Nyhetsstudio

Marthe S. Lien

Innfører fritt skolevalg i hele landet:

Regjeringen innfører fritt skolevalg i hele landet. Nærskoleprinsippet blir skrotet, opplyser kunnskapsminister Guri Melby (V).

- Regjeringen ønsker at elever skal ha større mulighet til å velge hvilken videregående skole de skal begynne på enn det mange har i dag, sier Melby i en pressemelding søndag.

Samtidig skal det være mulig for fylkeskommunene å fastsette egne inntaksområder.

- Det betyr at fylkeskommuner ikke lenger kan ha inntak etter et nærskoleprinsipp, heter det i pressemeldingen.

I fjor høst sendte regjeringen to modeller for fritt skolevalg på høring – og fikk mange innspill i retur. Med utgangspunkt i disse skal det nå lages en ny modell, som Utdanningsdirektoratet har fått i oppdrag å utarbeide i tett dialog med KS og fylkeskommunene.

- Utdanningsdirektoratet skal også se på hvilke konsekvenser et friere skolevalg vil ha for blant annet kostnader til skyss, behov for elevbosteder og skolestruktur, sier Melby, som tar sikte på å spikre modellen til våren. Den kan tidligst gjelde fra høsten 2022.

Både Vestland og Vestfold og Telemark har nylig vedtatt et nærskoleprinsipp, slik at ikke inntaket kun blir basert på karakterer. Andre fylker som har vedtatt en form for nærskoleprinsipp, er Viken, Agder, Innlandet, Nordland, Trøndelag, Vestland, samt Troms og Finnmark.

SV-leder Audun Lysbakken reagerer kraftig på regjeringens beslutning.

- Dette er meningsløs og virkelighetsfjern tvangsbruk, og viser at Guri Melby ikke forstår hvor forskjellig skole-Norge er. Dette kan føre til segregering i byene, og nedlegging av skoler i distriktene. Jeg hadde ventet slikt av Høyre, men det er veldig skuffende at det kommer fra Venstre, sier Lysbakken.

Han mener fritt skolevalg bør være opp til hvert enkelt fylke.

- Fritt skolevalg er bare et navn høyresiden har funnet på, i virkeligheten er det karakterbasert opptak og betyr at mange elever slett ikke får velge fritt.

(NTB/Dagbladet)

Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Siste nytt fra Storbritannia:

Storbritannias statsminister Boris Johnson holder pressekonferanse om coronasituasjonen i landet klokka 18.

Han sier det er grunn til å håpe at en vaksine og massetesting vil gjøre at det ikke blir behov for restriksjoner til våren.

Britene "står overfor en hard vinter", sier Johnson.

- Hvis vi letter opp nå, risikerer vi å miste kontrollen over viruset igjen, sier han.

Sammen med Johnson møter Chris Whitty, øverste medisinske sjef for helsemyndighetene i England, og Patrick Vallance, regjeringens øverste vitenskapelige rådgiver.

Johnson har vært i isolasjon fram til i dag, etter å ha vært nærkontakt til en person som testet positivt. Det opplyste hans kontor 15. november. I mars var den britiske statsministeren var en av de første statslederne i verden som ble smittet av viruset. Han lå på intensivavdeling på sykehus i fire dager.

Foto: NTB

- Vaksinen er på vei:

Kl. 18 holder Danmarks helseminister, Magnus Heunicke, pressekonferanse.

- Vi har generelt et høyt smittenivå i Danmark, sier Heunicke.

Det er også gjort ytterligere funn av mink-smitten, sier helseministeren.

Han legger til at mink-smitten overvåkes nøye.

Helseministeren opplyser at coronasmitten er spesielt høy i hovedstadsregionen, og at de ikke vil nøle med å sette inn ytterligere tiltak, dersom det blir nødvendig.

- Det er avgjørende at vi får brutt smittekjedene. Mange av dem er for lange, sier Heunicke.

- Alle Danmarks innbyggere vil bli tilbudt vaksinen. Den vil bli frivillig og den vil bli gratis, sier helseministeren, men legger til at ikke alle vil få den på samme tid.

Det er eldre, personer i risikogruppen med kroniske sykdommer og ansatte i helsevesenet som vil bli prioritert først i Danmark, opplyser Heunicke.

