Nyhetsstudio

Frode Andresen

Bergen med nye tiltak:

Torsdag kveld presenterer Bergen kommune og byrådsleder Roger Valhammer (Ap) nye tiltak mot spredningen av coronaviruset. Dette etter at statsminister Erna Solberg kunngjorde nye nasjonale og lokale tiltak torsdag ettermiddag.

Valhammer sier at det vil være forbudt å være mer enn fem personer i eget hjem. Unntak gjelder for husstander med mer enn fem husstandsmedlemmer og for barn og deres kohorter.

Valhammer opplyser også at det blir påbudt med hjemmekontor, påbudt med digital undervisning ved høyeskoler og universiteter, også vil det bli påbudt med rødt tiltaksnivå ved videregående skoler. Samtidig stanses breddeidretten, i tillegg til fritidsaktiviteter som kor og korpsøving.

- Budskapet var klokkeklart fra statsministeren tidligere i dag. La det være klart at budskapet også er klokkeklart fra Bergen: Nå er tiden inne for å være hjemme, sier byrådslederen.

I områder med forhøyet smitterisiko, anbefaler regjeringen blant annet å gjeninnføre to-meter-regelen ved fysisk aktivitet innendørs. De anbefaler også stans i breddeidrett, full skjenkestopp, munnbind i taxi, rødt tiltaksnivå på videregående skoler, obligatorisk hjemmekontor og å stenge f.eks. svømmehaller, treningssentre og idrettshaller.

Torsdag kunngjorde Bergen at de har registrert 71 nye tilfeller siste døgn. De smittede er alt fra fem til 89 år gamle. De siste dagene har det blitt registrert omkring 60 nye smittetilfeller daglig i Bergen.

Foto: Marit Hommedal / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Ny variant: - Betydelig risiko for resmitte:

Den muterte coronavirusvarianten fra Sør-Afrika øker betraktelig risikoen for å bli coronasmittet på nytt, viser ny forskning.

Funnene fører til bekymring for at vaksinene kan være mindre effektive mot mutasjonen, viser tidlige resultater fra studien lagt fram onsdag.

Andre studier har vist at vaksinene trolig vil virke effektivt mot den muterte varianten fra Storbritannia.

Forskere i Sør-Afrika har testet den muterte varianten – 501Y.V2 – mot blodet til friskmeldte coronasmittede personer. De oppdaget at varianten er motstandsdyktig til antistoffene fra sykdommen.

- Dette indikerer at nye varianter som 501Y.V2 utgjør en betydelig risiko for å bli smittet på nytt, konkluderte forskerne.

(NTB)

Seks personer i trafikkulykke:

På rikvei 3 ved Elverum i Innlandet har to kjøretøy vært involvert i en trafikkulykke onsdag kveld. Det er totalt seks personer i de to bilene, skriver politiet.

Det er foreløpig ukjent om det er snakk om personskader.

Uvær stenger fjelloverganger:

E134 over Haukelifjell er rett før klokka 18 onsdag ettermiddag stengt på grunn av uvær. Det er meldt dårlig vær i nærmeste framtid, og det er usikkert når det kan åpnes for kolonnekjøring, skriver Vegtrafikksentralen.

Også Riksvei 13 over Vikafjellet stenges fra klokka 20 på grunn av uværet. Ny vurdering skal tas klokka 09 torsdag.

Foto: Statens vegvesen webkamera

Ny dødsrekord i Storbritannia:

I Storbritannia er det registrert 1820 nye dødsfall. Det er det høyeste antallet meldte dødsfall i løpet av en dag hittil i pandemien, skriver Sky News.

Det er også rapportert om nesten 39 000 nye coronasmittede i løpet av det siste døgnet.

Også tirsdag satt landet nye rekord i antall dødsfall med over 1700 nye dødsfall.

Storbritannia er hardt rammet av pandemien, og en mutert versjon av viruset har fått smittetallene til å skyte i været den siste måneden.

Frontkollisjon - lange køer:

To biler frontkolliderte onsdag ettermiddag på Mjøsbrua på E6 i Innlandet, melder Innlandet politidistrikt. Veien ble sperret og førte til lange køer på stedet.

- Det er to biler som har hatt en møteulykke på brua. Det er tre personer som har vært i disse to kjøretøyene. Alle tre er undersøkt og behanldet på stedet og er kjørt til Gjøvik sykehus for videre behandling. Noen til legevakt og noen til traume-mottak, forteller operasonsleder Bård Einar Hoft til Dagbladet.

Skadeomfanget er ukjent, men alle var ved bevissthet, ifølge Hoft.

Klokka 17.12 melder Vegtrafikksentralen at veien er gjenåpnet for trafikk.

Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet

Dømt - så frikjent etter dødsulykke:

18-åringen hadde bare hatt førerkort for bil noen uker da hun kjørte på en 87 år gammel kvinne i et fotgjengerfelt en mørk og regntung novemberdag i 2019.

87-åringen døde etter påkjørselen. Den unge bilføreren ble i Vestfold tingrett dømt for uaktsomt drap med 30 dagers ubetinget fengsel som straff.

Nå har Agder lagmannsrett frikjent den unge kvinnen bak rattet på alle punkter med stemmene fra de fem meddommerne mot fagdommernes to stemmer, melder Østlands-Posten.

87-åringen ikke var mulig å se for den tiltalte på grunn av regn, tussmørke, våt asfalt og lys fra motgående trafikk. Flertallet kan ikke se at tiltalte kunne eller burde gjort noe annerledes, heter det i lagmannsrettens frifinnelsesdom.

Tingretten kom til en helt annen konklusjon om samme dødsulykke: - Det er bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte handlet uaktsomt under kjøringen. hun burde ha forstått at dødsfølge kunne inntre som følge av hennes uaktsomme kjøring, heter det i tingrettens dom.

Lagmannsretten opphevet også et punkt fra den første dommen der bilføreren ble fratatt retten til å kjøre i tre år.

- Nå får hun forhåpentligvis lagt dette bak seg. Hendelsen vil uansett prege henne resten av livet, sier forsvareren, advokat Bjørn Aksel Henriksen, til Østlands-Posten.

Bistandsadvokaten til 87-åringens etterlatte, Sigurd Ihlen, kommenterer den nye dommen slik overfor avisa: - Etter å ha lest dommen, er det ikke lett å forstå flertallets avgjørelse og begrunnelse.

Frigir navn etter dødsulykke:

Det var 35 år gamle Espen Stabben Schønberg, bosatt i Trondheim, som omkom i trafikkulykken på E6 ved Støren i Trøndelag, tirsdag morgen. Det opplyser politiet i en pressemelding.

Schønberg etterlater seg ett barn og navnet frigis i samråd med familien.

Den omkomne satt alene i en personbil som frontkolliderte med en lastebil. Ingen flere personer ble fysisk skadd i trafikkulykken.

Politiet vil fortsette å etterforske ulykken både taktisk og teknisk, og eventuell årsak til ulykken vil ikke bli klar før etterforskningen er avsluttet.

Nyhetsstudio - E6 stengt etter dødsulykke

Nyhetsstudio - E6 stengt etter dødsulykke

dagbladet

Stor eksplosjon i Madrid:

Det har vært en stor eksplosjon i sentrum av Madrid, melder journalist Leire Ariz Sarasketa på Twitter.

Ifølge avisa Diario AS er et ukjent antall personer skadd etter eksplosjonen.

Bilder viser en fullstendig ødelagt fleretasjes bygning som skal ligge i Calle Toledo. Parkerte biler er ramponert, og det er mye røyk på stedet.

Ifølge den frivillige nødetaten VOST bes folk holde seg unna de nærliggende gatene for å gi plass til utrykningsressurser.

Ifølge storavisa El País har en «eksplosjon med ukjent årsak» rystet en bygning i sentrum i 15-tida.

- Den kraftige eksplosjonen har sprengt bort de tre øverste etasjene i bygningen, skriver avisa.

El País skriver at bygningen ligger vegg i vegg med et eldrehjem. En talsmann for hjemmet opplyser at ingen av beboerne eller de ansatte er skadd, men at de nå evakuerer stedet.

La Vanguardia skriver at bygningen inneholder møtelokaler og kontorer.

R-tallet er 0,7:

Også reproduksjonstallet, antall personer en coronasmittet viderefører viruset til, viser at smitten i Norge er på vei ned.

FHI estimerer at R nå ligger på 0,7 nasjonalt.

Matematisk modellering viser at etter en økende smittespredning i desember med et gjennomsnittlig reproduksjonstall på 1,07, har smittespredningen vært synkende siden 4. januar, med et gjennomsnittlig reproduksjonstall på 0,7, skriver FHI i sin ukerapport for uke 2.

Videre estimerer FHI at 65 prosentav personer som har blitt smittet i Norge de siste to ukene, har blitt oppdaget.

Foto: AFP

34 virusmutasjoner påvist:

Det er så langt påvist 33 tilfeller av 501Y.V1, den engelske mutasjonsvarianten av coronaviruset, og 1 tilfelle av 501Y.V2, den sørafrikanske varianten i Norge, opplyser FHI.

Alle er direkte importtilfeller eller nærkontakter til disse. Ingen
varianttilfeller er så langt påvist i den generelle overvåkingen, understreker FHI.

Foto: Reuters

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.