Nyhetsstudio

Halldor Hustadnes

AstraZeneca-vaksine kan bli testet på nytt:

Corona-vaksinen som AstraZeneca og Oxford-universitetet har utviklet kan bli testet på nytt, ifølge AstraZenecas administrerende direktør. Det skriver nyhetsbyrået Bloomberg.

Ifølge nyhetsbyrået reises det i økende grad spørsmål om prøveresultatene for denne corona-vaksinen.

Astra og Oxford gikk mandag ut med at vaksinen har vist seg 70 % effektiv, og hele 90 % effektiv hvis det først settes en halv og deretter en hel dose.

Tirsdag sa sjefen for USAs vaksineprogram Warp Speed at den høyeste effekten ble oppnådd blant yngre testpersoner, og at den halve dosen ble gitt på grunn av en feil - uten at dette ble opplyst i AstraZenecas/Oxfords opprinnelige melding.

Ifølge Bloomberg bidrar dette til økende bekymring for om vaksinen vil bli godkjent.

KAN TESTE PÅ NYTT: Adm. direktør i AstraZeneca, Pascal Soriot. Foto: NTB Scanpix
Studioet fortsetter under annonsen

372 nye coronasmittede siste døgn:

Det siste døgnet er det registrert 372 coronasmittede i Norge. Det er 59 færre enn dagen før og 82 færre enn samme dag i forrige uke.

I alt var det ved midnatt natt til fredag registrert 60 259 coronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

De siste sju dagene er det registrert til sammen 2523 nye smittetilfeller i Norge. 3,2 millioner personer er til nå testet for coronavirus her i landet.

125 coronapasienter var torsdag innlagt på sykehus. Det var én flere enn dagen før.

Til sammen er 544 coronasmittede personer døde i Norge siden mars, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

64,9 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om ni dødsfall i Norge.

(NTB)

Værkaos: Forsvaret inn i Sundsvall:

Ekstremværet under navnet Frank på norsk side, skaper store problemer også nord i Sverige. Forsvaret rykket torsdag inn med fem beltevogner i Sundsvall etter anmodning fra hjemmetjenesten. Torsdag kveld er også det svenske Forsvaret på vei inn i Sollefteå med mannskap og maskiner, melder Aftonbladet.

Det er store snømengder og strømbrudd som skaper problemene på svensk side. Hjemmesykepleien i Sundsvall har bedt om militær hjelp for å komme fram til gamle som bor hjemme.

Sundsvall har slitt med å få strømmen tibake etter at over 1000 trær falt over strømledninger under et kraftig snøfall i forrige uke.

Ifølge SVT sto et 40-talls vogntog fast i snøkaoset torsdag kveld og det var kilometer lange køer på hovedveien E4.

Advarer bilister: - Isklumper i veibanen på E18:

Politiet i Agder har torsdag kveld fått melding fra flere bilførere om isklumper i veibanen på E18 omtrent 200 meter øst for Kvernåstunnelen i vestgående felt.

- Veitrafikksentralen er varslet, men billister bes være oppmerksomme, skriver politiet.

Trond Giske mistet tanta:

Trond Giskes tante, Jorunn Giske, er død. Hun ble 93 år gammel.

Torsdag kveld har Giske lagt ut et innlegg på Facebook hvor han forteller om savnet:

«Kjære tante Jorunn sovnet stille inn i dag. For arbeiderbevegelsen en bauta, med æresmedlemskap både i Arbeiderpartiet og Fellesforbundet etter livslang innsats for et rettferdig samfunn. For oss i familien den snille tanta som alltid passet på oss med pepperkakehus, strikkeklær, matforsyninger og masse kjærlighet og omsorg. Og for meg et politisk forbilde og samtalepartner, som alltid visste hvor vi kom fra og hvem vi var til for. Takk tante, for alt. Du etterlater et stort savn i livene våre og i hjertene våre,» skriver Giske på Facebook.

Det var Adresseavisen som omtalte saken først.

Trond Giske er Arbeiderpartiets stortingsrepresentant og tidligere nestleder.

Foto: Facebook/Privat.

Nederland: Første portforbud siden andre verdenskrig:

Lørdag blir det innført portforbud mellom klokka 21 og klokka 04.30 i Nederland for å begrense coronasmitte. Sist gang det var portforbud i landet, var under andre verdenskrig for mer enn 75 år siden.

Statsminister Mark Ruttes regjering ønsket at folk skulle holde seg inne fra klokken 20.30, men torsdag ga nasjonalforsamlingen dem altså en ekstra halvtime før de må gå hjem.

Enkelte personer kan fortsatt gå ut etter at forbudet trer i kraft. Unntak fra regelen inkluderer folk som har samfunnskritiske jobber og de som må lufte hunden. Brudd på reglene straffes med bøter på 95 euro – litt i underkant av en norsk tusenlapp.

I utgangspunktene skal det nattlige portforbudet vare til 9. februar.

(NTB).

