Nyhetsstudio

Erna Solberg kondolerer etter togulykken i Danmark

- Min dypeste medfølelse med de etterlatte og alle som er rammet av den tragiske ulykken på Storebæltsbroen, skriver statsminister Erna Solberg på Twitter. Hun tagger også den danske statsministeren, Lars Røkke Rasmussen, i innlegget.

Solberg viser til togulykken på Storebæltsbrua i Danmark hvor seks personer omkom onsdag morgen. Totalt er 16 personer skadd.

Les mer her:

Politiet tordner mot publikum: - Vis respekt!!!

Politiet tordner mot publikum: - Vis respekt!!!

dagbladet.no
Studioet fortsetter under annonsen

Skadd mann funnet i Oslo

Politi og ambulanse er på stedet, etter at en skadd mann ble funnet i en oppgang på Torshov i Oslo.

- Foreløpig ukjent årsak til skaden, og skadeomfanget er så langt uvisst. Mannen blir ivaretatt av helsepersonell, og vi har iverksatt undersøkelser rundt hendelsen, opplyser politiet på Twitter.

Dagbladet kommer tilbake med mer.

Norsk politimann mistet livet i snøskred i Japan

Det var Kim Kirkreit (28) fra Malm i Verran kommune som omkom i skredulykken i Japan torsdag, skriver Trønder-Avisa. 28-åringen jobbet i politiet i Oslo.

Kirkreit var på skiferie sammen med fem andre venner da skredet ble utløst.

Familien opplyser at skredet ble utløst da reisefølget var på tur ned fjellsiden for å ta skiheisen opp en siste gang for dagen. De fem andre klarte å komme seg unna skredet.

- Han var en klippe for oss, og var et forbilde som veldig mange av oss så opp til. Han vil bli dypt savnet, sier familien til Trønder-Avisa.

Politiet bekreftet i helgen at det var en av deres ansatte som hadde omkommet.

- Vi kan bekrefte at en ansatt hos oss har omkommet i snøskred i Japan. Det er tungt og trist for kollegaene og de som sto ham nær, og våre tanker går til de etterlatte, skriver pressesjef Unni Grøndal i Oslo politidistrikt.

(NTB)

Person til sykehus etter jernørslagsmål i Oslo

Torsdag ettermiddag er to personer blitt meldt skadd etter at flere slagsmål skal ha oppstått i Oslo sentrum.

Klokka 17 kom en politipatrulje tilfeldigvis over en mann som blødde kraftig fra munnen, og forklarte at han skal ha blitt slått med et knokejern av en gjerningsperson som så hadde løpt fra stedet.

- På stedet kom vi i kontakt med et vitne som hadde sett hendelsen. Vedkommende forklarte at det var den fornærmede som startet slagsmålet, sier operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Tor Jøkling, og opplyser at den fornærmede har fått status som mistenkt i saken.

Har du bilder eller video? Tips oss på 2400 0000 eller send epost til 2400@db.no.

Politiet har fått kontroll på den andre parten, som i første omgang ble betegnet som gjerningsperson, men har ikke gjort funn av noe knokejern. Vedkommende betegnes ikke som skadd.

Begge partene er menn i midten av 20-åra, og politiet vil etterforske saken videre for å avgjøre hvem som kan betegnes som gjerningsperson i saken. Jøkling utelukker ikke at begge kan få status som mistenkt.

Omtrent 40 minutter seinere kom en politipatrulje tilfeldigvis over et nytt slagsmål i Oslo sentrum. Hendelsen skal ha funnet sted i Storgata, og politiet kom i kontakt med en person som blødde fra hodet og forklarte at han var blitt slått med jernrør.

Politiet søkte i området etter én eller flere gjerningspersoner, og fikk etter hvert kontroll på en mann i slutten av 30-åra som var i besittelse av et jernrør.

- Den fornærmede undersøkes av ambulanse på stedet, sier Jøkling til Dagbladet og fortsetter:

- Det er et ganske belastet område, så vi har mange patruljer i området for å hindre at det blusser opp igjen.

Klokka 18.15 skriver politiet på Twitter at den skadde er sendt til sykehus, og at den mistenkte kjøres i arresten.

Øksemann siktet for drapsforsøk

Tirsdag ettermiddag ble politiet varslet om at en mann med øks skal ha forsøkt å bryte seg inn på en adresse i Haugesund.

