Nyhetsstudio

Jesper Nordahl Finsveen

Hele ungdomsskolen i karantene:

Alle elevene og lærerne på Nannestad ungdomsskole er satt i karantene. I løpet av de neste dagene skal samtlige 568 elever og 70 lærere koronatestes.

Årsaken er at flere elever har fått påvist smitte eller mistenkes å være koronasmittet, skriver VG.

Omfanget av smitteutbruddet er ikke kjent før testsvarene foreligger. Foreløpig er fire klasser ved skolen berørt, men det har vært kontakt mellom trinn og klasser.

- Vi venter endelige prøvesvar i dag eller i morgen. Karantenen er iverksatt på grunn av svært høy sannsynlighet for smitte, og fordi konsekvensene er for store ved å vente, sier kommuneoverlege Matilde Risopatron Berg.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

516 nye smittet:

Det var ved midnatt natt til fredag registrert 34.748 coronasmittede personer her i landet. Det er en økning på 516 meldte tilfeller siden natt til torsdag.

Det viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS). Ved midnatt natt til torsdag var det registrert 34.268 coronasmittede personer.

Drøyt 2,2 million personer er til nå testet for coronavirus her i landet.

123 coronapasienter var torsdag innlagt på sykehus. Det var sju flere enn dagen før.

Til sammen er 316 coronasmittede personer døde i Norge siden mars, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19 er ikke alltid mulig å slå fast.

63,6 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om åtte dødsfall i Norge.

(NTB)

Lover å forlate Det hvite hus:

USAs president, Donald Trump, sier at han vil forlate Det hvite hus 20. januar neste år dersom Joe Biden får tilstrekkelig av stemmene fra valgmannskollegiet.

- Selvsagt vil jeg det, og du vet det, svarer Trump på spørsmål om han vil forlate Det hvite hus.

Samtidig sier han at han ikke er sikker på om han vil delta på en innsettelsesseremoni for Biden.

Samtidig gjentar han en lang rekke grunnløse påstander om "massivt valgfusk".

Trump møtte torsdag ettermiddag journalister utenfor Det hvite hus og svarte på spørsmål for første gang på flere uker.

Dagbladet kommer med mer.

Budsyklist påkjørt i Oslo:

SISTE: Operasjonsleder Gjermund Stokkli opplyser til Dagbladet at politiet er ferdig på stedet og at budsyklisten er kjørt til sykehus.

- Sykkelen og beina til syklisten ble kjørt over, og syklisten er fraktet til sykehus. Bilførerens førerkort er tatt i beslag og vi har opprettet sak, sier Stokkli.

Det har vært en trafikkulykke på Alexander Kiellands plass i Oslo. En budsyklist er påkjørt av en personbil.

Operasjonsleder Gjermund Stokkli opplyser til Dagbladet at politiet nettopp har fått inn meldingen kl 20.15, men at ambulanse og politi er ankommet stedet.

- Meldingen inn til oss er at en elsyklist skal være påkjørt av en personbil. Foreløpig er det en uavklart situasjon, men det jobbes på stedet, sier Stokkli til Dagbladet.

Et vitne opplyser til Dagbladet at det dreier seg om en budsyklist.

- Det var et skikkelig smell, jeg hørte det helt inni leiligheten, opplyser vitnet som bor like ved.

Foto: Tipser

Plutselig smalt det:

I ettermiddag fikk politiet i Agder melding om et sprengingsuhell på et industriområde på Jåbekk i Mandal.

Steinmasser traff en bilforretning.

- Noe skader på bygget og skader av varierende grad på cirka 10 biler som stod inne i bygget. Ingen personskader.

Politiet oppretter sak på forholdet.

– Jeg satt på kontoret og jobbet med bilsalg. Vi hadde blitt varslet om at de skulle sprenge, og så smalt det skikkelig. Så kom det en stein langt inn på kontoret hvor jeg satt, forteller daglig leder Espen Regevik i Mandal Bil til TV 2.

Foto: Tipser

Rundt 40 innesperret i gruve i Zimbabwe:

Rundt 40 personer er innesperret etter at en sjakt i en nedlagt gullgruve i Zimbabwe kollapset, opplyser gruvearbeidernes fagforening i landet.

Ulykken skjedde i byen Bindura, rundt 70 kilometer nord for hovedstaden Harare, opplyser Wellington Takavarash i foreningen.

AFPs journalister var vitne til at redningsarbeidere pumpet vann ut av en oversvømt hovedsjakt, i håp om å åpne en vei til gruvearbeiderne. Ran-gruva omtales som nedlagt, men det var likevel aktivitet der.

– Vi forstår det slik at noen organiserte gruvesyndikater har drevet der, sier Nathan Nkomo, som representerer redningstjenesten.

– Etter at noen pilarer ble sprengt, kollapset hele gruva, sier han, og føyer til at det nøyaktige antallet som er rammet ikke er kjent. Seks arbeidere er reddet ut og brakt til sykehus.

(NTB)

Siste nytt fra Storbritannia:

Storbritannias statsminister Boris Johnson holder pressekonferanse om coronasituasjonen i landet klokka 18.

Han sier det er grunn til å håpe at en vaksine og massetesting vil gjøre at det ikke blir behov for restriksjoner til våren.

Britene "står overfor en hard vinter", sier Johnson.

- Hvis vi letter opp nå, risikerer vi å miste kontrollen over viruset igjen, sier han.

