Annonse

Nyhetsstudio

Black friday i Sverige: - Ble sjokkert
Foto: Lokalpolitiet i Norrmalm / Instagram

Black friday i Sverige: - Ble sjokkert

- Jeg ble helt sjokkert, sier en politibetjent som patruljerte i Stockholm sentrum på black friday til
Svenska Dagbladet, sitert av Expressen.

Norrmalmspolitiet la ut et bilde av folkemengden i Drottninggatan, og politibetjenten forteller at hun ikke trodde det var mulig at folk ville begi seg ut i slik trengsel under en pandemi.

- I dag patruljerer vi i sentrum. Det er mer folk enn vi hadde håpet, skrev politiet på Instagram.

Smittevernlege Maria Rotzén Östlund synes trengselen er ubegripelig, siden hun og hennes kolleger har gang på gang forsøkt å få frem pandemiens alvor.

Også innbyggerne i Skåne har blitt oppfordret til å holde seg borte fra kjøpesentre, men det stoppet tilsynelatende ikke svenskene på black friday.

Ifølge Sydsvenskan oppstod det trengsel på flere kjøpesentre i Malmö på fredag, og kjøpesenteret Emporia ble tvunget til å stenge midlertidig på grunn av trengselen.

I går kunne også Aftonbladet melde at mange valgte å dra ut på shopping, til tross for pandemien og strenge råd fra Folkhälsomyndigheten og regjeringen.

Sykepleieren Charlotte ble sjokkert da hun gikk forbi et kjøpesenter i Göteborg. Hun hevder det var mange mennesker og ingen sjanse for å holde passende avstand.

- Hjelp, tenkte jeg. Det var veldig trist å se at det var så mye folk, sa hun til avisa.

Annonse
Europeiske allierte gratulerer Meloni
Europeiske høyrepartier gratulerer Giorgia Meloni og hennes høyrekoalisjon med det som synes å være en overlegen valgseier i Italia. Foto: Gregorio Borgia / AP / NTB

Europeiske allierte gratulerer Meloni

Politikere fra tyske AfD, franske Nasjonal samling og polske PiS gratulerer Giorgia Meloni og hennes Italias brødre med det som synes å være en overlegen valgseier.

Foreløpige valgresultater viser at høyrepopulisten Meloni og hennes parti er de store valgvinnerne i Italia. Høyrekoalisjonen med Ligaen og Fremad Italia kan komme til å få rent flertall i begge kamre i nasjonalforsamlingen.

- Vi feirer med Italia! Sverige i nord, Italia i sør: Venstreregjeringer er gårsdagens nytt, skriver Beatrix von Stroch fra ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland (AfD).

Polens statsminister Mateusz Morawiecki, som representerer nasjonalkonservative Lov og rettferdighet (PiS), gratulerer også, mens Jordan Bardella, som er partileder i franske Nasjonal samling, skriver at italienerne har gitt EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen «en leksjon i ydmykhet»,

Von der Leyen sa forrige uke at kommisjonen har virkemidler de kan bruke om Italia under en ny høyreregjering ikke skulle følge EUs regler.

- Ingen trussel kan stanse demokratiet. Europas folk hever hodet og tar skjebnen tilbake i egne hender, skriver Bardella.

(NTB)

Valgdagsmåling i Italia
KAN BLI STATSMINISTER: Giorgia Meloni kan vinne valget i Italia. REUTERS/Yara Nardi

Valgdagsmåling i Italia

Høyrekoalisjonen ledet av Giorgia Meloni går mot en storseier i Italia. Ifølge valgdagsmålinger kan de ha fått så mye som 45 prosent av stemmene.

Høyrepopulisten Meloni, som er partileder i Italias brødre, ser dermed ut til å bli landets neste statsminister.

