Nyhetsstudio

Øystein Andersen

Bergen: Smittevernoverlegen sier opp jobben:

Smittevernoverlege Karina Koller Løland i Bergen har sagt opp jobben, melder Bergensavisen.

Hun kritiserer kommunen for måten de har brukt henne under corona-pandemien.Hun har bedt om å få sitte i kriseledelsen, men har ikke fått innvilget den henstillingen.

- Jeg har aldri under pandemien sittet plassert på et slikt sted i organisasjonen at jeg kan få gjort jobben min på en effektiv måte.

Hun har bare hatt jobben som smittevernoverlege i åtte måneder - siden mars da pandemien startet.

Hun har ingen konkret, ny jobb i sikte.

- Jeg regner med at det er noen som har behov for en spesialist i samfunnsmedisin og allmennmedisin som kan litt om smittevern nå i disse tider, sier Karina Koller Løland til ba.no.

Det vært heftig debatt om kriseledelsens håndtering i Bergen og byrådets strenge smitteverntiltak, som gjelder fram til mandag 23. november. Private samlinger i hjem er begrenset til fem personer, inkludert de som bor der. Offentlige samlinger er begrenset til 20 personer. Unntaket er begravelser med tillatelse til inntil 50 personer. Alkoholservering skal stenge 21.30 og utestengt være tømt klokka 22.

Til Bergens Tidende sier helsebyråd Beate Husa at byrådet har mottatt daglige rapporter og har hatt faste møter der smittevernoverlegen har kommet med sine vurderinger.

- Vi har i dag en organisering der medisinsk fagsjef er en del av helsebyrådens sekretariat, og de politiske beslutningene tas da basert på medisinsk fagsjefs råd og innspillene som smittevernoverlegen kommer med. Dette er et system jeg synes fungerer godt, men jeg har stor forståelse for at smittevernoverlegen kan vurdere det annerledes, sier Husa til avisa på vegne av byrådet.

Til BT sier FHIs Preben Aavitsland at FHI generelt anbefaler kommunene å ha smittevernlege i kriseledelsen under coronapandemien.

Studioet fortsetter under annonsen

Regjeringen fortsetter forhandlingene:

Regjeringspartiene fortsetter forhandlingene med Fremskrittspartiet om statsbudsjettet i kveld.

- Det er avtalt et møte med partilederne på Statsministerens kontor klokka 18, skriver NTB.

Sentralt i forhandlingene står knallharde Frp-krav om kutt i avgifter på alkohol og tobakk, reduksjon i antallet kvoteflykninger til Norge og mindre bistand til utviklingsland.

- Vi har en svært fastlåst situasjon i forhandlingene. Det er på ingen måte gitt at vi kommer fram til enighet, sa Frp-leder Siv Jensen da hun møtte pressen i vandrehallen på Stortinget i går.

Ber Ropstad sette hardt mot hardt

Ber Ropstad sette hardt mot hardt

dagbladet

Se live: Siste nytt fra New York:

New Yorks guvernør, Andrew Cuomo, møter pressen klokka 17 norsk tid.

Under en pressekonferanse mandag kom Cumo med en kraftig advarsel til delstatens innbyggere etter at smittetallene har begynt å øke igjen.

- Vi er i en situasjon med en dårlig synergi nå, sa Cuomo.

Han dro blant annet fram covid-19-trøtthet, kombinert med at flere høytider er rett rundt hjørnet. Dette i en tid da sykehusinnleggelser allerede har økt kraftig.

- Dette er en giftig kombinasjon, sa guvernøren.

Følg dagens pressekonferanse på Dagbladet TV.

Andrew Cuomo. Foto: NTB

Regjeringen varsler pressekonferanse:

Statsminister Erna Solberg, helse- og omsorgsminister Bent Høie og utdanningsminister Henrik Asheim orienterer om coronasituasjonen onsdag klokka 12.

Helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstituttet vil også være til stede på pressekonferansen.

(NTB)

Person i 40-åra døde av corona:

En person i 40-åra er død av coronaviruset, ifølge Folkehelseinstituttets dagsrapport tirsdag.

Åtte personer under 50 år er så langt døde av covid-19 i Norge. To av disse er under 40 år. Totalt er det registrert 314 coronarelaterte dødsfall i Norge siden 12. mars.

(NTB)

Skal undersøke omstridt oljerapport:

Kontroll- og konstitusjonskomiteen har ifølge NRK bestemt at det blir opprettet sak for å undersøke om regjeringen holdt tilbake informasjon da Stortinget åpnet opp for oljeboring i Barentshavet sørøst i 2013.

- I den sammenheng er det naturlig at det blir opprettet høring. Dette finner vi ut av tirsdag neste uke, sier leder for kontrollkomiteen Dag Terje Andersen (Ap) til NRK.

