Nyhetsstudio

Anette Beckhaug

- Maks fem personer i private hjem:

Regjeringen holder pressekonferanse om coronasituasjonen i Norge mandag klokka 16, hvor det er varslet nye nasjonale tiltak mot spredningen av covid-19.

- Smitten i landet vårt har økt gradvis. I august registrerte vi 300 smittede i uken, i september hadde vi 700 nye tilfeller i uka, mens i okotber hadde vi 900 smittede i uka. Nå øker smitten blandt de eldste, det gjør at vi også ser at flere havner på sykehus og blir alvorlig syke, sier statsminister Solberg.

- Det er en risiko for at tallene vi fortsette å øke, slik vi har sett i mange andre land i Europa.

Solberg understreker at det fremdeles er jobben hver enkelt gjør som er den viktigste - å holde avstand, vaske hender og holde seg hjemme når man er syk.

Tiltakene regjeringen nå innfører, vil gjelde fra midnatt natt til onsdag og gjelde til starten av desember. Dette er de følgende endringene i de nasjonale reglene:

- I private hjem bør man ikke samle flere enn fem gjester i tillegg til husstandsmedlemmene.

- Utenlandske arbeiedre fra røde land må i ti dager i karantene før de kan begynne å arbeide.

Solberg understreker at meteren ofte blir for kort mellom venner og familiemedlemmer, og minner om at det er like viktig å holde avstand også med folk i den nærmeste omgangskretsen.

- De nye reglene gjelder for hele landet, og de som bor på steder med lite smitte synes kanskje at dette blir veldig strengt. Til dere vil jeg si: Mer smitte i samfunnet betyr flere utbrudd over hele landet, avslutter Solberg.

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad understreker at innstrammingene innføres for å forhindre vidre smittespredning.

- Nøkkelen for å slå ned på smitten er gode tiltak lokalt der smitten skjer, så resten av samfunnet kan holde åpent. Kommunene står i frontlinjen for å slå ned på lokale utbrudd. Derfor kan hardt rammede kommuner innføre regler om at man bare skal møte ti personer i løpet av en uke eller innføre regler om at man maks kan møtes 50 stykker på offentlige steder. De kan også kreve om at du skal ha munnbind på når du beveger deg rundt i restauranter og barer, og innføre strengere regler når det gjelder hjemmekontor, sier Ropstad.

Integreringsminister Guri Melby sier at det gjøres unntak for barn. Barn får fortsatt feire bursdag og halloween med kohorten sin.

- Informasjonen vi har om viruset tilsier at vi ikke trenger å være like strenge med barn. Men før man inviterer barn til å samles, må man sjekke reglene i kommunen man bor, for noen steder er reglene strengere lokalt enn nasjonalt, sier Melby.

Under pressekonferansen får Solberg spørsmål om hva som menes med at tiltakene ikke er påbudt, men anbefalte.

- Når det er en anbefaling er ikke en regel med politioppfølging, svarer Solberg og understreker at hun håper folk likevel overholder oppfordringene og forstår at det innføres fordi det er viktig.

Dagbladet følger pressekonferansen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB
Strammer kraftig inn

Strammer kraftig inn

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Dagens nyheter:


Slik blir corona-vaksinen
Fire vaksiner er nå til godkjenning i Norge, og dette kan skje allerede før nyttår. Vaksineringen blir både frivillig og gratis.

Visesentralbanksjefen går på dagen
Visesentralbanksjef Jon Nicolaisen fratrer fra sin stilling med umiddelbar virkning, heter det i en pressemelding fra Norges Bank.

Bergen letter på tiltakene
Det opplyser byrådsleder Roger Valhammer på en pressekonferanse fredag ettermiddag. Dermed blir det en litt mer normal jul i vestlandshovedstaden.

Flere spillere smittet under håndball-EM
Nok en serbisk spiller har testet positivt for covid-19, ifølge europeiske håndballforbundet (EHF).

Anthony Fauci advarer:

Nylig passerte USA tre dystre milepæler på én og samme dag. Torsdag registrerte landet både det høyeste antallet nye coronadødsfall, det høyeste antallet nye smittetilfeller, og andre dagen på rad med 100 000 coronainnlagte på amerikanske sykehus.

