JoeBiden

53.3%

DonaldTrump

45.4%

345

193

US election logo

Grafen viser fordeling av valgmenn basert på de siste meningsmålingene. *Prosent av totale velgere (popular vote)

Nyhetsstudio

Sofie Braseth

Våpenhvilen brutt i Nagorno-Karabakh:

Aserbajdsjan og Armenia beskylder hverandre for å ha brutt den humanitære våpenhvilen i Nagorno-Karabakh bare timer etter den trådte i kraft.

40 soldater fra Nagorno-Karabakh-regionen er søndag morgen drept etter sammenstøt med aserbajdsjanske styrker, ifølge forsvarsdepartementet i den selvstyrte regionen, melder Reuters.

Pressetalskvinnen til den armenske forsvarsministeren skrev i halv to-tiden natt til søndag på Twitter at Aserbajdsjan hadde brutt våpenhvilen.

Ifølge henne begynte aserbajdsjanerne å kaste artillerigranater allerede fire minutter etter midnatt da våpenhvilen trådte i kraft. De har også fyrt av raketter, står det videre.

Aserbajdsjans forsvarsdepartement melder imidlertid at det var armenske styrker som først brøt våpenhvilen. Ifølge departementet skal armenerne ha brukt granatkastere og åpnet artilleriild, skriver det aserbajdsjanske nyhetsbyrået APA.

Kort tid etter at en første våpenhvile trådte i kraft forrige helg, beskyldte partene hverandre for å bryte den.

Før de ble enige om den siste våpenhvilen, ble det lørdag meldt at minst tolv sivile var drept og over 40 såret i et armensk rakettangrep mot et boligområde i byen Ganja i Aserbajdsjan.

Flere boligblokker ble lagt i grus i angrepet, som kom timer etter ny skyting mot Stepanakert, den største byen i utbryterrepublikken Nagorno-Karabakh. Aserbajdsjanske styrker antas å ha stått bak dette.

(NTB)

VÅPENHVILEN BRUTT: Bildet er tatt lørdag, etter meldinger om at byen Stepanakert i Nagorno-Karabakh har blitt rammet av nye bombeangrep. Foto: David Ghahramanyan / AP / NTB
Nagorno-Karabakh - Krigen som gud og Stalin skapte

Nagorno-Karabakh - Krigen som gud og Stalin skapte

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

160 nye coronasmittede registrert siste døgn:

Det var ved midnatt registrert 17 908 coronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall. Det er en økning på 160 meldte tilfeller siste døgn.

De siste to dagene er økningen på 377 meldte tilfeller, ifølge tallene fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

I gjennomsnitt tar det ett til to døgn fra et prøvesvar foreligger til det blir registrert i MSIS. Tallene kan dermed gi et misvisende bilde av smittesituasjonen de siste dagene, siden det ikke framkommer når prøven er tatt – bare når den er registrert.

44 personer får behandling på sykehus for covid-19-sykdom, ifølge de siste tallene fra fredag. Det var samme dag registrert 279 døde som følge av sykdommen.

(NTB)

Barnehager og skoler til rødt nivå:

Barnehager og skoler på Gjøvik går fra gult til rødt nivå, melder VG.

På Gjøviks nettsider framgår det at kriseledelsen i kommunen hadde møte søndag kveld.

Gjøvik har hatt en kraftig økning i smittede den siste tida. Søndag er sju nye personer i kommunen bekreftet smittet med covid-19. De smittede er en kvinne i 30-åra og seks personer under 20 år.

På Vardal ungdomsskole er det påvist smitte på alle trinn. Skolen holder stengt til 2. november, og samtlige elever er satt i karantene.

Kommuneoverlege Siri Fuglem Berg sier til Dagbladet at 49 personer har fått påvist smitte de siste ni dagene. Tilfellene er fordelt på to større og flere små smitteklynger.

Berg sier at kommunen foreløpig ikke vet hvor smitten stammer fra, men at de har relativt god kontroll på hvordan smitten har spredt seg.

