Nyhetsstudio

Line Brustad

Georgia utnevner Biden som vinner:

Flere amerikanske medier, blant dem Bloomberg, New York Post og Washington Post, melder fredag kveld at Georgias øverste valgoffiser bekrefter at Joe Biden vinner valget i delstaten, til tross for Donald Trumps påstander om at prosessen var korrupt.

Etter den siste håndtellingen av stemmene ble valgresultatet i Georgia fredag formelt godkjent av valgansvarlig Brad Raffensperger, som bekrefter at Biden vant delstatens 16 valgmenn.

Raffensperger, som har håndtert valget på korrekt vis, er blitt sterkt kritisert av andre topprepublikanere for å ha latt Biden vinne Georgia, skriver NTB.

Godkjenningen er et hardt slag mot president Donald Trumps forsøk på å omstøte valgresultatet. Han og hans folk har forsøkt å blokkere den formelle godkjenningen i viktige stater i håp om å hindre at stater utpeker valgmenn som støtter Biden, i strid med valgresultatet.

Godkjenningen er gitt etter at alle statens 5 millioner stemmer ble talt opp på nytt med hånd etter at Trumps folk krevde det. Omtellingen viser at Biden vant med litt over 12 000 flere stemmer enn Trump, skriver NTB.

Det er første gang siden 1992 at en demokrat vinner presidentvalget i den hittil svært republikanske sørstaten.

Nye, mer liberale generasjoner, tilflytting fra andre stater til storbyen Atlanta og en intens kampanje for å registrere velgere er bakgrunnen for Demokratenes framgang de siste årene.

Flere andre delstater skal innen 1. desember godkjenne sine resultater, noe som vil føre til at Biden formelt har vunnet 306 valgmenn, mot Trumps 232.

Foto: Andrew Harnik / Reuters / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Studie: Mye mer dødelig enn influensa:

Covid-19 er betydelig mer dødelig enn influensa. Det viser en studie som en gruppe danske forskere står bak.

Forskerne ved Rigshospitalet og Københavns Universitet har undersøkt hvor stor andel av personer som har testet positivt for covid-19, som er døde innen 30 dager.

Når de sammenligner med influensa, viser det seg at andelen koronasmittede som døde, er tre til fem ganger høyere enn ved influensa.

Studien er fagfellevurdert og offentliggjort i tidsskriftet Frontiers in Medicine.

Gruppa har sett på alle offisielle koronatester fra København og Sjælland i perioden 1. mars til 1. juni og sammenlignet med tallene fra influensasesongene fra november 2017 til juni 2020.

Foto: AFP / NTB

Prøvde å presse Georgias guvernør:

President Donald Trump prøvde å presse guvernøren i Georgia til å kalle inn til et ekstramøte i delstatens lovgivende forsamling med sikte på å omstøte valget.

Trump kom med kravet i en telefonsamtale med statens republikanske guvernør Brian Kemp lørdag. Kemp avviste kravet.

Det er en høytstående tjenestemann i Georgia som forteller om samtalen under dekke av anonymitet, ifølge Washington Post og andre medier. En kilde i Det hvite hus bekrefter samtalen.

Samtalen fant sted noen timer før Trump skulle holde et valgmøte i Georgia til støtte for to republikanske senatorer som må gjennom en ny valgrunde i januar.

Trump er besatt av sitt nederlag i presidentvalget, og hans kampanje for å omstøte valget, overskygger valgkampen i Georgia.

Republikanerne i Kongressen og i Georgia frykter at Trump skal ødelegge for de to senatorene ved å fokusere mer på sitt eget nederlag enn på senatorene han drar til Georgia for å støtte.

Frykten er at republikanere som er frustrert over ham, unnlater å stemme, eller at hans tilhengere tror på påstanden om at presidentvalget var preget av juks, og derfor holder seg hjemme ved senatorvalget 5. januar.

Valget i Georgia avgjør hvem som får flertall i Senatet i minst to år framover, noe som er svært viktig for påtroppende president Joe Biden. Om demokratene vinner begge setene, blir det 50–50 i Senatet, og påtroppende visepresident Kamala Harris' stemme avgjør ved stemmelikhet.

Foto: Jonathan Ernst / NTB
Frykter at Trump koster dem valget

Frykter at Trump koster dem valget

dagbladet

Fant kapsel fra sola i ørkenen:

Prøver som ble tatt av en japansk romsonde fra en asteroide, er kommet tilbake til Jorda etter å ha blitt sluppet ned over Australia.

«Vi fant kapselen. Sammen med fallskjermen. Wow», tvitret det japanske romfartssenteret Jaxa søndag etter at kapselen ble funnet av et helikopter i Woomera-ørkenen, nord i den australske delstaten i Australia.