En kvinne er meldt skadd i forbindelse med hendelsen, og er nå sendt til sykehus.

- Kvinnen er kritisk skadd. Hun ble angrepet av mannen, men det er uklart hva hun har blitt angrepet med. Kvinnen har stikkskader, sier jourhavende jurist Anne Mette Dahle, til VG.

I en pressemelding opplyser politiet at mannen er siktet for drapsforsøk.

Har du bilder eller video? Tips oss på 2400 0000 eller send epost til 2400@db.no.

Hendelsen fant sted like over klokka 16, og mannen skal ha forsvunnet fra stedet i en bil.

Politiet sendte ut flere patruljer for å lete etter mannen, og like før klokka 17 opplyste de at de hadde pågrepet en mistenkt. Mannen ble pågrepet på en krikegård.

- Politiet jobber med å få oversikt over hva som har skjedd, skriver Sørvest politidistrikt på Twitter.

Like før klokka 18 opplyser politiet at mye fortsatt er uklart.

- Politiet har fremdeles ikke opplysninger om den skadde, annet enn at det er en kvinne. Det er ukjent om det er en relasjon mellom henne og den pågrepne. Ukjent hendelsesforløp i forkant. Politiet jobber fremdeles med å få oversikt over situasjonen, skriver de på Twitter.

Flere tatt av snøskred i Sveits

Flere mennesker er tatt av et snøskred i nærheten av Crans-Montana i Sveits tirsdag ettermiddag.

Flere lag med redningsarbeidere er på plass for å finne dem som er begravet i snøen på skistedet Plaine-Morte i de sveitsiske alpene, ifølge lokalt politi.

Ifølge Süddeutsche Zeitung skal skredet ha gått over et populært skianlegg i Crans-Montana.

Så langt er to redningshelikoptre og en rekke redningsgrupper på stedet for å lete etter overlevende, etter skredet som skal ha gått klokka 14.15 tirsdag, melder den sveitsiske avisa Blick.

Borgermester Nicolas Féraud sier til avisa Le Temps at 10-12 personer er blitt begravet, men understreker samtidig at dette tallet ikke er bekreftet.

Et øyevitne sier til Le Nouvelliste at fire personer er hentet ut av snømassene.

Frykter eksplosjon etter brann - måtte avlive to hunder

Politiet i Troms melder om en brann i et uthus i Nedre Trøssemark i Skånland kommune. Det skal ikke ha vært folk huset da brannen brøt ut.

- Det står en campingvogn med gassflaske inntil det brennende uthuset. Brannvesenet ber om en sikkerhetssone på 200 meter, melder politiet på Twitter.

- To hunder er avlivet av eier for å unngå lidelse, da de ikke kunne berges fra hundegård, skriver politiet videre.

Dagbladet kommer tilbake med mer.

80 jødiske graver vandalisert i Frankrike

Om lag 80 graver på en jødisk gravlund øst i Frankrike har blitt utsatt for hærverk, opplyser lokale myndigheter.

Skadene ble oppdaget tirsdag morgen på gravlunden som ligger i den lille landsbyen Quatzenheim, like ved grensen til Tyskland.

Vandalismen skjer samtidig som det er ventet store demonstrasjoner mot den stadig økende antisemittisme i Frankrike.


Frankrike har den største andelen av jødiske innbyggere etter Israel og USA. I Frankrike ble det i fjor registrert 541 antisemittiske lovbrudd, ifølge tall myndighetene la fram tirsdag. Året før var det tilsvarende tallet 311.

– Antisemittisme er dypt forankret i det franske samfunnet. Vi liker å tenke at det ikke er slik, men det er et faktum. Vi er nødt til å være bestemte i vår vilje til å kjempe videre, samtidig som vi er oppmerksomme på at dette er en svært gammel konflikt som vil vare lenge, sier statsminister Édouard Philippe, ifølge magasinet L'Express.

(NTB)

Tredobling av utstedelse av nødpass på Oslo lufthavn

Den siste uka har det vært opp mot en tredobling av reisende som vil ha utstedt nødpass ved grensekontrollfunksjonen ved Oslo lufthavn.

- Vi har sett en stor økning i antall søkere av nødpass, sier avsnittsleder Anette Brevik ved grensekontrollavsnittet på Oslo lufthavn til NTB.

Brevik sier at de vanligvis utsteder rundt 15 nødpass i døgnet, men den siste uken har det vært en dobling.

