Nyhetsstudio

Line Brustad

USA fraråder reise under thanksgiving:

Amerikanske myndigheter anbefaler at folk avstår fra å reise i forbindelse med feiringen av høsttakkefesten i USA, der coronasmitten øker kraftig.

Amerikanerne feirer thanksgiving 26. november, og mange reiser vanligvis for å tilbringe helgen sammen med familie og venner.

- CDC fraråder reising i thanksgiving-perioden. Det er ikke et krav, det er en sterk anbefaling, sier legen Henry Walke ved det amerikanske smittevernsenteret CDC til pressen torsdag.

Coronasmitten har økt dramatisk i USA de siste par ukene, og onsdag ble 173 000 nye smittede registrert. Over 70 000 er nå innlagt på sykehus, noe som er flere enn i første koronabølge.

Over 11,5 millioner smittetilfeller er påvist, og 250 000 dødsfall er registrert.

(NTB)

Forholdene ved amerikanske sykehus forverres dag for dag ettersom smittetallene og sykehusinnleggelsen ubønnhørlig øker i USA. Her fra Topeka i Kansas. Foto: Evert Nelson/The Topeka Capital-Journal via AP / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Brann i blokk i Oslo:

Nødetatene har rykket ut etter melding om brann i en blokk ved Carl Berner i Oslo.

- Det er åpne flammer fra taket i den ene oppgangen, og røyk i en annen oppgang, forteller operasjonsleder ved Oslo politidistrikt, Cathrine Silju, til Dagbladet.

Hun opplyser at brannvesenet jobber med å få lokalisert og slukket brannen.

- Vi evakuerer personer fra aktuell og sideliggende blokker fortløpende grunnet røykutvikling på stedet, opplyser politiet på Twitter.

Politiet opplyser seinere at brannen har startet på loftet, men at det grunnet brannskiller i bygget per nå ikke er fare for ytterligere spredning av brannen.

Det er foreløpig ikke meldt om noen skadde, men i alle fall to leiligheter vil være ubeboelige i natt.

Politiet fikk melding om brannen klokka 01.30 natt til tirsdag.

Like før klokka 03 opplyser politiet at brannvesenet har kontroll over brannen, og at den er slukket.

Bilder eller video? Tips Dagbladet på 2400@db.no.

Dagbladet følger saken.

BRANN: Det brenner i en boligblokk i Oslo. Foto: NTB

Økende smitte i Fredrikstad og Sarpsborg:

Fredrikstad kommune registrerte mandag 28 nye smittetilfeller av coronavirus, mens Sarpsborg kommune melder om 19 nye tilfeller.

Søndag ble det meldt om 18 nye smittetilfeller. Med mandagens tall er det nå 1007 tilfeller av coronasmitte i Fredrikstad kommune siden 5. mars.

Fire av de 28 nye tilfellene mandag er smittet i utlandet, mens 18 er smittet av nærkontakter. Seks personer har foreløpig ukjent smittevei, opplyser kommunen.

Totalt er det registrert 262 smittede i Fredrikstad siden 17. november.

Også i Sarpsborg er smittetrenden økende. Mandag ble det påvist 19 nye tilfeller av coronasmitte i kommunen.

13 av disse er smittet av kjente nærkontakter, mens resten foreløpig har ukjente smitteveier. I uke 48 hadde kommunen totalt 118 nye smittetilfeller, mot 64 uken før.

Det er totalt 596 personer i Sarpsborg som har fått påvist smitte, opplyser kommunen.

(NTB)

Foto: Shutterstock / NTB

Trump-rådgiver gir seg:

En av Donald Trumps medisinske rådgivere, Scott Atlas, har trukket seg fra stillingen sin i Trump-administrasjonen.

Det opplyser Det hvite hus ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Det var Fox News som først omtalte saken. Også The Independent, ABC News og CNN meldte dette tidlig. Sistnevnte viser til to kilder nær innsatsstyrken.

Atlas ble innlemmet i presidentens team i august. Han leverte sin oppsigelse mandag, som er samme uke som hans kontrakt med Special Goverment Employee (SGE) på 130 dager gikk ut, ifølge flere amerikanske medier.