Ber Europa stenge alle skibakker:

Italias statsminister Giuseppe Conte ber italienerne droppe skiferier i juleferien. EU oppfordres til å stenge kontinentets skibakker for å hindre coronasmitte.

I vår ble skiferierende turister på afterski-fester et bilde på smittespredningen som lammet store deler av Europa. Conte sier det er umulig å tillate skiferier i juleferien og ber EU ta grep som gjelder hele Europa.

Regionspresident Luca Zaia i Veneto sier at dersom skibakkene blir stengt, må EU gjøre det samme i resten av Europa.

- Du kan ikke forby skiferier i Sør-Tyrol (Italia) og tillate dem i de østerrikske delene. Det ville ha vært en uakseptabel vits, sier Zaia.

Østerrikes finansminister Gernot Blümel sier i en kommentar til det italienske kravet at en slik nedstengning ville ført til et inntektstap på 2,4 milliarder euro.

- Hvis EU virkelig ønsker det, må de betale for det, sier finansministeren.

(NTB)

SMITTET HER: Mange nordmenn ble smittet i Ischgl. Foto: Halvard Alvik / NTB

Frigir navn etter påkjørsel:

Mandag ble en kvinne i 20-årene påkjørt av en renovasjonsbil i Færder kommune.

Politiet opplyser i en pressemelding at det var 22 år gamle Tuva Strandli Fermann som mistet livet etter påkjørselen. Navnet offentliggjøres i samråd med familien, sier politiet til Sandefjords Blad.

Nå er sjåføren siktet for uaktsomt drap, bekrefter politiadvokat Sigrun Våge til NRK. Etterforskningen pågår imidlertid fortsatt.

Foto: Peder Gjersøe

Tegnell sier ja til julebord:

Folkhälsomyndigheten, ved statsepidemiolog Anders Tegnell, holdt tirsdag ettermiddag pressekonferanse om coronasituasjonen.

Det er meldt om 94 nye dødsfall siden fredag. Totalt 6500 har dødd med covid-19 i Sverige. Tegnell antar at dødstallene vil øke.

- Vi må regne med at dødstallene øker ytterligere, før det blir bedre, sier han.

Andelen som dør etter å ha fått behandling på sykehus, er mer enn halvert. I mars var 20 prosent av dem som fikk behandling døde etter 14 dager. I oktober var tallene 8,7 prosent, melder Socialstyrelsen.

Sverige stenger restauranter klokka 22.30. Det er ikke lov å servere alkohol mellom klokka 22 og 11. Det er også regel mot grupper på flere enn åtte personer. Tegnell minner om at tiltakene varer fram til 13. desember.

Stockholm har ligget høyere enn andre deler av landet. Tegnell får spørsmål om tall på flokkimmunitet i den svenske hovedstaden.

- Stockholm ligger fortsatt høyt, men vi vet ikke hvor mange som har flokkimmunitet der. Vi ser ingen tegn på flokkimmunitet i befolkningen som bremser smitten.

Han får også spørsmål om julebord.

- Vi har anbefaling om å møte færrest mulig. Samtidig er det strenge regler på restaurantene. Så går du dit med folk du likevel møter, bør dette gå bra.

Tegnell blir konfrontert med at de ikke tilstrekkelig klarte å beskytte de eldre på sykehjem - noe han tidligere har beklaget. Han håper at de kan håndtere dette bedre nå enn i mars og april, så ikke det samme skjer igjen.

ORIENTERER: Anders Tegnell orienterer om coronasituasjonen. Foto: TT / NTB
Nyhetsstudio - Slår alarm om dødstrend

Nyhetsstudio - Slår alarm om dødstrend

dagbladet

Nytt dødsfall i Eidsvoll:

Villa Skaar Valstad melder om enda et dødsfall på sykehjemmet. Avdøde er en kvinne født i 1929.

Det er det niende dødsfallet.

Ny vaksineavtale for Norge:

EU-kommisjonen inngår avtale med Moderna om kjøp av inntil 160 millioner vaksinedoser. Norge omfattes av EUs avtaler gjennom videresalgsavtaler med Sverige.

Den nye avtalen skal godkjennes formelt i et møte med kommisjonen onsdag, sier leder Ursula von der Leyen.

- Når vaksinen er godkjent og vi vet den er sikker, vil den bli tilgjengelig for alle medlemsland samtidig og til samme vilkår, sier hun. Vaksinen fordeles blant EU-landene basert på folketall.

Avtalen med Moderna er den sjette i rekken for EU. Ifølge selskapet viser foreløpige resultater at vaksinen er 95 prosent effektiv.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.