Nyhetsstudio

Line Brustad

Økt vikarbehov i barnehager og skolerI:

Bemanningsbransjen opplever kraftig nedgang under pandemien, bortsett fra på ett område. Vikarbehovet i barnehager og skole økte med 23 prosent i tredje kvartal

Etterspørselen etter bemanningstjenester skjøt i været da barnehagene åpnet etter nedstengning i mars, viser tall fra NHO Service og Handel.

- Barnehager og skoler økte i 3. kvartal med hele 23 prosent i forhold til samme periode i fjor, forteller bransjedirektør Even Hagelien i NHO Service og Handel.

Hagelien forteller at bemanningsbransjen har vært viktig for å ivareta godt smittevern da opprettholdelse av mindre kohorter krever mer personell. Samtidig er terskelen for sykefravær blant ansatte lavere enn før.

(NTB)

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Dagbladet erfarer: Enighet om statsbudsjettet:

Dagbladet er kjent ned at Frp i kveld har godtkjent regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år.

Det er varslet pressekonferanse klokka 20 i Vandrehallen i Stortinget.

Frp's landsstyre har sittet i møte siden klokka 16 i ettermiddag, og har nå godtatt en reduksjon i avgifter på tobakk og alkohol mot at Norge kan ta imot 3000 kvoteflyktninger neste år, etter hva Dagbladet er kjent med.

Frp skal også ha sørget for mer til pensjonistene i neste års statsbudsjett, men detaljene og summene er foreløpig uklare.

For KrF vil det være særlig vondt å svelge billigere alkohol som følge av budsjettenigheten.

- Frp's stortingsgruppe gir subsidiær støtte, men i en normnalsituasjon er det ikke sikkert vi hadde blitt med på dette, sier Siv Jensen.

Frp-lederen forteller at avtalen presiserer at partiet hennes står friere enn normalt det neste året til å fremme egne forslag, og altså ikke være bundet av budsjettavtalen i samme grad som normalt.

Jensen er klar på at partiet hennes er misfornøyd med deler av enigheten.

Bytter billigere alkohol mot flere flyktninger

Bytter billigere alkohol mot flere flyktninger

dagbladet

Flere «røde» områder i Finland:

Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler at flere områder i Finland blir «røde», noe som vil kreve innreisekarantene til Norge.

Bare tre områder i landet vil ikke bli «røde»: Östra Savolax sjukvårdsdistrikt, Lapplands sjukvårdsdistrikt og Åland.

Dersom regjeringen følger FHIs anbefaling om innreisekarantene, vil endringene tre i kraft fra midnatt, natt til lørdag.

Narkobeslag: EU-topp fra Ungarn går av :

En konservativ EU-politiker fra Ungarn ber om unnskyldning etter at belgisk politi slo til mot ham og rundt 20 andre menn på en ulovlig fest i Brussel.

Jozsef Szajer, en veteran i ungarsk politikk og nær alliert av statsminister Viktor Orbán, gikk brått av som representant i EU-parlamentet søndag.

Han oppga «personlige årsaker» som begrunnelse, men tirsdag innrømmet 59-åringen at han hadde brutt covid-19-reglene og var tatt for besittelse av ecstasy.

Lokal presse har beskrevet den aktuelle sammenkomsten sist fredag som en sex-fest, men det har verken Szajer eller myndighetene kommentert.

Immunitet
Belgisk påtalemyndighet opplyser at rundt 20 menn fikk bøter på 250 euro hver for å ha deltatt på en fest i sentrum av Brussel i strid med koronarestriksjonene. Szajer og to andre gjester benyttet seg av diplomatisk immunitet da politiet dukket opp.

Szajer er blant grunnleggerne av regjeringspartiet Fidesz og var med på å skrive Ungarns nye grunnlov i 2011.

59-åringen ber om unnskyldning for å ha brutt covid-19-restriksjonene, men benekter at han tok narkotika.

(NTB-AFP-AP).

NARKOTATT: Jozsef Szajer (59) trekker seg fra EU-parlamentet etter brudd på smittevernreglene og etter å ha blitt tatt med narkotika. Foto: Peter Kohalmi, AFP/NTB.

TV2: Frps landsstyre har godtatt budsjettavtalen:

Ifølge TV 2 godkjente et flertall i Frps landsstyre like etter klokka 19.15 budsjettavtalen partiet har forhandlet fram sammen med regjeringsavtalene.

Høyre, Venstre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet varsler pressekonferanse i Stortinget cirka klokka 20.00. Dagbladet TV sender live.

Etter hva Dagbladet er kjent med er Frp tilbudt betydelige reduksjoner i avgifter på tobakk og alkohol, men partiet har ikke fått gehør for ønsket om å redusere antall kvoteflyktninger Norge kan ta imot neste år. Det tallet blir stående på 3000.

En presset partileder Siv Jensen startet møtet med sitt landsstyre klokka 16 i dag, samtidig som svake meningsmålinger i VG og TV 2 tydeliggjorde Frp's behov for å bruke politisk kapital på synlige gjennomslag i neste års budsjett

Frp skal også ha sørget for mer til pensjonistene, men detaljene og summene er foreløpig uklare.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Påkjørsel i Trier: - Ikke politisk motiv:

Fire personer er døde og flere personer skadd, etter å ha blitt truffet av en bil i en gågate i den tyske byen Trier i delstaten Rheinland-Pfalz tirsdag.

Blant de døde er en ni måneder gammel baby og en 72 år gammel kvinne.

Føreren av bilen er pågrepet, bekrefter politiet. Ifølge avisa Bild er det en 51 år gammel tysker som er pågrepet.

