Nyhetsstudio

Amanda Walnum

Våpenhvilen er brutt i Nagorno-Karabakh:

Aserbajdsjan og Armenia beskylder hverandre for å ha brutt den humanitære våpenhvilen i Nagorno-Karabakh bare timer etter den trådte i kraft.

Pressetalskvinnen til den armenske forsvarsministeren skrev først på Twitter at Aserbajdsjan hadde brutt våpenhvilen. Ifølge henne begynte aserbajdsjanerne å kaste artillerigranater allerede fire minutter etter midnatt, da våpenhvilen trådte i kraft. De har også fyrt av raketter, heter det videre.

Aserbajdsjans forsvarsdepartement melder imidlertid at det var armenske styrker som først brøt våpenhvilen. Ifølge departementet skal armenerne ha brukt granatkastere og åpnet artilleriild, skriver det aserbajdsjanske nyhetsbyrået APA.

Det er ikke meldt om skader på personell.

Kort tid etter at en første våpenhvile trådte i kraft forrige helg, beskyldte partene hverandre for å bryte den. Før partene ble enige om den siste våpenhvilen, ble det lørdag meldt at minst tolv sivile var drept og over 40 såret i et armensk rakettangrep mot et boligområde i byen Ganja i Aserbajdsjan.

Flere boligblokker ble lagt i grus i angrepet, som kom timer etter ny skyting mot Stepanakert, den største byen i utbryterrepublikken Nagorno-Karabakh. Aserbajdsjanske styrker antas å ha stått bak dette.

(NTB)

Naboer trøster hverandre etter at et hus ble ødelagt i Stepanakert i Nagorno-Karabakh-regionen 17. oktober. Foto: AP
Studioet fortsetter under annonsen

Siste nytt fra Hammerfest:

På en pressekonferanse onsdag ettermiddag opplyser Hammerfest sykehus at enda en ansatt har fått påvist coronasmitte ved sykehuset.

Vedkommende var allerede ute i karantene.

- Totalt har vi registrert 22 ansatte som har vært smittet av coronaviruset på sykehuset, sier administrerende direktør Siri Tau Ursin i Finnmarkssykehuset på den digitale pressekonferansen.

Følg pressekonferansen direkte på Dagbladet TV.

Foto: Finnmarkssykehuset / NTB
- Smitten sprer seg i hele Finnmark

- Smitten sprer seg i hele Finnmark

dagbladet

Tyskland stenger restauranter:

Tyske restauranter stenger fra og med mandag og ut november som en del av nedstengingen i et forsøk på å stoppe smittespredningen.

Det opplyser kilder fra myndighetenen til nyhetsbyrået DPA.

Dagbladet oppdaterer saken.

Foto: Shutterstock / NTB

Hansson stiller likevel:

Rasmus Hansson stiller likevel som kandidat når det kommer benkforslag til andreplassen på stortingslista til Oslo MGD.

Det melder han selv på Facebook.

- Presset for å stille ble for stort, hyggelig og overbevisende. Jeg vil på Stortinget sammen med en stor MDG-gruppe for å dytte norsk politikk mye lenger i grønn retning enn politikken noen gang før har opplevd, sier Hansson i en pressemelding.

Ti MDG-medlemmer fra Oslo fremmet onsdag et benkeforslag om å få Hansson oppført som andrekandidat på partiets liste til stortingsvalget.

Dermed har Hulda Holtvedt (21) igjen konkurranse om plassen.

- Nå blir det opp til medlemmene i Oslo MDG å avgjøre hvem som får andreplassen, legger Hansson til.

Hanson trakk seg opprinnelig fordi han ikke fikk en tydelig innstilling fra MDGs nominasjonskomité.

Selve nominasjonsmøtet finner sted 26. november. Lan Marie Berg (33) er førstekandidat i Oslo MDG.

(Dagbladet/NTB)

Foto: NTB
Holtvedt (21) utfordrer Hansson (66)

Holtvedt (21) utfordrer Hansson (66)

dagbladet

NNN og NHO Mat og Drikke ikke enige:

NNN og NHO Mat og Drikke kom ikke til enighet i forhandlingene onsdag.

- Jeg hadde håpet at vi hadde kommet frem til en løsning gjennom forhandlingene, men det gikk ikke. Det var for stor avstand mellom partene, og vi trenger nå bistand fra Riksmekleren for å komme i havn, sier tariffansvarlig i NNN Jarle Wilhelmsen i en pressemelding.

Forhandlingene går nå til mekling.

- Kan bli sesongvaksine:

Det er ikke sikkert en coronavaksine blir en engangsvaksine, slik mange håper på.

Det forteller vaksineekspert og forsker på immunitet ved Universitet i Oslo, Gunnveig Grødeland, til podkasten «Rett På».

I så fall kan det bety at man må ta en vaksine rutinemessig flere ganger for å være beskyttet mot COVID 19.

Ny forskning fra Storbritannia viser også at antistoffene som utvikles etter sykdommen kan være borte måneder etter at man er frisk igjen, hvilket gjør en flokkimmunitet vanskelig.

Studien REACT 2 er foreløpig ikke fagfellevurdert men har vist en antistoffnedgang i befolkningen fra 6% til 4,4% mellom juli og september.

- Det vi har sett så langt i pandemien er at det vil være svært vanskelig å oppnå noen form for flokkimmunitet, i og med at vi ser en opplombstring nå også i områder som har vært hardt rammet, sier Grødeland.

