Nyhetsstudio

16-åring øvelseskjørte for første gang - tatt i 124 kilometer i timen

Politiet i Rogaland har lørdag ettermiddag hatt trafikkontroll i Bokn, like sør for Haugesund. 16 førere fikk forelegg. I tillegg ble det opprettet sak i forbindelse med øvelseskjøring, hvor en person fikk førerkortet beslaglagt.

- Under en trafikkontroll så målte bilen en hastighet på 124 kilometer i en 80-sone, og det var en 16-åring som kjørte bilen, sier operasjonsleder i Sør-Vest politidistrikt, Jøran Solheim, til Dagbladet.

16-åringen var ute og øvelseskjørte for første gang med en ledsager som skal ha vært en 46 år gammel mann.

De to ble stoppet på trafikkerte E39 og både 16-åringen og ledsager blir anmeldt.

Politiet oppretter sak på hendelsen.

Studioet fortsetter under annonsen

Syklist fraktet til sykehus i Trøndelag

En syklist ble lørdag ettermiddag fraktet til sykehus etter et sammenstøt med bil i sentrum av Levanger i Trøndelag.

Politiet opplyser at syklisten var bevisstløs og at de nå jobber på stedet for å etterforske hendelsen.

Veien er foreløpig stengt.

Seks gutter tiltalt for grove ran

Seks gutter mellom 16 og 18 år er tiltalt for å ha begått seks grove ran på skoler og i parker i Oslo, skriver NTB.

Ranene skjedde på Majorstuen skole og Skøyen skole i perioden juli til oktober 2017. Mandag starter rettssaken i Oslo tingrett.

Kim Jong-un møter Trump

Nord-Koreas leder Kim Jong-un får offisiell mottakelse i Vietnam i forbindelse med toppmøtet med USAs president Donald Trump i neste uke.

Kim blir mottatt av Vietnams president Nguyen Phu Trong i løpet av «de kommende dagene» i Hanoi, ifølge en uttalelse fra utenriksdepartementet i Vietnam lørdag.

(NTB)

Foto: AP / NTB scanpix

Mann tiltalt for gullsmedran i Oslo

En 48 år gammel mann er tiltalt for å ha ranet en gullsmed i Oslo for varer til en verdi av over 3,4 millioner kroner.

Ranet skjedde mandag 10. desember i fjor. Ifølge tiltalen tok 48-åringen seg inn i gullsmedbutikken Gullborgen på Majorstuen i Oslo da den åpnet. Han skal ha truet de to ansatte som var på jobb med en gasspistol, bedt dem om å åpne flere skap før han skal ha lenket dem fast med håndjern til en stol.

Raneren fikk med seg verdisaker for en samlet utsalgspris på 3.443.200 kroner. Raneren kom imidlertid ikke langt – ved døren ble han pågrepet av politiet som var raskt på stedet.

I tiltalen vektlegges det at raneren truet de ansatte med skytevåpen, at ranet var nøye planlagt og at det gjaldt smykker av betydelig verdi.

Det satt av to dager til rettssaken, som starter i Oslo tingrett onsdag i neste uke.

(NTB)

84 døde av alkoholforgiftning i India

Minst 84 personer er døde og rundt 200 er innlagt på sykehus etter å ha drukket metanolholdig hjemmebrent i delstaten Assam nordøst i India, skriver NTB.

Politiet har pågrepet en person som er mistenkt for å ha solgt drikkevarene.

Mann til sykehus med hodeskader i Oslo

En mann i 30-åra er kjørt til Ullevål sykehus etter at han ble funnet bevisstløs med hodeskader i Brugata i Oslo.

Politiet fikk melding om hendelsen like etter 8.30 lørdag morgen.

- En mann ble funnet bevisstløs med kutt i bakhodet og han er trolig utsatt for vold. Vi søker etter fire mulige gjerningspersoner på bakgrunn av beskrivelser fra vitner på stedet. Det skal ha vært en slags konfrontasjon i forkant av dette, sier operasjonsleder Tore Solberg i Oslo politidistrikt til NTB.

Politiet samler inn videoopptak fra overvåkingskameraer i området og foretar videre avhør av vitner på stedet.

Seinere opplyser politiet at de har pågrepet to personer etter hendelsen og at de er kjørt til arresten for avhør.

(NTB)

Kinesisk selskap kan overta Bergensbanen

Kinesiske MTR er blant selskapene som har meldt sin interesse om å overta driften av Bergensbanen.

Før jul blir det klart hvem som skal drive Bergensbanen i framtiden. I februar begynte konkurransen om Bergensbanen og Vossebanen, noe som betyr at NSB ikke lenger skal ha monopol på togdriften, men må delta i anbudskonkurranse med andre selskaper.

