Nyhetsstudio

Line Brustad

Kristin Clemet inn i Nobelkomiteen:

Høyres stortingsgruppe foreslår at Kristin Clemet rykker opp og blir fast medlem av Den Norske Nobelkomite. Partiet innstiller samtidig på professor og forsker Geir Flikke som nytt varamedlem.

Endringene skjer, ifølge en pressemelding fra Høyre, fordi filosof Henrik Syse, som har hatt Høyres plass i komiteen siden 2015, ønsker avløsning.

- Henrik Syse gav meg beskjed i sommer om at han har satt stor pris på sine seks år i komiteen, men finner det ryddigst å ikke forplikte seg til seks nye år i et arbeidskrevende verv som krever såpass mye personlig tilstedeværelse. Blant annet fordi han planlegger et prosjektopphold i utlandet sammen med sin kone om noen år, nå som barna er blitt voksne, sier parlamentarisk leder Trond Helleland i Høyre.

- På vegne av partiet og alle som er opptatt av Nobels fredspris vil jeg takke Henrik for en viktig innsats. Han er en selvstendig tenker som har bidratt positivt til fornyelse av arbeidet i komiteen, og jeg har bare fått gode skussmål på jobben han har gjort, sier Helleland.

- Jeg er veldig takknemlig for å bli foreslått som fast medlem av Nobelkomiteen. Fredsprisen er en meget viktig internasjonal pris med et enda viktigere formål, og jeg gleder meg til å bidra i arbeidet. Fred, demokrati og respekt for menneskerettigheter har på ulike måter stått sentralt i verv jeg har hatt før, og de erfaringene bringer jeg med meg videre, sier Clemet.

Det er Stortinget som formelt utnevner nye medlemmer til Nobelkomiteen, men det pleier ikke å komme noen reaksjoner på nominasjonene til de parlamentariske lederne.

Foto: Berit Roald / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Gjenåpning: - Som 17. mai:

På Scotsman i Oslo sentrum har gjenåpningsglade nordmenn allerede inntatt uteserveringen - en knapp time etter at de aller fleste tiltakene ble lempet på klokka 16 lørdag ettermiddag.

Dagbladet møter Simon og Nina Thorbjørnsen på Scotsman, som betegner det som «en gledens dag».

- Det var som 17. mai. Det tjåka fullt - akkurat som 17. mai. Det var helt unikt å oppleve, sier Nina.

I Oslo har byrådsleder Raymond Johansen (Ap) oppfordret til full fest, og håper innbyggerne benytter seg av både kultur- og uteliv denne helga.

- Feiring er jeg helt sikker på at det blir. Det gleder jeg meg til å se etter klokka 16 i morgen, sa Johansen til Dagbladet fredag.

I Stavanger markeres gjenåpningen med både taler og fyrverkeri i sentrum, har ordfører Kari Nessa Nordtun fortalt. Også i Trondheim arrangeres det åpningsfest, hvor blant andre Åge Aleksandersen vil holde gratiskonsert i Midtbyen, skriver Adressa.

Norge har åpnet!

Norge har åpnet!

dagbladet

Politiet har pågrepet siktede for drap i Åros:


Politiet har pågrepet mannen som er siktet for drap i Åros i Asker, skriver politiet i en pressemelding. Mannen ble pågrepet i Oslo cirka klokken 15, og er kjørt til sentralarresten.

- Dette er en mann i 40-åra med litauisk statsborgerskap, melder politiet.

Avdøde er ennå ikke sikkert identifisert.

Foto: Nina Hansen / Dagbladet

Karmøy: Tre biler krasjet - kun matrielle skader :

Det har vært et trafikkuhell på Sævelandsvik på Karmøy.

- Det er meldt om at det er tre biler som har kræsja. Det er trafikale utfordringer på stedet. Bilene hindrer trafikken. Det var en ambulanse tilfeldig på stedet, som tok en helsesjekk. Det er ingen skadde og kun materielle skader, sier Jøran Solheim, operasjonsleder i politiet Sør-vest.

Nå skriver de skademeldinger, så kommer det muligens til å taue bort noen av bilene, forteller operasjonsleder.

