Nyhetsstudio

Mina Ridder-Nielsen Janssen

Én million smittede på seks dager:

USA har påvist 12 millioner tilfeller av coronasmitte, 1 million av dem bare de siste seks dagene, viser Johns Hopkins-universitetets oversikt.

Lørdag kveld viste oversikten at 12 019 960 amerikanere har testet positivt for corona. 255 414 coronarelaterte dødsfall er registrert.

Smitten har økt kraftig de siste ukene, noe som har tvunget mange byer til å gjeninnføre strenge smitteverntiltak.

I byen New York er skolene stengt for 1,1 millioner elever, mens delstaten California lørdag innledet portforbud mellom klokka 22 og 5. I USAs tredje største by Chicago har innbyggerne siden mandag blitt bedt om å holde seg hjemme.

De føderale helsemyndighetene har dessuten bedt folk innstendig om å bli hjemme i thanksgiving-helgen neste uke.

Både det offisielle smittetallet og dødstallet er høyere i USA enn i noe annet land.

Nettstedet Worldometer har oppført 12,4 millioner coronatilfeller og over 260 000 dødsfall i USA.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Ekstremt vær forverrer brann i Australia:

Brannmannskaper fortsatte torsdag kampen mot brannen som i seks uker har herjet på Fraser Island på Australias østkyst.

Brannen har ødelagt mer enn halvparten av nasjonalparken på øya som står på Unescos verdensarvliste.

Brannen på den populære feriedestinasjonen på kysten av delstaten Queensland har vokst i størrelse og intensitet denne uken på grunn av en hetebølge langs østkysten.

Så langt har 80.000 hektar har så langt brent. Det utgjør om lag halvparten av øya.

Onsdag ettermiddag brant det på flere steder, og værforholdene styrket flammene og røyken. Torsdag klarte brannmannskapene å hindre at brannen nådde det populær feriestedet Kingfisher Bay Resort.

Delstatsminister Annastacia Palaszczuk har bedt om en vurdering av nødetatenes håndtering av brannen, som trolig startet på grunn av et ulovlig bål den 14. oktober.

Turister blir frarådet å reise til øya, og de som allerede er på øya blir rådet til å unngå å reise innover på øya.

Fraser Island, også kjent som K’gari, er 122 kilometer lang og verdens største sandøy.

(NTB)

Morgennytt:

378 nye smittede i Norge
Det siste døgnet er det registrert 378 coronasmittede i Norge. Det er 63 færre enn dagen før og 173 færre enn samme dag i forrige uke.

Helsetopp med sterk advarsel: - Vil bli tøffe tider
USA har satt nok en ny dyster coronarekord. Antall coronapasienter på amerikanske sykehus har nå oversteget 100 000 for første gang. Det bekymrer Robert Redfield, sjef for USAs nasjonale smittevernsenter (CDC), og en av president Donald Trumps egne helsetopper. Han kommer med sin kanskje sterkeste advarsel til nå.

Skuffet over billigere alkohol: - Et stort tap
- Uheldig for folkehelsa, mer vold i nære relasjoner. Slik oppsummerer fylkesleder i KrF de reduserte alkoholavgiftene partiet har gått med.

Tidligere president Giscard d'Estaing er død:

Frankrikes tidligere president Valéry Giscard d'Estaing er død, 94 år gammel, opplyser det franske presidentpalasset onsdag kveld.

Giscard d'Estaing var president fra 1974 til 1981. Han døde med coronasmitte, opplyser familien til nyhetsbyrået AFP.

- Hans helsetilstand forverret seg, og han døde som en følge av covid-19, sier familien i en uttalelse til AFP og legger til at begravelsen blir en privat seremoni etter hans eget ønske.

Den tidligere presidenten har vært innlagt på hjerteavdelinger flere ganger de siste månedene, melder radiostasjonen Europe 1. Han døde omgitt av nær familie på sin gård i det sentrale Frankrike.

Hans siste offentlige opptreden var 30. september i fjor, da han deltok i begravelsen til en annen tidligere president, Jacques Chirac, som hadde vært hans statsminister.

Etter å ha tapt presidentvalget i 1981 for sosialisten François Mitterrand, håpet han lenge på å vende tilbake til Élyséepalasset fram til han skjønte at han ikke hadde den støtten han trengte.

Giscard d'Estaing var en sterk EU-tilhenger og jobbet tett med den tidligere tyske kansleren Helmut Schmidt. Deres sterke bånd banet vei for en felles valuta i eurosonen.

(NTB)

Foto: NTB

378 nye smittede siste døgn :

Det siste døgnet er det registrert 378 coronasmittede i Norge. Det er 63 færre enn dagen før og 173 færre enn samme dag i forrige uke.

I alt var det ved midnatt natt til torsdag registrert 36 969 coronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

2,3 millioner personer er til nå testet for koronavirus her i landet.

128 coronapasienter var onsdag innlagt på sykehus. Det var like mange som dagen før.

Til sammen er 351 coronasmittede personer døde i Norge siden mars, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

63,5 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om ni dødsfall i Norge.

(NTB)

Diplom-Is fjerner urfolksinspirert drakt fra logoen:

Figuren i Diplom-Is' logo endrer nå bekledning fra selskinnsdress til lue og vinterjakke uten assosiasjoner til urfolk.

Til Kampanje sier markeds- og produktutviklingsdirektør Anne Borgen Sturød at selskapet endrer logoen for å gjøre merkevaren klar for fremtiden.