Ytre høyre-koalisjonen består i tillegg av partiene Ligaen og Fremad Italia. Italias brødre får mellom 22 og 26 prosent av stemmene og ser dermed ut til å bli det største partiet i årets valg, viser valgdagsmålingen til nyhetsbyrået Ansa.

- Italienere har kommet med et klart budskap om at de ønsker en høyreregjering ledet av Italias brødre, sa Meloni natt til mandag.

Hun lover videre at regjeringen skal jobbe for «alle italienere».

Ligaen og Fremad Italia ligger ifølge målingen an til å få henholdsvis 8,5 til 12,5 prosent og 6 til 8 prosent. Om det stemmer, vil koalisjonen få opptil 45 prosent og flertall i begge kamre i nasjonalforsamlingen.

Meloni kan dermed bli Italias første kvinnelige statsminister noensinne, men også den første italienske statslederen fra ytre høyre siden diktatoren Benito Mussolini styrte landet fra 1922 til 1943.

Sosialdemokratene erkjenner nederlag
Sosialdemokratiske PD, som ledes av tidligere statsminister Enrico Letta, får sammen med sine tre samarbeidspartier mellom 25,5 og 29,8 prosent av stemmene.

Partiet var tidlig ute med å erkjenne nederlag søndag kveld.

- Det er en trist kveld for landet, sa Debora Serracchiani fra PD i partiets første kommentarer til valgresultatet, skriver Reuters.

- Høyrefløyen har flertall i parlamentet, men ikke i landet, la hun til.

Femstjernersbevegelsen, som ikke er med i noen koalisjon, får ifølge prognosene mellom 13,5 og 17,5 prosent.

(NTB)

Annonse
Meteorologene: Pass opp for snø
Foto: Meteorologisk institutt

Meteorologene: Pass opp for snø

Meteorologisk institutt melder på Twitter at det søndag kveld er observert snø ved enkelte av høyfjellsovergangene i Sør-Norge. Snøgrensa ventes å ligge rundt 1000 til 1400 moh. gjennom natta og i morgentimene mandag.

- Anbefaler derfor vinterdekk over fjellet!, skriver de videre.

Savnet kvinne funnet av hundepatrulje

Det ble søndag kveld iverksatt leteaksjon i området Ruten i Espedalen i Sør-Fron kommune i Innlandet, etter at en kvinne i 40-åra mistet stien på vei ned fra fjellet.

Både Røde Kors og politihundeførere deltok i søket.

Klokka 22.24 melder politiet at en hundepatrulje har funnet henne ved en kraftlinje, i god behold. De takker samtidig Røde Kors for god bistand.

Annonse

Russland: 260 000 menn skal ha dratt

Russisk etterretning anslår at 261 000 menn har forlatt Russland siden Vladimir Putin beordret delvis mobilisering, ifølge Novaja Gazetas kilde, som tviler på at anslaget stemmer.

Novaja Gazetas europeiske nettutgave siterer søndag en kilde i presidentens administrasjon på anslaget som skal stamme fra etterretningstjenesten FSB. Kilden tviler imidlertid på at anslaget stemmer og viser til at FSBs grensetjeneste «ikke arbeider så raskt».

Likevel mener kilden at «sikkerhetsstyrkene og forsvarsdepartementet vil klare å overtale president Putin til å stenge Russlands grenser før det er for sent». Tidligere søndag siterte andre russiske medier anonyme kilder som sa at russiske myndigheter ville stenge grensene for menn i tjenestedyktig alder i løpet av kommende uke.

Mobiliseringen som ble beordret sist onsdag, omfatter ifølge russiske myndigheter 300 000 reservister. Det er siden meldt om økt trafikk over Russlands grenser til land som Finland, Georgia og Kasakhstan.

Novaja Gazeta fikk inndratt sin lisens til å publisere på nett etter en kjennelse i russisk høyesterett 15. september. Fra før har avisa mistet trykkelisensen.

Novaja Gazeta har hatt en kritisk dekning av Russlands invasjon av Ukraina. (NTB)