Nyhetsstudio

Tharald Halvorsen

Nakstad svarer leserne:

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på lesernes spørsmål i Dagbladet TVs sending fra klokka 11.00 mandag.

Du kan sende inn dine spørsmål på Dagbladet TVs Facebook-side her.

Søndag sa Nakstad at den andre bølgen trolig er over toppen, og at det går nedover i mange kommuner. Han advarte samtidig om at det fort kan svinge opp igjen.

- Du sa at den andre bølgen trolig er over toppen. Hva betyr det?

- Det betyr at grafen, som viser utviklingen dag for dag, viser en nedgående trend. Det betyr imidlertid ikke at situasjonen er lik for hele landet. I noen kommuner stiger smitten faktisk, og i Oslo har den heller ikke gått ned, men flatet ut. Men grafen viser at smitten generelt sett går nedover i Norge.

- Hvis du skulle kommet med et estimat her og nå; når vil vi være tilbake til normalen?

- Ingen av oss har fasiten på det. Jeg tror vi utover vinteren og våren antakelig vil kunne vaksinere folk i Norge, og da tror jeg viruset ikke vil klare å spre seg så mye når vi nærmer oss våren og forsommeren. Også tror jeg sommeren 2021 blir mer normal enn sommeren vi hadde i år, og jeg tror i hvert fall høsten vil bli vesentlig mer normal enn den vi hadde nå.

- Men nøyaktig hvordan det blir, er for tidlig å si. Jeg tror nok det beste er å se an situasjonen litt ut i januar og februar. Hvis alt da går som planlagt, og vi har fått gode og trygge vaksiner som folk begynner å benytte seg av, og det samme skjer i hele Europa, er det lettere å se konturene av en vår og sommer.

- Tror du vi vil få tilbake den «normale» hverdagen igjen?

- Jeg tror at viruset globalt sett vil prege verden i flere år framover. Alle vil ikke bli vaksinert i 2021, dette vil påvirke økonomi, samarbeid mellom land og veldig mange andre ting i årene fremover. Og det kan komme økonomiske nedgangstider i deler av verden. Det kan skje veldig mye vi ikke vet etter denne pandemien. Samtidig tror jeg - vi ønsker nok i hvert fall alle sammen - at vi vil kunne leve så normalt som mulig igjen – så fort vi får muligheten.

- Hvorfor er det ikke lov å ta en øl på byen i Oslo, når det er «fritt frem» på kjøpesentre med lange køer og mange mennesker?

- Det korte svaret på disse tingene, og det at det er ekstra strenge tiltak i de store byene, er at der vi vet folk er innendørs over lengre tid, og mange oppholder seg samtidig, er det større risiko for smittespredning. Selv om man følger alle smitteverntiltak i serveringsbransjen, på treningssentre og i svømmehaller, er det smitterisiko hvis noen smittede er til stede. Innendørs er det ofte dårligere ventilasjon enn utendørs, folk sitter tettere på hverandre, man puster inn den samme luften, og hvis en da er syk og smitteførende, øker smitterisikoen ganske betydelig.

- På kjøpesentre der det er store arealer, der det er lettere å holde avstand, man ikke sitter tett på andre mennesker hele tiden, og man også har muligheten til å gå til alle døgnets tider - at man ikke trenger å møte på travle tidspunkter - er smitterisikoen lavere. Det blir det også når det i tillegg er anbefalt å bruke munnind på kjøpesentre.

Studioet fortsetter under annonsen

Marnardal stasjon brenner:

Marnardal stasjon i Lindesnes kommune står i full brann. Nødetatene er på vei til stedet.

- Det er full fyr i selve stasjonsbygget, sier operasjonsleder Tom Einar Gausdal i Agder politidistrikt til NTB i 20-tiden søndag kveld.

- Vi er på vei til stedet, i likhet med de andre nødetatene, sier Gausdal.

Det er stans i togtrafikken i begge retninger, skriver 110-sentralen i Agder på Twitter. (NTB)

Solberg: - Kan ha det verste foran oss:

Statsminister Erna Solberg sier til Aftenposten at hun er bekymret over utbruddet av den britiske varianten av coronaviruset i Nordre Follo.

- Worst case er at vi faktisk har de verste rundene foran oss, sier hun til avisa.

Lørdag innførte regjeringen de strengeste coronatiltakene siden 12. mars i Oslo, og ni andre kommuner i nærheten av Nordre Follo. Allerede klokka 21 søndag kveld vil ytterligere kommuner få strenge, men ikke like strenge, coronatiltak.

