Nyhetsstudio

Amanda Walnum

Ber om tips etter voldshendelse:

En person er innlagt på sykehus etter å ha blitt slått ned i Tromsø sentrum. De tre som sto bak volden, skal ha blitt hentet av en bil.

Troms politidistrikt fikk melding om saken natt til søndag.

– En person har blitt slått ned utenfor Burger King i sentrum. Han skal ha blitt angrepet av tre ukjente personer, opplyser operasjonssentralen.

Vitner forteller at de tre ble hentet av en bil utenfor kinoen i Grønnegata klokka 2.08, og politiet ber om tips i saken.

Den skadde er kjørt til legevakt og blir innlagt på Universitetssykehuset Nord-Norge.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Trondheim ber tilreisende teste seg:

Trondheim kommune anmoder tilreisende fra de ti østlandskommunene som er berørt av den muterte utgaven av coronaviruset om å teste seg.

Dette gjelder personer som har ankommet Trondheim de ti siste dagene. Det er ønskelig at de som kommer fra disse områdene tester seg snarest etter ankomst og på dag sju etter ankomst. Disse bes bestille time til testing elektronisk via kommunens hjemmeside, melder kommunen i en pressemelding

Anmodningen gjelder også personer som i samme tidsrom har hatt besøk av personer fra de samme kommunene.

Personer som har ankommet fra disse kommunene, eller har hatt besøk av personer fra de samme stedene bes også begrense sosiale kontakter til et minimum.

Anmodningen gjelder følgende kommuner:

Nedre Follo
Oslo
Enebakk
Ås
Vestby
Nesodden
Indre Østfold
Moss
Frogn
Våler

Venter demonstrasjoner i hele Russland:

Det er ventet demonstrasjoner til støtte for opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj over hele Russland. Det er allerede gjort pågripelser.

I byen Khabarovsk, som ligger sju timer foran hovedstaden Moskva, har aktivister delt videoer av politifolk som gjør pågripelser. Hundrevis trosset også kulde i byene Vladivostok og Irkutsk og ropte blant annet «vi er de mektige» og «Putin er en løgner».

Navalnyj returnerte til Russland forrige helg for første gang siden han ble forgiftet og evakuert til Berlin i Tyskland i august i fjor. Selv har han hele tiden hevdet at russiske myndigheter sto bak forgiftningen av ham. Som ventet ble Navalnyj pågrepet da han landet i Russland søndag.

Russiske myndigheter har allerede fengslet flere av Navalnyjs nære allierte i forbindelse med de planlagte demonstrasjonene. Aktivisten Ljubov Sobol og Navalnyjs talskvinne Kira Jarmysj ble pågrepet torsdag.

Navalnyj skal holdes varetektsfengslet fram til 15. februar.

(NTB)

Foto: Igor Volkov / AP / NTB

Høie til Dagbladet: Vær forberedt på tiltak i flere kommuner:

Lørdag iverksetter regjeringen svært strenge tiltak for ti kommuner på Østlandet for å hindre spredning av den britiske virusvarianten. Helseminister Bent Høie opplyser til Dagbladet at det også vurderes å sette inn tiltak i ytterligere norske kommuner.

- Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet og statsforvalteren vurderer tiltak for kommunene som ligger i ring rundt det aktuelle området. Det hadde man av kapasitetsmessige årsaker ikke mulighet til å gjøre i går, og jobben vil derfor bli gjort i dag, sier Høie til Dagbladet og fortsetter:

- Så man må være forberedt på at det kan komme tiltak, og vi vil avklare med disse kommunenen om hvorvidt de vil at tiltakene skal besluttes nasjonalt av regjeringen, eller om det er tiltak som kan besluttes i de berørte kommunene.

Høie legger til at helsemyndighetene også analyserer virus fra andre områder i landet, der hvor man har mistanke om at den britiske virusvarianten kan ha spredt seg. Dette som en del av den generelle overvåkingen.

- Dersom man oppdager spredning av denne virusvarianten andre steder i landet, så må andre steder også være forberedt på at det kan komme tilsvarende tiltak, sier Høie.