- I natt sover jeg ikke:

Etter over ett og et halvt år med inngripende coronatiltak, kunne nordmenn omsider droppe enmetersregelen og andre tiltak klokka 16 lørdag ettermiddag. Det ble feiret med gruppeklem på The Hub, et av Petter Stordalens hoteller på Jernbanetorget i Oslo.

- Det er mye fullere her nå enn på åpningen av hotellet. Jeg har aldri sett så mange mennesker. De som sjekker inn på hotellet må gå bakveien, fordi de kommer ikke inn til resepsjonen, sier Stordalen til Dagbladet - bare minutter etter klokka 16.

- Nå blir det fest hele natta?

- I natt sover jeg ikke. Jeg kaster ikke bort den ene lørdagen etter å ikke ha fått lov til å klemme, feste, danse i 562 dager.

Hotellkongen startet nedtellingen og sprettet konfettien allerede klokka 15.58. Han forteller til Dagladet at han i kveld skal ut med gode venner og «drikke, le og prate om at vi endelig er tilbake».

I Oslo har byrådsleder Raymond Johansen (Ap) oppfordret til full fest, og håper innbyggerne benytter seg av både kultur- og uteliv denne helga.

- Feiring er jeg helt sikker på at det blir. Det gleder jeg meg til å se etter klokka 16 i morgen, sa Johansen til Dagbladet fredag.

I Stavanger markeres gjenåpningen med både taler og fyrverkeri i sentrum, har ordfører Kari Nessa Nordtun fortalt. Også i Trondheim arrangeres det åpningsfest, hvor blant andre Åge Aleksandersen vil holde gratiskonsert i Midtbyen, skriver Adressa.

Norge har åpnet!

Norge har åpnet!

dagbladet

Alvorlig MC-ulykke på Vinstra:

Politiet i Innlandet meldte først på Twitter at de hadde fått melding om en motocross-ulykke inne på et motorsenter på Vinstra i Gudbrandsdalen. En person skal være skadd.

- Skadegrad trolig alvorlig, skriver de.

Dagbladet får opplyst at ulykken skjedde før det planlagte arrangementet kom i gang.

- Personen kjørte motorsykkelen inn på området, så ulykken skjedde ikke på banen, sier daglig leder for Vinstra motorsport til Dagbladet.

Politiet bekrefter også på Twitter klokka 17.09 at ulykken har skjedd på en tilførselvei inn mot selve banen og at det dreier seg om en vanlig MC-ulykke.

- Det er foreløpig uklart hva som har skjedd. Vi prøver å komme i kontakt med mennesker som kan ha vært vitne til ulykken, opplyser operasjonsleder i Innlandet, Ole-Erik Løkker Skogheim til Dagbladet.

Ambulanse og luftambulanse er framme på stedet.

Båt på skjær - to til sykehus:

En fritidsbåt med fire personer om bord, gikk lørdag formiddag på et skjær utenfor Hitra, melder Trøndelag politidistrikt på Twitter.

- Alle har kommet seg på land. To personer flys til St Olavs Hospital med luftambulanse. Ukjent skadeomfang, skriver politiet.

Politiet har foreløpig begrenset med informasjon om hendelsen, sier operasjonsleder Ole Petter Hollingen til Dagbladet.

- Båten har store materielle skader, så vi tenker nok at personene har vært i vannet, forteller han.

De to andre personene om bord er regnet som uskadd, ifølge politiets opplysninger.

Det skal ha vært andre fartøy som plukket opp de fire personene.

Britisk ekspert: Corona fortsatt en trussel:

Coronaviruset er fortsatt en betydelig trussel mot folkehelsa i Storbritannia, sier en av sjefene for britiske helsemyndigheter.

Professor Jonathan Van-Tam sier til avisa The Guardian at folk ikke må tro at pandemien er over selv om vaksineringen har gått bra.

Han oppfordret også folk til å lytte til forskerne og ikke til kjendiser som rapperen Nicki Minaj, som nylig sa hun har hørt om folk som har fått hovne testikler av coronavaksinen.

Å høre på slik desinformasjon er som å ringe rørleggeren for å fikse PC-en, sa Van-Tam, som er visedirektør for helsevesenet i England.

