JoeBiden

53.4%

DonaldTrump

45.3%

347

191

US election logo

Grafen viser fordeling av valgmenn basert på de siste meningsmålingene. *Prosent av totale velgere (popular vote)

Nyhetsstudio

Amanda Walnum

39 nye smittetilfeller i Oslo:

39 nye personer ble registrert smittet av coronaviruset i Oslo lørdag. Det er fire færre enn på fredag.

I Oslo er det registrert 684 smittetilfeller de siste to ukene.

Flest tilfeller per 100 000 innbyggere er det i bydel Nordstrand med 127,7, men totalt har ti av femten bydeler over 100 smittetilfeller per 100 000.

Færrest smittede er det fortsatt i bydel Vestre Aker med 27,9 smittetilfeller per 100 000. Ingen bydeler ligger dermed under den «røde grensa».

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Maxwell-vitneprov offentliggjøres:

Et vitneprov Ghislanie Maxwell, tidligere partner av avdøde Jeffrey Epstein, ga i en sivil sak i 2016, ble torsdag offentliggjort. Det melder CNN.

Maxwells forsvarer, Ty Gee, har framholdt at vitnemålet skulle holdes skjult for offentligheten fordi det ifølge ham ble lekket til påtalemyndigheten i forbindelse med at hun nå blir straffeforfulgt, ifølge Washington Post. Gee sa at Maxwell bare avslørte informasjon om sitt privatliv i den sivile saken, der Epsteins anklager, Virginia Giuffre, saksøkte Maxwell. Dommer Loretta Preska i New York avslo det som hun beskrev som et forsøk «i ellevte time».

Maxwell anket beslutningen, men tapte tidligere denne uka. Torsdag morgen ble dokumentene offentliggjort. Ifølge CNN skal vitneprovet tilsvare nærmere 400 sider.

Maxwell er siktet for å ha rekruttert tre jenter som ble seksuelt misbrukt av den nå avdøde milliardæren Jeffrey Epstein. Hun har avvist anklagene. Epstein var siktet for menneskehandel og overgrep mot flere unge jenter og kvinner da han ble funnet død i en fengselscelle i New York i august i fjor.

(NTB / Dagbladet)

Foto: NTB
Ghislaine Maxwell - Offentliggjør «ekstremt personlige» dokumenter

Ghislaine Maxwell - Offentliggjør «ekstremt personlige» dokumenter

dagbladet

Smitterekord i Danmark:

I løpet av det siste døgnet er det registrert 760 smittetilfeller i Danmark. Det er det høyeste antallet som er registrert på ett døgn hittil i pandemien, melder Rigspolitiet.

Som følge av de høye smittetallene, varsler statsminister Mette Frederiksen at det vil innføres nye restriksjoner.

Det er ventet at de nye tiltakene vil iverksettes i løpet av de neste dagene, men hvilke regler som endres er foreløpig ikke kjent. Flere danske medier erfarer imidlertid at den tradisjonelle julelunsjen trolig ikke vil kunne gjennomføres som normalt.

På en pressekonferanse torsdag ettermiddag opplyser utenriksminister Jeppe Kofod at Danmark endrer reiserådene.

Ytterligere fire regioner i Sverige, samt Tyskland og Kypros markeres som røde. Hellas og Norge er dermed de eneste landene i Europa som regjeringen ikke fraråder å reise til. Dog er det karanteneplikt etter reiser til Norge.

Foto: Martin Sylvest / NTB

Barrett godkjent i Senatet:

Justiskomiteen i Senatet i USA har godkjent Amy Coney Barrett som ny høyesterettsdommer. Demokratene i komiteen boikottet avstemningen.

Vedtaket torsdag betyr at saken sendes videre til behandling i plenum, der alle de hundre senatorene skal avgjøre saken. Det skjer etter alt å dømme førstkommende mandag. 52 av senatorene er republikanere, noe som betyr at Barrett høyst sannsynlig blir godkjent.

Utnevnelsen av 48 år gamle Barrett vil føre til at domstolen får et konservativt flertall på seks mot tre dommere. Dermed vil den konservative fløyen kunne dominere i mange år framover.