OPPHETET: Demonstranter markerte frustrasjon i Amsterdams gater sist søndag mot coronarestriksjoner fra myndighetene i Nederland. Foto: Robin van Lonkhuijsen, ANP/AFP/NTB.

Over 800 er fremdeles evakuert i Gjerdrum:

Mellom 800 og 850 personer er fremdeles evakuert etter leirskredet på Ask i romjula. NVE håper en endelig evakueringslinje er klar i slutten av januar.

- Vi jobber med nå er undersøke om det er mulig å avgrense den sonen ytterligere slik at noen flere kan flytte tilbake, sa Paul Christen Røhr, sikringsteknisk fagansvarlig i NVE, under et digitalt kommunestyremøte i Gjerdrum onsdag, skriver Romerikes Blad.

- Med basis i de undersøkelsene håper vi å komme med en endelig evakueringslinje for dem som foreløpig kan flytte tilbake. Den håper vi å få på plass i slutten av januar eller tidlig februar, sa Røhr.

Flere boliger vil det derimot aldri bli mulig å flytte tilbake til. Hvor mange det blir, er derimot ennå usikkert.

NVE antar at det vil ta mellom tre og fire måneder å planlegge sikringen av bygninger i skredomdået.

- Deretter vil det kanskje ta et år eller mer med anleggsvirksomhet før bebyggelsen har tilstrekkelig sikkerhet for tilbakeflytting, sier Røhr.

(NTB)

Foto: NTB

Politiet advarer ungdom i uværet:

Troms politidistrikt er på vei til moloen ved kulturhuset i Harstad etter meldinger om at ungdom befinner seg der.

- Det dårlige været har truffet distriktet nå, så dette er overhodet ikke anbefalt. Politiet er på vei til stedet, og skal forsøke å få de vekk derfra, skriver politiet.

Til Dagbladet forteller operasjonsleder Jørgen Ahlquist at ungdommene hadde kommet inn fra moloen da politiet ankom stedet.

I Nord-Norge er det ventet vinkast med orkanstyrke torsdag og fredag.

Bil på taket i Holmestrand:

En bil havnet på taket inne i Islandtunnelen i Holmestrand torsdag kveld. Politiet melder om dårlige kjøreforhold og mye vann på stedet.

Førern av bilen er fraktet til sykehus med ambulanse.

- Han var våken men vi vet ikke mer om status på han. Fører er en mann i 20 årene fra Tønsberg, skriver Sør-Øst politidistrikt.

Ett felt er nå gjenåpnet etter ulykken, ifølge Vegvesenet.

Foto: Vestfold interkommunale brannvesen

Eidsvoll: Truet personer i leiligheter:

Øst politidistrikt rykket torsdag kveld ut til Eidsvoll etter melding om at to gjerningspersoner hadde tatt seg inn i to leiligheter og truet personer.

- Gjerningspersonene hadde tatt seg inn i to leiligheter. I den ene leiligheten truet de med pistol, og det ble stjålet noen gjenstander, forteller operasjonsleder Trond Lorentzen til Dagbladet.

Han opplyser at gjerningspersonene også gikk inn i en annen leilighet og truet personer.

- Der ble det framvist pistol, og frastjålet noen gjenstander, forteller operasjonslederen.

Operasjonslederen opplyser at det er gjort funn av en gasspistol etter hendelsen, og at gjerningspersonene ble pågrepet utendørs etter kort tid.

Gjerningspersonene er kjent for politiet fra tidligere av.

Lorentzen opplyser at politiet var bevæpnet under pågripelsen og at det var en stor politiaksjon.

- Det var ganske kaotisk innledningsvis da de gjorde skadeverk inne i leiligheten, sier operasjonslederen.

Han opplyser at gjerningspersonene også skal ha gjemt seg inne på badet i den ene leiligheten.

Ifølge politiet framstår det som at gjerningspersonene var på jakt etter en annen person enn dem de kom over.

- Det framstår slik at de rammede har blitt ufrivillig inndratt, men det er fortsatt uklart, sier Lorentzen.

En person ble skadd under hendelsen.

- Vedkommende ble utsatt for vold, og har noen skader som blir undersøkt av ambulanse, sier operasjonslederen.

Den skadde blir sendt til legevakta.

Kan bli Trump-comeback på Facebook:

Facebooks tilsynsråd skal vurdere om det var riktig å stenge Donald Trump ute fra Facebook og Twitter.

Det er Facebook selv som har bedt rådet om å vurdere beslutningen, som ble tatt etter at Trump 6. januar oppmuntret sine tilhengere til å «gå mot» Kongressen som deretter ble stormet.

Tilsynsrådet består av 20 medlemmer, og Danmarks tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt er en av de fire lederne.

Rådet har mandat til å omgjøre beslutninger tatt av Facebooks ledelse og moderatorer.

- Tilsynsrådet har fulgt nøye med på hendelsene i USA og Facebooks svar å dem. Tilsynsrådet vil komme med en grundig og uavhengig vurdering av selskapets beslutning, heter det i en uttalelse.

(NTB)

Foto: Patrick Semansky / AP / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.