Kommunen forventer nye tilfeller de neste dagene.

- Vi har testet bredt blant nærkontakter, opplyser Berg.

Om lag 1100 av Gjøviks 30 000 innbyggere er i karantene.

- Hvordan ser dere på smittesituasjonen?

- De siste dagene har alle nye tilfeller vært i de forventede smitteklyngene. Nå har vi jobbet målrettet med informasjon og karantenesetting, og forventer at smitten skal avta etter hvert.

Barnehagene i kommunen går tilbake til redusert åpningstid, fra 7.30-16.

Rødt nivå innebærer følgende, skriver Gjøvik på sine nettsider:

• Ingen syke skal møte på skolen, SFO eller barnehage
• God hygiene og forsterket renhold
• Unngå fysisk kontakt mellom ansatte og dele inn elevene og barna i mindre kohorter med faste voksne så langt som mulig
• Sikre avstand mellom kohorter som ikke samarbeider
• Egne områder i skolegården for ulike klasser/kohorter i friminutter og pauser
• Mulighet for redusert tilbud og alternerende oppmøtetider på skolen, SFO og barnehagen
• Elever som skal på SFO har med egen matpakke

Også på Hamar har kommunen sittet i kriseledelse søndag kveld.

I en pressemelding på kommunens hjemmesider opplyser Ketil Egge, som i formiddag rapporterte om 5 nye tilfeller, at det ikke har kommet flere tilfeller i løpet av dagen.

- 260 personer er blitt testet i dag, og vi er a jour med testing. Samtidig har intens smittesporing gitt oss god oversikt over situasjonen, sier kommunedirektør Christl Kvam, som leder kommunens kriseledelse.

Tiltakene disse dagene har vært konsentrert om isolasjon, karantene og testing. Rundt 500 personer i Hamarregionen er nå i karantene, står det i pressemeldingen.

DELTOK I KRISEMØTE: Kommuneoverlege på Gjøvik, Siri Fuglem Berg. Foto: Privat
Voldsom økning på Gjøvik: - - Fortvilende med ukjente smittekilder

Voldsom økning på Gjøvik: - - Fortvilende med ukjente smittekilder

dagbladet

Væpnet mann på Vinterbro løslates:

Mannen i 40-årene som natt til lørdag ble pågrepet på Vinterbro i Ås utenfor Oslo, løslates mot meldeplikt.

- Han blir løslatt i kveld mot meldeplikt. I dette tilfellet mener vi at terskelen for å begjære varetektsfengsling på grunn av gjentakelsesfare ikke er nådd og at meldeplikt, som også er et tvangsmiddel, er tilstrekkelig, sier jourhavende politijurist Linda Tengesdal i Øst politidistrikt til VG.

- Vurderingen påtalemyndigheten har gjort med å ikke begjære varetektsfengsling er riktig, sier mannens forsvarer, advokat Siri Langseth.

Mannen skal ha stått på en stige mot naboens hus og plukket ned overvåkingskameraer, og forskanset seg med et luftvåpen i sitt eget hjem.

Han ble pågrepet rett etter midnatt natt til lørdag. Politiaksjonen gjorde at veiene i området var stengt i flere timer.

Mannen er siktet for å ha gått inn på naboens eiendom uberettiget, skremmende og hensynsløs atferd og forsøk på vold mot offentlig tjenestemann, det siste i forbindelse med pågripelsen.

Mannen skal ha plaget familien i nabohuset gjentatte ganger og har også tidligere historikk med politiet, deriblant en alvorlig hendelse han er tiltalt for.

(NTB)

AKSJON: Store politimannskaper og andre nødetater var på stedet under aksjonen mot mannen fredag kveld. Foto: Jil Yngland / NTB

- Største krise i vår tidsalder:

FNs generalsekretær António Guterres kaller coronapandemien den største krisen i vår tidsalder.

