Nyhetsstudio

Ralf Lofstad

Skudd gjennom leilighetsvindu i Oslo:

Oslo-politiet melder om skyting på Grünerløkka.

- Vi er på stedet med mange patruljer etter melding om at det var avfyrt to skudd, skriver operasjonssentralen på Twitter.

Politiet opplyser videre at ingen er skadd.

- Vi er i kontakt med vitner og søker etter en sølvfarget VW Polo som er sett i forbindelse med hendelsen, skriver de.

Operasjonsleder Guro Sandnes forteller at det var en person som bor like ved åstedet - i krysset Helgelsens gate / Fossveien på øvre Grünerløkka - som meldte ifra.

- Først var det munnhoggeri. Så hørtes ett skudd, kort tid hørtes ett skudd til, sier Sandnes til Dagbladet.

Operasjonslederen sier politiet ikke kjenner foranledningen til skytingen.

Politiet skriver i 21.45-tida at et av skuddene gikk gjennom vinduet på en leilighet i området, men ingen i leiligheten ble skadd, og politiet antar at det dreier seg om et tilfeldig treff.

Aftenposten skriver at tre pakker lå igjen på åstedet etter skytingen; det antas at de inneholder hasj eller annen type narkotika.

Studioet fortsetter under annonsen

Krever endring i vaksinering:

Lørdag ettermiddag krever byrådsleder Raymond Johansen i Oslo at det gjøres endringer i vaksinerekkefølgen.

- Jeg håper at regjeringen i tillegg til å innføre disse tiltakene, tar ytterligere grep for å hjelpe vår region. Nå vil jeg være veldig tydelig. At dette utbruddet også påvirker prioriteringen av vaksiner, bør nå være en selvfølge. Som jeg har sagt før: Det er viktigere at områder som er hardt rammet prioriteres, når vaksiner distribueres, sier Johansen.

Han stiller også krav til at Folkehelseinstituttet sekvenserer positive prøver fra Oslo.

- I tillegg må vi vite om alle tilfeller av mutert virus. Oslo har sendt inn en lang rekke prøver, som vi må få svar på. De må analyseres så raskt som overhodet mulig. Vi må være forberedt på at det muterte viruset, uten kjent smittevei, allerede befinner seg i Oslo.

- Første villsmitte i Oslo:

- Kjære Oslo-folk. I dag er også en svært tung dag, sier byrådsleder Raymond Johansen når han kommenterer nye nasjonale tiltak for Oslo-regionen nå klokka 12.30 i Oslo Rådhus.

- Faren for at muterte varianter av viruset skulle komme til Norge har vi advart om lenge, sier Johansen og fortsetter:

- At man ikke har funnet smitteveien betyr at vi for første gang har spredning av villsmitte i Norge.

Villsmitte er når man ikke kjenner smitteveien.

- På noen områder innføres nå de strengeste reglene noensinne, sier Johansen, og legger til at han støtter regjeringens tiltak. Han mener det er viktig at vi nå får felles regler for alle nabokommunene rundt Nordre Follo.

Johansen sier at det kan bli noen dager med stengte barnehager og skoler inntil man har fått på plass det nødvendige for å kunne drive disse på rødt nivået.

Han sier at alle bør begrense besøk og reiser, og at det for de fleste vil være krav om hjemmekontor.

- Jeg håper regjeringen i tillegg til dette tar ytterligere grep, fortsetter byrådslederen.

- At dette utbruddet påvirker prioriteringen av vaksiner vil være en selvfølge. Vi må i tillegg vite om alle tilfeller av mutert virus. Oslo har sendt inn en lang rekke prøver, som vi må få svar på og analysert så raskt som mulig, sier Johansen.

Han fortsetter:

- Vi må være forberedt på at det muterte viruset uten kjent smittevei allerede er i Oslo.

Johansen mener at man nå må gjøre alt man kan for å stanse importsmitten.

- Det muterte viruset har ikke oppstått i Nordre Follo, det er importert.

Foto: Heiko Junge / NTB

Avinor: - De samme reglene gjelder:

Avinor har så langt lørdag ikke fått noen nye beskjeder fra myndighetene når det gjelder inn- og utreiseregler ved flyplassene. Det forteller kommunikasjonsrådgiver Caroline Maria Nilsen hos Avinor til Dagbladet.

