Nyhetsstudio

Ingunn Dorholt

Sier Biden «vant»:

Donald Trump har så langt ikke erkjent valgnederlaget. Derimot har han gjentatte ganger uttalt at valget er rigget mot ham.

I en ny twittermelding erkjenner Trump nå at Biden vant valget, men gjentar påstandene om at dette er som følge av valgjuks.

- Han vant fordi valget var rigget, er blant det Trump skriver i twittermeldingen.

Twitter har allerede merket innlegget med melding om at påstandene om valgjuks er omdiskuterte.

Til tross for at Trump og hans team gjentatte ganger har kommet med påstandene, er ingen av disse så langt bevist.

Natt til søndag, norsk tid, hadde tusenvis samlet seg i hovedstaden Washington D.C til støtte for Trump og for å fremme anklagen om at han er offer for valgjuks. Ti personer ble pågrepet under demonstrasjonen, hevder kanalen Fox 5 DC på Twitter.

Det er ventet at det endelige tallet på arrestasjoner vil bli kjent søndag.

Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Twitter sperrer kinesisk ambassadekonto:

Twitter har sperret kontoen til Kinas ambassade i USA etter publisering av et innlegg som forsvarer den kinesiske regjeringens politikk i Xinjiang-regionen.

Flere vestlige land og menneskerettighetsorganisasjoner har anklaget Kina for å ha internert minst 1 million uigurer og andre muslimer i omskoleringsleirer i Xinjiang-regionen. Kritikere har hevdet at uigur-kvinner i regionen blir sterilisert.

I Twitter-meldingen ble det angivelig skrevet at uigur-kvinner ikke lenger er maskiner for baby-produksjon. Meldingen er siden blitt skjult av Twitter, men ikke fjernet av kontoen, skriver Bloomberg.

- Vi har tatt grep mot denne meldingen fordi den bryter med våre retningslinjer mot dehumanisering, heter det i en Twitter-uttalelse.

(NTB)

Knuste vinduer til Demokratenes hovedkontor i Portland:

Over 200 demonstranter har tatt til gatene i Portland i Oregon for å demonstrere mot innsettelsen av Joe Biden som USAs 46. president.

Flere av dem har knust vinduer til og utøvd skadeverk på Demokratenes hovedkontor i byen, bekrefter det lokale politiet.

Bilder fra stedet viser at det også er skrevet «Fuck Biden» på byggets vegger.

- Etter raskt å ha identifisert flere mistenkte for skadene på bygningen og relatert kriminell aktivitet, har politiet pågrepet flere personer. Politiet har også stopper flere personer i trafikken, og en større gruppe demonstranter har forlatt området, skriver politiet i en uttalelse.

Ifølge politiet samlet en gruppe på 100 til 150 demonstranter seg utenfor konsertarenaen Revolution Hall i byen, før de marsjerte sørøstover. En annen gruppe på rundt 150 personer har samlet seg ved Irving Park, men denne skal være fredfull, skriver politiet.

Politiet skriver videre at de er bevisste på flere planlagte demonstrasjoner i byen i natt.

- Vi respekterer retten til å samle seg og uttrykke følelsene sine, men det må skje på lovlig vis. Ytringsfriheten er ikke en unnskyldning for kriminell aktivitet.

Portland var åsted for vold og opptøyer i store deler av 2020 i kjølvannet av presidentvalget og Black Lives Matter-bevegelsen.

Foto: Lindsey Wasson / Reuters / NTB

Biden med nådeløs beskjed til nyansatte:

USAs 46. president Joe Biden signerte hele 17 presidentordre på sin første dag i Det hvite hus. Etter å ha stryket deler av Trumps politikk, møtte han sine nye ansatte på en digital seremoni.

Der ønsket han dem velkommen, men kom samtidig med en nådeløs beskjed.

- Jeg spøker ikke når jeg sier dette: Hvis du jobber for meg og jeg hører at du behandler en annen kollega på en respektløs måte, eller snakker nedsettende til noen, vil jeg sparke deg på flekken. På flekken. Alle skal behandles med verdighet, sier han.

Han fortsetter med et stikk i retning Trump-administrasjonen.

- Respektfull oppførsel har vært fraværende de siste fire årene.

Foto: Evan Vucci / AP / NTB

431 nye coronasmittede siste døgn:

Det siste døgnet er det registrert 431 coronasmittede i Norge. Det er ni flere enn dagen før, men 236 færre enn samme dag i forrige uke.