Overfor Aftenposten understreker statsministeren at situasjonen er alvorlig.

- Vi jobber med ulike scenarioer om hva kan vi gjøre hvis det og det skjer. Det mest positive som kan skje, er at vi får fullvaksinert den voksne befolkningen i juni, sier hun.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Høie: - Vi er klare til kamp:

Helseminister Bent Høie er på Dagsrevyen søndag kveld.

- Jeg forstår at kommunene er bekymret. Derfor kommer vi med tiltak, sier Bent Høie.

Som kjent kommer disse tiltakene klokka 21.00 søndag kveld.

- Jeg er trygg på at folk følger tiltakene vi har innført. Vi må mobilisere selv om mange er lei av coronaen. Men vi er «fit for fight» for å bekjempe dette, sier Høie.

Foto: NTB

Nakstad svarer leserne:

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet svarer på lesernes spørsmål i Dagbladet TVs sending fra klokka 19.

Send inn dine spørsmål på Dagbladets Facebook-side.

Nakstad betegner fortsatt situasjonen som «uavklart», i og med at det er mange prøver som venter på analyse.

- Dere har anbefalt risikonivå 4 - hva innebærer det?

- Dette med risikonivåer er en litt generell inndeling. Risikonivå 5 er det høyeste, og da har man ikke kontroll i det hele tatt og det er et alvorlig smitteutbrudd som sprer seg. Og risikonivå 4 er hakket under, og så går det helt ned til 1, sier Nakstad.

Han legger til:

- Så utgangspunktet er jo det som gjelder for de ti kommunene, og så blir det annerledes for nabokommunene. Det blir ikke like strengt, men det blir ganske strengt, sier han.

- Hva slags tiltak kan det være snakk om?

- De aller fleste tiltakene går ut på å redusere kontakten mellom mennesker og oppfordre til at folk ikke er sammen med flere enn de må. Da blir det en vurdering i forhold til jobb, skole, barnehage og alle ting - hvordan man skal ha forsterkede smitteverntiltak, og passe på at folk i så liten grad som mulig har kontakt med andre i disse dagene foran oss.

- Bør Vinmnopolet i de aktuelle kommunene stenges?

- Vi så jo at det ble et problem, og det er jo en av mange praktiske problemer som dukker opp ved at folk som blir bedt om å ikke reise ut av kommunen sin, kanskje gjør det likevel, nettopp for å dra på Vinmonopolet. Dette er problemstillinger som vi har jobbet med i dag og i går, og regjeringen vil jo vurdere det når de kommer med sine anbefalinger i kveld klokka 21.

- Jeg har jo tidligere sagt at det egentlig bare er to måter å løse dette på. Det ene er å stenge enda flere Vinmonopol, men med en risiko for at folk kanskje reiser enda lengre. Og det andre er jo å holde Vinmonopolene åpne, med sterke begrensninger på hvor mange som kan komme inn i butikken, og en del andre forsterkende smitteverntiltak. Så dette er de måtene man kan gjøre dette på, og så er det regjeringen som vil konkludere på det.

- Hvor lenge tror du vi må leve med disse tiltakene?

- Jeg tror nok at vi utover den uka som kommer vil få mer og mer sikre opplysninger på hvor dette muterte viruset befinner seg og om det har spredd seg til nye smitteutbrudd. Dette blir veldig viktig informasjon, for da vil vi kunne avgrense dette mer.

Nakstad anmoder folk til å bruke mulighetene de har utendørs, som å gå tur med folk man kjenner - men holde avstand.

- Innendørs så bør man ikke møte andre enn de man bor sammen med, og begrense det mest mulig. Og så er det noen unntak selvsagt - for personer som bor alene og som trenger hjemmesykepleie, for eksempel. Men hovedregelen bør være at alle prøver å ikke ha kontakt med andre innendørs enn de de bor sammen med, sier han.

SVARER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet svarer på lesernes spørsmål. Foto: Jil Yngland / NTB

25 millioner coronatilfeller i USA:

USA passerte i helgen over 25 millioner bekreftede coronatilfeller, viser Johns Hopkins-universitetets oversikt.

Milepælen ble nådd bare fem dager etter at USA registrerte dødsfall nummer 400.000 i pandemien.

Ingen andre land i verden har påvist i nærheten av så mange smittetilfeller eller coronadødsfall. USA står for ett av fire påviste tilfeller og ett av fire dødsfall.

India har registrert nest flest smittetilfeller med 10,7 millioner.

Tallet på nye tilfeller i USA har den siste tiden vist tegn til å avta. Den siste uka er det i snitt påvist 176.000 tilfeller daglig, mot 244.000 i starten av januar.