Det betyr i så fall at vi står igjen med enten vaksine eller tiltak som alternativ. Men Grødeland tror likevel ikke at det er sikkert vi må fullvaksinere befolkningen.

- Det kommer an på hvordan viruset utvikler seg videre, og på hvordan immuniteten i befolkningen utvikler seg. Det er fortsatt så mye vi ikke kjenner at vi bør holde muligheten åpen for at vi ikke vaksinerer alle.

Hør hele intervjuet med Grødeland i dagens «Rett På».

Væpnet politiaksjon - en pågrepet:

Politiet har hatt en væpnet aksjon i Stjørdal senturm i Trøndelag, melder Trøndelag politidistrikt på Twitter.

En person skal ha truet en ansatt i kommunen.

- En ansatt i Stjørdal kommune mottok i dag en telefon hvor hun ble drapstruet. Vedkommende skulle egenltig true saksbehandleren sin i Nav, men i kommunen er det flere med samme navn, og vedkommende endte da opp med å drapstrue feil person, sier operasjonsleder Wenche Johnsen til Dagbladet.

Årsaken til drapstrusselen skal angivelig være at vedkommendes ønske ikke ble innvilget av Nav.

Personen er en kjenning av politiet. Politiet har tatt beslag i et luftvåpen og et plombert våpen.

- Vedkommende ble pågrepet uten dramatikk, og fraktes nå til arresten.

Høie forklarer NRK-kritikken:

I tirsdagens program av «Debatten» på NRK snakket programleder Fredrik Solvang om munnbindpåbudet i Oslo som gjelder på kollektivtransport, og innendørs på offentlige steder om man ikke kan holde én meters avstand.

I et spørsmål til byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, sier Solvang at Folkehelseinstituttet de siste månedene ikke har anbefalt bruk av munnbind. Det reagerte helseminister Bent Høie på.

- Dette er veldig viktig for meg å understreke, for folk kan få et annet inntrykk når de hørte på deg nå. Folkehelseinstituttet har anbefalt alle de munnbindrådene og reglene i Oslo som gjelder nå, begynner Høie.

- Fredrik, du kan ikke skape usikkerhet om dette. Dette er alvorlige spørsmål. Folkehelseinstituttet står bak alle munnbindreglene i Oslo. Punktum, sier Høie videre.

Uner onsdagens pressekonferanse stiller Dagbladet spørsmål til Høie om hans reaksjonen til Solvnags kritiske spørsmål.

- Hva var årsaken til at du reagerte som du gjorde?

- Det var ikke at Fredrik stilte kristiske spørsmål om munnbind, for det er jobben hans. Det jeg reagerte på var at måten han fremstilte de samtalene han hadde hatt med Folkehelseinstituttet på, det kunne gi et inntrykk av at Folkehelseinstituttet ikke anbefalte bruk av munnbind, forklarer Høie.

Han understreker at Solvang har rett i at det er varierende kunnskapsgrunnlag for bruk av munnbind, og mener programlederen gjorde rett i å stille spørsmål.

- Men det jeg reagerte på var at han gjorde det på en sånn måte at de som så på programmet kunne få et inntrykk av at Folkehelseinstituttet var uenige i rådene om munnbindbruk. Det var viktig for meg at det ikke ble stående som et inntrykk.

- Hva følte du da?

- Jeg følte at vi snakker om viktige ting, og da er det også riktig, og viktig, for meg å gi beskjed så ingen skal tenke at det bare er noe Raymond Johansen har funnet på, sier Høie til Dagbladet.

Foto: NRK

31 nye tilfeller i Bergen:

Det siste døgnet er det registrert 31 nye smittede i Bergen. Det er en halvering i tallet på registrerte smittede fra dagen før.

Blant dem som er registrert smittet onsdag, er 18 i aldersgruppen 20–29 år.

– Aldersspennet er fra 13 til 96 år. Fire mistenkes å ha blitt smittet i utlandet eller andre kommuner. Fem har ukjent smittevei, skriver Bergen kommune i en oppdatering på sine nettsider.

Tirsdag innførte byrådet i Bergen strengere coronatiltak, med forbud mot private sammenkomster med mer enn ti personer, påbud om munnbind i kollektivtrafikken og legitimeringskrav i utelivet.

Byrådet opplyste også at det rekordhøye smittetallet tirsdag trolig er mer korrekt om det fordeles over to døgn.

(NTB)

Smittetopp i Sverige:

Onsdag ble det bekreftet 2 128 nye smittede i Sverige. Det er det høyeste antall smittede på ett døgn siden pandemien brøt ut, melder Aftonbladet.

Det siste døgnet er det bekreftet ni nye coronadødsfall i Sverige. Totalt har 5 927 personer dødd av coronaviruset.

56 personer er innlagt på intensivplass, melder svenske myndigheter.

I Norge har 18 666 fått påvist coronavirus. 280 personer har dødd.

Smittetall på 111 i Oslo:

Ifølge FHIs ferske ukesrapport hadde Oslo et smittetall på 111 smittede per 100 000 innbyggere, med uke 42 og 43 sett under ett. Totalt ble det meldt om 468 smittetilfeller i Oslo sist uke, mens det i uke 42 ble meldt om 302 tilfeller.

Foto: Heiko Junge / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.