Sammen med Johnson møter Chris Whitty, øverste medisinske sjef for helsemyndighetene i England, og Patrick Vallance, regjeringens øverste vitenskapelige rådgiver.

Johnson har vært i isolasjon fram til i dag, etter å ha vært nærkontakt til en person som testet positivt. Det opplyste hans kontor 15. november. I mars var den britiske statsministeren var en av de første statslederne i verden som ble smittet av viruset. Han lå på intensivavdeling på sykehus i fire dager.

Foto: NTB

- Vaksinen er på vei:

Kl. 18 holder Danmarks helseminister, Magnus Heunicke, pressekonferanse.

- Vi har generelt et høyt smittenivå i Danmark, sier Heunicke.

Det er også gjort ytterligere funn av mink-smitten, sier helseministeren.

Han legger til at mink-smitten overvåkes nøye.

Helseministeren opplyser at coronasmitten er spesielt høy i hovedstadsregionen, og at de ikke vil nøle med å sette inn ytterligere tiltak, dersom det blir nødvendig.

- Det er avgjørende at vi får brutt smittekjedene. Mange av dem er for lange, sier Heunicke.

- Alle Danmarks innbyggere vil bli tilbudt vaksinen. Den vil bli frivillig og den vil bli gratis, sier helseministeren, men legger til at ikke alle vil få den på samme tid.

Det er eldre, personer i risikogruppen med kroniske sykdommer og ansatte i helsevesenet som vil bli prioritert først i Danmark, opplyser Heunicke.

- De mest optimistiske anslagene ligger på at vi kan få utlevert de første vaksinedosene i slutten av desember.

Selv om dosene kan bli utelvert til Danmark, forsikrer helseministeren om at dosene ikke vil bli tatt i bruk før de nødvendige nasjonale og internasjonale godkjenningene er på plass.

- Men vaksinen er på vei, sier Heunicke.

Han oppfordrer videre til at alle pensjonerte leger og sykepleiere, samt andre kompetente yrkesgrupper innen feltet, melder seg til tjeneste for å vaksinere den danske befolkningen.

- Dette tilsvarer en månelanding. Vi har aldri sett noe i lignende skala, sier direktør for legemiddelstyrelsen, Thomas Senderovitz.

De siste dagene har det vært mye fokus i danske medier på at landet ikke har lagt fram en vaksinasjonsplan.

Det Danmark imidlertid har gjort, er å inngå en rekke vaksineavtaler med leverandørene Astra Zeneca, Johnson & Johnson, BioNTech/Pfizer og Sanofi-GSK.

Dersom alle disse vaksinekandidatene skulle bli godkjent, har Danmark i teorien sikret seg vaksiner for 11,8 millioner innbyggere, skriver legemiddelstyrelsen. Landet har totalt sett ca. 5,8 millioner innbyggere.

I tillegg til helseministeren er direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, direktør i Legemiddelstyrelsen, Thomas Senderovitz og avdelingschef i Statens Serum Institut, Tyra Grove Krause, til stede under kveldens pressekonferanse.

Nyhavn i København sentrum. Foto: Fredrik Hagen / NTB

AstraZeneca-vaksine kan bli testet på nytt:

Corona-vaksinen som AstraZeneca og Oxford-universitetet har utviklet kan bli testet på nytt, ifølge AstraZenecas administrerende direktør. Det skriver nyhetsbyrået Bloomberg.

Ifølge nyhetsbyrået reises det i økende grad spørsmål om prøveresultatene for denne corona-vaksinen.

Astra og Oxford gikk mandag ut med at vaksinen har vist seg 70 % effektiv, og hele 90 % effektiv hvis det først settes en halv og deretter en hel dose.

Tirsdag sa sjefen for USAs vaksineprogram Warp Speed at den høyeste effekten ble oppnådd blant yngre testpersoner, og at den halve dosen ble gitt på grunn av en feil - uten at dette ble opplyst i AstraZenecas/Oxfords opprinnelige melding.

Ifølge Bloomberg bidrar dette til økende bekymring for om vaksinen vil bli godkjent.

KAN TESTE PÅ NYTT: Adm. direktør i AstraZeneca, Pascal Soriot. Foto: NTB Scanpix

Kaos på Hemsedalsfjellet:

Vegtrafikksentralen Vest melder i 16-tiden at flere vogntog står fast på vei opp fra Borgund på vestsiden av Hemsedalsfjellet på riksvei 52.

Fjellovergangen er stengt.

- Kaotisk er nok det rette ordet, sier vakthavende i Statens vegvesen, Ketil Molvær, til NRK.

- Jeg har nettopp snakket med brøyte- og strøbil. Han er på vei opp og er fullastet med sand. Vi har fått beskjed om at 20-25 trailere står fast, sier han til Dagbladet klokka 17.

Tidligere i ettermiddag meldte Statens vegvesen i en trafikkmelding at det stort sett var snø- og isdekke på veien.

- Bekymret for økt smitte:

Tøffe restriksjoner satte en stopper for julebordene, og nå ryker den tradisjonelle julefeiringen også, varsler Erna Solberg. Hva er skrekkscenarioet dersom hundretusener av nordmenn reiser hjem til jul som vanlig?

- Jeg er bekymret for at smitten skal øke, svarer byrådsleder Raymond Johansen.

Hør mer om farene ved julefeiringa i dagens episode av nyhetspodcasten «Rett på».

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.