Nyhetsstudio

Marthe S. Lien

To nye dødsfall i Bærum :

Det har vært to nye coronadødsfall i Bærum, melder kommunen på sine nettsider søndag. En av personene døde på Bærum sykehus fredag, mens den andre personen døde på Gullhaug sykehjem søndag.

- Jeg kan bekrefte to nye dødsfall med korona i Bærum, og med dette er det tilsammen tre dødsfall i november. Vi kondolerer, og sender våre tanker til de etterlatte, sier kommuneoverlege Frantz Leonard Nilsen.

Studioet fortsetter under annonsen

378 nye smittede siste døgn :

Det siste døgnet er det registrert 378 coronasmittede i Norge. Det er 63 færre enn dagen før og 173 færre enn samme dag i forrige uke.

I alt var det ved midnatt natt til torsdag registrert 36 969 coronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

2,3 millioner personer er til nå testet for koronavirus her i landet.

128 coronapasienter var onsdag innlagt på sykehus. Det var like mange som dagen før.

Til sammen er 351 coronasmittede personer døde i Norge siden mars, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

63,5 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om ni dødsfall i Norge.

(NTB)

Diplom-Is fjerner urfolksinspirert drakt fra logoen:

Figuren i Diplom-Is' logo endrer nå bekledning fra selskinnsdress til lue og vinterjakke uten assosiasjoner til urfolk.

Til Kampanje sier markeds- og produktutviklingsdirektør Anne Borgen Sturød at selskapet endrer logoen for å gjøre merkevaren klar for fremtiden.

I den nye utgaven av Diplom-Is-logoen bærer ikke lenger maskoten en selskinnsdrakt inspirert av urfolket på Grønland. Antrekket er nå byttet ut med lue og vinterjakke. Maskotens navn «Eskimonika» er også historie.

På spørsmål om det har vært en motivasjon for iskremgiganten å fjerne urfolksklærne, svarer Borgen Sturød at det har vært noe de har vært bevisste på når selskapet først skulle endre logoen.

- Vi ønsker ikke å støte noen eller å bruke urfolk på den måten, sier hun til avisa.

Tidligere i år måtte flere selskaper i Norge svare for bruken av urfolk i merkevarene sine, og Nortura varslet en omlegging av navn og logo på Joikakaker.

(NTB)

Her er en Diplom-Is-logo fra år 2004. Nå endrer de logoen. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB

Nakstad uenig med ECDCs anbefaling:

Det europeiske smittevernkontoret (ECDC) anbefaler å stoppe karanteneplikt av flypassasjerer innen Europa. Assisterende helsedirektør Espen Nakstad er uenig.

ECDC mener en opphevelse av karanteneplikten neppe vil øke smittespredningen betydelig, men Nakstad mener det er helt feil, skriver VG.

- Dette er en anbefaling som ikke passer spesielt godt til de utfordringene vi har hatt i Norge den siste tiden knyttet til importsmitte, sier han, og peker på at Norge de siste to månedene har opplevd økt importsmitte fra arbeidsreisene fra utlandet.

ECDC viser til at coronaviruset er etablert i både EU, EØS og Storbritannia, og mener at importsmitte utgjør en liten del av alle registrerte smittetilfeller, og smittespredningen derfor ikke vil øke nevneverdig.

Nakstad er imidlertid tydelig på at Helsedirektoratet ikke vil anbefale regjeringen å følge ECDCs anbefalinger.

- Tvert imot vil vi med nye hurtigtester kunne kombinere karantene og testing på en stadig mer treffsikker måte, som både begrenser smittespredningen mer effektivt og samtidig gjør det mulig å reise over grensene for dem som har behov for det, mener Nakstad.

(NTB)

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er ikke enig i Det europeiske smittevernkontorets anbefaling om å fjerne karanteneplikten for flypassasjerer i Europa. Foto: Heiko Junge / NTB

Frps fylkesleder i Oslo kan bli ekskludert:

Fylkesstyret i Oslo Frp innkalte til et møte torsdag om eksklusjon av fylkesleder Geir Ugland Jacobsen. Fylkesstyret skal gi en uttalelse til organisasjonsutvalget i partiet.

Det melder Dagsavisen.

Ifølge avisa skal bakgrunnen for opprøret være at Ugland Jacobsen krangler med partiledelsen, og at det er flere politiske saker der han skal være på kant med deler av partiet.

Det stormet også rundt Ugland Jacobsen i sommer, da han åpnet opp for å vrake partileder Siv Jensen fra Stortinget.

Ifølge Dagsavisens kilder skal Ugland Jacobsen ha møtt med organisasjonsutvalget tirsdag, med tidligere partiformann Carl I. Hagen ved sin side. TV 2 skriver at de har fått bekreftet opplysningene.

Ugland Jacobsen har imidlertid ikke kommentert saken overfor verken Dagsavisen eller TV 2.

Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

Stor pågang hos legevakta i Oslo:

Avisa Oslo melder at tirsdag ble en travel dag for legevakta i Oslo. Ikke siden mars har så mange pasienter vært innom.

