Nyhetsstudio

Anette Beckhaug

1600 i karantene i Gjøvik:

Onsdag ble 297 elever og 24 lærere ved Kopperud skole i Gjøvik satt i karantene. Samtidig er det registrert tre nye smittetilfeller det siste døgnet.

Totalt er 1600 nå i karantene i Gjøvik. Det bekrefter kommuneoverlege Siri Fuglem Berg til Dagbladet.

- Vi har testet i miljøene rundt der det har vært smitteutbrudd, og der vil det nok fortsatt være noen positive i dagene som kommer, sier Berg til Dagbladet.

- Det er alvorlig at 1600 personer er i karantene med tanke på de ringvirkningene det er å ha så mange i karantene, fortsetter hun.

Kommuneoverlegen håper at smitteutbruddene Gjøvik nå har hatt vil begrenses som følge av smittesporingsjobben kommunen har gjort, og ved at så mange er satt i karantene.

På sine nettsider opplyser kommunen det er registrert tre nye smittetilfeller i kommunen: En mann i 30-årene er satt i utenlandskarantene, mens en kvinne i 20 årene og en gutt under 20 år har fått påvist viruset etter å ha hatt nærkontakt med en person som har vært smittet.

Totalt i kommunen er det nå registrert 114 personer som er eller har vært smittet. Hele 82 av disse er registrert i oktober.

(Dagbladet/NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Melding om knivstikking i Tokke kommune:

Klokka 01.15 fikk politiet i Sør-Øst melding om knivstikking i Tokke kommune.

- Da vi kom til stedet er en mann i 40-åra skadet og sendt til sykehus. En kvinne i 40 årene er pågrepet. Saken etterforskes videre, skriver politiet.

Knivstikking i Lillestrøm:

Politiet i Øst melder at de har rykket ut til en adresse i Lillestrøm med flere enheter i forbindelse med melding om knivstikking.

- Politiet har kontroll på formentlig rett gjerningsperson. Én person er alvorlig skadet og blir fraktet til sykehus, skriver politiet.

- Det er en person som er alvorlig skadd og han har skader som er forenelig med stikkskader, forteller operasjonsleder Kristian Loraas til Dagbladet.

Politiet driver med taktisk og teknisk etterforskning på stedet. Per nå vet de lite om hendelsesforløpet, forteller Loraas.

- Vi har kontroll på en mannsperson som vi mener er gjerningsperson. En fornærmet mannsperson er sendt til sykehus, sier Loraas.

Operasjonslederen forteller at dette skal ha skjedd innendørs på adressen og bekrefter at gjerningspersonen var på stedet da politiet kom fram.

Dagbladet følger saken.

Irland letter på tiltakene:

Irland letter på coronarestriksjonene i desember for å gi folk et pusterom etter en seks uker lang nedstengning, sier statsminister Micheál Martin.

Irland har vært nedstengt siden 21. oktober. All ikke-nødvendig handel og alle fritidsaktiviteter har måttet lukke dørene, og folk har ikke kunnet reise lenger enn 5 kilometer fra sitt eget hjem.

Tirsdag kan servicenæringer gjenåpne, blant annet frisører, samt all andre handelsnæringer. Puber som serverer mat og restauranter får åpne fredag. Puber som ikke serverer mat, må fortsatt holde stengt.

Museer, biblioteker og gallerier får også gjenåpne, i likhet med gudshus, treningsstudioer og sportstilbud som golf og tennis.

Fra 18. desember til 6. januar får folk reise fritt rundt i landet, og fra 18. desember kan opptil tre husholdninger være sammen.

Folk anbefales å bruke munnbind på folksomme steder utendørs.

(NTB)

Bilde fra Dublin, Irland. Foto: Shutterstock / NTB

445 nye coronasmittede registrert siste døgn:

Det var ved midnatt natt til lørdag registrert 35.193 coronasmittede personer her i landet. Det er en økning på 445 meldte tilfeller siden natt til fredag.

Det viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

Over 2,2 million personer er til nå testet for coronavirus her i landet.

121 coronapasienter var fredag innlagt på sykehus. Det var to færre enn dagen før.

Til sammen er 328 coronasmittede personer døde i Norge siden mars, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

63,4 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om ni dødsfall i Norge.