Foto: Berit Roald / NTB
Dette er regjeringens nye tiltak

Dette er regjeringens nye tiltak

dagbladet

Frykter London-situasjon:

Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, sier til Dagbladet at folk i de ti kommunene hvor det nå innføres strenge smittetiltak, må avstå fra å reise ut av hjemkommunen. Lørdag innførte regjeringen nye tiltak for å slå ned utbruddet av den britiske mutasjonen av corona.

- Hvis denne mutasjonen får fotfeste, så vil den skape så mye problemer for oss i Norge, sier Nakstad.

Med det som bakteppe falt valget på å ta ned mobiliteten blant de drøye 900.000 innbyggerne i de ti kommunene Enebakk, Frogn, Indre Østfold, Moss, Nesodden, Nordre Follo, Oslo, Vestby, Våler og Ås. Innbyggerne oppfordres til å ikke forlate sin kommune, med mindre det er helt nødvendig. I tillegg blir alle arrangementer utenfor hjemmet forbudt, både inne og ute, med unntak av begravelser og bisettelser.

- Når vi fikk svar på analysene fra Nordre Follo, så vi at det var utbrudd av det muterte viruset på gang, og det har trolig spredt seg i noen uker, sier Nakstad.

Frykten er nå at tiltakene som har vært innført tidligere ikke lenger skal være nok, fordi mutasjonen smitter lettere enn den tidligere varianten.

- Vi risikerer en situasjon som er mye vanskeligere å slå ned, dersom den muterte varianten begynner å spre seg, sier Nakstad.

På spørsmål om hvor ille situasjonen nå kan gå, svarer den assisterende direktøren:
- Det er områder i London hvor en av 15 nå er smittet, og i Stor-London er det snakk om en av 30. Det er så høye tall at helsevesenet går i knestående. Det medfører også at mange personer blir borte fra nødvendige jobber og samfunnsmaskineriet begynner å stoppe opp. Kan man unngå en slik situasjon, er det uten tvil det beste. Men klarer vi ikke det, så er vi fort i en situasjon slik vi ser i en del europeiske land nå, sier Nakstad.

Flere butikker, blant dem Vinmonopolet, er pålagt å holde stengt i de ti kommunene de neste sju dagene.

- Vi er ganske åpne på at dette ikke kan fortsette i all evighet. I første omgang er det ut måneden, men vi må ta fortløpende vurdering underveis. Man kan raskt avvikle tiltakene, dersom man ser at det bare er smitte i enkelte kommuner. Kanskje har vi full kontroll 31. januar, eller så kan det være vi må ha strenge tiltak ytterligere noen dager. Det er nok ikke mulig å opprettholde dette nivået veldig lenge, det skjønner alle. Og da vil vi få et stort problem, dersom viruset er i ferd med å spre seg, sier Nakstad.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Stort snøskred i Hemsedal:

Politiet melder om et snøskred ved Heggestad i Hemsedal.

Skredet blir beskrevet som omkring 50 meter bredt i toppen og ca 150 meter bredt i bunnen.

- Lengden på skredet er ca 200-300 meter langt. Det er ikke meldt om personer i tilknytning til skredet, opplyser politiet.

Like etter klokka 11 oppdaterer politiet med at luftambulanse har søkt i området uten å se spor inn i raset.

- Dette sammenfaller med våre opplysninger fra vår melder. Den operative innsatsen avsluttes, skriver politiet på Twitter.

- Dette vil sette bekjempelsen tilbake:

I et intervju med Dagbladet litt før klokka 11.00 sier statsminister Erna Solberg at det er viktig at alle nå tar alvoret inn over seg.

- Det er denne situasjonen vi har advart om etter 2. januar, sier Solberg til Dgbladet.

- Det er først nå vi ser at det muterte viruset har spredd seg uten av vi vet hvor, sier hun.

- Dette viruset her vil sette bekjempelsen av viruset i Norge tilbake mange steg, sier hun.

Man kan ikke dra på hytta nå om man bor i de ti kommunene som er berørt av de nye tiltakene, understreker Solberg.

- Vær hjemme, og om du går tur - ha avstand. Nå er det deg og din kjernefamilie og ingen andre som kan være sammen.

Statsminister Erna Solberg sier at hun forstår folks frustrasjon over at Vinmonopolet stengte allerede i formiddag.

