skal, skriver politiet.

Lørdag kveld kom også politiet i Innlandet med en klar advarsel til trafikanter i distriktet.

- Det snør og er svært glatt på fjelloverganger i distriktet. Bruk egnede dekk om du skal ut å kjøre.

Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Nasa: Vellykket landing på asteroide:

Nasas romfartøy har gjennomført en vellykket landing på asteroiden Bennu, opplyser den amerikanske romfartsorganisasjonen.

Fartøyet Osiris-Rex landet i noen sekunder på asteroiden Bennu, som er ligger 330 millioner kilometer unna og er full av store steiner. Asteroiden har en radius på rundt 250 meter.

Landingen ble bekreftet av Nasa klokken 00.12 norsk tid, men selve hendelsen skjedde om lag 18 minutter tidligere. Årsaken er at det tok så lang tid å sende signalet fra romfartøyet og tilbake til jorden.

Målet med den korte landingen er å samle inn støv og stein fra bakken og returnere de små bitene av asteroiden tilbake til jorden. De innsamlede prøvene er først tilbake på jorden i 2023.

(NTB)

Foto: NASA / Goddard / University of Arizona / CSA / York / MDA via AP/NTB

169 nye smittede siste døgn:

Det var ved midnatt natt til onsdag registrert 16 771 coronasmittede personer her i landet. Det er en økning på 169 meldte tilfeller siste døgn.

Det er 23 flere enn dagen før og 15 flere enn til samme tid forrige uke.

Den siste uken er det totalt meldt om 819 nye coronatilfeller i Norge, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS). Til sammen er vel 1,5 millioner personer nå blitt testet for coronavirus i Norge.

I alt var 29 coronapasienter innlagt på sykehus tirsdag, som er én mer enn dagen før.

FHI har registrert 278 coronarelaterte dødsfall her i landet siden mars. Den største gruppen døde er i alderen 80 til 89 år, og 52 prosent av de døde er menn. FHI understreker at det ikke alltid er mulig å slå fast om de coronasmittede har dødd av eller med covid-19.

(NTB)

Foto: Shutterstock / NTB

Tvang storby i kne:

Tirsdag kveld bekrefter statsminister Boris Johnson at Manchester-regionen vil bli satt under landets strengeste coronaregler fra og med midtnatt torsdag.

Beslutningen kommer etter at det i flere dager har pågått harde ordutvekslinger og diskusjoner mellom regjeringa og de lokale myndighetene.

Bakgrunnen er at Manchester ikke har villet gå i lockdown for å få bukt med de høye smittetallene, med mindre de blir tilstrekkelig kompensert økonomisk.

The Guardian beskriver konflikten med termer som «kaos» og «raseri».

Kort tid i forkant av statsministerens kunngjøring, ble det kjent at kveldens forhandlinger ikke førte frem.

De lokale mynighetene mente det var fordi de ikke ble tilbudt en tilstrekkelig kompensasjon til byens innbyggere og hevdet regjeringa dermed forlot forhandlingsbordet.

Ifølge The Guardian skal uenighetene til sist ha stått på fem millioner pund, tilsvarende 1.78 pund per innbygger. Manchester ønsket totalt 65 millioner pund i kompensasjon for byens bedrifter, mens regjeringa nektet å overstige 60 millioner pund.

- Regjeringa spiller poker med folks liv, sa borgemester i Manchester, Andy Burnham, under en direktesendt tale tirsdag kveld.

Han la til at byens innbyggere nå går en tøff vinter i møte.

Det har blitt advart om at Manchesters sykehus er i ferd med å gå tomme for intensivplasser.

Johnson uttalte tirsdag kveld at han nå håper Manchester vil jobbe med regjeringa for å implementere restriksjonene, og at regjeringa fortsatt holder døra åpen for videre diskusjoner vedrørende kompensajon for bedriftene de nærmeste dagene.