Over 78 millioner vaksiner er satt i Storbritannia. Det vil si at nesten 90 prosent av britene har fått minst en dose, men professoren gjorde det klart at vi fortsatt er i pandemien, og at det vil være betydelig fare i enda noen måneder.

(NTB)

Foto: Justin Tallis / AP / NTB

Person siktet for drap i Asker:

En person er siktet for drap etter knivstikkingen i Åros i Asker fredag formiddag, skriver Oslo politidistrikt i en pressemelding.

Vedkommende er ikke pågrepet, men politiet søker etter den antatte gjerningsmannen. Mannen er også ettersøkt internasjonalt, sier leder Anne Alræk Solem av drapsseksjonen i Oslo politidistrikt til Budstikka.

- Dette er en kjempealvorlig straffesak, og dersom det er noen som har opplysninger i saken eller vet noe om hvor gjerningsmannen oppholder seg, så ber vi dem om å ta kontakt med oss, sier Solem.

Politiet har jobbet med store styrker og det har pågått en intens etterforskning siden hendelsen ble meldt inn til politiet, skriver politiet.

- Med bakgrunn i dette er det nå siktet en person i saken. Vedkommende er ikke pågrepet. Politiet søker nå en antatt gjerningsmann og oppfordrer gjerningsmannen til å melde seg.

Det var klokken 12.34 fredag ettermiddag at politiet mottok melding om hendelsen, som politiet tror var en slåsskamp mellom to personer. Det ble gjennomført livreddende arbeid på stedet, men livet sto ikke til å redde, og den unge mannen ble erklært død.

Politiet jobber fortsatt med å fastslå sikker identitet på avdøde, skriver de i pressemeldingen.

Politiet mener det er en relasjon mellom de to mennene.

- Hørte høye skrik

- Hørte høye skrik

dagbladet

Ingen åpningfest på grenseveiene:

Det blir ingen åpningfest i ettermiddag på de mange corona-stengte grenseovergangene fra Sverige til Norge.

På den lange grensestrekningen mellom Sverige og Innlandet fylke skal all biltrafikk fra Sverige til Norge fortsatt bare sluses gjennom de tre grensestasjonene Magnormoen, Riksåsen og Støa med de timebegrensningene som har vært, melder avisa Østledningen.

Motsatt vei fra Norge til Sverige kan biler fortsatt bruke alle de "gamle" veiene. Innreiserestriksjoner fra Sverige skal gradvis fjernes.

- I løpet av en 14 dagers periode vil det bli vurdert om også disse veiene skal gjenåpnes for trafikk fra Sverige, sier stabssjef i Innlandet politidistrikt, Pål Erik Teigen.

Politiet skal blant annet vurdere om hver enkelt kommune på norsk side skal bli pålagt ansvar for grensekontroll og corona-testing.

Østlendingen bringer et eksempel fra Åsnes Finnskog på dagens bilpraksis Norge - Sverige - Norge. Fra Åsnes til svenske Bograngen Lanthandel er det mellom 20 og 40-50 kilometer alt etter hvilken grenseovergang du velger. Tilbake til Åsnes må du kjøre minst 220 kilometer gjennom de tre lovlige grenseovergangene.

FORTSATT EN AV TRE MULIGHETER: Magnor blir fortsatt en av de tre påbudte grensestasjonene for biler fra Sverige til Innlandet fylke. Foto: Terje Pedersen / NTB.
Viderefører restriksjoner på Gardermoen

Viderefører restriksjoner på Gardermoen

dagbladet

Bombe mot Taliban-kolonne i Afghanistan:

Minst en person ble drept og sju såret i en eksplosjon som rammet en kolonne av Taliban-kjøretøy i Jalalabad øst i Afghanistan lørdag.

En sykehuskilde i Nangarhar-provinsen sier at de fikk inn en død Taliban-kriger og sju sårede, hvorav fire sivile.

Øyenvitner sier at en bombe i veikanten gikk av da kjøretøyene passerte.

Det har vært en rekke angrep og eksplosjoner i Nangarhar siden Taliban tok makten i Afghanistan i august, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Nangarhar regnes for være en høyborg for IS, som også har påtatt seg ansvaret for flere av angrepene mot Taliban.

(NTB).

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.