I den nye utgaven av Diplom-Is-logoen bærer ikke lenger maskoten en selskinnsdrakt inspirert av urfolket på Grønland. Antrekket er nå byttet ut med lue og vinterjakke. Maskotens navn «Eskimonika» er også historie.

På spørsmål om det har vært en motivasjon for iskremgiganten å fjerne urfolksklærne, svarer Borgen Sturød at det har vært noe de har vært bevisste på når selskapet først skulle endre logoen.

- Vi ønsker ikke å støte noen eller å bruke urfolk på den måten, sier hun til avisa.

Tidligere i år måtte flere selskaper i Norge svare for bruken av urfolk i merkevarene sine, og Nortura varslet en omlegging av navn og logo på Joikakaker.

(NTB)

Her er en Diplom-Is-logo fra år 2004. Nå endrer de logoen. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB

Nakstad uenig med ECDCs anbefaling:

Det europeiske smittevernkontoret (ECDC) anbefaler å stoppe karanteneplikt av flypassasjerer innen Europa. Assisterende helsedirektør Espen Nakstad er uenig.

ECDC mener en opphevelse av karanteneplikten neppe vil øke smittespredningen betydelig, men Nakstad mener det er helt feil, skriver VG.

- Dette er en anbefaling som ikke passer spesielt godt til de utfordringene vi har hatt i Norge den siste tiden knyttet til importsmitte, sier han, og peker på at Norge de siste to månedene har opplevd økt importsmitte fra arbeidsreisene fra utlandet.

ECDC viser til at coronaviruset er etablert i både EU, EØS og Storbritannia, og mener at importsmitte utgjør en liten del av alle registrerte smittetilfeller, og smittespredningen derfor ikke vil øke nevneverdig.

Nakstad er imidlertid tydelig på at Helsedirektoratet ikke vil anbefale regjeringen å følge ECDCs anbefalinger.

- Tvert imot vil vi med nye hurtigtester kunne kombinere karantene og testing på en stadig mer treffsikker måte, som både begrenser smittespredningen mer effektivt og samtidig gjør det mulig å reise over grensene for dem som har behov for det, mener Nakstad.

(NTB)

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er ikke enig i Det europeiske smittevernkontorets anbefaling om å fjerne karanteneplikten for flypassasjerer i Europa. Foto: Heiko Junge / NTB

Frps fylkesleder i Oslo kan bli ekskludert:

Fylkesstyret i Oslo Frp innkalte til et møte torsdag om eksklusjon av fylkesleder Geir Ugland Jacobsen. Fylkesstyret skal gi en uttalelse til organisasjonsutvalget i partiet.

Det melder Dagsavisen.

Ifølge avisa skal bakgrunnen for opprøret være at Ugland Jacobsen krangler med partiledelsen, og at det er flere politiske saker der han skal være på kant med deler av partiet.

Det stormet også rundt Ugland Jacobsen i sommer, da han åpnet opp for å vrake partileder Siv Jensen fra Stortinget.

Ifølge Dagsavisens kilder skal Ugland Jacobsen ha møtt med organisasjonsutvalget tirsdag, med tidligere partiformann Carl I. Hagen ved sin side. TV 2 skriver at de har fått bekreftet opplysningene.

Ugland Jacobsen har imidlertid ikke kommentert saken overfor verken Dagsavisen eller TV 2.

Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

Stor pågang hos legevakta i Oslo:

Avisa Oslo melder at tirsdag ble en travel dag for legevakta i Oslo. Ikke siden mars har så mange pasienter vært innom.

– Dette er den travleste dagen vi har hatt siden nedstengningen i mars. Men det var bra trøkk her i går også, og særlig på kvelden da det var blitt glatt på veiene. Vi hadde vel 190 skader inne i går. Vi har ikke tall for i dag ennå, men med det trykket som har vært blir det nok en del flere enn i går, sa avdelingsoverlege ved Oslo skadelegevakt, Knut Melhuus, til Avisa Oslo onsdag.

Ifølge Melhuus er det de samme skadene som går igjen hvert år, etter vinterens første dag med kuldegrader og islagte veier.

– Det går i ankel- og håndleddsbrudd. Det har også vært noen lårhalsbrudd, samt at noen av bruddene har vært såpass kompliserte at de må opereres, sier Melhuus.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Tyskland: Restauranter stengt til 10. januar:

Den tyske regjering forlenger coronatiltakene til 10. januar. Det betyr at barer og restauranter fortsatt må holde stengt.

Tiltakene omfatter også kulturlivet og sportsarrangementer, opplyser statsminister Angela Merkel etter et møte med ledere for Tysklands 16 delstater.

Merkel kom også inn på den positive utviklingen for flere vaksiner mot covid-19. Hun opplyste at de to produsentene Moderna og Pfizer-BioNTech kan levere 70 millioner doser i løpet av første kvartal neste år hvis de blir godkjent.

Men hun la til at dette ikke blir nok for Tysklands 80 millioner innbyggere, og at landet må komme seg gjennom vinteren uten store lagre med vaksiner.

(NTB - AFP).

FRA BAR TIL CORONA: Klubben dør, er teksten med rødmaling utenfor baren og konsertstedet KitKat i Berlin. Nå er baren omgjort til testsenter for covid-19. Foto: John MacDougall, AFP/NTB.

Brann ved kjøpesenter i Notodden:

Sør-Øst politidistrikt melder om en bilbrann i Notodden. Hendelsen skal ha skjedd ved Kvantum kjøpesenter.

- Et kjøretøy hadde begynt å brenne. Skal være slukket. To personer har fått i seg noe røyk. Kontakter legevakt, skriver politiet på Twitter.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.