JoeBiden

53.3%

DonaldTrump

45.4%

345

193

US election logo

Grafen viser fordeling av valgmenn basert på de siste meningsmålingene. *Prosent av totale velgere (popular vote)

Nyhetsstudio

Sofie Braseth

Biler på taket - politiet advarer:

På kort tid har to biler havnet på taket på forskjellige steder i Møre og Romsdal.

Sjåførene - begge 31 år gamle menn - er sendt til sykehus i henholdsvis Molde og Ålesund.

Skadeomfanget er uvisst, men operasjonsleder Roar Fylling sier til Dagbladet at begge sjåførene var mulig å snakke med.

Den første ulykken skjedde på Stranda klokka 8.40, da en bil kjørte av veien og havnet på taket.

- Det er glatt veibane, sier Fylling.

Den andre ulykken skjedde i Sunndal klokka 10.05. Her er det én centimeter med snøslaps i veibanen.

Fra før av hadde politiet søndag morgen fått melding om flere utforkjøringer i fylket på grunn av glatte veier.

På bakgrunn av hendelsene vil politiet derfor komme med følgende oppfordring:

- Nå må folk tenke seg om før de setter seg i bilen og kjører. Snøen begynner å krype nedover. Det så jeg selv da jeg dro på jobb, at det var enkelte steder det lå litt snø i veibanen, sier Fylling.

- Nå er det helt sikkert på tide å parkere sommerdekkene, og sette på vinterdekk.

Det er foreløpig uvisst hvorvidt de to bilene som havnet på taket hadde vinterdekk eller sommerdekk.

Også i Trøndelag melder politiet om glatte veier:

- Vi får melding om at enkelte sjåfører ikke har lagt om til vinterdekk. Se på værmeldingen og vurder om du bør legge om til vinterdekk nå, skriver politiet på Twitter.

Studioet fortsetter under annonsen

Nå er legestreiken i gang – rask opptrapping varsles:

På mandag ble 23 leger tatt ut i streik. Legeforeningen varsler rask opptrapping om det ikke blir enighet med KS.

I Bergen, Tromsø og Narvik ble det tatt ut fem leger i streik, mens fire leger i henholdsvis Stavanger og Trondheim også streiker.

Legeforeningen varsler at streiken vil trappes opp i starten av uken dersom partene ikke kommer til enighet.

- Norge står midt i en pandemi som har hatt store konsekvenser for helsetjenesten. Vårt første uttak skåner befolkningen og pasientene i stor grad for konsekvensene av streiken. Vi er opptatt av å ta samfunnsansvar, også under en streik, uttalte president i Legeforeningen Marit Hermansen da streiken ble annonsert.

(NTB)

Morgennytt:


23 leger tatt ut i streik
På mandag ble 23 leger tatt ut i streik. Legeforeningen varsler rask opptrapping om det ikke blir enighet med KS.

Biden frykter Trumps taktikk: - Han kan vinne
Demokratenes presidentkandidat Joe Biden leder stort på de fleste meningsmålingene, men innrømmer at president Donald Trump kan stikke av med seieren på grunn av «måten han spiller på».

160 nye coronasmittede i Norge
Det var ved midnatt registrert 17 908 coronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall. Det er en økning på 160 meldte tilfeller siste døgn.

Mann alvorlig skadd i haiangrep nordøst i Australia:

Tilstanden er kritisk for en 59 år gammel mann som ble angrepet av en hai mens han snorklet langt kysten nordøst i Australia søndag.

Rick Bettua, som tidligere har vært dykker for den amerikanske marinen, ble ifølge lokale medier bitt i låret mens han fisket med spyd langs Britomart Reef, som ligger rundt tolv mil nord for Townsville i delstaten Queensland.

Det antas at det var en oksehai som bet ham. Bettua ble fløyet til sykehus i Townsville, og helsepersonalet der sier at han har mistet store mengder blod.

2020 har vært et svært dårlig år for haiangrep i Australia. Åtte personer har mistet livet i haiangrep, det høyeste antallet på 86 år.

(NTB)

FN: Minst elleve døde i båtforlis i Middelhavet:

Minst elleve migranter mistet livet i et båtforlis utenfor Libya søndag, opplyser IOM. Det er det tredje forliset med flere migranter på en uke.

Til sammen 20 mennesker har allerede mistet livet i to desperate forsøk på å komme seg til Europa.

- Minst elleve migranter druknet etter at båten deres kullseilte i dag tidlig, ifølge ti overlevende som ble reddet av fiskermenn og kystvakten, tvitrer Safa Msehli, talsperson for Den internasjonale organisasjon for migrasjon (IOM).