Fox News hevder å ha fått tak i legens oppsigelsesbrev som er datert til 1. desember.

- Jeg skriver dette for å trekke meg fra stillingen min som spesialrådgiver for USAs president, skriver Atlas, og takker for tilliten, og sier at det har vært «en ære å få tjene det amerikanske folket».

Atlas har vært et kontroversielt medlem av Trump-administrasjonen. Han har blant annet blitt beskyldt for å fôre presidenten med feilaktige opplysninger.

Han skapte også overskrifter da han ble hentet inn i Trump-administrasjonens innsatsstyrke mot pandemien. Atlas er ikke ekspert på smittsomme sykdommer, men en nevroradiolog tilknyttet den konservative tenketanken Hoover Institution ved Stanford. Det skapte derfor overskrifter da han ble hentet inn i innsatsstyrken.

Det har ikke lykkes CNN å få en kommentar fra Det hvite hus på nåværende tidspunkt.

Foto: NTB
Ny rådgiver: Gjør som Sverige

Ny rådgiver: Gjør som Sverige

dagbladet

322 nye coronasmittede registrert siste døgn:

Ved midnatt natt til tirsdag var det registrert 322 nye smittetilfeller i Norge. Det er 40 flere enn dagen før og 96 færre enn natt til tirsdag forrige uke.

I alt var det ved midnatt natt til tirsdag registrert 36 150 coronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

Rundt 2,2 millioner er nå testet for coronaviruset i Norge.

129 coronapasienter var mandag innlagt på sykehus. Det var seks flere enn dagen før.

Til sammen er 332 coronasmittede personer døde i Norge siden mars, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

63,4 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om ni dødsfall i Norge.

(NTB)

California: Forbud mot hjemmebesøk:

Smittespredningen fortsetter å akselere i USAs folkerikeste stat California (39,5 millioner innbyggere) og spesielt i og rundt storbyen Los Angeles (4 millioner innbyggere innenfor bygrensen og rundt 13 millioner med nabokommunene.

Los Angeles County innførte mandag de strengeste tiltakene siden første smittebølge i mars/april. Med foreløpig virkning fram til 20. desember blir det nå forbud mot å invitere noen hjem til seg og ha private sammenkomster utenom familien. Så langt var det maks 15 personer begrenset til tre ulike familier. Eneste unntak de neste tre ukene, er religiøse og politiske samlinger utendørs. Det skriver LA Times.

Det er innført 14 dagers karantene ved påvist smitte av covid-19. Allerede sist onsdag måtte restauranter innføre stopp i servering inne og ute. Bare henting av bestilt take away-mat er tillatt, ifølge avisa.

Sykehus og helsevesen i California er i ferd med å bli overfylt av corona-pasienter.

- Uten drastiske tiltak nå, vil det første juledag være 12 prosent flere sengepasienter enn sykehusene har plass til i gjennomsnitt. Nord i California vil det ikke være plass til hver tredje pasient, advarte guvernør Gavin Newsom mandag.

Så langt er det registrert 19.151 corona-dødsfall og 1,2 millioner smittede i California.

ENDELØSE TESTKØER: På stadion til baseballaget Los Angeles Dodgers mandag - folk i fem biler i bredden venter på covid-19-test etter helgens thanksgiving-fester. Foto: Maria Tama, AFP/NTB.

Vil ha mer testing av sykehjemsansatte i områder med smitte:

FHI anbefaler at sykehjemspersonell som jobber i områder med mye smitte, tilbys regelmessige coronatester.

- Erfaring fra flere kommuner er at smitten kommer inn med ansatte som ikke har symptomer. Når da smitten først oppdages, så er mange alt smittet, heter det i en pressemelding fra Folkehelseinstituttet.

FHI understreker at det kan ta tid å komme i gang med hyppigere tester, særlig i de store kommunene.

Jevnlig testing av ansatte i sykehjem er et tiltak som også er anbefalt av det Europeiske smitteverninstituttet ECDC.

Testing av besøkende i sykehjem anbefales fortsatt ikke, for dem gjelder fortsatt kravet om avstand under hele besøket.