I en tale online til Verdens helsetoppmøte i Berlin, som også finner sted online, ba Guterres om verdensomspennende solidaritet i den globale krisen og krevde at rike land støtter helsesystemene i land med færre ressurser.

- Ingen er trygg mot covid-19. Ingen er trygg før alle er trygge. Selv de som overvinner viruset i sine egne land, er fanger innenfor sine grenser til viruset er slått ned alle steder, sa Tysklands president Frank-Walter Steinmeier under åpningsseremonien.

(NTB)

FNs generalsekretær António Guterres. Foto: TED / AFP / NTB

Rykket ut til voldshendelse i Oslo :

Etter melding om en voldshendelse i Oslo søndag kveld, fikk politiet melding fra fornærmede selv om at han var knivstukket.

Dette viser seg å være feil, melder politiet.

- Vi er i Trondheimsveien etter melding om at en person var knivstukket. Vi er i kontakt med en fornærmet som ikke er knivstukket. Men det har vært en form for voldshendelse på stedet, skriver politiet på Twitter.

Operasjonsleder Sven Christian Lie sier til Dagbladet at det var fornærmede selv som kontaktet politiet med melding om at han var knivstukket, noe som viste seg ikke å være tilfelle.

Mannen hevder imidlertid at han har vært utsatt for en voldelig hendelse. Hvorvidt det er tilfelle, har politiet ikke klarhet i per nå.

-Vi jobber på stedet med å finne ut hva som egentlig har skjedd der, sier Lie til Dagbladet.

-Hvordan er mannens tilstand?

-Ifølge patruljen er han tilsnakkende. De prøver å nøste i hva som egentlig har skjedd.

Politiet søker foreløpig ikke etter en eventuell gjerningsperson.

Enige om ny våpenhvile:

Armenia og Aserbajdsjan er enige om en ny humanitær våpenhvile i Nagorno-Karabakh-regionen. Den skal tre i kraft mandag.

Våpenhvilen vil tre i kraft klokka 08.00 lokal tid mandag, skriver det amerikanske utenriksdepartementet i en pressemelding.

Armenias utenriksminister Zohrab Mnatsakanyan og Aserbajdsjans utenriksminister Jeyhun Bayramov har hatt flere møter med USAs utenriksminister Mike Pompeo de siste dagene.

Nå er landene enige om å iiverksette den humanitære våpenhvilen som ble inngått 10. oktober, men brutt kort tid etter.

(NTB)

ØDELAGT: En bil som er ødelagt av aserbajdsjansk artilleribombardement i Nagorno-Karabakh. Foto: AP / NTB

Sju personer pågrepet på oljetankskip:

SISTE: Sju personer skal være arrestert på tankskipet, melder Isle of Wight Radio.
Ifølge Sky News skal verbale trusler ha vært rettet mot mannskapet, men ingen skal ha blitt fysisk skadet i hendelsen.

En episode med et tankskip i Den engelske kanal søndag dreier seg trolig om noen blindpassasjerer som ikke gjorde som mannskapet sa da de nærmet seg havn.

Skipet, som er registrert i Liberia, var på vei til Southampton fra Nigeria og skulle opprinnelig ha lagt til kai 10.30 lokal tid.

En talsmann for rederiet, Pat Adamson, opplyste søndag kveld at det ikke dreier seg om en kapring, slik noen medier hadde spekulert, men om en episode der noen blindpassasjerer var involvert.

Britisk politi og kystvakt rykket søndag morgen ut til skipet som hadde uregelmessig kurs sør for Isle of Wight. Området ble sperret av, og flere helikoptre fra kystvakten var på stedet.
Søndag kveld ba også politiet om bistand fra millitæret. Spesialstyrkene som boardet skipet, fikk situsjonen under kontroll.

Politiet ville ikke si noe konkret om hva episoden dreier seg om, men Sky News meldte at sju blindpassasjerer forsøkte å ta over fartøyet.

Det avviste representanter for rederiet overfor BBC. De sa det var kjent «en stund» fra før at det var blindpassasjerer om bord.

