Nyhetsstudio

Marthe S. Lien

Nytt dødsfall på Eidsvoll-sykehjem:

Ytterligere en beboer ved sykehjemmet Villa Skaar Valstad på Eidsvoll har gått bort. Dette er det sjuende coronadødsfallet ved sykehjemmet, som har vært hardt rammet av et coronautbrudd blant både beboere og ansatte.

Det er en kvinne i 80-årene som er død, skriver sykehjemmet.

Studioet fortsetter under annonsen

282 nye smittede registrert siste døgn:

Det er 71 færre registrerte enn dagen før og 124 færre enn natt til mandag for en uke siden.

I alt var det ved midnatt natt til mandag registrert 35.828 coronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

Rundt 2,2 millioner er nå testet for coronaviruset i Norge.

123 coronapasienter var søndag innlagt på sykehus. Det var fem flere enn dagen før.

Til sammen er 328 coronasmittede personer døde i Norge siden mars, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

63,4 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om ni dødsfall i Norge.

(NTB)

Ulykke på E18 - fremstår som totalvrak:

Klokka 11.24 melder politiet i Sør-Øst om en trafikkulykke på E18 ved Sem.

- Enslig kjøretøy utfor veien, skriver politiet.

- Ifølge meldingen politiet har mottatt, fremstår bilen som totalvrak, skriver politiet videre.

Det skal kun være en person i bilen.

- Fører er sendt til Tønsberg sykehus med ambulanse. Uvisst skadegrad. Politiet mistenker ruskjøring. Det blir tatt prøver og vi oppretter straffesak, skriver politiet.

Trump sender Kushner til Midtøsten:

USAs president Donald Trump sender svigersønn og rådgiver Jared Kushner til Saudi-Arabia og Qatar etter drapet på en iransk atomforsker fredag.

Det opplyser en kilde i Det hvite hus, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Atomfysikeren Mohsen Fakhrizadeh ble drept i en forstad til Teheran fredag. Iran var raskt ute med å anklage «lokale leiesoldater», sendt av Israel og USA for attentatet.

Kushner skal møte Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman i saudiarabiske Neom før han tar turen til Qatar for å møte landets emir Tamim bin Hamad al-Thani

Kushner har vært en sentral del av forhandlingen om en normalisering av forholdet mellom Israel og en rekke arabiske land.

(NTB)

Rådgiver og svigersønn Jared Kushner avbildet med president Donald Trump i Det hvite hus. Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

Vil ha studenter i karantene til jul:

Kommuneoverlegen i Lillesand frykter at studenter som kommer hjem til jul skal skape en ny smittebølge. Derfor ønsker han at alle studentene går i karantene.

- Jeg foreslår at de går rett i karantene etter at de har kommet hjem, og tester seg for korona så fort de får mulighet. Med en gang de har fått et negativt prøvesvar, kan de gå ut av karantenen, sier kommuneoverlege Thor-Erlend Engemyr til Fædrelandsvennen.

Ifølge Engemyr forventer Lillesand kommune at mellom 500–600 studenter kommer til å reise hjem til kommunen fra andre byer hvor de studerer.

- Hovedparten kommer fra røde områder som Oslo, Bergen og Trondheim. Så er det også noen som kommer fra Danmark og andre land, men de tester seg før ankomst og må automatisk i ti dagers karantene, sier kommuneoverlegen.

Engemyr understreker at studentene som velger å teste seg, ikke trenger å vente lenge før de mottar prøvesvaret.

- Vi har veldig god kapasitet for testing, så de skal få testet seg fort. Når det gjelder prøvesvar, så har 90 prosent av alle prøvesvar blitt mottatt dagen etter testen, sier han.

(NTB)

Regjeringen svarer på Moria-kritikk:

Norske myndigheter har fått kritikk for ikke å bidra til å hente hjem barn fra den greske flyktningleiren Moria. Nå svarer Justisdepartementet.

Statssekretær Hilde Barstad (H) viser til at Norge bidrar til det europeiske relokaliseringsinitiativet for å hente de mest sårbare fra Hellas.

– Norske myndigheter må gå gjennom det oppsatte systemet for relokaliseringen. Vi har gjort alle nødvendige forberedelser fra norsk side og venter nå på å få tilsendt aktuelle personer for relokalisering, sier hun i en skriftlig uttalelse til VG.

9. september fikk Utlendingsdirektoratet instruks om å igangsette arbeidet med å relokalisere fra Hellas til Norge.

– Det står ikke på oss. Det er vanskelig å anslå når relokaliseringen kan bli gjennomført. Flere forhold, som utviklingen i covid-19-situasjonen, virker inn på denne prosessen, sier hun.

Det nærmer seg 90 dager siden storbrannen i den mye omtalte Moria-leiren på øya Lesvos i Hellas.

9. september, samme dag som brannen, bekreftet barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) at Norge vil hente 50 asylsøkere fra leiren. Åtte land hadde da bestemt seg for å relokalisere flyktninger.