Ifølge The Guardian vil med denne beslutninga seks millioner briter leve under de strengeste coronareglene fra fredag. Det tilsvarer hver tiende innbygger i landet.

Statsminister Boris Johnson under pressekonferansen tirsdag kveld. Foto: Leon Neal / Pa Photos / NTB
Corona-Europa: - - Sannsynlig at døds­tallene vil stige kraftig

Corona-Europa: - - Sannsynlig at døds­tallene vil stige kraftig

dagbladet

Reuters: Soldater åpnet ild mot demonstranter i Lagos:

Soldater åpnet ild mot en rekke personer som demonstrerte mot påstått politibrutalitet i Lagos i Nigeria tirsdag, ifølge Reuters, som siterer tre ikke-navngitte kilder. Et av vitnene skal ha hørt skudd etterfulgt av sirener.

Amnesty International skriver i en uttalelse at de har mottatt «troverdige, men urovekkende bevis» på at hendelsen har funnet sted. De skriver at «bruken av overdrevet makt medførte at flere demonstranter mistet livet i hovedstaden».

De undersøker nå de angivelige drapene, ifølge Al Jazeera.

Reuters opplyser at demonstrasjonene har pågått i mer enn én uke.

DEMONSTRASJON: Etter 13 dager med protester har myndighetene nå lagt ned 24 timers portforbud for å få bukt med demonstrasjonene, melder AP. Foto: Sunday Alamba / AP / NTB

Unormalt høye dødstall i USA:

Antall døde i USA under coronapandemien er over 280.000 høyere enn i et normalår, viser nye tall fra smitteverninstituttet CDC.

Tallene som viser den såkalte overdødeligheten, omtales av avisa Washington Post. Overdødeligheten viser forskjellen mellom antall dødsfall under pandemien og det tilsvarende tallet man ville forventet i samme periode i et normalår.

Mellom 1. februar og 16. september var overdødeligheten på rundt 285.000. Det betyr at tallet nå trolig har passert 300.000.

Tallet er betydelig høyere enn antall registrerte coronadødsfall i USA, som er i overkant av 225.000. En mulig forklaring på forskjellen er at mange mennesker har dødd av andre sykdommer fordi de har vært redde for å oppsøke sykehus under pandemien.

(NTB)

MINNESMERKE: Hvite kors satt opp i Tulsa i Oklahoma til minne om dem som har dødd av covid-19 i den amerikanske delstaten. Foto: Mike Simons / Tulsa World / AP / NTB

- Dette burde jeg ha gjort selv:

I et langt innlegg på sin facebook-side kommenterer statsminister Mette Frederiksen i kveld Metoo-bølgen som har skyllt inn over Danmark den siste tida.

- 2020 bør være året da vi i Danmark seriøst tar krenkelser og kjønnsdiskriminering på alvor. Det handler ikke om flørting eller seksuelle relasjoner - det handler om maktmisbruk. Derfor er det problematisk, er blant det hun skriver i innlegget.

Seinest i går ble statsministerens partifelle, utenriksminister Jeppe Kodof, anmeldt for voldtekt på bakgrunn av et samleie han hadde med en 15-årig jente i 2008.

Tidligere samme dag meddelte også overborgermester i København, Frank Jensen, at han trekker seg fra jobben og som nestleder i det samme partiet.

- Det er ikke rettferdig at Sofie Linde startet denne prosessen i Sosialdemokratene. Det skulle jeg ha gjort selv, skriver statsministeren videre og legger til at hun har vært i partiet siden hun var ung og dermed kjenner mange hjørner av partiet.

Hun skriver likevel at sakene må håndteres med respekt, ydmykhet, anstendighet, profesjonalitet, omsorg og empati.

Som et ledd i håndteringen informerer Frederiksen om at det nå er opprettet en ordning gjennom et advokatfirma, hvor alle som har opplevd en upassende oppførsel kan melde anonymt fra, uavhengig av partitilhørighet.