Demokratene har innstendig bedt Trump og republikanerne om å vente med utnevnelsen til etter presidentvalget, men uten resultat.

Blant viktige saker som kan havne på domstolens bord i nærmeste framtid, er Barack Obamas helsereform og saker knyttet til valgavviklingen 3. november. Barrett er kjent som abortmotstander, og mange demokrater frykter at Barrett og resten av det konservative flertallet vil forby fri abort i USA.

Plassen i høyesterett ble ledig etter at den liberale høyesterettsdommeren Ruth Bader Ginsburg døde i september.

Demokratenes presidentkandidat Joe Biden har ikke utelukket at han vil gå inn for å utvide høyesterett med flere dommere for å skape en bedre balanse mellom de to fløyene – hvis han vinner valget.

(NTB)

Permanent opphold for Snowden:

Edward Snowden er innvilget permanent opphold i Russland, der han har oppholdt seg siden han i 2013 avslørte USAs masseovervåking av tele- og datatrafikk.

Det melder det russiske nyhetsbyrået Tass, som siterer amerikanerens advokat, ifølge Reuters.

I juni 2013 begynte avisa The Guardian å publisere avsløringer om hvordan den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA i årevis hadde drevet med masseovervåking over hele verden og samlet inn informasjon fra folks mobiltelefoner og datamaskiner. Snowden hadde selv jobbet som analytiker for NSA inntil han forlot USA.

Da The Guardian-artiklene ble publisert, befant han seg på et hotellrom i Hongkong.

De siste sju årene har han bodd i Russland for å unngå å bli utlevert til USA.

(NTB)

Foto: AP / NTB

Sverige: - Festen er slutt nå:

Sveriges statsminister Stefan Löfven hasteinnkaller til pressekonferanse med folkehelsemyndigheten, innenriksministeren og kulturministeren.

- Vi kan ikke utelukke at vi havner i en situasjon som i vår igjen, sier Löfven.

- Sliten eller ikke. Trøtt eller ikke. Alle må ta sitt ansvar, sier han.

Löfven sier at de nå strammer inn reglene for nattklubbene.

- Festen er slutt nå, sier han.

Innenriksministeren mener at det er «uansvarlig» og «respektløst» og løpe rundt på fester nå.

Det blir nå bare lov å være 50 personer på nattklubbene, og det skal ikke være noen trengsel, sier innenriksminister Mikael Damberg. Dermed blir det i praksis ikke lov å holde nattklubber åpne for over femti personer.

Damberg tror at bildene av folk som fester på nattklubb gjør at mange mister tiltro til den langsiktige strategien. Det er derfor de nå strammer inn.

Statsministeren sier videre at antallet som kan delta på arrangementer settes til 300 personer, forutsatt at de gjennomføres smittesikkert og alle sitter på plassene sine.

Stefan Löfven. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Drapssiktet person varetektsfengslet:

Ytterligere en drapssiktet person er varetektsfengslet etter drapet på Dan Eivind Lid i Kristiansand. Det skriver politiet i en pressemelding.

Onsdag ble to andre personer varetektsfengslet, siktet for drapet.

Alle de tre siktede nekter straffskyld.

18 nye smittede i Bergen:

Siste døgn har 18 personer fått påvist koronasmitte i Bergen. Fire har ukjent smittekilde.

Totalt 1759 personer er nå registrert smittet med covid-19 i Bergen, opplyser Bergen kommune.

Av de 18 nye smittetilfellene er flere studenter, en innlagt på Haraldsplass sykehus og en innsatt i Bjørgvin fengsel.

Fire personer har ukjent smittekilde. Fire andre er smittet utenbys og i utlandet, og flere av smittetilfellene knyttes til utesteder i byen.

737 personer har testet seg i løpet av onsdagen.

(NTB)

Siste nytt om Gjøvik-utbruddet:

Gjøvik kommune, som har satt krisestab som følge av smitteutviklingen. Onsdag fikk ti personer i kommunen påvist smitte, og totalen den siste uka er 16. Det er halvparten av det kommunen har bekreftet i løpet av hele pandemien.