(NTB)

En person skal være fastklemt etter ulykke i Steinkjer:

Sjåføren av en bil satt fastklemt etter en trafikkulykke i Steinkjer sent fredag kveld. Han kom imidlertid fra det uten kritiske skader.

Trøndelag politidistrikt meldte om ulykken rett før midnatt.

– Bilen ligger på taket, opplyste operasjonssentralen.

Noe senere kom meldingen om at sjåføren av bilen var frigjort.

– Han går for egen maskin. Lege har vurdert han som ikke kritisk skadd, meldte politiet.

(NTB)

USA åpner for å henrette flere ved skyting og gass:

USAs justisdepartement har i all stillhet åpnet for at flere dødsdømte kan henrettes ved skyting eller bruk av gass.

Endringen ble kunngjort fredag og omfatter dem som er dømt til døden av føderale domstoler i USA og som tidligere bare kunne henrettes med giftsprøyte.

Myndighetene kan heretter også henrette «på andre måter loven i delstaten der dommen falt tillater», heter det i endringen.

Flere delstater i USA åpner for å henrette dødsdømte med andre metoder enn giftsprøyte, blant annet med elektrisitet, skyting eller nitrogengass.

Regelendringen trer i kraft julaften og kan få følger for fem som er dømt til døden for føderale forbrytelser og som etter planen skal henrettes før president Donald Trump forlater Det hvite hus 20. januar.

(NTB)

Fylkeslederen i Oslo Frp mener USA-valget var fikset:

Fylkeslederen i Oslo Frp går fredag ut med påstanden om at det finnes mange bevis på at juks førte til at Joe Biden ble utropt til vinner av valget i USA.

- Jukset er nå så åpenbart at Biden neppe kommer til å bli president, sier Geir Ugland Jacobsen til VG.

Slik han ser det, er det helt sikkert at president Donald Trump har vunnet valget.

- Ikke fordi jeg nødvendigvis støtter ham. Her er det rettferdighetssansen min som snakker, sier fylkeslederen, og understreker at han uttaler seg som privatperson.

Han sier til avisa at han baserer sine påstander på president Trumps advokater, ledet av Rudi Giuliani, og det mer uavhengige juridiske teamet ledet av Sidney Powell.

Han får ikke støtte hos Frp-nestleder Sylvi Listhaug.

- Det er opp til amerikanske velgere og amerikanske myndigheter å håndtere valget i USA. Det er ingenting til nå som skulle tilsi at valget er fikset, sier hun til avisa.

Tidligere i november publiserte Faktisk.no en artikkel om feilinformasjon og rykter om valgfusk i USA, som fremdeles blir delt i Norge.

«Påstandene som blir spredd er en blanding av regelrett feilaktige opplysninger om valgfusk og ubekreftede rykter om det samme. Fellesnevneren er en forestilling om at Joe Biden ikke har vunnet valget på en legitim måte, og at Donald Trump er den virkelige valgvinneren», heter det i artikkelen.

(NTB / Dagbladet)

Fylkeslederen i Oslo Frp påstår fredag at det finnes mange bevis på at juks førte til at Joe Biden ble utropt til vinner av valget i USA. Foto: Julio Cortez / AP / NTB

Funn av fugleinfluensa i Rogaland:

Det er gjort funn av fugleinfluensa i en villfugl i Rogaland, melder VG.

- Fugleinfluensa er påvist hos en gås funnet i Rogaland. Veterinærinstituttet har analysert prøver fra fuglen, som viser høypatogen fugleinfluensa A(H5N8). Mattilsynet og Vet. instituttet samarbeider med FHI i saken, melder FHI på Twitter.

Mattilsynet varsler portforbud for fjærfe i deler av landet. I første omgang vil det gjelde langs hele kysten fra og med Østfold til Rogaland. Portforbudet gjør at alle tamfugler skal være under tak, for å hindre smitte fra ville fugler, ifølge Mattilsynet.

Sykdommen skal ha blitt oppdaget hos en viltlevende kortnebbgås i Sandnes. Risikoen for smitte til mennesker vurderes som svært lav, ifølge Mattilsynet.

- Vi ber alle som ser døde fugler om å varsle oss, slik at vi kan komme ut og teste for smitte. Folkehelseinstituttet vurderer risikoen for smitte til mennesker vurderes som svært lav. Samtidig ber vi om at ingen tar på syke og døde fugler, da disse kan ha andre smittestoffer med seg som for eksempel salmonella, sier Ole-Herman Tronerud, seksjonssjef dyrehelse i Mattilsynet til VG.