I et intervju med nyhetsmagasinet Newsweek advarer USAs smittevernrådgiver Anthony Fauci imidlertid om at det verste trolig vil komme i tida framover.

- Jeg tror januar kommer til å bli forferdelig fordi du vil få Thanksgiving-bølgen oppå jule-bølgen, sier Fauci til nyhetsmagasinet, og fortsetter:

- Så det er helt tenkelig at januar kan bli det verste.

Han har tidligere advart mot at mye reising til Thanksgiving kan føre tettpakkede flyplasser og medfølgende smittespredning.

Fauci, som blir en del av Bidens coronateam, sier dermed at han forventer en ytterligere økning i smittetilfeller og dødsfall i midten av desember - som i stor grad vil skyldes Thanksgiving-samlinger.

Foto: NTB / Graeme Jennings / Pool / REUTERS

To nye corona-dødsfall i Oslo:

Oslo kommune melder om to nye corona-relaterte dødsfall.

En hjemmeboende pasient som ble overført fra sykehus til Kommunal Covid-19 behandlingsenhet (KCB) etter å ha fått påvist smitte, døde onsdag 2. desember. I tillegg er en beboer ved Stovnerskogen sykehjem som var syk med covid-19, død. Dødsfallet fant sted fredag 4. desember.

Totalt er nå 39 beboere på sykehjem i Oslo døde som følge av covid-19. Snittalderen på beboerne på sykehjemmene i Oslo ligger på rundt 85 år, og de fleste har flere sykdommer.

- Overgår alle katastrofer:

Mens det dør en amerikaner av coronaviruset hvert 30. sekund, fortsetter president Donald Trump sin destruktive og konspiratoriske kamp for å undergrave det amerikanske demokratiet.

Over 100 000 er innlagt på sykehus, og landet går en krevende periode i møte. Mye av den kaotiske situasjonen kan skyldes Trumps håndtering av pandemien.

- Trump har ikke akkurat hjulpet på noe som helst måte. Det er veldig populært å hate på eliten, men signalene de i eliten man stoler på sender, de er veldig viktige, sier førsteamanuensis i internasjonale studier ved Bjørknes høyskole, Hilde Restad i podkasten «Rett på».

President Donald Trump har den siste måneden brukt det meste av tida si på de udokumenterte anklagene om valgfusk, og har viet lite oppmerksomhet til håndteringen av pandemien.

Samtidig males et dystert bilde for amerikanernes framtid.

Innen utgangen av februar 2021 anslår helsetoppen Dr. Robert Redfield at rundt 450 000 amerikanere kan miste livet som følge av coronapandemien.

- Dette overgår jo nesten alle katastrofer. Terrorangrepet mot USA 11. september 2001 blekner jo nærmest sammenliknet med dette, sier Dagbladet-kommentator Marie Simonsen.

Hør podkasten «Rett på», hvor Restad og Simonsen blant annet ser på Trumps muligheter for å bli benådet.

Foto: Evan Vucci / AP / NTB

USA håper å vaksinere 20 millioner før nyttår:

Amerikanske helsemyndigheter mener opp mot 20 millioner amerikanere kan bli vaksinert mot koronaviruset før nyttår.

Ennå er ingen vaksine godkjent for bruk i USA, men de lovende resultatene fra både Pfizer og Modernas vaksine gjør at myndighetene har håp om at mange kan vaksineres før 2020 er over.

Ifølge Stephen Hahn, sjef i mat- og legemiddeltilsynet FDA, er målet at opp mot 20 millioner er vaksinert før nyttår. Det er FDA som skal godkjenne en vaksine. Pfizer-vaksinen skal opp til behandling neste torsdag.

- Så fort en vaksine er godkjent, vil jeg være den første som stiller meg i køen, og jeg vil oppfordre min familie til også å bli vaksinert, sier Hahn til Reuters.

Foto: Salvatore Laporta / Ipa / NTB

Nancy Pelosi ut mot Trump-administrasjonen:

Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, møter pressen 16.45 norsk tid.

Under pressekonferansen uttrykte hun bekymring over corona-situasjonen i landet, og gikk hardt ut mot Trump-administrasjonen, som hun mener ikke gjør nok i kampen mot coronaviruset.