- Men det hadde vært rart om vi hadde holdt vinmonopolet åpent, sier hun til Dagbladet.

- Hva er din beskjed til de på polet?

- Å sørge for at de har avstand i køen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen

Listhaug stiller spørsmål:

Frp-nestleder Sylvi Listhaug sier i en kommentar til Dagbladet at det er bra regjeringen griper inn og forsøker å få kontroll over utbruddet av det muterte viruset.

- Men samtidig er det grunn til å stille spørsmål ved om vi hadde vært i en annen situasjon dersom det hadde blitt innført obligatorisk testing på grensene tidligere, sier Listhaug.

Frp foreslo obligatorisk testing allerede i august, men regjeringen avviste forslaget på grunn av at de mente det ikke var praktisk gjennomførbart og hadde i stedet obligatorisk karantene.

Regjeringen gjennomførte tiltaket på nyåret - etter at det muterte viruset var påvist i Norge.

Brann i Ålesund: To ikke gjort rede for:

Det pågår fremdeles slukking av en stor brann i Ålesund. Det var natt til lørdag at det brøt ut brann i et bygg med leiligheter i Ålesund.

Innsatsleder Per Kristian Sporsheim sier til NRKs reporter på stedet at ikke alle beboere er gjort rede for.

- 33 er evakuert, på selve boenheten er det registrert ni personer. To er ikke gjort rede for, og vi jobber med å få kontakt, sier innsatslederen.

Operasjonsleder Tor André Gram Franck sa lørdag morgen til Dagbladet at det er en del utleieboliger som er berørt. Det gjør situasjonen utfordrende med tanke på å få full oversikt.

Leilighetskomplekset hvor brannen startet er overtent, og naboer er oppfordret til å holde vinduene lukket. To personer er kjørt til Ålesund sykehus for helsesjekk.

Høie: Ikke dra til nabokommunen:

Folk må ikke dra til nabokommunen for å benytte seg av tilbud som er stengt i deres egen hjemkommune, anmoder helseminister Bent Høie (H).

Regjeringen har besluttet å innføre en storstilt nedstengning i ti kommuner i Oslo-området. Matbutikker, apotek og bensinstasjoner er åpne, men andre butikker vil være stengt.

- Jeg vil innstendig be alle som bor i området om å ikke reise til andre områder for å benytte seg av tilbud som er stengt i egen kommune. Alt dette gjør vi for å hindre smitte, sa Høie.

- Du kan være smittet uten å vite det. Reiser du ut, kan du bidra til det vil ønsker å unngå, nemlig at denne muterte varianten sprer seg til andre kommuner, sa han.

(NTB)

Kjerkol: - Burde testa på grensa før:

Aps Ingvild Kjerkhol forteller Dagbladet at det er bra at regjeringen tar strenge grep.

- Det er alvorlig at det muterte viruset har fått spredning også hos oss, og bekymringsfullt at analysene for å fastslå mutasjonen har tatt så langt tid. Her må man kartlegge kapasitet og være klar for flere utbrudd.

Regjeringen innførte i dag de strengeste tiltakene siden 12. mars 2020 i 10 kommuner rundt Oslo.

- Nå må de som bor i denne regionen gjøre en ny stor innsats som vil påvirke mange i hverdagen. Det er positivt at man iverksetter regionale tiltak for å slå ned viruset og ikke nasjonale for alle, det er en vurdering vi støtter.

Kjerkol har samtidig kritikk av regjeringens håndtering av smitte på grensa.

- Spredningen av mutasjonen i Norge understreker hvor viktig vern mot importsmitte er. Her skulle vi vært igang med obligatorisk testing lenge før, sier Kjerkol til Dagbladet

Senterpartiets Kjersti Toppe sier grepene er riktige etter smitteutbruddet av den engelske virusvarianten.

- Dette er selvsagt enormt inngripende tiltak. Men det er en alvorlig situasjon. Alternativet er verre - nemlig økt risiko for spredning av det muterte viruset til hele landet. Jeg har ingenting å utsette på regjeringens tiltak og håndtering, og håper bare at man lykkes med strategien, sier Toppe til Dagbladet.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.