Nyhetsstudio

Marthe S. Lien

Brudd i budsjettforhandlingene:

Det er brudd i forhandlingene om statsbudsjettet, og forhandlingene løftes til partiledernivå, melder NRK.

Regjeringspartiene Høyre, Venstre og KrF fortsatte lørdag forhandlingene med Frp om statsbudsjettet. Møtet var planlagt klokka 17, men knappe 20 minutter senere er det altså brudd.

Studioet fortsetter under annonsen

272 nye smittet:

Det siste døgnet er det registrert 272 coronasmittede i Norge. Det er 158 færre enn dagen før og 81 færre enn samme dag i forrige uke.

I alt var det ved midnatt natt til søndag registrert 38.073 coronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

De siste sju dagene er det registrert til sammen 2.527 nye smittetilfeller i Norge. 2,3 millioner personer er til nå testet for coronavirus i Norge.

I alt 131 coronapasienter var lørdag innlagt på sykehus. Det var tre flere enn dagen før.

Til sammen er 354 coronasmittede personer døde i Norge siden mars, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

63,8 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om ni dødsfall i Norge.

(NTB)

Statsminister-favoritt:

På kort tid har Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum blitt en av folkets favoritter til å bli statsminister etter stortingsvalget neste år.

På TV 2s statsminister-måling i desember er Erna Solberg fortsatt den mest foretrukne statsministerkandidaten med 33,2 prosents oppslutning. Det er likevel et fall på 6,8 prosentpoeng fra forrige måling i november.

Vel en av fire velgere, til sammen 26,5 prosent, ønsker at Ap-leder Jonas Gahr Støre skal bli statsminister. Nesten like mange, 24,9 prosent, sier de vil ha Trygve Slagsvold Vedum. Det er en økning på 11,1 prosentpoeng siden målingen i november.

- Det er vel et resultat av at Senterpartiet har vokst en del i det siste. Det er ikke unaturlig at Senterpartiets leder også da øker i oppslutning. Så tenker jeg at vi vel kommer tilbake til hva Sp egentlig vil gjøre, og ikke bare hva de er imot, sier statsminister Erna Solberg (H) i en kommentar til målingen.

Jonas Gahr Støre ønsker ikke å kommentere målingen, men det vil Vedum:

- Det er stadig flere som støtter en ny retning for landet, og det gir nok utslag også i denne type målinger, skriver Trygve Slagsvold Vedum i en tekstmelding til TV 2.

Tidligere denne uken viste TV 2s partibarometer at Senterpartiet er landets største parti, foran Høyre og Arbeiderpartiet med 22,7 prosents oppslutning. I to andre målinger denne uken får Sp over 20 prosent, mens målingen fra Amedia ga Senterpartiet 18,4 prosents oppslutning og tredjeplassen etter Høyre og Ap.

(NTB)

Studie: Mye mer dødelig enn influensa:

Covid-19 er betydelig mer dødelig enn influensa. Det viser en studie som en gruppe danske forskere står bak.

Forskerne ved Rigshospitalet og Københavns Universitet har undersøkt hvor stor andel av personer som har testet positivt for covid-19, som er døde innen 30 dager.

Når de sammenligner med influensa, viser det seg at andelen koronasmittede som døde, er tre til fem ganger høyere enn ved influensa.

Studien er fagfellevurdert og offentliggjort i tidsskriftet Frontiers in Medicine.

Gruppa har sett på alle offisielle koronatester fra København og Sjælland i perioden 1. mars til 1. juni og sammenlignet med tallene fra influensasesongene fra november 2017 til juni 2020.

Foto: AFP / NTB

Prøvde å presse Georgias guvernør:

President Donald Trump prøvde å presse guvernøren i Georgia til å kalle inn til et ekstramøte i delstatens lovgivende forsamling med sikte på å omstøte valget.

Trump kom med kravet i en telefonsamtale med statens republikanske guvernør Brian Kemp lørdag. Kemp avviste kravet.

Det er en høytstående tjenestemann i Georgia som forteller om samtalen under dekke av anonymitet, ifølge Washington Post og andre medier. En kilde i Det hvite hus bekrefter samtalen.

Samtalen fant sted noen timer før Trump skulle holde et valgmøte i Georgia til støtte for to republikanske senatorer som må gjennom en ny valgrunde i januar.

Trump er besatt av sitt nederlag i presidentvalget, og hans kampanje for å omstøte valget, overskygger valgkampen i Georgia.

Republikanerne i Kongressen og i Georgia frykter at Trump skal ødelegge for de to senatorene ved å fokusere mer på sitt eget nederlag enn på senatorene han drar til Georgia for å støtte.