- Onsdag var vår dødeligste dag. Hvilken som helst dag der noen dør, er en komplett tragedie for landet vårt, sier hun og fortsetter:

- Det tristeste er forsømmelsen til denne administrasjonen - de har forsinket, nektet, forvrengt og svindlet. Og nå, endelig, har vi en ny dynamikk. En ny president. Og om litt mer enn én måned - en president som er forpliktet til å knuse dette viruset, sier hun.

Hun betegner en coronavaksine med 95 prosent effektivitet som «et svar på våre bønner», og forsikrer amerikanere om at flere vaksiner er under behandling til det amerikanske folk. Likevel understreker hun at vaksiner ikke vil kunne behandle alle med en gang.

Foto: NTB / AP Photo / J. Scott Applewhite, Pool

Jeger utløste væpnet aksjon ved Skaugum:

Politiet i Oslo fikk like etter klokka 14.30 fredag melding om en mann som var observert med våpen i nærheten av Skaugum. De rykket raskt ut i en væpnet aksjon.

- Det viste seg å være en jeger som var i området, og at det hadde vært litt kommunikasjonssvikt som gjorde at det var uklart hvor han skulle gå, sier operasjonsleder Rune Hekkelstrand til Dagbladet.

Situasjonen ble raskt avklart etter at politiet sporet opp mannen og fikk snakket med ham.

- Alt var ok, så det viste seg å være udramatisk. Men det var en observant melder som raskt tok kontakt, så det var veldig bra, sier operasjonslederen.

Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet

Frigir navnet etter dødsulykke:

Politiet frigir navnet på mannen som døde etter en ulykke der bilen havnet i innsjøen Røgden i Grue kommune torsdag 3. desember.

Det var Thor Arthur Jahnsen (69) fra Elverum som omkom. Navnet frigis i samråd med de pårørende.

Personbilen Jahnsen kjørte, havnet i vannet i nordenden på innsjøen. Ifølge politiet skal bilen ha fått en skrens i en sving og dermed kjørt ut i vannet.

Et Sea King redningshelikopter med dykkere om bord var på vei til innsjøen, men måtte snu på grunn av værforholdene.

Helikopter kom ikke fram

Helikopter kom ikke fram

dagbladet

Etterlyser vitner etter knivstikking av 14-åring:

Politiet ønsker å komme i kontakt med vitner etter at en gutt ble påført stikkskader mellom bussholdeplassen ved Lindeberg T-banestasjon og Lindeberg senter omkring klokka 11.30 mandag denne uka.

En 14 år gammel gutt ble hentet ut av en buss med alvorlige knivskader i magen.

Politiet ønsker spesielt å komme i kontakt med vitner som skal ha forsøkt å ta tak i ungdommer som løp fra stedet etter hendelsen.

Vitner kan ta kontakt med politiet på kriminalvakten.oslo@politiet.no

Jan Bøhler i knivdrama

Jan Bøhler i knivdrama

dagbladet

Alkoholsalget i Norge øker kraftig:

I tredje kvartal i år kjøpte nordmenn 8 561 000 liter ren alkohol, opp 29,3 prosent mer enn i 3. kvartal i fjor, viser nye SSB-tall.

Totalt ble det omsatt 1,93 liter ren alkohol per innbygger i 3. kvartal i år, noe som er en økning på 27,8 prosent fra samme kvartal 2019.

Årsaken til det økte alkoholsalget er trolig fraværet av grensehandel i tredje kvartal.

Nye tall fra Statistisk sentralbyrå viser at økningen er størst for vin, med 46,5 prosent.

For brennevin og rusbrus var økningen henholdsvis 36,0 og 38,1 prosent, mens øl hadde en økning i omsetning på 13,3 prosent.

Målt i antall liter alkoholholdig drikke, ble det omsatt 113 887.000 liter. Det er en økning på 22,1 prosent sammenlignet med 3. kvartal 2019.

(NTB)

Med tilnærmet full stopp i grensehandelen gikk salget av alkohol i Norge til værs i 3. kvartal i år. Foto: Lise Åserud / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.