- De mest optimistiske anslagene ligger på at vi kan få utlevert de første vaksinedosene i slutten av desember.

Selv om dosene kan bli utelvert til Danmark, forsikrer helseministeren om at dosene ikke vil bli tatt i bruk før de nødvendige nasjonale og internasjonale godkjenningene er på plass.

- Men vaksinen er på vei, sier Heunicke.

Han oppfordrer videre til at alle pensjonerte leger og sykepleiere, samt andre kompetente yrkesgrupper innen feltet, melder seg til tjeneste for å vaksinere den danske befolkningen.

- Dette tilsvarer en månelanding. Vi har aldri sett noe i lignende skala, sier direktør for legemiddelstyrelsen, Thomas Senderovitz.

De siste dagene har det vært mye fokus i danske medier på at landet ikke har lagt fram en vaksinasjonsplan.

Det Danmark imidlertid har gjort, er å inngå en rekke vaksineavtaler med leverandørene Astra Zeneca, Johnson & Johnson, BioNTech/Pfizer og Sanofi-GSK.

Dersom alle disse vaksinekandidatene skulle bli godkjent, har Danmark i teorien sikret seg vaksiner for 11,8 millioner innbyggere, skriver legemiddelstyrelsen. Landet har totalt sett ca. 5,8 millioner innbyggere.

I tillegg til helseministeren er direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, direktør i Legemiddelstyrelsen, Thomas Senderovitz og avdelingschef i Statens Serum Institut, Tyra Grove Krause, til stede under kveldens pressekonferanse.

Nyhavn i København sentrum. Foto: Fredrik Hagen / NTB

AstraZeneca-vaksine kan bli testet på nytt:

Corona-vaksinen som AstraZeneca og Oxford-universitetet har utviklet kan bli testet på nytt, ifølge AstraZenecas administrerende direktør. Det skriver nyhetsbyrået Bloomberg.

Ifølge nyhetsbyrået reises det i økende grad spørsmål om prøveresultatene for denne corona-vaksinen.

Astra og Oxford gikk mandag ut med at vaksinen har vist seg 70 % effektiv, og hele 90 % effektiv hvis det først settes en halv og deretter en hel dose.

Tirsdag sa sjefen for USAs vaksineprogram Warp Speed at den høyeste effekten ble oppnådd blant yngre testpersoner, og at den halve dosen ble gitt på grunn av en feil - uten at dette ble opplyst i AstraZenecas/Oxfords opprinnelige melding.

Ifølge Bloomberg bidrar dette til økende bekymring for om vaksinen vil bli godkjent.

KAN TESTE PÅ NYTT: Adm. direktør i AstraZeneca, Pascal Soriot. Foto: NTB Scanpix

Kaos på Hemsedalsfjellet:

Vegtrafikksentralen Vest melder i 16-tiden at flere vogntog står fast på vei opp fra Borgund på vestsiden av Hemsedalsfjellet på riksvei 52.

Fjellovergangen er stengt.

- Kaotisk er nok det rette ordet, sier vakthavende i Statens vegvesen, Ketil Molvær, til NRK.

- Jeg har nettopp snakket med brøyte- og strøbil. Han er på vei opp og er fullastet med sand. Vi har fått beskjed om at 20-25 trailere står fast, sier han til Dagbladet klokka 17.

Tidligere i ettermiddag meldte Statens vegvesen i en trafikkmelding at det stort sett var snø- og isdekke på veien.

- Bekymret for økt smitte:

Tøffe restriksjoner satte en stopper for julebordene, og nå ryker den tradisjonelle julefeiringen også, varsler Erna Solberg. Hva er skrekkscenarioet dersom hundretusener av nordmenn reiser hjem til jul som vanlig?

- Jeg er bekymret for at smitten skal øke, svarer byrådsleder Raymond Johansen.

Hør mer om farene ved julefeiringa i dagens episode av nyhetspodcasten «Rett på».

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Gråtende statsminister beklager:

Danmarks statsminister Mette Frederiksen har de siste dagene vært på turné på Jylland. Torsdag besøkte hun en minkfarm. Da benyttet hun anledningen til å beklage, skriver den danske avisa BT.