Under en pressekonferanse klokka 19 tirsdag kveld sier tysk politi at det ikke er indikasjoner på at handlingen hadde politisk motiv. Den pågrepne er ikke kjent av politiet.

- Dette er den tyngste dagen i Trier siden andre verdenskrig, sier politiet videre.

Dagens nyheter:


Sp største parti på ny måling
Trygve Slagsvold Vedum (42) er historisk på sin egen bursdag: Nå er Senterpartiet (Sp) større enn Arbeiderpartiet og Høyre, ifølge TV2-måling.

15-åring varetektsfengslet etter drapsforsøk
15-åringen som er siktet for å ha forsøkt å drepe en 14 år gammel gutt på Lindeberg i Oslo, er varetektsfengslet i én uke.

Vikings styreleder trekker seg
Vikings styreleder Thor Steinar Sandvik går av etter noen hektiske dager med sparkingen av hovedtrener Bjarne Berntsen.

Hollywood-stjerne kommer ut som transperson
Skuespilleren forteller at hen har endret navn fra Ellen Page.

Flere fly har blitt utsatt for laserlys:

Politiets operasjonssentral i Sør-Øst har i løpet av ettermiddagen mottatt tre meldinger fra Avinor om kraftig grønt laserlys inn i flykabinen til tre forskjellige fly.

- Tre fly har blitt utsatt for ulovlig grønt laserlys i løpet av kvelden. Først fra området Skien, deretter Stathelle og nå Holmestrand, skriver de.

Politiet har ikke kjennskap til hvem som står bak, men sier at de tar saken på stort alvor.

- Dette er en veldig farlig hobby, sier Trond Egil Groth ved operasjonssentralen til Dagbladet.

Tre meldinger i løpet av én kveld er uvanlig mye, opplyser Groth.

- Avinor er veldig oppgitt over det.

Alvorlig trafikkulykke på E6:

Politiet melder om en trafikkulykke på E6 ved Eidsvoll, i nordgående retning. Hendelsen skjedde ifølge politiet like før klokka 18 i nordgående retning, like nord for Eidsvolltunellen.

Tre biler og sju personer er involvert i ulykken, som har skjedd i 110-sone. En person framstår som kritisk skadet og får livreddende førstehjelp på stedet. En annen er fraktet bort med luftambulanse til Ullevål.

Ifølge innsatsleder Mari Stoltenberg er det glatt på stedet, men det er uklart om kjøreforholdene på stedet har hatt noen påvirkning i forbindelse med ulykken.

- Det var fire personer i den ene bilen som alle kom ut for egen maskin. En person i den andre bilen satt fastklemt, men han er nå hjulpet ut og snakker for egen maskin. I den tredje bilen sitter det er person som er kritisk skadd, sier operasjonsleder Jon Erik Nygård i Øst politidistrikt til Romerikes Blad.

Ifølge politiet er det snakk om en front mot front-ulykke etter at en bil har kommet over i motgående kjørefelt. Tirsdag kveld vil det bli gjennomført undersøkelser på stedet for å få klarhet i hva som har skjedd i forkant av kollisjonen.

Foto: Martin Benedikt Sjue.

Kinas romrakett har landet på månen:

Kinas ubemannede romrakett landet tirsdag trygt på månen. Målet er å frakte to kilo månestein tilbake til jorda.

Dette er bare den andre gangen Kina har lyktes i å lande en rakett på månen.

- Chang'e-5 romfartøyet landet trygt på den siden av månen som er nærmest, meldte det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua med henvisning til Kinas romsenter.

Kinesiske forskere håper å bruke steinprøvene til å lære mer om månens opprinnelse og vulkansk aktivitet på overflaten. Romraketten skal etter planen returnere til Kina seinere i desember, følge det amerikanske romsenter NASA.

Raketten tok av fra Kina 24. november.

(NTB)

Romraketten Chang'e-5 tok av fra romsenteret Wenchang i Sør-Kina tirsdag 24. november. Sju dager seinere har fartøyet landet på månen. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB

Utreisefristen for Mustafa Hasan er utsatt:

Mustafa Hasan (18) har fått utsatt fristen med å reise ut av Norge til Jordan til 28. desember, opplyser hans advokat Nicolai Skjerdal til NTB.

Bakgrunnen for at Hasan er nødt til å forlate landet er at moren oppga feilaktig nasjonalitet da de kom til Norge i 2008.

Utsettelsen av utreisen skyldes imidlertid at Hasan ikke har jordansk pass, og at han har tatt skritt for å skaffe seg slikt pass, opplyser advokaten.

Hasan og familien fikk midlertidig oppholdstillatelse da de ankom Norge for tolv år siden. Etter fire år ble denne imidlertid trukket tilbake.

De fleste familiemedlemmene ble sendt ut av landet, men ikke Hasan fordi han var under 18 år. Nylig fylte han 18 år, og denne måneden mottok han et endelig vedtak fra Utlendingsnemnda (UNE). Han måtte opprinnelig forlate landet innen mandag 7. desember.

Søndag samlet lokalpolitikere, venner og aktivister seg foran Stortinget, og krevede at Utlendingsnemnda (UNE) fatter et nytt vedtak.

- Det som skjer med Mustafa er et resultat av et regelverk som ikke evner å ta individuelle og menneskelige hensyn, sa Asker-ordfører Lene Conradi (H) til NRK Dagsrevyen søndag.

(NTB)

Utreisefristen for 18 år gamle Mustafa Hasan er utsatt til 28. desember. Foto: Terje Pedersen / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.