Nyhetsstudio

Mina Ridder-Nielsen Janssen

Én million smittede på seks dager:

USA har påvist 12 millioner tilfeller av coronasmitte, 1 million av dem bare de siste seks dagene, viser Johns Hopkins-universitetets oversikt.

Lørdag kveld viste oversikten at 12 019 960 amerikanere har testet positivt for corona. 255 414 coronarelaterte dødsfall er registrert.

Smitten har økt kraftig de siste ukene, noe som har tvunget mange byer til å gjeninnføre strenge smitteverntiltak.

I byen New York er skolene stengt for 1,1 millioner elever, mens delstaten California lørdag innledet portforbud mellom klokka 22 og 5. I USAs tredje største by Chicago har innbyggerne siden mandag blitt bedt om å holde seg hjemme.

De føderale helsemyndighetene har dessuten bedt folk innstendig om å bli hjemme i thanksgiving-helgen neste uke.

Både det offisielle smittetallet og dødstallet er høyere i USA enn i noe annet land.

Nettstedet Worldometer har oppført 12,4 millioner coronatilfeller og over 260 000 dødsfall i USA.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

FHI skal gjennomgå rutinene på sykehjem:

Folkehelseinstituttet skal onsdag besøke Villa Skaar Valstad sykehjem i Eidsvoll for å gjennomgå rutinene etter at ni beboere er døde av coronaviruset.

– Jeg har ikke sett kompetansemangel eller svikt i rutiner, men vi er ikke mer stolte enn at vi ber folk som kan enda mer om dette om hjelp. FHI skal være med på å avslutte dette smitteutbruddet så effektivt som mulig, sier kommuneoverlege Carl Magnus Jensen til Romerikes Blad.

FHI skal i tillegg til Villa Skaar besøke Vilberg helsetun der det har vært smitte blant ansatte.

Villa Skaar fikk tirsdag sitt niende coronarelaterte dødsfall på to uker. Alle beboerne ved sykehjemmet er smittet.

(NTB)

Villa Skaar Valstad sykehjem. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Frankrike gjenåpner:

Det siste døgnet er det registrert 458 nye coronadødsfall i Frankrike, og landet har nå passert 50 000 coronarelaterte dødsfall.

2 153 815 personer har hittil fått påvist coronasmitte i Frankrike, men myndighetene mener nå at smittespredningen avtar, og president Emmanuel Macron kunngjorde tirsdag at butikker får gjenåpne førstkommende lørdag.

Macron varslet også at den landsomfattende nedstengningen vil bli opphevet 15. desember, men at enkelte restriksjoner vil bli videreført for å forhindre en tredje smittebølge.

– Vi vil kunne reise rundt uten spesiell tillatelse, også mellom landets regioner, og vi kan tilbringe julen sammen med familien, sa Macron i en TV-tale.

Folk bør imidlertid unngå «meningsløse reiser», la han til.

(NTB)

Frankrikes president Emmanuel Macron. Foto: Ludovic Marin / AP / NTB

Første coronadødsfall i Øygarden:

En person som var smittet av covid-19 i Øygarden kommune i Hordaland fylke er død, opplyser kommunen. Det er kommunens første coronarelaterte dødsfall.

Avdøde er en mann i slutten av 40-åra, skriver kommunen på sin hjemmeside.

- Dette er en trist dag for hele Øygarden kommune. Mine tanker går til familie og venner som nå har mista en av deres aller nærmeste. Dette dødsfallet preger oss alle. Det viser hvor alvorlig denne pandemien er og hvor viktig det er at vi tar vare på hverandre, sier ordfører Tom Georg Indrevik.

Delt innstilling i Oslo AP:

Nominasjonskomiteen i Oslo Ap ble ikke enig om hvem som skal få andreplassen på stortingslista. Kampen står mellom Zaineb Al-Samarai og Kamzy Gunaratnam.

Dermed blir det opp til nominasjonsmøtet å avgjøre hvem av de to kvinnene som skal følge etter partileder Jonas Gahr Støre (60) på lista. Det skjer 1. desember.

Et flertall på sju ønsker Zaineb Al-Samarai på andreplass, mens to i nominasjonskomiteen støtter Kamzy Gunaratnam. Al-Samarai (33) er rådgiver i Norges Rederiforbund og er 1. vara til Stortinget i dag.

Kamzy Gunaratnam (32) er varaordfører i Oslo. Den av de to som taper kampen om andreplassen, vil bli avspist med plass nummer sju på lista.

Stortingsrepresentant Espen Barth Eide (56) er nominert på tredjeplass, mens LO-toppen Trine Lise Sundnes (50) foreslås som nummer fire.

Lederen for Oslo Ap, Frode Jacobsen (52), er nominert på femteplass, som regnes som en ikke sikker plass

Arbeiderpartiet fikk inn fem stortingsrepresentanter ved valget i 2017, men nylig har én av dem, Jan Bøhler, meldt overgang til Senterpartiet.

Jacobsen sier han har tro på at Oslo Ap kan få inn minst fem representanter også ved neste valg.

