Nyhetsstudio

Marthe S. Lien

Fransk sykehussjef: Avlys jula:

Jula i år må avlyses, det er det dystre budskapet fra Julien Lenglet, sykehusdirektør i Hôpital privé d'Antony i utkanten av Paris.

Sykehusdirektøren kommer med uttalelsen etter at Frankrike har sett en voldsom vekst i coronasmitte, noe som legger et sterkt press på sykehusene i landet.

– Jeg mener vi må avlyse jul og nyttår, uten tvil, sier Lenglet til radiokanalen RMC.

Han mener en normal jule- og nyttårsfeiring vil føre til en «gigantisk» smittevekst med smitte mellom generasjoner.

I slutten av oktober innførte Frankrike en nedstengning av landet for andre gang i pandemien. En motivasjon har vært at det skulle redde jula.

Frankrike har mer enn 1,8 millioner koronatilfeller så langt i pandemien.

Foto: Thibault Camus / AP / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Evakueres etter brann i Stavanger:

Brannvesenet jobber lørdag morgen med å slukke en brann i en flermannsbolig i Stavanger. Det jobbes med slukking og evakuering av beboerne, melder politiets operasjonssentral i sør-vest på Twitter.

Saken oppdateres

133 nye smittede i Oslo siste døgn:

133 nye smittede i Oslo siste døgn - 34 færre enn snittet de foregående sju dagene.

(NTB)

Nakstad: - Ikke stort rom for lettelser:

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad tror ikke det blir store lettelser når regjeringen legger fram nye coronatiltak mandag.

- Vi har anbefalt å justere på noen tiltak, men det er nok ikke så stort rom for lettelser så lenge smittetallene ikke går tydelig ned i Norge, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad i Helsedirektoratet til NRK.

På nyåret innførte regjeringen nye tiltak for å få ned økende smitte i Norge. Regjeringen anbefalte blant annet å unngå besøk, ingen fysisk undervisning for studenter og det ble innført en nasjonal skjenkestopp.

Anbefalingene gjelder til 18. januar, og mandag varsler regjeringen nye tiltak.

Helsedirektoratet ser ikke stort rom for lettelser i de strenge tiltakene som ble innført 4. januar.

- Vi håper likevel smittetrenden snart vil snu slik at de ekstra strenge tiltakene vi har hatt siden 2. januar ikke trenger å opprettholdes lenger enn nødvendig, sier Nakstad.

(NTB)

Flere savnet etter hyttebrann i Nordland:

Klokka 04.30 fikk politiet i Nordland melding om brann i ei hytte.

- Nødetatene er på stedet nå. Hytta er nedbrent. En person kom seg ut av hytta, og blir tatt hånd om av helse. Flere personer er savnet etter brannen, skriver politiet litt før klokka 06.30 lørdag morgen.

Operasjonsleder Lars Halvorsen sier til Dagbladet at personen som kom seg ut er skadd, men klarte å varsle naboer som fikk ringt nødetatene.

- Saken fremstår som svært alvorlig, sier han.

Han forteller at det foregår søk i terrenget rundt hytta. Politiet er i gang med etterforskning.

466 nye coronasmittede siste døgn:

Det siste døgnet er det registrert 466 coronasmittede i Norge. Det er tolv flere enn dagen før, men 218 færre enn samme dag i forrige uke.

I alt var det ved midnatt natt til lørdag registrert 58.202 coronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

De siste sju dagene er det registrert til sammen 3.726 nye smittetilfeller i Norge. I alt er nå gjennomført omlag 3,1 millioner coronatester her i landet, siden pandemien kom til Norge for snart ett år siden.

158 coronapasienter var fredag innlagt på sykehus. Det var seks færre enn dagen før.

Til sammen er 517 coronasmittede personer døde i Norge siden mars, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

64,8 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om ni dødsfall i Norge.

(NTB)

NRA er konkurs:

USAs store våpenlobbyorganisasjon National Rifle Association (NRA) begjærer seg konkurs og varsler flytting til Texas.

Kunngjøringen om at NRA har søkt konkursbeskyttelse i en domstol i Dallas, ble lagt ut på organisasjonens hjemmeside fredag.

For noen måneder siden ble organisasjonen anmeldt av delstaten New York for å ha brukt titalls millioner dollar ulovlig på luksusliv for ledelsen og andre tvilsomme utgifter.

NRA er med sine 5 millioner medlemmer USAs sterkeste lobbyorganisasjon mot alle typer begrensninger på retten til å ha våpen.

(NTB)

Strengere tiltak i vente for reisende fra Sør-Afrika:

Både Helsedirektoratet og FHI anbefaler strengere tiltak for reisende fra Sør-Afrika for å hindre spredning av en ny virusvariant. Regjeringen følger nå rådet.

Fra og med 15. januar innføres nye krav om testing også for innreisende fra Sør-Afrika, opplyser regjeringen fredag kveld.

Alle som ankommer fra Sør-Afrika etter 15. januar, skal blir nødt til å ta to tester. Den første så snart som mulig og senest ett døgn etter ankomst, og de kan kun teste seg med PCR-test. Andre test tas tidligst sju døgn etter ankomst, og resultatet må foreligge før karantenen avsluttes etter tidligst ti døgn.