– Dette er den travleste dagen vi har hatt siden nedstengningen i mars. Men det var bra trøkk her i går også, og særlig på kvelden da det var blitt glatt på veiene. Vi hadde vel 190 skader inne i går. Vi har ikke tall for i dag ennå, men med det trykket som har vært blir det nok en del flere enn i går, sa avdelingsoverlege ved Oslo skadelegevakt, Knut Melhuus, til Avisa Oslo onsdag.

Ifølge Melhuus er det de samme skadene som går igjen hvert år, etter vinterens første dag med kuldegrader og islagte veier.

– Det går i ankel- og håndleddsbrudd. Det har også vært noen lårhalsbrudd, samt at noen av bruddene har vært såpass kompliserte at de må opereres, sier Melhuus.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Tyskland: Restauranter stengt til 10. januar:

Den tyske regjering forlenger coronatiltakene til 10. januar. Det betyr at barer og restauranter fortsatt må holde stengt.

Tiltakene omfatter også kulturlivet og sportsarrangementer, opplyser statsminister Angela Merkel etter et møte med ledere for Tysklands 16 delstater.

Merkel kom også inn på den positive utviklingen for flere vaksiner mot covid-19. Hun opplyste at de to produsentene Moderna og Pfizer-BioNTech kan levere 70 millioner doser i løpet av første kvartal neste år hvis de blir godkjent.

Men hun la til at dette ikke blir nok for Tysklands 80 millioner innbyggere, og at landet må komme seg gjennom vinteren uten store lagre med vaksiner.

(NTB - AFP).

FRA BAR TIL CORONA: Klubben dør, er teksten med rødmaling utenfor baren og konsertstedet KitKat i Berlin. Nå er baren omgjort til testsenter for covid-19. Foto: John MacDougall, AFP/NTB.

Brann ved kjøpesenter i Notodden:

Sør-Øst politidistrikt melder om en bilbrann i Notodden. Hendelsen skal ha skjedd ved Kvantum kjøpesenter.

- Et kjøretøy hadde begynt å brenne. Skal være slukket. To personer har fått i seg noe røyk. Kontakter legevakt, skriver politiet på Twitter.

Kjedekollisjon i Kongsberg:

Politiet i Sør-Øst melder om en trafikkulykke ved Smebakken i Kongsberg. Det skal være en kjedekollisjon mellom fire biler, hvorav tre biler har havnet i grøfta og én i veibanen. Politiet opplyser at det er glatt på stedet.

- Ingen personskade. En person blir kjørt til legevakta da personen hadde sklidd på glatta etter uhellet.

Ut mot Oslo SV etter vrakingen:

Petter Eide (61) tapte nominasjonskampen i Oslo SV. Nå beskylder han nominasjonskomiteen og fylkesledelsen for å ha skapt en generasjonssplittelse.

I et innlegg på Facebook onsdag skriver Eide at han er «dypt kritisk» til måten nominasjonskomiteen og ledelsen i Oslo SV har jobbet på.

«Helt fra nominasjonskomiteen fjernet meg helt fra lista i sitt første utkast, ble det tydelig at mange reagerte mot komiteens manglende forståelse for at vi må ha et bredt sammensatt lag – også med hensyn til alder og erfaring. Mange SV-ere med lang fartstid opplever nå at deres kjernesaker og erfaring ikke verdsettes», skriver Eide.

Han forteller at han har fått svært mange henvendelser fra opprørte SV-ere på grasrota i partiet.

«Mange sier de nå ønsker å melde seg ut fordi de ikke kjenner igjen sitt eget parti lenger. De bruker ord som 'forbanna, frustrert og rasende' og opplever at livserfaring ikke er noe det lenger er bruk for i SV», skriver Eide.

«Generasjonssplittelsen som nominasjonskomiteen og ledelsen i Oslo SV har skapt, må det jobbes med», fortsetter han.

Eide sitter på Stortinget i dag. Han kjempet om tredjeplassen på Oslo SVs liste for 2021-valget, men tapte mot tidligere SU-leder Andreas Sjalg Unneland (26).

E6: 18-åring fratatt førerkortet første dag:

Det er store materielle skader på en bil som kjørte av E6 og landet i grøfta ved Grålum i Sarpsborg noen minutter før klokka 21 i kveld, opplyser Øst politidistrikt på Twitter.

18-åringen som kjørte bilen, kom seg ut av vraket uten alvorlige skader.
Politiet skriver i en seinere Twitter-melding at utforkjøringen skjedde da 18-åringen mistet kontrollen i forbindelse med forbikjøring av et vogntog.

Og kort tid etter kom en annen 18-åring bak bilrattet. Han ble fratatt førerkortet fordi han filmet ulykkesstedet i fart. Han hadde fått førerkort samme dag, opplyser politiet.

Bilberging jobber på stedet. Politiets operasjonsleder Atle Vesttorp sier til Sarpsborg Arbeiderblad at utforkjøringen og bergingen ikke hindrer trafikken.

Avisa skriver at utforkjøringen skjedde i sørgående retning rett sør for Lekvollkrysset.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.