(NTB)

Se live: Store protester i Paris:

Fransk politi gikk natt til tirsdag til aksjon for å stenge ned en teltleir for migranter som er satt opp på Republikkplassen sentralt i Paris. Bildene fra aksjonen viser at politiet gikk hardt til verks og blant annet brukte tåregass.

Hendelsen skjedde en uke etter at migranter ble tvangsflyttet fra en midlertidig leir i forstaden Saint-Denis, nord i Paris. Frankrike, og spesielt Paris, er en sentral stopp for mange migranter på drift gjennom Europa, ofte på vei til England.

Tirsdag kveld er det store protester i Paris som følge av hendelsen.

(NTB / Dagbladet)

Fransk statsråd «sjokkert» av politiaksjon

Fransk statsråd «sjokkert» av politiaksjon

dagbladet

FHI: Vil fjerne innreisekarantene for Irland:

Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler å fjerne karantenekravet for innreisende fra de fineske regionene Östra Savolax, Lapplands og Åland.

Det anbefales også at arbeidsreisende fra Irland kan få unntak fra karantenekravet. Irland har 103 tilfeller per 100 000 innbygger.

Arbeidsreisende fra Danmark har imidlertid karanteneplikt, skriver FHI på sin hjemmeside.

Dagens nyheter:


Bekrefter Biden-seier i Nevada og Pennsylvania
Guvernøren i Pennsylvania bekrefter valgresultatet. Trump-kampanjen taper dermed nok et søksmål.

Frigir navn etter påkjørsel.
22 år gamle Tuva Strandli Fermann mistet livet i Færder kommune mandag. Nå er sjåføren siktet for uaktsomt drap.

Død mink presses opp av massegravene
Flere millioner mink har blitt avlivet i Danmark, etter funn av muterte versjoner av coronaviruset. Gasser får nå avlivet mink til å trenge seg gjennom jordoverflaten.

Dystre coronatall i Italia:
Det siste døgnet er det registrert 853 nye dødsfall i Italia, noe som tar landet tilbake på samme nivå som da pandemien var på sitt verste i mars.

Siv Jensen forlot forhandlingene:

Frp-leder Siv Jensen forlot forhandlingene om statsbudsjettet etter bare en halv time. Hun sier det er opp til regjeringen å finne en løsning.

Møtet i forhandlingene om statsbudsjettet mellom lederne for regjeringspartiene og Frp hadde bare vart en halvtime da Siv Jensen forlot Statsministerens kontor.

– Regjeringen har åpenbart ikke brukt tiden godt. Regjeringen kan komme opp med løsning om de vil, så får vi vente til vi hører fra de. Det er svært liten bevegelse, sa Jensen på vei ut klokken 18.30 tirsdag.

Frp-lederen ankom Statsministerens kontor like før klokken 18. Der møtte hun statsminister Erna Solberg (H), KrFs Kjell Ingolf Ropstad og Venstres Guri Melby til forhandlinger.

– Som jeg sa i går, er det en veldig fastlåst situasjon. Det er stor avstand mellom oss, sa Jensen til de fremmøtte journalistene på vei inn.

– Det er langt fra sikkert at vi kommer til enighet, men regjeringen vet hva som skal til. Det handler om større innrømmelser når det gjelder grensehandel, kvoteflyktninger, pensjonister og samferdsel, for å nevne fire store områder, sa hun.

Jensen var tydelig på at Frps standpunkt rundt kvoteflyktninger er velkjent. Hun ville derimot ikke si om Frp kan støtte et budsjett som ikke kutter i antallet kvoteflyktninger.

– Det er summen av alt vi får til som kommer til å være avgjørende, og det er ikke opp til meg alene å avgjøre det. Det skal Frps organer ta stilling til når forhandlingene er avsluttet, sa Frp-lederen.

(NTB)

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Ber Ropstad sette hardt mot hardt

Ber Ropstad sette hardt mot hardt

dagbladet

Valgresultatet bekreftet i Nevada:

Nevadas høyesterett har tirsdag godkjent valgresultatet, og Joe Biden er dermed bekreftet som vinner i delstaten, melder nyhetsbyrået AP.

Dermed har Trump-kampanjen tapt nok et søksmål, og Biden får Nevadas seks valgmenn.

Foto: Angela Weiss / NTB

Høyeste dødstall siden 28. mars:

Det siste døgnet er det registrert 853 nye dødsfall i Italia, noe som tar landet tilbake på samme nivå som da pandemien var på sitt verste i mars.

Dagens dødstall er det høyeste tallet siden 28. mars, skriver Reuters. Det er også et kraftig hopp fra mandag, da 630 personer var registrert døde med viruset.

Det siste døgnet er det også registrert 22 232 nye smittetilfeller i landet.

Det offisielle dødstallet har steget til 51.306, og dette tilsvarer 85 coronadødsfall per 100.000 innbyggere. Norge har til sammenligning seks, skriver NTB.

Den aller verste dagen i mars, mistet 919 personer livet som følge av coronaviruset i Italia. Bare to dager i løpet av våren hadde landet høyere dødstall enn i dag. Det var 27. og 28. mars.

Coronatesting i Roma. Foto: Alessandra Tarantino / AP / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.