- På søndag hadde vi en tredobling av utstedelse av midlertidige pass, sier hun.

Avsnittslederen fra Øst politidistrikt ser økningen i sammenheng med passkrisen på Østlandet.

Ved politihuset i Oslo er det ikke ledige timer for å bestille nytt pass de neste 60 dagene. Samtidig er det begrensede kølapper til drop in-timene som legges ut grytidlig om morgenen, ifølge VG.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Fakta om anmeldte politisaker i 2018

Når gjerningsperson er under 18 å, bruker politiet 55 dager, en økning fra 2017 da snittet var 44 dager. Mål er at tiltale skal avgjøres på seks uker.

Anmeldte lovbrudd har gått markant ned de siste årene, men nedgangen ser nå ut til å stoppe opp, ifølge politiets ferske rapport for 2018.

– Den markante nedgangen ser nå ut til å ha stagnert, men de mest arbeidskrevende, komplekse sakene fortsetter å øke, sier konstituert politidirektør Håkon Skulstad.

Det er økning for seksuallovbrudd, voldssaker og hatkriminalitet.


Politiets Straffesaksrapport for 2018 viser nasjonale tall for anmeldt kriminalitet og politiets straffesaksbehandling.

* I 2018 ble det anmeldt 318.566 lovbrudd. En reduksjon på 0,2 prosent sammenlignet med 2017.

* Politiets totale oppklaringsprosent for 2018 er som i 2017. Oppklaringsprosenten har økt for for seksuallovbrudd og voldssaker.

* Politiet har etterforsket og behandlet flere saker i 2018 enn i 2017.

* Likevel vokser køen av saker hos politiet. Ved utgangen av 2018 var det 40.735 saker som var eldre enn tre måneder, en økning på 2,7 prosent fra 2017.

Saker som har ligget hos politiet mer enn12 måneder, har økt med 12 prosent siden 2017.

I voldssaker bruker politiet 52 dager, en økning på 24 dager fra 2017. Fristen er 90 dager.

Voldtektssaker: Politiet bruker 217 dager, en økning på 19 dager fra 2017. Fristen er 130 dager.

Mange i Forsvaret sier at de har blitt utsatt for overgrep

Over 160 personer i forsvaret sier de har blitt voldtatt eller forsøkt voldtatt det siste året, ifølge en undersøkelse NRK har fått tilgang til.

Resultatene fra MOST-undersøkelsen (Mobbing og seksuell trakassering) er lagt frem for forsvarssjefens ledergruppe, men er ikke offentlig ennå. Etter det NRK forstår skal rapporten legges frem på torsdag.

NRK har fått tilgang til noen av tallene fra undersøkelsen. Svarene viser at mange i Forsvaret sier at de har blitt utsatt for overgrep i tolvmånedersperioden som omfattes av undersøkelsen:

Over 40 personer sier at de har blitt voldtatt. Over 15 av dem er menn.
Over 120 personer sier at de har blitt forsøkt voldtatt.

Legger man svarene til grunn, betyr det at det blant tjenestegjørende i Forsvaret skjer enten en voldtekt eller et voldtektsforsøk nesten annenhver dag, ifølge NRK.

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen er klar på at både mobbing, seksuell trakassering og seksuelle overgrep er noe Forsvaret har nulltoleranse for. Særlig de to sistnevnte kategoriene er noe som opprører ham.

- Jeg har sagt det også tidligere da dette var i media nylig: Dette gjør meg forbannet. Nå har vi fått en grundig og detaljert undersøkelse, og funnene her gjør meg ikke mindre forbannet.

Admiralen har en klar oppfordring til både ansatte i Forsvaret og soldatene som tjenestegjør.

- Ta vare på hverandre! Ønsker du å bli utsatt for seksuell trakassering, overgrep eller mobbing? Hvis svaret er nei, så hjelper du alle andre til å unngå det også. Si fra med én gang og ta tak i dette.

Ifølge Norges offisers- og spesialistforbunds webside ble det opprettet en hurtigarbeidende arbeidsgruppe ledet av Forsvarsstabens HR-avdeling allerede i januar 2019. Målsettingen for denne gruppen har vært å utarbeide forslag til tiltak for å redusere mobbing og seksuell trakassering.

Illustrasjonsfoto: Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Karin Madshus, Line Fransson og Line Brustad

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.