Nyhetsstudio

Brage Lie Jor

Må i karantene etter restaurantbesøk:

Gjester som var på Egon Søndre i Trondheim på to ulike tidspunkter er pålagt 10 dagers karantene. Årsaken er at de kan ha vært i nærkontakt med en smittet person. Det skriver Nidaros.

Dette gjelder de som var i restauranten 18. november mellom 11.00 og 19.00 og 20. november mellom 11.00 og 13.00, skriver avisa.

Verken Nidaros eller Adressa har lyktes å få en kommentar fra daglig leder.

Egon i Søndre gate i Trondheim. Foto: Google maps
Studioet fortsetter under annonsen

Feilvaksinerte 28 sykehjemsbeboere:

VG melder at 28 beboere på Orkerød sykehjem i Moss fikk nesten dobbelt dose med Pfizer/Biontech-vaksinen tirsdag.

- Vi har blandet feil. Vi skal alltid blande inn noe væske og de som skal sette vaksinene har tilsatt for lite, sier kommuneoverlege Kristian Krogshus til VG.

Dermed ble det gitt mellom 1,5 til 1,8 for stor dose av vaksinen, ifølge avisa.

Omsorgs-streik stanset av tvungen lønnsnemnd:

Regjeringen griper inn med tvungen lønnsnemnd mot streikene innen privat omsorg. Helsetilsynet mener opptrappingen truet liv og helse ved en institusjon.

Konfliktene mellom NHO og Fagforbundet/FO og Parat/Delta har pågått siden 9. januar. Vel 100 arbeidstakere i en rekke behandlingsinstitusjoner innenfor rusomsorg, psykiatri, barnevern, pleie og omsorg og noen barnehager har vært tatt ut i streik.

- Helsetilsynet har vurdert situasjonen slik at det vil oppstå fare for liv og helse ved en konkret institusjon i forbindelse med opptrapping av streiken onsdag morgen, opplyser Arbeids- og sosialdepartementet.

Institusjonen det er snakk om, er et heldøgns botilbud som følger opp særlig sårbare og utsatte personer med sammensatte behov.

(NTB)

100 millioner smittede i verden:

Nå har 100 millioner mennesker vært smittet av coronaviruset på verdensbasis, ifølge Johns Hopkins University.

Mistenkt mutantsmitte i flere kommuner:

Tirsdag er det påvist et smittetilfelle med mistanke om mutert coronavirus i Frogn. Det opplyser kommunen i en pressemelding.

Tilfellet kan knyttes direkte til Langhus bo- og servicesenter i Nordre Follo. Prøven er sendt videre til Folkehelseinstituttet (FHI).

- Det mistenkte tilfellet testet positivt i dag. Informasjon fra smittesporingen gjør at vi har stor grunn til å anta at dette er den muterte virusvarianten som er påvist i Nordre Follo. I håp om å få kontroll på eventuell smitte, ønsker vi derfor å gå tydelig ut med melding om at mulig smittede melder seg til testing, sier kommuneoverlege Merete N. Hvistendahl.

Også Øvre Eiker kommune har mistanke om at en innbygger er smittet av den britiske virusvarianten via Nordre Follo.

FHI har meldt til kommunen om tre tidligere smittetilfeller som trolig er smittet av den britiske varianten. I en pressemelding opplyser Øvre Eiker kommune at den ene av disse sannsynligvis er smittet av en nærkontakt som bor i Nordre Follo.

Alle tre har vært i karantene siden de testet seg og går nå over i isolasjon. Ingen av dem eller deres nærkontakter har tilknytning til barnehager, skoler eller helseinstitusjoner i Øvre Eiker, ifølge Bygdeposten.

I Modum kommune har smittesporing vist at en coronasmittet innbygger er nærkontakt med en person som har fått påvist den britiske mutanten. Kommunen regner derfor med at vedkommende også er smittet av mutanten. Nærkontakten holder til i en annen kommune, uten at det sies hvilken.

(NTB / Dagbladet)

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

To smittet i barnehage i Nordre Follo:

To personer har fått påvist covid-19 i Siggerud gård barnehage i Nordre Follo. 45 ansatte med tilknytning til barnehagen er satt i karantene.

Det opplyser Nordre Follo kommune på sine nettsider tirsdag.

Antall smittede de to siste ukene er 145, mandag ble det meldt om fem coronasmittede.

Det er tidligere påvist smitte ved en rekke skoler og barnehager i kommunen. Både skoler og barnehager er er stengt denne uka på grunn av utbruddet av det muterte viruset i Nordre Follo.

