Nyhetsstudio

Øystein Andersen

Sverige: Ferje på grunn med 429 ombord:


Viking Lines passasjerferje «Grace» har gått på grunn utenfor Mariehamn på Åland mellom Finland og Sverige. Ingen av de 331 passasjerene eller mannskapet på 98 ombord er i fare, ifølge rederiet. Grunnstøtingen skjedde klokka 13.15.

- Det ristet. Jeg har aldri vært med på noe lignende, sier en av passasjerene til Aftonbladet.

Fartøyet forsøkte deretter å bakke i rundt 50 meter, før det stoppet helt opp.

Den svenske redningstjenesten Sjöräddningen opplyser at fartøyet fortsatt står på grunn, men det lekker ikke drivstoff, melder Aftonbladet. Ferja tar heller ikke inn vann.

Grunnstøtingen skjedde ved innløpet til Mariehamn - bare rundt 500 meter fra havnen.

Båten var på vei fra Stockholm til Åbo via Mariehamn.

Mannskapet om bord har gitt beskjed om at de ikke trenger hjelp, og redningstjenesten avventer derfor situasjonen.

- Det er litt hard vind. Om man venter på at det skal bli litt roligere senere i dag, så blir det kanskje enklere dra den, sier pressekontakt Jurky Sudänoja ved den redningssentralen i vestre Finland til nyhetsbyrået TT.

Klokka 17.20 kom imidlertid beskjeden om at passasjerene må bli om bord på skipet over natten, skriver Aftonbladet.

(NTB/Dagbladet).

Foto: Niclas Nordlund / Lehtikuva / Reuters / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

- Gjør noe!:

I en Twitter-melding langer USAs president Donald Trump ut mot Georgias guvernør Briam Kemp.

- Du lot din delstat bli lurt. Vi må kontrollere signaturer og telle signerte konvolutter mot stemmesedlene. Så avlyse valget. Det vil ikke trengs. Vi vil vinne alt, skriver Trump.

Bakgrunnen for Trumps sinne er Joe Bidens knappe valgseier i Georgia. Biden vant delstaten med bare 13 000 stemmer, og etter en omtelling, ble resultatet sertifisert.

Trump hevder derimot at årets presidentvalg var preget av storstilt valgfusk, og at han i realiteten er den egentlige vinneren av valget.

Presidenten har til gode å legge fram dokumentasjon for sin grunnløse påstander. Hans forsøk på å gå rettens vei, har også mislyktes, nettopp fordi dommerne som har hørt Trumps advokater har bedt om belegg for påstandene om valgfusk.

Dagbladet oppdaterer saken.

Flere døde etter påkjørsel i tysk by:

Tysk politi melder på Twitter at minst to personer er døde og flere personer skadd, etter å ha blitt truffet av en bil i en gågate i den tyske byen Trier i delstaten Rheinland-Pfalz.

- Unngå området. Politiet på stedet sammen med andre nødetater, skriver politiet.

Føreren av bilen er pågrepet, bekrefter politiet.

I en oppdatering skriver politiet behandling av de skadde har førsteprioritet, og at mer informasjon vil komme etter hvert.

Ordføreren i byen, Wolfram Leibe, sier til det offentlige kringkastingsselskapet SWR, at minst 15 personer er skadd.

Til lokalavisa Volksfreund forteller et vitne at bilen holdt høy fart gjennom gågata og at folk fløy gjennom lufta.

Også til SWR har vitner fortalt at bilen kjørte i stor fart.

Myndighetene i byen har sendt ut farevarsel og ber innbyggerne unngå sentrum av byen.

- Det er helseperosnell på stedet. Vi kan ikke si noe om bakgrunnen, om det er terror eller ikke, sier Uwe Konz i Trier-politiets kommunikasjonsavdeling til avisa Bild.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Over 700 kilo hasj funnet i polsk trailer i Skien:

Over 700 kilo hasj funnet i polsk trailer i Skien lørdag - to personer pågrepet, melder NTB.

Død person funnet etter redningsaksjon i Meråker:

Etter en redningsaksjon i området Pullen i Stjørdalselva i Meråker tidligere tirsdag, er en person funnet død i ettermiddag, melder Trøndelag politidistrikt.

Pårørende er varslet.

Får ikke julesvaret:

De svenske helsemyndighetene har invitert til en prssekonferanse i dag, klokka 14.00. Her medvirker blant andre statsepidemiolog Anders Tegnell.

Dagbladet følger pressekonferansen direkte, og saken oppdateres fortløpende.

På pressekonferansen framkommer det at det er registrert 117 nye coronadødsfall i Sverige siden fredag.

Anders Tegnell sier at det er en oppgang i antall smittede de siste to ukene.

- Det er en omfattende smittespredning som virkelig ikke har avtatt, sier han, og legger til at det er en økning i smitte hos alle aldersgrupper i landet.

6798 personer har nå mistet livet med coronaviruset i Sverige, ifølge Tegnell. Totalt er 260 758 personer i Sverige bekreftet smittet av viruset siden pandemien startet.

- Vi må fortsette å jobbe sammen, det er veldig viktig å holde kurven nede. Det krever at vi fortsetter å hjelpe hverandre. Vi gjør dette best ved å fortsette å følge rådene, og de lokale generelle rådene som er på plass.

Rådene om jul og nyttår kommer først i neste uke, sier Tegnell.