(NTB)

Norske myndigheter har fått kritikk for ikke å bidra til å hente hjem barn fra den greske flyktningleiren Moria. Nå svarer Justisdepartementet. Her fra en Moria-markering utenfor Stortinget tidligere i år. Foto: Terje Pedersen / NTB

Biden falt og skadet seg:

Den nyvalgte presidenten Joe Biden (78) har falt og skadet seg mens han lekte med hunden. Det melder en rekke Hvite hus-reportere, deriblant Jennifer Jacobs, på Twitter, med Bidens apparat som kilde.

Ulykken skjedde i går. Biden har vrikket ankelen, og skal undersøkes av ortoped i dag.

HUNDEEIER: Biden med sin schæfer i november 2018. Foto: Stephanie Carter / Delawawre Humane Association / AP / NTB

Dyster rekord:

USA runder i helga en dyster rekord: Aldri før har flere personer vært innlagt med coronavirus, ifølge The Covid Tracking Project.

Hele 91 635 pasienter er innlagt.

- Antall innleggelser har gått opp hver dag siden 25. oktober, unntatt fredag, og fredagens nedgang hadde trolig sammenheng med med fridagsdata som ble innrapportert med én dags forsinkelse, skriver prosjektet på Twitter.

13,3 millioner smittetilfeller er hittil rapportert i USA, inkludert over 266 000 dødsfall, ifølge tall fra Johns Hopkins University.

Bare i november er det registrert 4 millioner nye tilfeller - mens i oktober var dette tallet «bare» 1,9 millioner, ifølge New York Times.

Smittevernekspert Anthony Fauci advarte i dag om at disse tallene vil fortsette å skyte i været på grunn av de millioner av amerikanere som reiste i forbindelse med høytida thanksgiving, ifølge NBC News.

Foto: Spencer Platt / AFP / NTB

Anmelder flyselskap:

Flyselskapet Air Leap har ikke overholdt nasjonale forskrifter for smittevern, mener Røros kommune. De har anmeldt flyselskapet.

Kommunen har de siste ukene fått flere henvendelser knyttet til om flyselskapet følger reglene for karantene og testing av utenlandske arbeidere, ifølge Arbeidets Rett.

Selskapet Air Leap henter inn ansatte fra utlandet til sine flyruter i Norge, ifølge avisa. Røros kommune mener at flyselskapet ikke har overholdt reglene rundt testing ved ankomst. De har også etterspurt en turnusplan for de ansatte som tydelig viser at karantene- og testingsbestemmelsene overholdes.

Politiet bekrefter overfor avisa at de er i gang med etterforskning.

Flyselskapets administrerende direktør Jon Melkersson skriver i en e-post til NTB at de ikke har noen kommentar til saken.

(NTB)

Arkivfoto: Romija/Shutterstock/NTB

To barn og kvinne skadd - mann pågrepet:

En mann i 40-åra er pågrepet etter at to barn og en kvinne er skadd i Drammen, melder Sør-Øst politidistrikt.

- De fornærmede er tatt hånd om av helsevesenet med ukjent skadeomfang, skriver politiet.

Hva som er bakgrunnen for hendelsen, vites ikke. Det jobbes med å få oversikt over en mulig relasjon mellom partene.

I en oppdatering klokka 20.25 skriver politiet at mannen er far til de to barna. Han sitter nå i avhør.

- Skadeomfang og årsak er ukjent, skriver de.

Operasjonsleder Merete Kvaal opplyser til Dagbladet at episoden fant sted inne på en buss.

- Det var en av de involverte som meldte ifra, forteller hun, og fortsetter:

- Hendelsen er litt uoversiktlig innledningsvis. Vi jobber nå med flere patruljer for å få overikt og for å se om det kan være flere vitner til hendelsen.

Dagbladet følger saken.

Frigir navn på omkommet:

Det var 41 år gamle Kollfinn Olsen som omkom i båtbrannen i Båtsfjord, melder politiet.

Navnet frigis i samråd med pårørende.

Det var lørdag ettermiddag at politiet i Finnmark opplyste om at en mann var blitt funnet omkommet etter en båtbrann i Båtsfjord.

Politiet ble varslet om en brann i en 27 meter lang stålbåt natt til lørdag. Politiet rykket ut til stedet, og gjorde rede for fire personer om bord på båten.

I løpet av lørdag morgen og formiddag forsøkte politiet å ta seg inn i båten for å søke etter mannen, som siden ble funnet omkommet.

Lørdag opplyste politiet om at saken vil bli etterforsket.

Operasjonsleder i Finnmark Politidistrikt, Eirik Pedersen, opplyser til Dagbladet søndag at det foreløpig er for tidlig å si noe om hva som var årsaken til brannen.

- Vi har avhørt de andre personene som var ombord, samt andre vitner som befant seg i området. I morgen eller tirsdag vil vi gå i gang med åstedsundersøkelse. Vi må vente på resultatet fra de tekniske og taktiske undersøkelsene før vi kan si noe om årsaken, sier Pedersen.

De fire personene som var ombord på båten i tillegg til den avdøde, er alle fysisk uskadde, men preget av hendelsen, opplyser operasjonslederen.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.