- Det er de samme reglene som vi har hatt de siste ukene som fortsatt gjelder. Vi ber reisende om å forholde seg til de smitteverntiltakene som myndighetene kommer med, sier Nilsen.

Trondheim ber tilreisende teste seg:

Trondheim kommune anmoder tilreisende fra de ti østlandskommunene som er berørt av den muterte utgaven av coronaviruset om å teste seg.

Dette gjelder personer som har ankommet Trondheim de ti siste dagene. Det er ønskelig at de som kommer fra disse områdene tester seg snarest etter ankomst og på dag sju etter ankomst. Disse bes bestille time til testing elektronisk via kommunens hjemmeside, melder kommunen i en pressemelding

Anmodningen gjelder også personer som i samme tidsrom har hatt besøk av personer fra de samme kommunene.

Personer som har ankommet fra disse kommunene, eller har hatt besøk av personer fra de samme stedene bes også begrense sosiale kontakter til et minimum.

Anmodningen gjelder følgende kommuner:

Nordre Follo
Oslo
Enebakk
Ås
Vestby
Nesodden
Indre Østfold
Moss
Frogn
Våler

Venter demonstrasjoner i hele Russland:

Det er ventet demonstrasjoner til støtte for opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj over hele Russland. Det er allerede gjort pågripelser.

I byen Khabarovsk, som ligger sju timer foran hovedstaden Moskva, har aktivister delt videoer av politifolk som gjør pågripelser. Hundrevis trosset også kulde i byene Vladivostok og Irkutsk og ropte blant annet «vi er de mektige» og «Putin er en løgner».

Navalnyj returnerte til Russland forrige helg for første gang siden han ble forgiftet og evakuert til Berlin i Tyskland i august i fjor. Selv har han hele tiden hevdet at russiske myndigheter sto bak forgiftningen av ham. Som ventet ble Navalnyj pågrepet da han landet i Russland søndag.

Russiske myndigheter har allerede fengslet flere av Navalnyjs nære allierte i forbindelse med de planlagte demonstrasjonene. Aktivisten Ljubov Sobol og Navalnyjs talskvinne Kira Jarmysj ble pågrepet torsdag.

Navalnyj skal holdes varetektsfengslet fram til 15. februar.

(NTB)

Foto: Igor Volkov / AP / NTB

Høie til Dagbladet: Vær forberedt på tiltak i flere kommuner:

Lørdag iverksetter regjeringen svært strenge tiltak for ti kommuner på Østlandet for å hindre spredning av den britiske virusvarianten. Helseminister Bent Høie opplyser til Dagbladet at det også vurderes å sette inn tiltak i ytterligere norske kommuner.

- Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet og statsforvalteren vurderer tiltak for kommunene som ligger i ring rundt det aktuelle området. Det hadde man av kapasitetsmessige årsaker ikke mulighet til å gjøre i går, og jobben vil derfor bli gjort i dag, sier Høie til Dagbladet og fortsetter:

- Så man må være forberedt på at det kan komme tiltak, og vi vil avklare med disse kommunenen om hvorvidt de vil at tiltakene skal besluttes nasjonalt av regjeringen, eller om det er tiltak som kan besluttes i de berørte kommunene.

Høie legger til at helsemyndighetene også analyserer virus fra andre områder i landet, der hvor man har mistanke om at den britiske virusvarianten kan ha spredt seg. Dette som en del av den generelle overvåkingen.

- Dersom man oppdager spredning av denne virusvarianten andre steder i landet, så må andre steder også være forberedt på at det kan komme tilsvarende tiltak, sier Høie.

Foto: Berit Roald / NTB
Dette er regjeringens nye tiltak

Dette er regjeringens nye tiltak

dagbladet

Frykter London-situasjon:

Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, sier til Dagbladet at folk i de ti kommunene hvor det nå innføres strenge smittetiltak, må avstå fra å reise ut av hjemkommunen. Lørdag innførte regjeringen nye tiltak for å slå ned utbruddet av den britiske mutasjonen av corona.

- Hvis denne mutasjonen får fotfeste, så vil den skape så mye problemer for oss i Norge, sier Nakstad.

Med det som bakteppe falt valget på å ta ned mobiliteten blant de drøye 900.000 innbyggerne i de ti kommunene Enebakk, Frogn, Indre Østfold, Moss, Nesodden, Nordre Follo, Oslo, Vestby, Våler og Ås. Innbyggerne oppfordres til å ikke forlate sin kommune, med mindre det er helt nødvendig. I tillegg blir alle arrangementer utenfor hjemmet forbudt, både inne og ute, med unntak av begravelser og bisettelser.

