Nyhetsstudio

Line Brustad

Putin vil dele Sputnik-vaksine:

Russland er villig til å gjøre russiske koronavaksiner bredt tilgjengelig i håp om å få kontroll på pandemien, ifølge president Vladimir Putin.

- Vårt felles mål er å bygge opp en forsyning med vaksinekomponenter og gi hele den globale befolkningen pålitelige beskyttelse, sa Putin under G20-toppmøtet lørdag.

Russlands tre ulike vaksiner skal gjøres tilgjengelig for alle trengende land, lovet presidenten. Videre sa Putin at selv om det vil være konkurranse blant de ulike vaksineprodusentene, må humanitære hensyn prioriteres høyest.

Russland har registrert to koronavaksiner, Sputnik V og EpiVacCorona, og en tredje kandidat er under utvikling.

(NTB)

Russlands president Vladimir Putin sier humanitære hensyn må veie tungt når vaksiner skal fordeles. Foto: Sputnik, Kreml Pool via AP / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Nekter å ta coronavaksine:

Brasils president Jair Bolsonaro har erklært at han ikke kommer til å ta vaksine mot coronavirus, selv om den blir godkjent av hans eget lands myndigheter.

- Det er min rett ikke å ta vaksinen, sa Bolsonaro i en video på sosiale medier torsdag.

Bolsonaro har fått kritikk for sin håndtering av coronapandemien og fikk viruset selv i juli. Han har blant annet tonet ned faren som viruset utgjør, og gjentatte ganger fremmet hydroksyklorokin som medisin mot viruset, til tross for at studier viser at det ikke fungerer.

Brasil har registrert over 170 000 coronadødsfall, som er nest flest i verden, kun slått av USA.

Bolsonaro presiserte imidlertid at hans regjering kommer til å dele ut vaksinen så snart den er godkjent av myndighetene.

(NTB)

Foto: Adriano Machado / NTB / Reuters

121 coronasmittede pasienter innlagt på sykehus:

Fredag var 121 coronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en nedgang på to pasienter fra dagen før.

20 av pasientene får respiratorbehandling. Det er to færre enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt fredag.

101 av coronapasientene er innlagt på sykehus i helseregionen Sør-Øst, elleve er innlagt i Helse vest, sju er innlagt i Helse Midt-Norge og to er innlagt i Helse nord.

Fredag var det registrert 34.748 coronasmittede personer her i landet, ifølge foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

(NTB)

Oppjusterer norske dødstall:

Folkehelseinstituttet har fredag registrert tolv nye dødsfall.

- Dette skyldes ikke at vi har hatt tolv dødsfall siste døgn. Det er en forsinket rapportering som skyldes tekniske problemer med å hente ut informasjon fra MSIS tidligere i uken, opplyser FHI.

Alle tolv dødsfall er fra denne eller forrige uke. Det er nå registrert totalt 38 dødsfall de tre siste ukene.

- Det er en større økning i dødsfall de siste ukene enn vi har meldt tidligere. Det gjelder i all hovedsak eldre personer der Covid-19 er registrert som dødsårsak. De sist registrerte døde var bosatt i flere fylker og døde både på sykehus og på sykehjem, sier Line Vold i en pressemelding.

Kommunene ber om hjelp:

Store mengder parafinvoks har nylig dukket opp på strendene langs begge sider av Oslofjorden. Kommunene ber folk om å hjelpe til med oppryddingen.

De fleste funnene er så langt gjort i kommunene Hvaler, Fredrikstad, Moss og Færder, opplyser Kystverket.

Kommunene ber om hjelp fra frivillige til å kartlegge omfanget og å få fjernet parafinvoksen raskt. Kystverket oppfordrer til å bruke kommunenes egne ryddekart for å se hvor parafinvoks kan leveres. Kommunene ønsker at funn av parafinvoks registreres i en egen kartløsning.

Voksen er hard å ta på og hvit/lys gulaktig i fargen. Den er ikke giftig, men det anbefales å bruke hansker ved berøring. Og den skal selvsagt ikke spises eller svelges.

Den er likevel viktig å få ryddet opp. Parafinvoks virker som avføringsmiddel og vil kunne ha uheldig effekt på barn eller dyr. Ved høy varme vil den også kunne bli omgjort til gass, som er skadelig for lungene ved innpusting.

Situasjonen regnes som en akutt hendelse. Parafinvoksen løser seg opp i mindre biter og blir etter hvert vanskeligere å rydde.

Det er ikke kjent hvor utslippet kommer fra, og Kystverket jobber videre med å spore kilden. Trolig stammer voksen fra et skip.