(NTB)

Jevnlig testing av ansatte i sykehjem er et tiltak som også er anbefalt av det Europeiske smitteverninstituttet ECDC. Foto: Jil Yngland / NTB

Vil ha folkeavstemning om skotsk uavhengighet i 2021:

Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon sier hun vil ha en ny folkeavstemning om uavhengighet hvis hennes nasjonalistparti SNP vinner valget i mai.

Sturgeon, som leder den skotske regjeringen, sier hun vil bruke valget til enda en gang å forsøke å sikre skotsk uavhengighet.

- I mai vil vi be dere, Skottlands folk, om å gi oss deres tillit til å fortsette oppgaven med å bygge et bedre land, sa Sturgeon på partiets digitale landsmøte mandag.

- Jeg vil be om deres tillatelse, ingen andres, for at det holdes en lovlig folkeavstemning om uavhengighet i den tidlige fasen av det nye parlamentet, sa hun videre.

I folkeavstemningen i 2014 stemte skottene nei til uavhengighet og ja til å forbli en del av Storbritannia.

(NTB)

Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon vil igjen forsøke å få Skottland løsrevet fra Storbritannia. Arkivfoto: Virginia Mayo / AP / NTB

To smittet og 18 ansatte i karantene på Haukeland:

En ansatt og en pasient har fått påvist covid-19 på en avdeling ved Haukeland universitetssjukehus. 18 ansatte er satt i karantene.

Samtidig er den smittede pasienten isolert, ifølge kommunikasjonssjef Erik Vigander til Bergens Tidende.

Coronasmitten ble påvist i helgen. Vigander opplyser at smittesporingen er avsluttet, og at alle nærkontakter er identifisert og blir fulgt opp.

Sykehuset har foreløpig ingen indikasjoner på at smitten har spredd seg videre inn i sykehuset.

(NTB)

Det er påvist to coronasmittetilfeller ved Haukeland universitetssjukehus. Foto: Marit Hommedal / NTB

Kommuneoverlege: - Grensetrafikk er corona-trusselen:

Trafikk ute av kontroll med arbeidsinnvandrere inn fra Sverige, er den store corona-trusselen i Bodø og Nordland, hevdet Bodøs kommuneoverlege Tor Claudi på en pressekonferanse mandag om smittesituasjonen.

- Det kommer utrolig mange arbeidsinnvandrere, og vi aner ikke hvem som kommer. Grensekontrollen som finnes pr. nå er alt for dårlig. Veldig mange krysser grensene på natta når det ikke er noen som passer på aktiviteten, sa Bodøs kommuneoverlege ifølge Avisa Nordland.

Han mente at mange av arbeiderne er syke allerede før de kommer over på norsk side.

Problemet blir mer merkbart hvis det sprer seg til Lofoten og Vesterålen, der helsevesenet ikke har kapasitet til å ta seg av en økt mengde smittetilfeller, ifølge kommuneoverlege Tor Cklaudi.

GRENSEPASSERING BJØRNFJELL: En av seks grenseoverganger i Nordland mellom Sverige og Norge. Foto: Statens vegvesen/NTB.

Siv Jensen om budsjettforhandlingene: - God progresjon:

Dagens siste møte i budsjettforhandlingene mellom regjeringen og Fremskrittspartiet (Frp) er over på Statsministerens kontor.

Fremskrittspartiets leder Siv Jensen møtte statsminister og Høyre-leder Erna Solberg, KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad og Venstre-leder Guri Melby.

- Det er god progresjon, men det er noen gjenstående ting som vi må jobbe videre med, sa Frp-leder Siv Jensen på vei ut fra møtet.

De fire partilederne er allerede godt på overtid, og det var også samtaler i helga.

Jensen har tidligere trukket fram kvoteflyktninger, avgifter på grensehandelsutsatte varer, pensjon, asfaltering, sikring av rasutsatte veier og riving av bomstasjoner som viktige saker partiet ønsker å få gjennomslag for.

Siv Jensen forlater statsministerens kontor i Oslo etter nye møter i budsjettforhandlingene mellom regjeringspartiene og Frp. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.