Blant selskapene som har meldt sin interesse, som har blitt godkjent av Jernbanedirektoratet, er kinesiske MTR, skriver Bergens Tidende.

- Vi ser på mulighetene og er meget interessert i Trafikkpakke 3. Om vi så skal legge inn et bud, det er for tidlig å si, sier Mark Jensen, direktør i MTR Nordic.

NSB, Svenske SJ og britiske Go-Ahead er meldt sin interesse, ifølge BT. Også franske Keolis er prekvalifisert, skriver avisen. De driver fra før Bybanen i Bergen. Norske Boreal har også meldt sin interesse.

Kostnad skal telle 40 prosent, og kvalitet skal telle 60 prosent når staten skal avgjøre hvem som skal drive Bergensbanen. Ifølge avisen vil teller en plan om å få flere kunder tre ganger så mye som god kundeservice. Under betegnelsen kvalitet teller robust og effektiv drift 19 prosent.

(NTB)

Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix

To til sykehus etter boligbrann i Nordland

En mann og en kvinne er sendt til sykehus med røykskader etter at det begynte å brenne i en enebolig i Melbu sentrum i Nordland lørdag morgen.

Politiet fikk melding om brannen klokken 6.20. Like før klokken 9 brant det fremdeles i boligen. Det var andre etasje i eneboligen som tok fyr, og de to andre som bodde i underetasjen er gjort rede for.

Politiet sier det «brenner godt» og at det er betydelig mye røyk i Melbu sentrum, hvor boligen ligger. Det har ført til at flere boliger i nærheten har blitt evakuert.

- Flere hus i nærheten er blitt evakuert på grunn av masse røyk. Det er usikkert om huset kan berges eller om brannvesenet må gjennomføre en kontrollert nedbrenning. Slukkingsarbeidet er svært utfordrende på grunn av kraftige vindkast som gjør at brannen stadig blusser opp igjen, sier operasjonsleder Kai Eriksen i Nordland politidistrikt til NTB like før klokken 9.

De to som ble rutinemessig sendt til sykehus, en mann og en kvinne i henholdsvis slutten av 40- og 50-årene, er ikke fysisk skadd, melder politiet.

(NTB)

Bomber ryster Nigeria på valgdagen

I 6-tiden lørdag morgen ble det hørt en rekke bombeeksplosjoner i byen Maiduguri i Nigeria.

Ifølge vitner er det snakk om flere selvmordsbombere og den nigerianske nettavisa Daily Post skriver at innbyggere i byen løp for livet fra åstedene i morgentimene.

Knappe to timer seinere åpnet valglokalene i landet og president Muhammadu Buhari har allerede avlagt sin stemme.

Valget i Nigeria skulle etter planen skje forrige lørdag, men ble utsatt bare timer før folk skulle stemme. Seinere samme dag ble åtte personer drept i et Boko Haram-angrep i Maiduguri.

Bare dager etter det ble minst 14 mennesker drept da ekstremistgruppa Boko Haram igjen angrep i det nordøstre Nigeria. Det var en gruppe tømmerhoggere som ble drept i Koshebe-skogen, som ligger om lag ti kilometer fra Maiduguri.

(NTB/Dagbladet)

Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer

Da Anne-Elisabeth Hagen (68) forsvant i fjor høst, krevde de antatte kidnapperne ni millioner euro i én kryptovaluta og kommunikasjon i en annen, ifølge VG.

Det er tidligere kjent at de antatte kidnapperne bak forsvinningen til Anne-Elisabeth Hagen 31. oktober i fjor, krevde løsepenger i kryptovalutaen Manero.

Ifølge VG krevde de antatte kidnapperne at all videre dialog med Hagens familie skulle gå gjennom en annen type kryptovaluta. Det framgår ikke hva slags kryptovaluta det er snakk om.

Fra Hagen forsvant til saken ble offentliggjort betalte familien et mindre pengebeløp for dialogen til den antatte motparten, får avisen opplyst. Beløpene skal ha vært lave. Etterforskningsleder Tommy Brøske eller bistandsadvokat Svein Holden ønsker ikke å kommentere avisens opplysninger.

Etter at Hagen-familien 16. januar mottok det som antas å være det siste budskapet fra motparten som ble sendt gjennom en kryptovaluta, kalte Holden inn til pressekonferanse. Der oppfordret han den antatte motparten å bytte til en annen digital plattform som var bedre eget for kommunikasjon. Noen dager senere ble oppfordringen mottatt, men det er ikke lenger mulig for Hagen-familien å svare. Dette er ifølge VG ikke en form for kryptovaluta. Politiet og Holden må derfor nå formidle via mediene.

(NTB)

Mina Ridder-Nielsen Janssen

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.