Han understreker at det er viktig for helsemyndighetene å gå ut med veldig tydelige råd om julefeiringen.

Under pressekonferansen opplyser statsepidemiologen også om at de svenske folkehelsemyndighetene nå endrer rådene sine når det gjelder yngre barn i familier der det er påvist smitte. Også symptomfrie barn i for- og grunnskolen skal nå holdes hjemme dersom andre i familien har fått påvist coronaviruset.

Avdelingssjef Thomas Lindén ved Socialstyrelsen forteller at 464 av landets 666 disponible intensivplasser med respirator nå er opptatt av pasienter. Av disse respirator-pasientene er det 237 som har covid-19, opplyser han.

- 1802 pasienter ligger på andre avdelinger på sykehus med covid-19, sier Lindén.

Foto: Henrik Montgomery/TT News Agency/Reuters/NTB

Ulovlig sexfest førte til coronabøter i Brussel:

Politiet i Brussel stoppet en sexfest der 25 personer, inkludert en EU-parlamentariker, var til stede. Deltakerne fikk bøter for brudd på coronareglene.

Festen ble holdt i kjelleren til en bar i den belgiske hovedstaden, opplyser påtalemyndigheten til avisen Het Laatste Nieuws. Landet er underlagt strenge coronarestriksjoner, inkludert stenging av alle barer og forbud mot å treffe flere enn én person man ikke bor sammen med.

Alle de 25 deltakerne – flesteparten av dem menn – fikk bot for brudd på restriksjonene, skriver Brussels Times.

I tillegg til EU-parlamentarikeren skal det også ha vært flere diplomater på festen.

(NTB)

Vil varetektsfengsle gutt (15):

En 15 år gammel gutt fremstilles for varetektsfengsling i Oslo tingrett klokka 14. Han er siktet for drapsforsøk på en 14 år gammel gutt.

Det var mandag at 14-åringen ble påført alvorlige stikkskader under en slåsskamp på Lindeberg i Oslo. Gutten ble funnet med knivskader i magen på en buss ved Furuset senter, men er nå utenfor livsfare.

Like før klokka 13.45 ankom guttens forsvarer, Bjørn Rudjord, tinghuset. 15-åringen var i avhør i går. Det er ikke kjent om han erkjenner straffskyld.

Det ble besluttet lukkede dører i fengslingsmøtet. Det betyr at pressen ikke får være til stede. Det er gjort unntak for NTBs fotograf.

Politiet fortalte Dagbladet mandag at de regner med å gjøre flere pågripelser i saken.

FORSVARER: Bjørn Rudjord er forsvareren til en 15 år gammel gutt som er siktet for drapsforsøk. Foto: Jil Yngland / NTB
Jan Bøhler i knivdrama

Jan Bøhler i knivdrama

dagbladet

Varsler snø i Oslo:

- Holder du til i Oslo-området og gleder deg til å lage snøengler? Det kan hende du får muligheten på torsdag, i hvert fall hvis du befinner deg i høyden eller lengre inn i landet, skriver Meteorologene i dag på Twitter.

Ifølge twitterkontoen, som drives av Meteorologisk institutt, er det ventet stadig lavere temperaturer de neste dagene.

Vakthavende meteorolog, Magnus Ovhid, ved Meteorologisk institutt sier at det er lite som tyder på at snøen blir liggende veldig lenge.

- Det er varslet mildere vær allerede på fredag igjen, sier han.

Han legger til at det fortsatt er usikkerhet knyttet til varselet, men at det kan hende at nedbøren kommer som snø også nede i byen.

- Det er helt på grensa til at det vil komme som regn ved kysten, men jo høyere opp og jo lenger inn i landet man er, jo større er sjansen for at nedbøren vil komme som snø, sier han.

Hvor mye snø som kommer er det også vanskelig å si noe om.

- Kan det bli skiføre i marka?

- Det spørs, det. Kanskje, svarer meteorologen.

Foto: Meteorologene / Twitter

TV 2-måling: Nå leder Vedum Norges største parti:

Trygve Slagsvold Vedum (42) er historisk på sin egen bursdag: Nå er Senterpartiet (Sp) større enn Arbeiderpartiet og Høyre, ifølge en fersk måling fra Kantar for TV 2.

Siv Jensen og Fremskrittspartiet (Frp) er den store taperen.

På målingen får Sp 22,1 prosent, opp 2,3 prosentpoeng fra februar. Frp har mistet 59 000 velgere til partiet, og får 8,8 prosent. Det er en nedgang på 2,7 prosentpoeng fra november.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Fredrikstad og Sarpsborg strammer inn coronatiltak:

Kommunene Sarpsborg og Fredrikstad innfører en forskrift som gjør at man kan bli straffet dersom man ikke følger de lokale smittevernreglene.

Blant tiltakene er skjenkestopp etter klokken 22, opplyser kommunene på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

I tillegg er det forbudt å samles flere enn ti personer på private sammenkomster og forbudt å gjennomføre utendørs arrangementer med flere enn 200 personer. Innendørs arrangementer kan ha opptil 50 personer dersom det ikke er fastmonterte seter.

På butikker og kjøpesentre er det krav om en meters avstand. Det blir også påbudt med munnbind på kollektivtransport der det ikke er mulig å holde en meters avstand.

Forskriften vil trolig gjelde fra helgen.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.