Nyhetsstudio

Marthe S. Lien

Dro fra G20-møte for å spille golf:

USAs avtroppende president Donald Trump forlot G20-toppmøtet etter knappe to timer og dro i stedet til golfbanen, ifølge journalister som var sammen med ham.

Lederne for verdens største økonomier, de såkalte G20-landene, samlet seg lørdag foran hver sin skjerm til videotoppmøte med Saudi-Arabia som vertskap.

Den første timen tilbrakte Trump med å tvitre om innenrikspolitiske saker som hadde lite å gjøre med G20-konferansen.

Kilder sier til nyhetsbyrået DPA at Trump fikk finansminister Steven Mnuchin og økonomisk rådgiver Larry Kudlow til å vikariere for ham. Presidenten dro selv til sin egen golfklubb i Virginia, men planen er at han skal delta på toppmøtets andre og siste dag søndag.

(NTB)

Foto: Manuel Balce / AP / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Valgresultatet bekreftet i Nevada:

Nevadas høyesterett har tirsdag godkjent valgresultatet, og Joe Biden er dermed bekreftet som vinner i delstaten, melder nyhetsbyrået AP.

Nevada gir Biden seks valgmenn.

Foto: Angela Weiss / NTB

Høyeste dødstall siden 28. mars:

Det siste døgnet er det registrert 853 nye dødsfall i Italia, noe som tar landet tilbake på samme nivå som da pandemien var på sitt verste i mars.

Dagens dødstall er det høyeste tallet siden 28. mars, skriver Reuters. Det er også et kraftig hopp fra mandag, da 630 personer var registrert døde med viruset.

Det siste døgnet er det også registrert 22 232 nye smittetilfeller i landet.

Det offisielle dødstallet har steget til 51.306, og dette tilsvarer 85 coronadødsfall per 100.000 innbyggere. Norge har til sammenligning seks, skriver NTB.

Den aller verste dagen i mars, mistet 919 personer livet som følge av coronaviruset i Italia. Bare to dager i løpet av våren hadde landet høyere dødstall enn i dag. Det var 27. og 28. mars.

Coronatesting i Roma. Foto: Alessandra Tarantino / AP / NTB

Tromsø lemper på restriksjonene:

Tromsø kommune myker opp forbudet mot private sammenkomster med flere enn ti deltakere. Nå blir det blant annet mulig for litt større familier å møtes.

I kommunens coronaforskrift fra 17. november innførte Tromsø forbud mot private sammenkomster med flere enn ti deltakere.

Fra onsdag mykes forskriften litt opp ved at begrensningen på ti deltakere ikke gjelder for private sammenkomster der alle deltakerne tilhører samme husstand, to husstander eller etablerte kohorter i barnehager eller barneskoler, opplyser Tromsø kommune i en pressemelding.

Barn i barnehager og barneskoler unntas fra forbudet mot private sammenkomster med mer enn ti personer.

– Erfaringen så langt har vært at barn i liten grad har vært involvert i smittespredning. Disse barna er unntatt avstandskravet i skole- og barnehagehverdagen, og det er derfor hensiktsmessig ikke å ha begrensninger i hvor mange av sine klassekamerater eller lekekamerater fra barnehagen barna kan møte på fritida, sier smittevernoverlege Trond Brattland.

(NTB)

Tromsdalen Kirke. Foto: Rune Stoltx Bertinussen / NTB

Høyeste dødstall siden mai:

Storbritannia har det siste døgnet registrert 608 coronarelaterte dødsfall. Det er det høyeste dødstallet siden 12. mai, melder Sky News.

Det er også rapportert om 11 299 nye smittetilfeller de siste 24 timene.

Totalt har Storbritannia registrert 1 538 794 smittetilfeller og 55 838 coronarelaterte dødsfall.

Storbritannia har registrert de høyeste dødstallene siden mai. Her fra London. Foto: NTB

Regjeringen fortsetter forhandlingene:

Regjeringspartiene fortsetter forhandlingene med Fremskrittspartiet om statsbudsjettet i kveld.

- Det er avtalt et møte med partilederne på Statsministerens kontor klokka 18, skriver NTB.

Sentralt i forhandlingene står knallharde Frp-krav om kutt i avgifter på alkohol og tobakk, reduksjon i antallet kvoteflykninger til Norge og mindre bistand til utviklingsland.