(NTB)

Smitte på Nortura-slakteriet i Tønsberg:

Slakteavdelingen ved Nortura-anlegget i Tønsberg stenger ned etter at fem ansatte har fått påvist coronasmitte.

Fabrikksjef Therese Ryan sier til Tønsbergs Blad at de stenger hele avdelingen for å være føre var.

- Situasjonen er uklar. Vi velger derfor å stenge hele slakteavdelingen, der de fem med påvist smitte jobber. I første omgang blir avdelingen stengt ut denne uken, sier Ryan.

Hun sier avdelingen blir stengt til flere tester er gjennomført, og at det er god oversikt over situasjonen.

- Vi har et godt samarbeid både med smittesporingsteamet i Tønsberg og kommuneoverlegen, og har en god dialog om videre fremdrift, sier fabrikksjefen.

Det jobber rundt 30 ansatte i slakteavdelingen.

(NTB)

Tegnell advarer mot mutasjonen:

Den britiske virusvarianten har fått fotfeste i en rekke land, inkludert Norge. I London-området står virusmutasjonen for 97 prosent av alle coronatilfellene.

Virusmutanten omtales som mer smittsom, og potensielt mer dødelig.

Ifølge Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell er den nye varianten på vei til å bli den mest vanlige coronavarianten, skriver Dagens Nyheter.

- Den britiske varianten tar over. Det er den tydelige forskjellen. Kanskje kommer det til å være den som dominerer om ikke så lenge.

Han mener, at av alle virusvariantene, er det den britiske vi bør være mest bekymret for.

- Det er den som sprer seg raskest her i Europa.

ADVARER: Anders Tegnell advarer om den britiske varianten. Foto: Pontus Lundahl / AFP / NTB

Dagens nyheter:


Mutert smitte på Smestadhjemmet i Oslo:
Syv personer har fått påvist den engelske virusmutasjonen på Smestadhjemmet i Oslo.

Anbefaler å avlyse skriftlig eksamen:
Når Stortinget samles igjen neste uke, vil SV fremme forslag om å utsette vårens skriftlige eksamener for elever på ungdoms- og videregående skoler.

Rådmann beklager etter rådhus-fest:
Rådmannen fikk kritikk for å arrangere fest i kantina på rådhuset. Nå beklager han.

Mange kjører rett forbi testsenteret på grensa:
Tre uker etter at obligatorisk testing ved ankomst til Norge ble iverksatt, kjører bilister fortsatt rett forbi testsenteret på Svinesund.

Biden med fire presidentordre:

Joe Bidens pressesekretær Jen Psaki holder pressebriefing i Det hvite hus klokka 19. Innenriksdirektør Susan Rice er også til stede.

President Joe Biden skal signere fire nye presidentordre tirsdag.

Blant annet skal justisdepartementet avslutte alle kontrakter med privatdrevne fengsler, i et skritt for å motvirke «systematisk diskriminering innen boligpolitikk og justissystemet».

Over to millioner mennesker er for tiden fengslet i USA. Et uforholdsmessig antall svarte personer er ifølge Det hvite hus bak lås og slå.

Statlige fengsler, hvor et flertall av fangene sitter, rammes ikke av presidentordren.

I tillegg skal det amerikanske boligdepartementet ta tak i rasediskriminering innen føderal boligpolitikk.

Føderale byråer skal også jobbe for å redusere fremmedfrykt og vold mot asiatiske amerikanere.

Følg pressebriefen direkte på Dagbladet TV.

SIGNERER: President Joe Biden skal signere fire nye presidentordre tirsdag. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB

Stakk av fra politiet i 160 km/t:

I 13-tida tirsdag stakk en sjåfør av fra Utrykningspolitiet (UP) under en kontroll på Slitu i Indre Østfold. UP-politi la på hjul etter mannen, som på et tidspunkt var oppe i 160 km/t i 80-sona, ifølge Smaalenenes Avis.

Mannen blir anmeldt for å stikke av fra kontrollen, opplyser politioverbetjent Rune Kristiansen Dahl i UP, til avisa.

- Tjenestemannen måtte hoppe unna for ikke å bli påkjørt av vedkommende. Det er disse sjåførene vi ønsker å ta ut av trafikken, sånne folk har ikke noe å gjøre bak rattet. Det er nettopp derfor vi er ute på veien, sier Dahl til Smaalenenes Avis.

Føreren ble tatt med til legevakt, da det var mistanke om ruskjøring. Han hadde ikke førerkort og hadde også en kniv på seg. Mannen blir dermed anmeldt for en rekke forhold.

Ingen ble skadd i hendelsen.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.