Det første coronatilfellet i USA ble påvist for nesten nøyaktig ett år siden. (NTB)

Frank: Skader for 30 mill:

Forsikringsselskapene har registrert hundrevis av skademeldinger etter Frank, hvor skadeomfanget per nå ligger på rundt 30 millioner kroner, ifølge Gjensidige.

Ekstremværet Frank, som startet torsdag, ble nedgradert til oransje nivå fredag formiddag. Mye tyder på at uværet ikke ble så brutalt som fryktet. Likevel melder forsikringsselskapet Gjensidige at kostnadene for skadene etter uværet er høye.

Flere hundre skademeldinger
Selskapet har gjort en oppsummering som gjelder alle forsikringsselskaper basert på det som har kommet inn til nå. De har beregnet at det dreier seg om inntil 400 til 500 skademeldinger. Dette har fått en prislapp på til sammen over 30 millioner kroner.

Det er i det hele tatt mange tak som er ødelagt i vinden, og også følgeskader av at flygende takdeler har skadd andre gjenstander, ifølge kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.

Han sier at en snittskade kan koste fra 50.000 til 100.000 kroner, men at denne typen hendelser også medfører store skader i millionklassen. (NTB)

Foto: NTB

Helse Vest: Pasienter fra Østlandet isoleres:

Som følge av utbruddet av den muterte coronavirusvarianten, isolerer Helse vest pasienter som de siste ti dagene har vært på Østlandet.

Pasientene skal forbli i isolasjon til de har blitt testet for corona. Det gjelder for alle sykehus som tilhører Helse Bergen, Helse Fonna og Helse Førde, skriver NRK.

Østlandet inkluderer områdene sør for Trøndelag og øst for Møre og Romsdal, Vestland og Rogaland, opplyser Helse vest i en pressemelding.

- Pasienter vil få spørsmål om de har vært på Østlandet i løpet av de siste ti dagene, og for de det gjelder vil det bli satt inn ekstra tiltak for å hindre spredning, sier assisterende fagdirektør Ola Jøsendal i Helse vest.

Alle ansatte som har vært i disse områdene i løpet av de siste ti dagene, må også legge fram negativ coronatest før de kan jobbe igjen.

- Medarbeidere dette gjelder må så raskt som mulig ta kontakt med nærmeste leder, sier Jøsendal.

Pasienter som har time for elektiv behandling og som de siste ti dagene har vært på Østlandet, bes også vurdere om de kan utsette behandlingen, opplyser Helse Fonna på sine nettsider.

Det blir også innført krav om munnbind for både pasienter og ansatte i alle situasjoner der det ikke er mulig å holde én meter avstand. Dette tiltaket gjelder i to uker inntil videre.

(NTB)

HAUKELAND UNIVERSITETSSJUKEHUS: Helse vest isolerer nå alle pasienter som har vært på Østlandet i løpet av de siste ti dagene. Illustrasjonsfoto: Marit Hommedal / NTB

Kontroll på utbrudd på sykehjem i Nordre Follo:

Coronautbruddet på sykehjemmet Langhus Bo- og Servicesenter i Nordre Follo er under kontroll, ifølge kommunen.

Søndag var det bekreftet 17 tilfeller av den britiske virusvarianten i kommunen, og 16 av disse er tilknyttet sykehjemmet.

- Utbruddet på Langhus Bo- og Servicesenter opplever vi er under kontroll. Det var rask smittespredning ved sykehjemmet som gjorde at vi reagerte, sa kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold da kommunen søndag orienterte om smitteutviklingen.

- Vi har sett i gjennomgang med nasjonalt smittesporingsteam at vi fikk rask kontroll på utbruddet, tallmessig. Slik opplever vi at dette har vært godt håndtert av sykehjemmet og av beredskapen i kommunen, la hun til. (NTB)

Ber regjeringen vurdere å åpne polet:

Flere ordførere ber regjeringen vurdere å gjenåpne Vinmonopolet. Det skriver NRK. Det gjelder blant annet ordføreren i Bærum, Lisbeth Hammer Krogh (H).

Lørdag ble det innført en nedstengning i Oslo-området, som blant annet førte til at Vinmonopolet må holde stengt. Det førte til at flere tok turen utenfor kommunegrensene for å handle alkoholholdige varer.

Vinmonopolet opplyste til Dagbladet søndag at de hadde en enorm salgsvekst i polene utenfor de stengte kommunene lørdag.

Kø utenfor Vinmonopolet på Hasle i Oslo. Foto: Frank Karlsen/Dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.