Nyhetsstudio

Line Brustad

Ulstein topper KrFs stortingsliste i Hordaland:

Hordaland KrF har valgt utviklingsminister Dag Inge Ulstein som toppkandidat foran stortingsvalget neste høst.

– Vi kan ikke la KrFs stoler på Stortinget stå tomme. Vi trenger et parti som løfter KrFs verdier i Norges viktigste sal, sier Ulstein i en pressemelding.

Bak Ulstein følger Alver-kvinnen Astrid Aarhus Byrknes og 19 år gamle Joel Ystebø fra Bergen.

I stortingsvalget i 2017 ble daværende KrF-leder Knut Arild Hareide valgt inn som partiets eneste kandidat fra Hordaland. Han stiller ikke til gjenvalg i 2021.

(NTB)

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein er KrFs førstekandidat i Hordaland foran stortingsvalget neste år. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Regjeringen varsler pressekonferanse:

Statsminister Erna Solberg, helse- og omsorgsminister Bent Høie og utdanningsminister Henrik Asheim orienterer om coronasituasjonen onsdag klokka 12.

Helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstituttet vil også være til stede på pressekonferansen.

(NTB)

Person i 40-åra døde av corona:

En person i 40-åra er død av coronaviruset, ifølge Folkehelseinstituttets dagsrapport tirsdag.

Åtte personer under 50 år er så langt døde av covid-19 i Norge. To av disse er under 40 år. Totalt er det registrert 314 coronarelaterte dødsfall i Norge siden 12. mars.

(NTB)

Skal undersøke omstridt oljerapport:

Kontroll- og konstitusjonskomiteen har ifølge NRK bestemt at det blir opprettet sak for å undersøke om regjeringen holdt tilbake informasjon da Stortinget åpnet opp for oljeboring i Barentshavet sørøst i 2013.

- I den sammenheng er det naturlig at det blir opprettet høring. Dette finner vi ut av tirsdag neste uke, sier leder for kontrollkomiteen Dag Terje Andersen (Ap) til NRK.

Ber Europa stenge alle skibakker:

Italias statsminister Giuseppe Conte ber italienerne droppe skiferier i juleferien. EU oppfordres til å stenge kontinentets skibakker for å hindre coronasmitte.

I vår ble skiferierende turister på afterski-fester et bilde på smittespredningen som lammet store deler av Europa. Conte sier det er umulig å tillate skiferier i juleferien og ber EU ta grep som gjelder hele Europa.

Regionspresident Luca Zaia i Veneto sier at dersom skibakkene blir stengt, må EU gjøre det samme i resten av Europa.

- Du kan ikke forby skiferier i Sør-Tyrol (Italia) og tillate dem i de østerrikske delene. Det ville ha vært en uakseptabel vits, sier Zaia.

Østerrikes finansminister Gernot Blümel sier i en kommentar til det italienske kravet at en slik nedstengning ville ført til et inntektstap på 2,4 milliarder euro.

- Hvis EU virkelig ønsker det, må de betale for det, sier finansministeren.

(NTB)

SMITTET HER: Mange nordmenn ble smittet i Ischgl. Foto: Halvard Alvik / NTB

Frigir navn etter påkjørsel:

Mandag ble en kvinne i 20-årene påkjørt av en renovasjonsbil i Færder kommune.

Politiet opplyser i en pressemelding at det var 22 år gamle Tuva Strandli Fermann som mistet livet etter påkjørselen. Navnet offentliggjøres i samråd med familien, sier politiet til Sandefjords Blad.

Nå er sjåføren siktet for uaktsomt drap, bekrefter politiadvokat Sigrun Våge til NRK. Etterforskningen pågår imidlertid fortsatt.

Foto: Peder Gjersøe

Tegnell sier ja til julebord:

Folkhälsomyndigheten, ved statsepidemiolog Anders Tegnell, holdt tirsdag ettermiddag pressekonferanse om coronasituasjonen.

