Nyhetsstudio

Amanda Walnum

Politiet stoppet studentfest i Bergen:

Rett før klokka 21 opplyser Vest politidistrikt om at politiet befinner seg på en adresse i Bergen etter melding om fest.

- Viser seg å være 16 personer samlet på et begrenset område, hadde sosial samling og drakk alkohol. Alle utenlandske statsborgere/studenter, skriver politiet.

Politiet oppretter anmeldelse.

Som en del av coronatiltakene i Bergen får bare inntil fem personer være samlet privat.

Studioet fortsetter under annonsen

Frigir navn på omkomne etter hyttebrann:

Politiet frigir navnene på de omkomne etter hyttebrannen i Nordland. De omkomne er:

Luise Marie Bang (40 år)

Henning Christian Bang Johansen (15 år)

Hedda Madell Bang Winther (10 år)

Gustav Rane Krogh Hovde (12 år)

Mogens Pareli Krogh Hovde (15 år)

De pårørende er varslet.

Siste fra Gjerdrum :

10.00 møter politiet pressen for å orientere om siste nytt fra søket i Gjerdrum.

Innsatsleder Mari Stoltenberg sier politiet er i gang med søk etter antatt omkomne. Politiet har gjennomført nye avhør i saken.

- Vi har identifisert leteområder å starte med, så vi nå kan drive en målretta innsats, sier hun.

Mannskaper er tilbake i gropa. De jobber med høyere sikkerhetsfokus enn tidligere. Politiet har tett dialog med NVE.

- Vi starter i dag med manuell innsats, slik vi hadde under redningsaksjonen, med hundeekvipasjer, USAR-mannskaper, og så videre.

Politiet vurderer fortløpende om etter hvert vil velge andre søkemetoder.

- Det er et nitidig arbeid, og det kan ta lang tid. Vi er forberedt på en langvarig innsats, men vi har håp om funn. Vi har stor forståelse for at de etterlatte trenger svar. Og la det ikke være noen tvil: det er derfor vi er her.

Innsatsleder Morten Thoresen i brannvesenet opplyser at brannvesent søker der politihundene markerer.

Regionsjef Toril Hofsagen i NVE sier NVE fremdeles bistår politi og brannvesen med faglige råd i søkearbeidet.

- Vi stiller med geoteknisk fagkompetanse på stedet, både til overvåking gjennom droner, overvåking i operasjonsområdet, og vi jobber med bakkeradarer for å få enda bedre nytte og erfaring me den type overvåking de nærmeste dagene.

Det har vært relativt rolig i skredområdet gjennom helgen, med én avskalling i et område hvor det natt til torsdag gikk et større etterskred.

- Det er fortsatt en forventet utvikling, sier hun.

Ordfører Anders Østensen (Ap) uttrykker tilfredshet med at søket er i gang.

- Vi har et intenst håp om at de savnede kan bli funnet, både på vegne av de pårørende, men også hele bygda. Vi håper bare været ikke setter for mange hindringer i veien for videre søk, og vi håper de savnede kan bli funnet.

Dagbladet følger pressemøtet.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Nye funn om corona-dødsfall:

Tidligere hjerneslag, kreft med spredning og det å være mann er forbundet med økt risiko for å dø etter å ha fått påvist covid-19. Det viser funn utgått fra Hjerte- og karregisteret i Folkehelseinstituttet (FHI).

Studien fant at hjerneslagpasienter hadde halvannen gang høyere risiko for å dø etter påvist covid-19 som personer uten tidligere hjerneslag.

Funnene knyttet til tidligere hjerteinfarkt var imidlertid mer usikre.

– Det ser ikke ut til at personer med tidligere gjennomgått hjerteinfarkt har særlig større risiko for å dø etter smitte med covid-19 enn andre på samme alder, sier overlege Rune Kvåle i Hjerte- og karregisteret i en pressemelding. Han tok imidlertid forbehold om at forskerne ikke hadde opplysninger om alvorlighetsgraden av hjerteinfarkt i studien.

