Nyhetsstudio

Mina Ridder-Nielsen Janssen

Toronto stenges ned på nytt:

Canadas største by, Toronto, innfører en ny nedstengning i kampen mot koronaviruset. De strengere tiltakene gjelder fra mandag.

Alle sosiale samlinger forbys for andre enn dem som tilhører samme husholdning. Innendørs arrangementer forbys også. Restauranter og serveringssteder får kun tilby takeaway og levering.

Varehandelen stenges, og det blir kun tillatt å hente bestilte varer i døra eller få det levert hjem. Treningssentrene stenges, men skoler og barnehager holdes åpne.

Ifølge myndighetene i Toronto er 45 prosent av byens 37 000 coronatilfeller blitt oppdaget siden 1. oktober.

- Vi har flatet ut kurven en gang før og jeg er sikker på at vi kan gjøre det igjen, sier Ontarios helsesjef David Williams.

(NTB)

Foto: NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Elever får tidligere juleferie:

Lørenskog kommune gir elevene juleferie fire dager tidligere enn planlagt. Elevene får juleferie etter siste skoledag 18. desember i stedet for 22. desember.

Kommunedirektør for oppvekst og utdanning i Lørenskog kommune, Dagfinn Cock, forklarer at avgjørelsen ble tatt etter henvendelser fra både foreldre og ansatte.

- Vi hadde blant annet foreldre som søkte barna fri fra skolen før jul. Det gikk på at de ønsket å unngå så mange nærkontakter rett før julefeiringa hvor barna vil være sammen med familiemedlemmer i en sårbar posisjon, sier Cock til Romerikes Blad.

Skoledagene byttes med planleggingsdager til våren, og elevene får dermed like mange skoledager som de har krav på.

(NTB)

USA registrerer sitt høyeste dødstall:

Det ble onsdag registrert 3157 coronarelaterte dødsfall i USA, som er det høyeste tallet på antall daglige døde siden pandemien startet.

Ifølge CNN er tallet hele 20 prosent høyere enn den forrige rekorden, som ble satt den 15. april. Totalt har 273 799 mennesker mistet livet av viruset i USA siden pandemien startet, ifølge tall fra Johns Hopkins-universitetet.

Antallet coronainnleggelser øker også i USA. Det ble i går registrert 100 000 innleggelser på amerikanske sykehus, noe som skaper bekymring.

- Realiteten er den at desember, januar og februar kommer til å bli en krevende tid. Jeg tror faktisk at det vil bli den mest krevende tida i nasjonens folkehelse-historie, hovedsakelig som følge av presset på helsesystemet, sier doktor Robert Redfield ved det amerikanske folkehelseinstituttet (Centers for Disease Control and Prevention).

NEW YORK: Foto: Caitlin Ochs / Reuters / NTB

Over en million covid-19-hurtigtester rulles ut:

Over en million covid-19-hurtigtester sendes nå til landets kommuner. De blir fordelt etter kommunenes folketall, kommer frem i et brev sendt fra Helsedirektoratet.

En antigen hurtigtest (som viser resultatet etter 15 minutter) og en PCR-test (som må sendes til laboratorium for analyse) har ulike egenskaper. Rett test må velges til rett bruk, understreker direktoratet.

- PCR-test er den mest presise testen for SARS-Cov-2. Den anbefales hvis laboratoriet kan gi svar innen 24 timer, eller hvis svartiden ikke er avgjørende. Antigen hurtigtest kan brukes når det er behov for raske testsvar. Spesielt viktig er dette ved smitteoppklaring i forbindelse med utbrudd. I en del tilfeller anbefales PCR-test i tillegg til hurtigtest, skriver direktoratet i brevet til kommunene.

I første omgang anbefales det at antigentestene brukes til å teste personer med symptomer på covid-19 og personer som sannsynligvis er smittet – der hvor det tar lang tid å få svar på en laboratorietest.

Noen av hovedbruksområdene for antigen hurtigtest vi ifølge Helsediektoratet være:

• Ved diagnostisk avklaring hos personer med symptomer der svartid på PCR er lang (>24t).
• Ved smitteutbrudd for å identifisere smitteførende personer, avklare omfang og komme raskt i gang med smittesporing, karantene og isolasjon.
• I områder med mye smitte – etter kommunelegens vurdering: regelmessig testing av ansatte og beboere på helseinstitusjoner der det er økt risiko for alvorlig forløp av covid-19, ev. også besøkende.

Det bør være kommuneoverlegen som basert på faglige anbefalinger og lokale forhold avgjør bruk av hurtigtestene, understreker direktoratet.

Svensk mor løslatt - ikke lenger mistenkt:

Den svenske kvinnen i 70-åra som ble pågrepet for å ha holdt sin sønn isolert i flere år, ble løslatt onsdag. Torsdag melder Aftonbladet at politiet ikke lenger mistenker henne for å ha begått noe kriminelt.

- I løpet av dagene der vi har jobbet med saken og kvinnen har sittet i varetekt, har vi egentlig ikke funnet noe bevis som styrker hypotesen om at det foreligger noe lovbrudd, sier statsadvokat Emma Olsson til avisa.

- Det er en sak for helse- og sosialtjenesten, men ikke for rettsvesenet, sier Olsson videre.

Kvinnen har nektet straffskyld og ble løslatt da det ikke var å anse sannsynlig at hun kunne påvirke den videre etterforskningen, sa Olsson onsdag.

Leiligheten er blitt undersøkt av teknikere fra politiet.

Kvinnen ble pågrepet under mistanke om frihetsberøvelse samt grov vold som resulterte i kroppsskade og sykdom.