Frederiksen skriver også at nasjonalstyret i Sosialdemokratene vil utarbeide nye retningslinjer, for å unngå at dette fortsetter å skje i eget parti.


Danmarks statsminister Mette Frederiksen, her avbildet i forbindelse med en pressekonferanse om coronasituasjonen. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / AFP / NTB

Kjørelærer påkjørt av annen kjørelærer:

Politiet i Innlandet rykket tirsdag kveld ut etter melding om en trafikkulykke ved Kloppen på Østre Toten.

- Ulykken har skjedd i forbindelse med at kjøreskolelærere har drevet med opplæring av elver. Under demonstrasjon av mørkekjøring har en kjøreskolelærer kjørt på en annen kjøreskolelærer, skriver politiet på Twitter.

Personen som ble påkjørt har trolig pådratt seg bruddskader, og er fraktet til Gjøvik legevakt.

Nesbø-roman blir HBO-serie:

Jo Nesbøs «Sønnen» blir TV-serie på HBO, skriver bransjenettstedet Deadline.com.

En rekke store stjerner, blant dem Jake Gyllenhaal, er bekreftet til prosjektet.

Den Oscar-nominerte Denis Villeneuve står oppført som regissør. Han har tidligere regissert storfilmer som «Prisoners» (2013), «Arrival» (2016) og «Blade Runner 2049» (2017).

I en uttalelse til VG skriver Nesbø at det er en ære at «toppfolkene hadde lyst til å gjøre serie av boka».

- Jeg ønsker dem lykke til med jobben, sier han.

Nesbøs «Sønnen» omhandler hovedkarakteren og politisønnen Sonny Lofthus som er ute etter hevn når han får vite sannheten om farens selvmord. Boka er ikke en del av Harry Hole-universet til Nesbø, og er lagt til Oslo.

Den blir beskrevet som en «mørk og voldsom» roman.

- Jeg tror hevnfantasien finnes hos mange mennesker. Vi kan gå så langt som at vi starter å fantasere om en urett som blir begått mot oss, for dermed å rettferdiggjøre hevnfantasien som kommer etterpå, sa Nesbø til Dagbladet i anledning bokutgivelsen i 2014.

Les Dagbladets anmeldelse av boka her.

Harry Hole er det eneste som mangler

Harry Hole er det eneste som mangler

dagbladet

Knivstukket på kjøpesenter - alvorlig skadd:

En person er knivstukket på Årvoll senter i Oslo, melder Oslo politidistrikt på Twitter.

Operasjonsleder i Oslo-politiet, Cathrine Silju, forteller til Dagbladet at knivstikkingen angivelig skal ha skjedd på en pub inne på kjøpesenteret.

- En mann i slutten av 30-åra er fraktet med ambulanse til Ullevål sykehus med knivstikk i mageregionen. Vedkommende betegnes som alvorlig skadd, sier Silju.

Politiet har pågrepet en mann i 20-åra. Det er foreløpig ukjent om det er en relasjon mellom de involverte.

- Per nå mistenker vi ikke flere gjerningspersoner, sier Silju.

Hendelsesforløpet er ikke kjent, men Silju understreker at politiet nå jobber med vitneforklaringer og sikring av bevis på åstedet.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Knivstikking i Tønsberg:

Politiet i Sør-Øst rykket tirsdag kveld ut etter melding om at en mann skal være knivstukket i Tønsberg.

Mannen skal ha pådratt seg skader i foten, og blir tatt hånd om av helse.

- Det er snakk om en 20 år gammel mann fra Tønsberg. Han ble fraktet til legevakten med ukjent skadeomfang, sier operasjonsleder Merete Kvaal til Dagbladet.

Politiet har ikke kontroll på mistenkte, men patruljer søker etter gjerningspersoner i området.

- Vi vet foreløpig ikke noe om årsaken til hendelsen, og det er ukjent om det er noen relasjon mellom partene, sier Kvaal.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.