Frykten er at republikanere som er frustrert over ham, unnlater å stemme, eller at hans tilhengere tror på påstanden om at presidentvalget var preget av juks, og derfor holder seg hjemme ved senatorvalget 5. januar.

Valget i Georgia avgjør hvem som får flertall i Senatet i minst to år framover, noe som er svært viktig for påtroppende president Joe Biden. Om demokratene vinner begge setene, blir det 50–50 i Senatet, og påtroppende visepresident Kamala Harris' stemme avgjør ved stemmelikhet.

Foto: Jonathan Ernst / NTB
Frykter at Trump koster dem valget

Frykter at Trump koster dem valget

dagbladet

Fant kapsel fra sola i ørkenen:

Prøver som ble tatt av en japansk romsonde fra en asteroide, er kommet tilbake til Jorda etter å ha blitt sluppet ned over Australia.

«Vi fant kapselen. Sammen med fallskjermen. Wow», tvitret det japanske romfartssenteret Jaxa søndag etter at kapselen ble funnet av et helikopter i Woomera-ørkenen, nord i den australske delstaten i Australia.

Kapselen har med seg materiale som kan være 4,6 milliarder år gammelt, og som forskerne håper skal si noe om solsystemets opprinnelse.

De er også spent på om den har med seg organisk materiale som kan si noe om menneskehetens opprinnelse.

Prøvene ble sanket fra overflaten av asteroiden Ryugu og fra et område under overflaten av romsonden Hayabusa 2.

(NTB-AFP-DPA).

KAN GI SVAR OM SOLAS OPPRINNELSE: Computergrafikk som viser romsonden Hayabusa 2 over asteroiden Ryugu. Foto: ISAS / JAXA via AP / NTB.

Nok et bekreftet dødsfall etter trafikkulykke:

Politiet i Innlandet skriver i en pressemelding at en mann i 20-åra fra Drammen døde etter en trafikkulykke i Stor-Elvdal torsdag 3. desember. Mannen er den andre omkomne etter ulykken.

Politiet i Innlandet fikk melding om kollisjonen i Østerdalen like før klokka 17 torsdag. De har seinere gått ut med at det var Marie Myrset Skinnemoen (20) fra Lier kommune som ble bekreftet omkommet kort tid etter ulykken fant sted.

I tillegg ble den kritisk skadde mannen fraktet til sykehus. Livet hans sto altså ikke til å redde.

Politiet etterforsker trafikkulykken som var en kollisjon mellom et vogntog og en personbil. Politiet skriver at de har gjort alle nødvendige undersøkelser på ulykkesstedet, og at videre etterforskning vil være tekniske undersøkelser av kjøretøy og avhør.

Skrev trafikkbøter for en kvart million:

Politiet i Tromsø hadde lørdag to trafikkontroller. Det resulterte i bøter på til sammen 254.000 kroner.

Troms politidistrikt skriver at de tok 27 bilførere i en kontroll i Vestregata i Tromsø sentrum der de hadde fokus på innkjøringsforbud og svingforbud.

De hadde også en kontroll i Heiloveien der de fokuserte på forbud mot høyresving. Her ble 18 bilførere ilagt forenklet forelegg.

I de to kontrollene ble det skrevet ut bøter på til sammen 254.000 kroner

Politiet i Tromsø hadde også kontroll i Heiloveien fredag. Det resulterte i at ni bilførere fikk bot.

Smitteutbrudd i Hadsel: - Ikke kontroll:

TV 2 skriver at det er registrert fem nye corona-tilfeller i Hadsel kommune i Nordland siste døgnet.

- På dette stadiet har vi ikke kontroll på alle som er syke, sier smittevernlege Martin Larsen Drageset til kanalen.

Hans teori er at smitten har kommet til kommunen sørfra, med tilreisende. Han understreker imidlertid at dette bare er en teori. Utbruddet startet i tettstedet Melbu.

Totalt er omkring 400 av kommunens 8000 innbyggere i karantene.

Ulv skutt i Engerdal:

Den fjerde ulven i høstens lisensjakt på i alt 19 dyr, ble skutt i Engerdal lørdag ettermiddag.

Hannulven på 43,9 kilo ble felt sør for Elvbrua, melder Østlendingen.

Tirsdag ble den første ulven i lisensjakta felt mellom Tretten og Øyer. Onsdag ble to ulver skutt - i Rendalen og i Stor-Elvdal.

Jaktkvoten i Oppland er satt til sju ulver, og 12 i områder i i Hedmark, Østfold, Akershus og Oslo.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.