Det er meldt om 94 nye dødsfall siden fredag. Totalt 6500 har dødd med covid-19 i Sverige. Tegnell antar at dødstallene vil øke.

- Vi må regne med at dødstallene øker ytterligere, før det blir bedre, sier han.

Andelen som dør etter å ha fått behandling på sykehus, er mer enn halvert. I mars var 20 prosent av dem som fikk behandling døde etter 14 dager. I oktober var tallene 8,7 prosent, melder Socialstyrelsen.

Sverige stenger restauranter klokka 22.30. Det er ikke lov å servere alkohol mellom klokka 22 og 11. Det er også regel mot grupper på flere enn åtte personer. Tegnell minner om at tiltakene varer fram til 13. desember.

Stockholm har ligget høyere enn andre deler av landet. Tegnell får spørsmål om tall på flokkimmunitet i den svenske hovedstaden.

- Stockholm ligger fortsatt høyt, men vi vet ikke hvor mange som har flokkimmunitet der. Vi ser ingen tegn på flokkimmunitet i befolkningen som bremser smitten.

Han får også spørsmål om julebord.

- Vi har anbefaling om å møte færrest mulig. Samtidig er det strenge regler på restaurantene. Så går du dit med folk du likevel møter, bør dette gå bra.

Tegnell blir konfrontert med at de ikke tilstrekkelig klarte å beskytte de eldre på sykehjem - noe han tidligere har beklaget. Han håper at de kan håndtere dette bedre nå enn i mars og april, så ikke det samme skjer igjen.

ORIENTERER: Anders Tegnell orienterer om coronasituasjonen. Foto: TT / NTB
Nyhetsstudio - Slår alarm om dødstrend

Nyhetsstudio - Slår alarm om dødstrend

dagbladet

Nytt dødsfall i Eidsvoll:

Villa Skaar Valstad melder om enda et dødsfall på sykehjemmet. Avdøde er en kvinne født i 1929.

Det er det niende dødsfallet.

Ny vaksineavtale for Norge:

EU-kommisjonen inngår avtale med Moderna om kjøp av inntil 160 millioner vaksinedoser. Norge omfattes av EUs avtaler gjennom videresalgsavtaler med Sverige.

Den nye avtalen skal godkjennes formelt i et møte med kommisjonen onsdag, sier leder Ursula von der Leyen.

- Når vaksinen er godkjent og vi vet den er sikker, vil den bli tilgjengelig for alle medlemsland samtidig og til samme vilkår, sier hun. Vaksinen fordeles blant EU-landene basert på folketall.

Avtalen med Moderna er den sjette i rekken for EU. Ifølge selskapet viser foreløpige resultater at vaksinen er 95 prosent effektiv.

(NTB)

Svalbard-kvinne fikk corona-bot:

En kvinne bosatt på Svalbard er ilagt et forelegg på 20 000 kroner for brudd på karantenebestemmelsene etter et utenlandsbesøk via fastlandet.

- Kvinnen kom med fly fra utlandet til Gardermoen og var ikke i karantene på fastlandet i ti døgn før hun reiste videre til Longyearbyen. Hun oppsøkte også to personer utenfor hjemmet i Longyearbyen i karantenetiden, opplyser assisterende sysselmann Sølvi Elvedahl.

Hun understreker at slike brudd på smittevernreglene er alvorlige, og at forelegget er i tråd med det Riksadvokaten har satt som normalstraff for brudd på karantenereglene.

Kvinnen har vedtatt forelegget.

(NTB)

Foto: Lise Åserud / NTB

Slår alarm om dødstrend:

Sverige kan få over 100 døde på ett døgn innen jul, ifølge eksperter. Det skriver Expressen.

Det er researcheren Marc Bevand og epidemiologen David Steadson som nå slår alarm.

- Vi har en potensielt katastrofal jul foran oss, sier Steadson.

Bevand mener at 100 dødsfall per døgn kan skje allerede 11. desember. Ikke siden april har Sverige hatt over 100 dødsfall per dag.

KAN FÅ NY TOPP: Sverige kan få mange dødsfall innen jul. Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.