Kommuneoverlege Siri Fuglem Berg sier til Dagbladet at flere av tilfellene har ukjent smittevei, men at de begynner å danne seg et bilde av situasjonen. Kommunen forventer flere positive prøver i dagene som kommer.

Torsdag er det ifølge Oppland Arbeiderblad rundt 100 personer som venter på prøvesvar.

Ordfører Torvild Sveen sier på en pressekonferanse etter møtet i kriseledelsen, at det på nåværende tidspunkt er rundt 250 personer i karantene.

Han oppfordrer samtidig alle som har mulighet til å ha hjemmekontor.

- For å begrense smitten i størst mulig grad, har vi også besluttet å stenge omsorgssentrene våre, sier han.

Kommunen oppfordrer også til å unngå kollektivtransport.

- Vi vil vurdere fra dag til dag, og er parat til å stramme inn, sier Sveen.

Aktuelle tiltak kan for eksempel være innstramming i åpningstider.

- Situasjonen er alvorlig i den grad at det er noen som har blitt smittet, og for å unngå at dette sprer seg videre må det kartlegges.

De borgerlige konfirmasjonene som er planlagt kommende helg, vil imidlertid kunne gå som planlagt, forteller Sveen.

I smittesporigen har kommunen funnet forgreininger til flere nabokommuner, og er i kontakt med dem, opplyser ordføreren.

Tidligere torsdag ble det meldt at kommunen fryktet en superspreder i kommunen, men kommunen opplyser på pressekonferansen at dette ikke er tilfelle.

Voldsom økning på Gjøvik: - - Fortvilende med ukjente smittekilder

Voldsom økning på Gjøvik: - - Fortvilende med ukjente smittekilder

dagbladet

Ran av postbud i Oslo:

Et postbud skal ha blitt ranet med kniv på Lambertseter i Oslo. Det skriver politiet på Twitter.

Postbudet skal ikke være fysisk skadd, men budet skal ha blitt fraranet flere gjenstander.

- Vi fikk melding 13.51 fra postterminalen om at ett av deres bud hadde blitt fraranet flere gjenstander, sier operasjonsleder i oslopolitiet Sven Christian Lie til Dagbladet.

Politiet er i området med flere patruljer, og de søker etter tre gjerningspersoner, sier Lie.

Politiet vet ikke hvem de mistenkte er, men de har en beskrivelse av de tre personene. En av de involverte skal ha svarte klær med hvite striper på siden og svart caps. Han er ifølge politiet mørk i huden. Nummer to har grå joggebukse med svarte detaljer, svart boblejakke og buff foran ansiktet. Han skal også være mørk i huden. Den tredje skal ha på seg rød, hvit og blå jakke, og har muligens på seg caps.

Lie vil ikke kommentere hva det er som har blitt sjålet.

Ett nytt coronadødsfall i Sverige:

Svenske helsemyndigheter presenterer siste nytt om coronasituasjonen i landet.

Blant dem som deltar er statsepidemiolog Anders Tegnell.

Det er det siste døgnet registrert ett nytt coronarelatert dødsfall i landet. Totalt er det registrert 5930 dødsfall i forbindelse med pandemien.

- Andelen positive tester, som jo er en slags indikator på hvor vi er på vei, har økt litt suksessivt den siste tiden, og er nå på rundt fire prosent, sier Tegnell.

- En del regioner blir mer og mer rammet, sier Tegnell.

Han trekker blant annet fram at Skåne har hatt en ganske stor økning i tilfeller den siste tiden.

Tidligere i dag fjernet Sverige de aldersbegrensede restriksjonene i samfunnet. Det er derfor ikke lenger forskjellige råd for eldre og yngre svensker. Alle skal følge samme regler.

Tegnell sier at selv om coronaviruset rammer eldre hardere enn yngre, så er forskjellen er langt fra like stor som den var tidligere i år.

Anders Tegnell. Foto: Claudio Bresciani / TT / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.