Høy alder er likevel fremdeles den største risikofaktoren.

Studien omfattet 8809 personer som fikk påvist covid-19 første halvår 2020, ifølge FHI. 260 coronarelaterte dødsfall ble registrert i den aktuelle perioden.

Kvaløya: Venter på å gjenoppta leting:

Leteaksjonen etter en mannlig skiløper i 50-åra på Kvaløya utenfor Tromsø skal etter planen gjenopptas i dag, etter at den ble avbrutt i går ettermiddag.

I 08.30-tida opplyser operatøren ved Troms politidistrikt at aksjonen ennå ikke er gjenopptatt.

Den erfarne skiløperens bil ble funnet parkert i tettstedet Kattfjordeidet, og det antas ifølge NTB at han var på vei til fjellet Skittentinden.

Det har gått flere skred i området, og politiet mistenker at mannen kan være tatt av et av disse.

Ifølge Nordlys vil været trolig sette en stopper for å sette inn bakkemannskaper i dag, og søket vil derfor foregå med helikopter.

- Har anbefalt justeringer:

Til NRK Nyhetsmorgen sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad at Helsedirektoratet har anbefalt regjeringen å gjøre justeringer i de nasjonale tiltakene som gjelder fra i morgen.

- Vi har anbefalt noen justeringer. Disse tiltakene var ment å være ekstra kraftige et par uker inn i det nye året. Og så er det alltid behov for justeringer. Det er fordi nå har man litt bedre oversikt enn man hadde. Julen var veldig uoversiktlig og nå tegner det seg et mye tidligere bilde av i hvert fall i hvilke kommuner smitten er, og hvilken vei det peker, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til NRKs Nyhetsmorgen.

Nakstad sier at tallene nå tyder på at tiltakene ser ut til å ha gitt en god effek, og pilene nå peker nedover i befolkningsrike kommuner, som i november og desember hadde et ganske høyt smittetrykk.

Om regjeringen har fulgt anbefalingene, blir trolig klart senere i dag, når statsministeren holder pressekonferanse om coronasituasjonen. De pågående tiltakene har varighet til ut dagen.

At tallene i hele landet også er synkende, rettferdiggjør at det ble innført så strenge, nasjonale tiltak, mener Nakstad som antyder at vi fortsatt trolig kommer med å måtte leve med relativt strenge restriksjoner en god stund fortsatt.

- Vi kan ta utviklingen som en god motivasjon. Det vi har gjort nå, og det folk har gjort i jula, med å begrense sosial aktivitet, at vi ikke kan være så mange sammen i forsamlinger og tiltakene mot importsmitte, ser ut til å ha hatt god effekt. Det gir oss motivasjon til å så på litt lenger, så vi klarer å ta smitten ordentlig ned, sier han.

Regjeringen holder i ettermiddag pressekonferanse om coronasituasjonen og effekten de pågående tiltakene har hatt.

Tidligere på dagen orienterer statsministeren Stortinget om coronasituasjonen. Helseminister Bent Høie orienterer etterpå om vaksinesituasjonen.

Foto: Berit Roald / NTB

Tre biler kollidert på E6:

Ifølge politiet i Øst har tre biler kollidert på E6 på Romerike, ved Grankrysset.

- Tre biler som har kollidert. Nødetatene er på vei. Snakk om muligens lettere personskade, melder politiet på twitter.

Ifølge politiet går trafikken sakte forbi.

47 nye coronasmittede i Oslo siste døgn:

Det er registrert 47 nye coronasmitte i Oslo siste døgn, viser oversikten til Oslo kommune. Det er en nedgang på 32 smittede siden foregående døgn.

Morgennytt:


Frykter innsideangrep under Bidens innsettelse
Amerikanske myndigheter er bekymret for et mulig innsideangrep på innsettelsesseremonien til USAs påtroppende president Joe Biden onsdag. Bekymringen gjelder også at tjenestemenn som kommer til å være til stede på seremonien, vil utgjøre en sikkerhetstrussel.