En pensjonert admiral i marinen, Chris Parry, sa til BBC at han trodde blindpassasjerene ignorerte mannskapets ordrer da skipet nærmet seg havn og at mannskapet hadde trukket seg tilbake til et sikkert område.

(NTB/ Dagbladet)

Nave Andromeda filmet fra land sør for Isla of Wight etter at politiet rykket ut til en episode om bord. Foto: Sky News / AP / NTB

52.000 nye smittetilfeller i Frankrike:

Frankrike har enda en gang satt rekord i antall coronasmittetilfeller på ett døgn, melder det franske folkehelseinstituttet søndag kveld.

På de siste 24 timene har landet registrert 52.010 nye tilfeller av coronasmitte og 116 nye dødsfall, skriver Santé Publique France.

Dermed ligger landet totalt på 1.138.507 tilfeller av viruset. Det er fjerde døgn på rad der landet setter ny rekord i antall tilfeller, og for første gang er det over 50.000 smittetilfeller i Frankrike på ett døgn.

34.761 personer har dødd med coronaviruset i Frankrike. Torsdag utvidet landets myndigheter et portforbud til å gjelde store deler av landet. Det innebærer at folk må holde seg inne mellom klokka 21 på kvelden og 6 om morgenen.

(NTB)

Foto: Charles Platiau / Reuters / NTB

31 smittet i Moss:

Ifølge NRK er 31 personer registrert smittet den siste uka etter coronautbrudd i Moss.

- Det er det meste vi har hatt i løpet av et døgn i hele pandemiperioden, sa ordfører Hanne Tollerud (Ap) under pressekoneransen søndag kveld.

Over 400 personer er i karantene. Første trinn ved Bytårnet skole er satt i karantene. Det samme er første trinn ved Åvangen skole og åttende trinn ved den internasjonale skolen (CIS) i Moss.

Den siste uka har 36 personer fått påvist smitte.

- Vi kan ikke si med sikkerhet hvordan dette utbruddet har startet. Men det ser ut til at flere har blitt smittet ved tilstedeværelse i en mindre privat sammenkomst, sa kommuneoverlege Kristian Krogshus.

Kommunen har vært i dialog med FHI. Kommunen anser at de har en god kartlegging av smittede og nærkontakter. Per nå innføres det dermed ikke lokale påbud.

Gutt siktet etter voldtekt i Trondheim:

Politiet har i dag siktet en mindreårig gutt etter straffelovens paragraf 229, voldtekt av barn under 14 år.

Det melder politiet i en pressemelding søndag ettermiddag.

- Politiet har etterforsket bredt hele helga. Gjennom etterforskningen av elektroniske spor, videoovervåkning og vitneforklaringer, ble det avdekket at denne gutten hadde vært i området i tidspunktet handlingen skjedde. Den siktede har vært i avhør hos politiet søndag formiddag, står det i pressemeldinga.

Gutten skal ikke ha noen tidligere relasjon til jenta.

Politiet opplyser videre at gutten ikke har ønsket å forklare seg mer rundt det som skjedde under dagens avhør, men gutten har i avhør knyttet seg til åstedet på det aktuelle tidspunktet.

- Politiet fortsetter etterforskningen og det gjenstår endelig analyse av tekniske funn, elektroniske spor og avhør, også av den siktede, og vi mener vi har funnet riktig gjerningsperson, sier Bente Bøklepp, politiadvokat i Trøndelag politidistrikt i pressemeldinga.

Siden den siktede er under den straffbare lavalderen på 15 år, vil han bli fulgt opp videre av barnevernet, opplyser politiet.

En mindreårig gutt er innbragt av politiet etter voldtekt av ei jente under ti år. Hendelsen skjedde fredag ettermiddag på Heimdal i Trondheim. Foto: Joakim Halvorsen
Trondheim: - Etterforsker mulig voldtekt av barn

Trondheim: - Etterforsker mulig voldtekt av barn

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.