- Når vi fikk svar på analysene fra Nordre Follo, så vi at det var utbrudd av det muterte viruset på gang, og det har trolig spredt seg i noen uker, sier Nakstad.

Frykten er nå at tiltakene som har vært innført tidligere ikke lenger skal være nok, fordi mutasjonen smitter lettere enn den tidligere varianten.

- Vi risikerer en situasjon som er mye vanskeligere å slå ned, dersom den muterte varianten begynner å spre seg, sier Nakstad.

På spørsmål om hvor ille situasjonen nå kan gå, svarer den assisterende direktøren:
- Det er områder i London hvor en av 15 nå er smittet, og i Stor-London er det snakk om en av 30. Det er så høye tall at helsevesenet går i knestående. Det medfører også at mange personer blir borte fra nødvendige jobber og samfunnsmaskineriet begynner å stoppe opp. Kan man unngå en slik situasjon, er det uten tvil det beste. Men klarer vi ikke det, så er vi fort i en situasjon slik vi ser i en del europeiske land nå, sier Nakstad.

Flere butikker, blant dem Vinmonopolet, er pålagt å holde stengt i de ti kommunene de neste sju dagene.

- Vi er ganske åpne på at dette ikke kan fortsette i all evighet. I første omgang er det ut måneden, men vi må ta fortløpende vurdering underveis. Man kan raskt avvikle tiltakene, dersom man ser at det bare er smitte i enkelte kommuner. Kanskje har vi full kontroll 31. januar, eller så kan det være vi må ha strenge tiltak ytterligere noen dager. Det er nok ikke mulig å opprettholde dette nivået veldig lenge, det skjønner alle. Og da vil vi få et stort problem, dersom viruset er i ferd med å spre seg, sier Nakstad.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Stort snøskred i Hemsedal:

Politiet melder om et snøskred ved Heggestad i Hemsedal.

Skredet blir beskrevet som omkring 50 meter bredt i toppen og ca 150 meter bredt i bunnen.

- Lengden på skredet er ca 200-300 meter langt. Det er ikke meldt om personer i tilknytning til skredet, opplyser politiet.

Like etter klokka 11 oppdaterer politiet med at luftambulanse har søkt i området uten å se spor inn i raset.

- Dette sammenfaller med våre opplysninger fra vår melder. Den operative innsatsen avsluttes, skriver politiet på Twitter.

- Dette vil sette bekjempelsen tilbake:

I et intervju med Dagbladet litt før klokka 11.00 sier statsminister Erna Solberg at det er viktig at alle nå tar alvoret inn over seg.

- Det er denne situasjonen vi har advart om etter 2. januar, sier Solberg til Dgbladet.

- Det er først nå vi ser at det muterte viruset har spredd seg uten av vi vet hvor, sier hun.

- Dette viruset her vil sette bekjempelsen av viruset i Norge tilbake mange steg, sier hun.

Man kan ikke dra på hytta nå om man bor i de ti kommunene som er berørt av de nye tiltakene, understreker Solberg.

- Vær hjemme, og om du går tur - ha avstand. Nå er det deg og din kjernefamilie og ingen andre som kan være sammen.

Statsminister Erna Solberg sier at hun forstår folks frustrasjon over at Vinmonopolet stengte allerede i formiddag.

- Men det hadde vært rart om vi hadde holdt vinmonopolet åpent, sier hun til Dagbladet.

- Hva er din beskjed til de på polet?

- Å sørge for at de har avstand i køen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen

Listhaug stiller spørsmål:

Frp-nestleder Sylvi Listhaug sier i en kommentar til Dagbladet at det er bra regjeringen griper inn og forsøker å få kontroll over utbruddet av det muterte viruset.

- Men samtidig er det grunn til å stille spørsmål ved om vi hadde vært i en annen situasjon dersom det hadde blitt innført obligatorisk testing på grensene tidligere, sier Listhaug.

Frp foreslo obligatorisk testing allerede i august, men regjeringen avviste forslaget på grunn av at de mente det ikke var praktisk gjennomførbart og hadde i stedet obligatorisk karantene.

Regjeringen gjennomførte tiltaket på nyåret - etter at det muterte viruset var påvist i Norge.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.