- Tross kontinuerlige dødsfall blir veldig lite gjort av landene for å redde liv, legger hun til.

Ifølge IOM er rundt 10 000 personer stanset til sjøs og returnert til Libya av kystvakten hittil i år. FN-organisasjonen anslår at rundt 500 migranter har mistet livet i forsøk på å krysse Middelhavet, men advarer om at det reelle tallet kan være langt høyere.

FN anser Libya som utrygt for migranter, som i mange tilfeller er blitt torturert eller solgt som slaver.

De siste årene har EU slått seg sammen med kystvakten og libysk milits for å stanse migrasjonen.

Amnesty International ba forrige måned EU om å revurdere samarbeidet med Libya i lys av «grufulle overgrep» mot flyktninger og migranter.

Oljerike Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre Nato-land i 2011 styrtet Muammar Gaddafis regime.

(NTB)

160 nye coronasmittede registrert siste døgn:

Det var ved midnatt registrert 17 908 coronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall. Det er en økning på 160 meldte tilfeller siste døgn.

De siste to dagene er økningen på 377 meldte tilfeller, ifølge tallene fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

I gjennomsnitt tar det ett til to døgn fra et prøvesvar foreligger til det blir registrert i MSIS. Tallene kan dermed gi et misvisende bilde av smittesituasjonen de siste dagene, siden det ikke framkommer når prøven er tatt – bare når den er registrert.

44 personer får behandling på sykehus for covid-19-sykdom, ifølge de siste tallene fra fredag. Det var samme dag registrert 279 døde som følge av sykdommen.

(NTB)

Barnehager og skoler til rødt nivå:

Barnehager og skoler på Gjøvik går fra gult til rødt nivå, melder VG.

På Gjøviks nettsider framgår det at kriseledelsen i kommunen hadde møte søndag kveld.

Gjøvik har hatt en kraftig økning i smittede den siste tida. Søndag er sju nye personer i kommunen bekreftet smittet med covid-19. De smittede er en kvinne i 30-åra og seks personer under 20 år.

På Vardal ungdomsskole er det påvist smitte på alle trinn. Skolen holder stengt til 2. november, og samtlige elever er satt i karantene.

Kommuneoverlege Siri Fuglem Berg sier til Dagbladet at 49 personer har fått påvist smitte de siste ni dagene. Tilfellene er fordelt på to større og flere små smitteklynger.

Berg sier at kommunen foreløpig ikke vet hvor smitten stammer fra, men at de har relativt god kontroll på hvordan smitten har spredt seg.

Kommunen forventer nye tilfeller de neste dagene.

- Vi har testet bredt blant nærkontakter, opplyser Berg.

Om lag 1100 av Gjøviks 30 000 innbyggere er i karantene.

- Hvordan ser dere på smittesituasjonen?

- De siste dagene har alle nye tilfeller vært i de forventede smitteklyngene. Nå har vi jobbet målrettet med informasjon og karantenesetting, og forventer at smitten skal avta etter hvert.

Barnehagene i kommunen går tilbake til redusert åpningstid, fra 7.30-16.

Rødt nivå innebærer følgende, skriver Gjøvik på sine nettsider:

• Ingen syke skal møte på skolen, SFO eller barnehage
• God hygiene og forsterket renhold
• Unngå fysisk kontakt mellom ansatte og dele inn elevene og barna i mindre kohorter med faste voksne så langt som mulig
• Sikre avstand mellom kohorter som ikke samarbeider
• Egne områder i skolegården for ulike klasser/kohorter i friminutter og pauser
• Mulighet for redusert tilbud og alternerende oppmøtetider på skolen, SFO og barnehagen
• Elever som skal på SFO har med egen matpakke

Også på Hamar har kommunen sittet i kriseledelse søndag kveld.

I en pressemelding på kommunens hjemmesider opplyser Ketil Egge, som i formiddag rapporterte om 5 nye tilfeller, at det ikke har kommet flere tilfeller i løpet av dagen.

- 260 personer er blitt testet i dag, og vi er a jour med testing. Samtidig har intens smittesporing gitt oss god oversikt over situasjonen, sier kommunedirektør Christl Kvam, som leder kommunens kriseledelse.

Tiltakene disse dagene har vært konsentrert om isolasjon, karantene og testing. Rundt 500 personer i Hamarregionen er nå i karantene, står det i pressemeldingen.