Tegnell ut mot smitte-påstand
Den svenske statsepidemiologen Anders Tegnell har blitt beskyldt for å la smitten spre seg fritt i samfunnet for å oppnå såkalt «flokkimmunitet». Det får han til å reagere.

206 nye coronasmittede siste døgn
Det siste døgnet er det registrert 206 coronasmittede i Norge. Det er 37 færre enn dagen før og 349 færre enn samme dag i forrige uke.

AP: Frykter innsideangrep på Bidens innsettelsesseremoni:

Amerikanske myndigheter er bekymret for et mulig innsideangrep på innsettelsesseremonien til USAs påtroppende president Joe Biden onsdag, skriver AP.

Bekymringen gjelder også at tjenestemenn som kommer til å være til stede på seremonien, vil utgjøre en sikkerhetstrussel.

- Vi går gjennom prosessen kontinuerlig og ser ekstra på dem som er involvert i operasjonen, sier Ryan McCarthy til AP.

McCarthy har en stilling tilsvarende statssekretær med ansvar for hæren i det amerikanske forsvarsdepartementet.

På bakgrunn av bekymringen, har FBI ifølge AP blitt bedt om å gjennomføre grundige bakgrunnssjekker av alle de 25 000 medlemmene av nasjonalgarden som er sendt for å bidra når Biden tas i ed.

McCarthy forteller også at medlemmene av nasjonalgarden får opplæring i hvordan de kan identifisere potensielle trusler fra egne rekker.

Tross uroen og voldsepisoder i Washington D.C. etter stormingen av Kongressen 6. januar, ble det søndag kjent at innsettelsesseremonien til Biden vil foregå utendørs.

- Forventningen vår er at påtroppende president Biden skal legge hånden sin på bibelen, med familien rundt seg, utendørs ved kongressbygningen, sa talsperson for Biden-leiren, Kate Bedington, til TV-kanalen ABC.

Etter at Kongressen ble stormet, har mange frykter for flere voldsepisoder i president Donald Trumps siste dager i Det hvite hus.

Bedington sa imidlertid at en utendørs seremoni er symbolsk viktig.

I forkant av seremonien er det også gjennomført flere store sikkerhetstiltak i hovedstaden. Det er blant annet satt opp en rekke gjerder og barrierer i sentrum og rundt området der seremonien vil finne sted.

CNN: Trump planlegger et 100-tall benådninger:

USAs avtroppende president Donald Trump planlegger å utstede et 100-tall benådninger på sin siste fulle dag i Det hvite hus tirsdag, skriver CNN, som siterer tre kilder med kjennskap til planene.

To kilder forteller til nyhetskanalen at det ble holdt et møte i Det hvite hus søndag, der listen over benådningene ble ferdigstilt.

Ifølge CNN er det alt fra personer som har begått kriminalitet innen næringslivet til profilerte rappere som nå ventes å få sin straff redusert av presidenten. Trump planlegger imidlertid trolig ikke å benåde seg selv, som flere tidligere har spekulert i.

Sist gang Trump utstedet benådninger, var rundt juletider i fjor, da han benådet totalt 49 personer. Blant dem var hans tidligere valgkampsjef Paul Manafort og sin svigersønns far Charles Kushner.

Manafort sonet en fengselsstraff på sju og et halvt år etter å ha blitt dømt for en lang rekke lovbrudd i fjor, blant annet skatteunndragelse og banksvindel.

Kushner er eiendomsutvikler og har innrømmet skyld på tiltalepunkter om påvirkning av vitner og skatteunngåelse i 2004.

Roger Stone, en nær Trump-venn som i februar ble dømt til tre år og fire måneder i fengsel for å ha løyet til Kongressen, påvirket vitner og hindret Kongressens gransking av om Trumps kampanje samarbeidet med russerne før valget i 2016, var også blant de 49 som ble benådet den gang.

Noen av Trumps rådgivere skal nå ha bedt ham om ikke å benåde noen av dem som var involvert i stormingen av Kongressen 6. januar, selv om Trump selv i begynnelsen mente de ikke hadde gjort noe galt.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.