Kapselen har med seg materiale som kan være 4,6 milliarder år gammelt, og som forskerne håper skal si noe om solsystemets opprinnelse.

De er også spent på om den har med seg organisk materiale som kan si noe om menneskehetens opprinnelse.

Prøvene ble sanket fra overflaten av asteroiden Ryugu og fra et område under overflaten av romsonden Hayabusa 2.

(NTB-AFP-DPA).

KAN GI SVAR OM SOLAS OPPRINNELSE: Computergrafikk som viser romsonden Hayabusa 2 over asteroiden Ryugu. Foto: ISAS / JAXA via AP / NTB.

Nok et bekreftet dødsfall etter trafikkulykke:

Politiet i Innlandet skriver i en pressemelding at en mann i 20-åra fra Drammen døde etter en trafikkulykke i Stor-Elvdal torsdag 3. desember. Mannen er den andre omkomne etter ulykken.

Politiet i Innlandet fikk melding om kollisjonen i Østerdalen like før klokka 17 torsdag. De har seinere gått ut med at det var Marie Myrset Skinnemoen (20) fra Lier kommune som ble bekreftet omkommet kort tid etter ulykken fant sted.

I tillegg ble den kritisk skadde mannen fraktet til sykehus. Livet hans sto altså ikke til å redde.

Politiet etterforsker trafikkulykken som var en kollisjon mellom et vogntog og en personbil. Politiet skriver at de har gjort alle nødvendige undersøkelser på ulykkesstedet, og at videre etterforskning vil være tekniske undersøkelser av kjøretøy og avhør.

Skrev trafikkbøter for en kvart million:

Politiet i Tromsø hadde lørdag to trafikkontroller. Det resulterte i bøter på til sammen 254.000 kroner.

Troms politidistrikt skriver at de tok 27 bilførere i en kontroll i Vestregata i Tromsø sentrum der de hadde fokus på innkjøringsforbud og svingforbud.

De hadde også en kontroll i Heiloveien der de fokuserte på forbud mot høyresving. Her ble 18 bilførere ilagt forenklet forelegg.

I de to kontrollene ble det skrevet ut bøter på til sammen 254.000 kroner

Politiet i Tromsø hadde også kontroll i Heiloveien fredag. Det resulterte i at ni bilførere fikk bot.

Smitteutbrudd i Hadsel: - Ikke kontroll:

TV 2 skriver at det er registrert fem nye corona-tilfeller i Hadsel kommune i Nordland siste døgnet.

- På dette stadiet har vi ikke kontroll på alle som er syke, sier smittevernlege Martin Larsen Drageset til kanalen.

Hans teori er at smitten har kommet til kommunen sørfra, med tilreisende. Han understreker imidlertid at dette bare er en teori. Utbruddet startet i tettstedet Melbu.

Totalt er omkring 400 av kommunens 8000 innbyggere i karantene.

Ulv skutt i Engerdal:

Den fjerde ulven i høstens lisensjakt på i alt 19 dyr, ble skutt i Engerdal lørdag ettermiddag.

Hannulven på 43,9 kilo ble felt sør for Elvbrua, melder Østlendingen.

Tirsdag ble den første ulven i lisensjakta felt mellom Tretten og Øyer. Onsdag ble to ulver skutt - i Rendalen og i Stor-Elvdal.

Jaktkvoten i Oppland er satt til sju ulver, og 12 i områder i i Hedmark, Østfold, Akershus og Oslo.

USA-rekord: 228.000 smittede siste døgn:

Coronaviruset fortsetter å spre seg ukontrollert i USA. I løpet av siste døgn er det registrert nesten 228.000 nye smittetilfeller. Det er ny rekord.

Den forrige rekorden ble satt torsdag og var på over 217.000 nye tilfeller, ifølge Johns Hopkins-universitetet.

Ukegjennomsnittet på daglige dødsfall øker også og har nå passert 2.000. For to uker siden var det 1.448. Fredag ble det meldt inn 2.607 dødsfall av covid-19.

Til sammen er 14,3 millioner mennesker smittet i USA i løpet av pandemien, og over 279.000 mennesker har dødd av viruset.

(NTB-AP).

STADIG VERRE: En covid-19-syk pasient blir hjulpet til sykehus på Manhattan i New York City i går. Foto: Carlo Allegri, Reuters/NTB.

To til legevakt etter brann i ambulanse:

Politiet i Oslo klokka 16.43 lørdag om en bilbrann.

To ambulansearbeidere ble sendt til legevakt, etter brann i ambulansen de hadde kjørt. De to skal blant annet ha pustet inn røyk.

Brannen skjedde på riksvei 4, som lørdag kveld ble holdt stengt i begge retninger mellom Fossumkrysset og Romsås/Grorud som følge av hendelsen.

Like før klokka 18 melder politiet at veien igjen er åpen for normal ferdsel.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.