DELTOK I KRISEMØTE: Kommuneoverlege på Gjøvik, Siri Fuglem Berg. Foto: Privat
Voldsom økning på Gjøvik: - - Fortvilende med ukjente smittekilder

Voldsom økning på Gjøvik: - - Fortvilende med ukjente smittekilder

dagbladet

Væpnet mann på Vinterbro løslates:

Mannen i 40-årene som natt til lørdag ble pågrepet på Vinterbro i Ås utenfor Oslo, løslates mot meldeplikt.

- Han blir løslatt i kveld mot meldeplikt. I dette tilfellet mener vi at terskelen for å begjære varetektsfengsling på grunn av gjentakelsesfare ikke er nådd og at meldeplikt, som også er et tvangsmiddel, er tilstrekkelig, sier jourhavende politijurist Linda Tengesdal i Øst politidistrikt til VG.

- Vurderingen påtalemyndigheten har gjort med å ikke begjære varetektsfengsling er riktig, sier mannens forsvarer, advokat Siri Langseth.

Mannen skal ha stått på en stige mot naboens hus og plukket ned overvåkingskameraer, og forskanset seg med et luftvåpen i sitt eget hjem.

Han ble pågrepet rett etter midnatt natt til lørdag. Politiaksjonen gjorde at veiene i området var stengt i flere timer.

Mannen er siktet for å ha gått inn på naboens eiendom uberettiget, skremmende og hensynsløs atferd og forsøk på vold mot offentlig tjenestemann, det siste i forbindelse med pågripelsen.

Mannen skal ha plaget familien i nabohuset gjentatte ganger og har også tidligere historikk med politiet, deriblant en alvorlig hendelse han er tiltalt for.

(NTB)

AKSJON: Store politimannskaper og andre nødetater var på stedet under aksjonen mot mannen fredag kveld. Foto: Jil Yngland / NTB

- Største krise i vår tidsalder:

FNs generalsekretær António Guterres kaller coronapandemien den største krisen i vår tidsalder.

I en tale online til Verdens helsetoppmøte i Berlin, som også finner sted online, ba Guterres om verdensomspennende solidaritet i den globale krisen og krevde at rike land støtter helsesystemene i land med færre ressurser.

- Ingen er trygg mot covid-19. Ingen er trygg før alle er trygge. Selv de som overvinner viruset i sine egne land, er fanger innenfor sine grenser til viruset er slått ned alle steder, sa Tysklands president Frank-Walter Steinmeier under åpningsseremonien.

(NTB)

FNs generalsekretær António Guterres. Foto: TED / AFP / NTB

Rykket ut til voldshendelse i Oslo :

Etter melding om en voldshendelse i Oslo søndag kveld, fikk politiet melding fra fornærmede selv om at han var knivstukket.

Dette viser seg å være feil, melder politiet.

- Vi er i Trondheimsveien etter melding om at en person var knivstukket. Vi er i kontakt med en fornærmet som ikke er knivstukket. Men det har vært en form for voldshendelse på stedet, skriver politiet på Twitter.

Operasjonsleder Sven Christian Lie sier til Dagbladet at det var fornærmede selv som kontaktet politiet med melding om at han var knivstukket, noe som viste seg ikke å være tilfelle.

Mannen hevder imidlertid at han har vært utsatt for en voldelig hendelse. Hvorvidt det er tilfelle, har politiet ikke klarhet i per nå.

-Vi jobber på stedet med å finne ut hva som egentlig har skjedd der, sier Lie til Dagbladet.

-Hvordan er mannens tilstand?

-Ifølge patruljen er han tilsnakkende. De prøver å nøste i hva som egentlig har skjedd.

Politiet søker foreløpig ikke etter en eventuell gjerningsperson.

Enige om ny våpenhvile:

Armenia og Aserbajdsjan er enige om en ny humanitær våpenhvile i Nagorno-Karabakh-regionen. Den skal tre i kraft mandag.

Våpenhvilen vil tre i kraft klokka 08.00 lokal tid mandag, skriver det amerikanske utenriksdepartementet i en pressemelding.

Armenias utenriksminister Zohrab Mnatsakanyan og Aserbajdsjans utenriksminister Jeyhun Bayramov har hatt flere møter med USAs utenriksminister Mike Pompeo de siste dagene.

Nå er landene enige om å iiverksette den humanitære våpenhvilen som ble inngått 10. oktober, men brutt kort tid etter.

(NTB)

ØDELAGT: En bil som er ødelagt av aserbajdsjansk artilleribombardement i Nagorno-Karabakh. Foto: AP / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.