- Vi har en svært fastlåst situasjon i forhandlingene. Det er på ingen måte gitt at vi kommer fram til enighet, sa Frp-leder Siv Jensen da hun møtte pressen i vandrehallen på Stortinget i går.

Ber Ropstad sette hardt mot hardt

Ber Ropstad sette hardt mot hardt

dagbladet

- Ikke vær en kalkun! Bruk munnbind!:

New Yorks guvernør, Andrew Cuomo, møter pressen klokka 17 norsk tid.

Under en pressekonferanse mandag kom Cumo med en kraftig advarsel til delstatens innbyggere etter at smittetallene har begynt å øke igjen.

- Vi er i en situasjon med en dårlig synergi nå, sa Cuomo.

Han dro blant annet fram covid-19-trøtthet, kombinert med at flere høytider er rett rundt hjørnet. Dette i en tid da sykehusinnleggelser allerede har økt kraftig.

- Dette er en giftig kombinasjon, sa guvernøren.

Cuomo starter pressekonferansen med å snakke om Thanksgiving.

- Det blir ingen normal Thanksgiving i år. Det blir spesielt, og vi må være forsiktige, sier han og understreker han selv skal holde seg hjemme.

Guvernøren sier videre at han har forståelse for alle som synes det er vanskelig at det blir en annerledes høytid i år, spesielt for dem som ikke får mulighet til å møte familien til Thanksgiving.

- Ikke vær en kalkun i år! Bruk munnbnd!, sier Cuomo før han tar på seg et munnbind med samme tekst på.

- Se på meg! Hvor fin er ikke denne? Jeg ser bedre ut med munnbind, sier han lattermildt til pressen og oppfordrer delstatens innbyggere til å forholde seg til smittevernreglene - også i høytiden.

Følg dagens pressekonferanse på Dagbladet TV.

Andrew Cuomo. Foto: NTB

Regjeringen varsler pressekonferanse:

Statsminister Erna Solberg, helse- og omsorgsminister Bent Høie og utdanningsminister Henrik Asheim orienterer om coronasituasjonen onsdag klokka 12.

Helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstituttet vil også være til stede på pressekonferansen.

(NTB)

Person i 40-åra døde av corona:

En person i 40-åra er død av coronaviruset, ifølge Folkehelseinstituttets dagsrapport tirsdag.

Åtte personer under 50 år er så langt døde av covid-19 i Norge. To av disse er under 40 år. Totalt er det registrert 314 coronarelaterte dødsfall i Norge siden 12. mars.

(NTB)

Skal undersøke omstridt oljerapport:

Kontroll- og konstitusjonskomiteen har ifølge NRK bestemt at det blir opprettet sak for å undersøke om regjeringen holdt tilbake informasjon da Stortinget åpnet opp for oljeboring i Barentshavet sørøst i 2013.

- I den sammenheng er det naturlig at det blir opprettet høring. Dette finner vi ut av tirsdag neste uke, sier leder for kontrollkomiteen Dag Terje Andersen (Ap) til NRK.

Ber Europa stenge alle skibakker:

Italias statsminister Giuseppe Conte ber italienerne droppe skiferier i juleferien. EU oppfordres til å stenge kontinentets skibakker for å hindre coronasmitte.

I vår ble skiferierende turister på afterski-fester et bilde på smittespredningen som lammet store deler av Europa. Conte sier det er umulig å tillate skiferier i juleferien og ber EU ta grep som gjelder hele Europa.

Regionspresident Luca Zaia i Veneto sier at dersom skibakkene blir stengt, må EU gjøre det samme i resten av Europa.

- Du kan ikke forby skiferier i Sør-Tyrol (Italia) og tillate dem i de østerrikske delene. Det ville ha vært en uakseptabel vits, sier Zaia.

Østerrikes finansminister Gernot Blümel sier i en kommentar til det italienske kravet at en slik nedstengning ville ført til et inntektstap på 2,4 milliarder euro.

- Hvis EU virkelig ønsker det, må de betale for det, sier finansministeren.

(NTB)

SMITTET HER: Mange nordmenn ble smittet i Ischgl. Foto: Halvard Alvik / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.