Tidligere i november ble det også påvist fugleinfluensa i Danmark. Smitten fra de ville, danske fuglene, smittet her over på en hønsegård i Randers. Dermed måtte samtlige 25 000 høner på den aktuelle gården avlives.

- Det vi har fryktet, har skjedd, sa Martin Hjort Jensen, leder i den danske fjærkreorganisasjonen Landbrug & Fødevarer Fjerkræ til Finans.dk.

Tidligere i år ble fugleinfluensa oppdaget på flere hønsegårder i Tyskland.

Også i Nederland og Storbritannia har det blitt påvist fugleinfluensa på flere gårder, hvor fuglene ble avlivet.


- Det vi har fryktet, har skjedd

- Det vi har fryktet, har skjedd

dagbladet

Flere forbedringspunkter i FHI- rapport om Eidsvoll-sykehjem:

FHI har, etter å ha blitt kontaktet av kommuneoverlegen, gjort befaring på sykehjemmene i Eidsvoll som er berørt av covid-19.

I rapporten legges det blant annet fram flere forbedringspunkter for Villa Skaar:

Infeksjonskontrollprogrammet er ikke tilrettelagt for dette sykehjemmet. Prosedyrer for f.eks. isolering er ikke tilpasset sykehjemmets lokaler.

· Ingen ansatte med dedikert arbeidstid og spesifiserte arbeidsoppgaver innen smittevern generelt og covid-19 spesielt (smittevernkontakt).

· Ingen systematisk kartlegging av om ansatte (inkl. studenter i praksis) har andre arbeidssteder og hvilke disse er, under pandemien.

· Organisering av arbeidskohorter som følger opp definerte beboere i kun én av to avdelinger.

· Ingen systematisk undersøkelse av etterlevelse av smittevernrutiner hos ansatt, med tilbakemelding til den enkelte.

· Manglende markering av ren og uren sone, og ikke gode nok rutiner for av- og påkledning av beskyttelsesutstyr inn og ut av sonene.

· Ikke tilstrekkelige tiltak for å sikre etterlevelse av isolasjon og karantene, for beboere som ikke er i stand til å holde seg på eget rom.

· Manglende tilbakemelding til kommunen om vanskeligheter med å isolere beboere på rommene sine.

· Forbedringspotensial mht. innhenting av smittevernfaglig kompetanse og opplæring i riktig bruk av personlig beskyttelsesutstyr.

Eidsvolls kommuneoverlege Carl Magnus Jensen presiserer at rapporten er fra en befaring og ikke en tilsynssak. FHI understreker i rapporten at de ikke har en tilsynsfunksjon eller myndighet til å implementere tiltak.

- Rapporten inneholder kun anbefalinger som bør vurderes av kommunen og de relevante sykehjemmene, skriver FHI.

Avlivet katter på minst én minkfarm:

Flere millioner mink har blitt avlivet i Danmark, etter funn av muterte versjoner av coronaviruset som har spredt seg fra mink til mennesker.

Nå kommer det fram at også katter ved minst én minkfarm er blitt avlivet etter funn av viruset.

Det bekrefter dyrlege og direktør for Kattens Værn, Lone Nielsen, til avisa Holstebro-Struer Dagbladet.

Hun har selv har hjulpet til med avlivingen.

- Vi har hjulpet til med å fange og avlive katter på én farm, men forøvrig er dette en sak for Fødevarestyrelsen, sier hun til avisa.

Ifølge den danske avisa B.T opplyset Statens Serum Istitut, tilsvarende det norske Folkehelseinstituttet, at det er undersøkt prøver fra 33 katter på sju minkfarmer med croronasmitte.

På to av gårdene ble det funnet virus i svelget på kattene. I tillegg ble det funnet antistoffer hos katter ved den ene gården.

Avlivingsordren til minkavlerne kom fra statsminister Mette Fredriksen i starten av november, før regjeringen noen dager seinere innrømmet at de ikke hadde lovhjemmel til å beordre masseavliving av friske dyr.

Feilen har skapt sterke reaksjoner i Danmark, og førte blant annet til at matministerr Mogens Jensen trakk seg som statsråd.

Død mink presses opp av massegravene

Død mink presses opp av massegravene

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.