(NTB)

Foto: Geir Olsen / NTB

Ny coronaregning: 131 milliarder :

Ferske budsjettall fra regjeringen viser at det vil brukes 392,5 milliarder oljekroner i 2020. Dette tilsvarer 3,9 prosent av kapitalen i oljefondet ved inngangen til året og utgjør 12,3 prosent av trend-BNP for Fastlands-Norge.

Tallene framgår i det som kalles nysalderingen av statsbudsjettet for 2020, som ble lagt fram i statsråd i dag. Dokumentet redegjør for vedtatte og foreslåtte endringer i statsbudsjettet gjennom året og for endringer i anslagene for skatter og avgifter.

- 2020 har vært et helt spesielt år. Koronapandemien har fått store konsekvenser både for internasjonal og norsk økonomi, for enkeltpersoner og bedrifter, heter det i en pressemelding fra regjeringen.

Siden 12. mars har regjeringen fremmet sju krisepakker som nå anslås å koste til sammen 131 milliarder kroner i 2020. Både høyere utgifter og lavere inntekter har bidratt til at budsjettbalansen for 2020 er kraftig svekket.

Det strukturelle, oljekorrigerte underskuddet i 2020 er 148,9 milliarder kroner høyere enn anslått i saldert budsjett 2020, men 2,5 milliarder kroner lavere enn anslått i nasjonalbudsjettet for neste år.

Statens netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten anslås til 107,7 milliarder kroner i 2020. Dette er en reduksjon på 137,3 milliarder kroner fra saldert budsjett 2020. Årsaken er blant annet endringene som stortingsflertallet gjorde i oljeskatten samt lavere oljepris.
Det samlede overskuddet på statsbudsjettet og i Statens pensjonsfond i 2020 anslås til -72,7 milliarder kroner, som er 327,9 milliarder kroner lavere enn lagt til grunn i saldert budsjett.

Coronadødsfall på OUS:

En coronasmittet pasient døde torsdag ved Oslo Universitetssykehus (OUS). Det er det 27. coronadødsfallet ved sykehuset.

Sykehuset har 21 coronasmittede pasienter innlagt, og sju av disse får respiratorbehandling. Det skriver OUS på sine egne nettsider.

Nytt budsjettmøte klokka 13:

Partilederne i Frp, Høyre, Venstre og KrF møtes til et nytt forhandlingsmøte på Statsministerens kontor fredag klokka 13.

Nyhetsstudio - - Vi har ikke dårlig tid

Nyhetsstudio - - Vi har ikke dårlig tid

dagbladet

Fucking skifter navn:

I Østerrike har landsbyen Fucking bestemt seg for å skifte navn. Innbyggerne er lei av at tyver stikker av gårde med skiltene med landsbynavnet.

Endringen vil skje fra og med årsskiftet. Idet det nye året feires med nyttårskonsert i Wien, blir landsbynavnet forandret til Fugging.

Ordfører Andrea Holzner bekreftet beslutningen i intervjuer med østerrikske medier denne uken.

Fuckings innbyggere har lenge irritert seg over at skiltene med landsbynavnet er blitt stjålet. Håpet er at de nye skiltene vil få stå i fred.

En del av de om lag hundre innbyggerne har lenge ivret for et navneskifte i landsbyen i delstaten Oberösterreich. I tillegg til skilttyver er landsbyboerne blitt utsatt for mange dårlige vitser og mye uønsket oppmerksomhet fra turister i årenes løp.

Mens Fucking låter ganske spesielt på engelsk, har landsbynavnet ingen lignende betydning på tysk. Én teori om navnet er at landsbyen ble grunnlagt tidlig i middelalderen av en bayersk adelsmann ved navn Focko.

(NTB)

STJELER SKILT: Skiltet har blitt stjålet og turister tar bilder. Foto: Mladen Antonov / AFP

Blir konkurranse om Oslo:

Etter at Amedia forrige uke lanserte Avisa Oslo, styrker Aftenposten nå sin Oslo-dekning. Aftenposten skal bruke 20–25 millioner på å møte konkurrenten.

Sjefredaktør Trine Eilertsen sier til egen avis at det vil bli mer Oslo-politikk, byutvikling, krim, integrering og meningsstoff for Aftenpostens Oslo-lesere.

Hun vil ikke si hvor mange de kommer til å ansette. Amedia har varslet at de vil ansette 35 redaksjonelle medarbeidere.

Eilertsen opplyser videre at avisen skal teste journalistikk på bydelsnivå i hovedstadens 15 bydeler.

(NTB)

Coronadødsfall på Ahus:

En person har dødd på Akershus Universitetssykehus (Ahus) etter å ha blitt smittet med coronavirus, melder Romerikes Blad. Det er det 29. coronadødsfallet på sykehuset.

Ahus har 18 coronasmittede pasienter innlagt, og to av disse får respiratorbehandling.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.