I alt var det ved midnatt natt til torsdag registrert 59 887 coronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

De siste sju dagene er det registrert til sammen 2605 nye smittetilfeller i Norge. 3,2 millioner personer er til nå testet for coronavirus her i landet.

124 coronapasienter var onsdag innlagt på sykehus. Det var åtte færre enn dagen før.

Til sammen er 543 coronasmittede personer døde i Norge siden mars, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

65,0 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om ni dødsfall i Norge.

(NTB)

Coronasmittet etter vaksinering:

Flere beboer ved Stabæktunet bo- og behandlingshjem i Bærum er smittet av coronaviruset etter å ha fått første døse av coronavaksinene.

Totalt er fire beboere og tre ansatte på sykehjemmet bekreftet smittet med covid-19. Flere av disse har fått vaksinen, opplyser tjenesteleder Irene Jensen ved sykehjemmet til Budstikka.

Beboerne fikk første dose av Pfizer-vaksinen 6. januar, mens andre dose settes 27. januar. Vaksinen gir full effekt én uke etter at andre dose er tatt.

Undersøkelser fra Pfizer har vist at effekten etter den første dosen er rundt 52 prosent. Etter den andre dosen øker den til 95 prosent.

(NTB)

Over 200 evakuert etter røykutvikling på hotell:

Politiet i Øst har rykket ut etter melding om røykutvikling fra heissjakt på Thon Hotel Oslo Airport på Ullensaker.

Nødetatene jobber med slukking og evakuering på stedet.

- Uvisst om det er brann på stedet, men fortsatt mye røyk. Ikke meldt om personskader per nå, skriver politiet.

Operasjonslederen opplyser til TV 2 at over 200 gjester er evakuert. Hotellet fungerer som karantenehotell, der det også oppholder seg smittede, opplyser operasjonsleder Kristian Loraas til Dagbladet.

- Vi har kontroll på alle som er smittet, og har fått dem unna, sier han.

Klokka 20.00 opplyser politiet at en mindre brann på stedet er slukket. Dette stammet fra en lysarmatur.

Dagbladet følger saken.

Foreldrene med uttalelse: - Vi er i dyp sorg:

Foreldrene til to av barna som døde etter den tragiske hyttebrannen ved Risøyhamn i Andøy kommune i helga har gått ut med en uttalelse for første gang.

- Vi er veldig takknemlige for støtten som vi har fått og får fra familien, venner og lokalsamfunnet. Vi ønsker også å rette en takk til hjelpeapparatet, skriver foreldrene til to av barna ifølge NRK.

Les mer her:

- Vi er i dyp sorg

- Vi er i dyp sorg

dagbladet

Ny variant: - Betydelig risiko for resmitte:

Den muterte coronavirusvarianten fra Sør-Afrika øker betraktelig risikoen for å bli coronasmittet på nytt, viser ny forskning.

Funnene fører til bekymring for at vaksinene kan være mindre effektive mot mutasjonen, viser tidlige resultater fra studien lagt fram onsdag.

Andre studier har vist at vaksinene trolig vil virke effektivt mot den muterte varianten fra Storbritannia.

Forskere i Sør-Afrika har testet den muterte varianten – 501Y.V2 – mot blodet til friskmeldte coronasmittede personer. De oppdaget at varianten er motstandsdyktig til antistoffene fra sykdommen.

- Dette indikerer at nye varianter som 501Y.V2 utgjør en betydelig risiko for å bli smittet på nytt, konkluderte forskerne.

(NTB)

Seks personer i trafikkulykke:

På rikvei 3 ved Elverum i Innlandet har to kjøretøy vært involvert i en trafikkulykke onsdag kveld. Det er totalt seks personer i de to bilene, skriver politiet.

Det er foreløpig ukjent om det er snakk om personskader.

Uvær stenger fjelloverganger:

E134 over Haukelifjell er rett før klokka 18 onsdag ettermiddag stengt på grunn av uvær. Det er meldt dårlig vær i nærmeste framtid, og det er usikkert når det kan åpnes for kolonnekjøring, skriver Vegtrafikksentralen.

Også Riksvei 13 over Vikafjellet stenges fra klokka 20 på grunn av uværet. Ny vurdering skal tas klokka 09 torsdag.

Foto: Statens vegvesen webkamera

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.