Frederiksen sto tidligere i høst på en pressekonferanse og varslet at samtlige mink i landet skulle avlives. Dagen etter ble det klart at ordren ikke hadde hjemmel i loven. Landbruksministeren i har allerede måttet gå på grunn av skandalen.

Nå beklager hun overfor de rammede bøndene.

- De har fått knust sitt livsverk, sier hun med tårer i øynene.

- Håper dere får deres kompensasjon. Dette er ikke fordi de har vært dårlige. De har vært verdens beste. Dette er på grunn av corona, sier Frederiksen.

25 anmeldt etter fester på Romerike:

Øst politidistrikt har den siste tida etterforsket en rekke fester, der coronaforskriften er brutt.

Fredag stanset politiet en fest med 40 deltakere i Nannestad, og to personer ble anmeldt. Nå har politiet henlagt saken.

- Det er vurdert at det ikke foreligger subjektiv skyld. Samlingen var brudd på lokal forskrift, men politiet har vurdert at de har vært aktsomme nok ved å rådføre seg om hva som er lov og ikke, sier politiadvokat Linda Tengesdal til Dagbladet.

Mandag kveld coronaaksjonerte politiet mot en fest på Sørumsand. Her er tolv personer anmeldt og har status som mistenkt, opplyser politiadvokaten.

Det er anslått at 24 personer var til stede, i tillegg til flere barn.

- Flere forlot stedet før politiet fikk kontroll, så derfor er ikke flere anmeldt, sier Tengesdal.

Også en fest fra 13. november på Finnstadjordet på Lørenskog etterforskes. Her ble 30 personer anmeldt etter festen. Politiadvokaten opplyser at 13 personer har status som mistenkt i dag.

- Saken er under etterforskning. Det er planlagt avhør. Her risikerer arrangør 10 000 kroner i bot, og hver deltaker 5000 kroner i bot.

Politiet har også etterforsket en samling i en bridgeklubb i Askim, der samtlige av de 26 personene ble anmeldt. Nå opplyser Tengesdal at det er arrangøren som har status som mistenkt.

Nyhetsstudio - Stanset fest med 40 personer

Nyhetsstudio - Stanset fest med 40 personer

dagbladet

Åpner for forlenget skjenkestopp:

Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo varsler at coronatiltakene i byen forlenges.

- Vi kan ikke greie å lette på tiltakene før utviklingen er enda mer positiv enn den er nå, sier Johansen til Dagbladet.

Blant tiltakene som nå forlenges, er at alle byens utesteder er stengt.

- Helt konkret er det nå fram til 14. desember at disse tiltakene gjelder, så får vi ta en vareopptelling, bokstavelig talt, etter det, og se om det er noen lettelser, men jeg tror nok de fleste nå innstiller seg på at de fleste nå varer lenger, sier Johansen.

Raymond Johansen. Arkivfoto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

Fotgjenger kritisk skadd:

En fotgjenger er påkjørt på Skedsmokorset. Personen er våken og bevisst, men kritisk skadd, opplyser politiet.

- Det framstår som at det er en eldre dame som er blitt påkjørt i et fotgjengerfelt, sier politiets operasjonsleder Svein Walle til Dagbladet.

Hun er fløyet til Ullevål sykehus med luftambulanse.

- Vi har kontroll på fører, han skal vi prøve å få avhørt nå. Vi har også avhørt vitner på stedet, og skal foreta tekniske undersøkelser, sier Walle.

Det uklart hva som er årsaken til ulykken. Innsatsleder Knut Hammer sier at føreren av bilen trolig oppdaget forgjengeren for sent.

- Det har vært et relativt kraftig sammenstøt, sier Hammer.

Statens vegvesens ulykkesgruppe er på vei til stedet. Den mannlige bilføreren har fått førerkortet sitt beslaglagt.

ULYKKE: En personer er kritisk skadd på Skedsmokorset. Foto: Martin Sjue

Hardt skadd i ATV-ulykke:

Klokka 11.50 rykket politiet ut til en ATV-ulykke ved Varingskollen. To pasienter er hentet ut med helikopter, skriver politiet på Twitter.

En person skal være hardt skadd. Veien er stengt i retning Gjerdrum.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.