Sønnen, som nå er 41 år, ble funnet svært medtatt i en leilighet i Haninge, sør for Stockholm, søndag kveld. Han ble ført til Karolinska universitetssykehus, der han ble operert for sine skader.

Han er avhørt, men politiet vil ikke gi noen opplysninger.

Det var søsteren som fant mannen i leiligheten, der hun mener han skal ha levd isolert i 28 år.

(Dagbladet/NTB)

Tyskland etterforsker høyreekstremister i forsvaret:

Tysklands militære etterretningstjeneste (MAD) bekrefter at det er innledet etterforskning mot «flere mistenkte» i en enhet i Ulm.

De mistenkte skal ha hatt tilknytning til den såkalte Reichsbürger-bevegelsen som ikke aksepterer den tyske føderasjonen, og som ofte formidler høyreekstreme og antisemittiske holdninger.

Ifølge tyske medier tok en av de hovedmistenkte i Ulm sitt eget liv onsdag, men det tyske forsvaret har ikke villet bekrefte dette.

MAD opplyste tidligere i år at rundt 600 tyske soldater var i søkelyset, mistenkt for høyreekstremisme.

I juni oppløste forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer en avdeling innen de tyske spesialstyrkene etter at det ble kjent at flere av medlemmer hadde høyreekstreme sympatier.

(NTB)

Bent Høie svarer på dine corona-spørsmål:

De siste dagene har det kommet flere nyheter om ulike vaksiner som er under utvikling, og i Storbritannia skal vaksineringen begynne allerede neste uke, ifølge helseministeren i landet.

Når kan vi forvente at en vaksine kommer til Norge?

Når vaksinen kommer, hvor lang tid tar det før vi er tilbake til normalen?

Hvordan har det vært å være helseminister under pandemien?

Torsdag klokka 11.30 gjester helseminsiter Bent Høie Dagbladet TVs studio, hvor han skal svare på disse og mange flere spørsmål fra dere lesere. Har du et spørsmål om coronaviruset du vil vi skal stille Høie? Send det inn til oss her!

Høie og Nakstad informerer om hurtigtest-pilot:

Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet (FHI) og Oslo kommune har prøvd ut hurtigtestene som Norge har kjøpt for 280 millioner i en pilot på Aker teststasjon i Oslo siden 2. november.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad vil informere om resultatene og planene for bruk av hurtigtestene for å avdekke coronasmitte klokka 13.00 torsdag ettermiddag.

41 smittet etter «Naugthy in N’awlins»-arrangement:

41 personer er registrert smittet etter et swingers-arrangement i New Orleans i Louisiana i midten av november. Arrangementet gikk under navnet «Naugthy in N’awlins».

Ifølge The Guardian var 250 personer til stede under festlighetene, og arrangementet er nå å regne som et superspreder-åsted for viruset.

Én av deltakerne som var med på å arrangere det, skal selv ha blitt smittet, hardt rammet og får nå behandling på sykehus, skriver en av arrangørene, Bob Hannaford, i et blogg-innlegg under tittelen «To Naughty or Not…».

- Hvis jeg kunne reist tilbake i tid, ville jeg ikke vært med på å arrangere dette igjen, skriver Hannaford i innlegget.

Den lokale avisa Nola skriver at arrangementet ble avholdt samtidig som smittetallene økte i Louisiana. Det skal imidlertid ha vært færre folk til stede i år, enn tidligere år. I 2019 møtte rundt 2000 personer opp til «Naughty in N’awlins»-arrangementet, ifølge avisa.

Vil vaksinere seg på direkten:

De tidligere presidentene Barack Obama, George W. Bush og Bill Clinton har meldt seg frivillig til å motta en coronavaksine på direktesendt fjernsyn.

Det gjøres for å skape tillit i befolkningen om at vaksinen er trygg så snart det amerikanske legemiddelverket FDA har godkjent en, skriver CNN.

De tre forhenværende presidentene håper en holdningskampanje vil sende et viktige budskap samtidig som amerikanske helsemyndigheter prøver å overbevise folk om at de bør ta vaksinen når den er tilgjengelig.

Bush har henvendt seg til USAs ledende smittevernrådgivere Anthony Fauci og Deborah Birx for å høre om det er noe han kan bidra med, bekrefter hans talsperson.

Clintons pressesekretær sier til CNN at han også er villig til å ta vaksinen i en offentlig setting for å hjelpe å fremme den.

Obama sier i et intervju at han stoler fullt og helt på Anthony Fauci «som jeg kjenner og har jobbet sammen med».

– Så om Anthony Fauci sier til meg at vaksinen er trygg, og at den kan hindre at du får covid, så tar jeg den absolutt, sier Obama, som legger til at han lover å ta den når den er tilgjengelig for folk som ikke er i risikogruppen.

– Jeg ender kanskje opp på TV, eller det blir filmet, slik at folk kan se at jeg stoler på vitenskapen, sier Obama.

(NTB)

De tidligere presidentene Barack Obama, George W. Bush og Bill Clinton har meldt seg frivillig til å motta en koronavaksine på direktesendt fjernsyn. Arkivfoto: Jeff Chiu / AP / NTB

86 nye smittetilfeller i Oslo siste døgn:

Det er registrert 86 nye smittetilfeller i Oslo siste døgn, viser statistikken til Oslo kommune. Det er 49 færre enn foregående døgn, da det ble registrert 135 tilfeller, og 39 færre enn gjennomsnittet den siste uken, som var på 125 smittede per dag.

86 tilfeller er 71 mindre enn samme døgn i forrige uke.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.