Den første testen skal så langt som mulig skje på flyplassen eller annen grensestasjon, hvis ikke må de reisende ta kontakt med kommunen eller annen teststasjon for å bestille testing.

Det nye testkravet gjelder alle som har oppholdt seg i Sør-Afrika i løpet av de siste 14 dagene før ankomst. Testkravet gjelder ikke for barn under tolv år.

Samtidig fjernes eller skjerpes flere av unntakene fra karantenekravene for personer som før ankomst til Norge har oppholdt seg i Sør-Afrika de siste to ukene. Det innføres blant annet testkrav for personer som reiser i forbindelse med samvær med barn eller delt bosted. Unntak for internasjonale idrettskonkurranser er ett av unntakene som oppheves.

De nye kravene omfatter ikke personer som kan dokumentere at de har vært coronasmittet i løpet av de siste seks månedene. (NTB)

Tatt med machete i Oslo:

Politiet i Oslo har fått meldinger om folk med machete sentralt i Oslo. Ingen skal ha blitt skadet.

- Gjerningsmennene forsvant fra stedet i en bil vi nå har tatt kontroll på, skriver politiet på Twitter.

Joe Biden: - Vi er inne i en mørk vinter:

Kommende president Joe Biden legger fram sin plan for distribusjon av coronavaksine.

- Vi kom ikke inn i denne situasjonen over natta og vi vil ikke komme ut av den over natta heller, sier Biden.

Han sier videre at landet er inne i en mørk vinter. Flere tester positivt på viruset enn noen gang og landet har daglig mellom 3000 og 4000 coronarelaterte dødsfall.

- Vi vil ikke spare på noe for å få denne befolkningen vaksinert, sier Biden.

Han sier at vaksinasjonen i USA så langt har vært dårlig, og at de nå vil gjøre endringer for å forbedre vaksinasjonen i landet.

- Vi vil jobbe med stater for å utvide vaksinasjonen av risikogrupper. I dag vet mange ikke hvem som blir vaksinert. Det står tusenvis av ubrukte vaksinedoser i kjølelager i dette landet. Vi vil tilrettelegge slik at disse blir brukt på flere. De må bli tilgjengeliggjort, og vi skal jobbe med statene for å få gjennomført dette.

Ifølge Biden skal dette blant annet gjøres ved å sette opp store vaksinasjonssenter i samarbeid med både offentlige og private institusjoner. Han sier også at de skal anskaffe mer personell til å sette vaksiner, også her ved hjelp av offentlige og private institusjoner.

Han sier videre at administrasjonen har et mål om å sette 100 millioner doser i løpet av 100 dager.

- Nasjonens helse står praktisk talt på spill.

Biden understreker at alle beslutninger omkring vaksine skal være vitenskapelig forankret og transparente. Han advarer også mot vaksineskepsis og at det allerede finnes store kampanjer som forsøker å fortelle befolkningen at vaksinene ikke er trygge. Han sier han vil møte denne skepsisen med vitenskap og forskning.

Han drar også opp motstand mot munnbind og sier at det er en patriotisk handling å bære disse. Han trekker fram at svært mange blant mobben som stormet Kongressen i forrige uke, ikke hadde munnbind.

- Hva faen er galt med dem. Voks opp! Ha på deg munnbind, om ikke for deg selv, så for dem du er glad i, sier Biden.

Tirsdag ble det kjent at Trump-administrasjonen fra nå av vil anbefale alle over 65 år å ta coronavaksinen den nærmeste tida.

De anbefaler også at alle voksne med underliggende sykdommer tar vaksinen nå. Tidligere har vaksinedosene vært forbeholdt mennesker med høy risiko for å utvikle alvorlig sykdom og død av coronaviruset, og inkluderer eldre som bor på sykehjem og helsearbeidere.

På pressekonferansen tirsdag ble det opplyst at Trump-administrasjonen gjør denne endringen fordi USA har kommet langt i vaksineringen. Det ble også opplyst også om at leveransene er så stabile at det ikke er noen grunn til å tro at dose to ikke vil kunne bli levert og satt til planlagt tid.

Aviser som New York Times og Washington Post skrev på sin side at endringen skjer som følge av de skyhøye smittetallene i landet.

Foto: Matt Slocum / AP / NTB

Spania strammer grepet etter smitteøkning:

En økning i antallet smittetilfeller etter juleferien gjør at flere spanske regioner fredag skjerper tiltakene mot smittespredning.

I hovedstaden Madrid blir portforbudet utvidet slik at det nå er gjeldende fra klokken 23, ikke midnatt. Dermed må restauranter og utesteder stenge en time tidligere fra mandag.

For 19 områder i hovedstadsregionen innføres det nye reiserestriksjoner. Ingen vil kunne dra inn eller ut av de aktuelle områdene uten å dokumentere at reisen er nødvendig.

Lignende tiltak innføres i Aragon i den nordøstlige delen av landet. Zaragoza og to andre store byer sperres av, og befolkningen bes om å holde seg hjemme så mye som mulig.

Det ble fredag meldt om 40.197 nye smittetilfeller i Spania, det høyeste tallet så langt i pandemien.

(NTB)

STRAMMER INN: En coronastengt restaurant i sentrum av Barcelona fredag. Foto: Emilio Morenatti/AP/NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.