Nyhetsstudio

Line Brustad

Avklaring om julefeiring i løpet av uka:

Regjeringen kommer med avklaringer om årets julefeiringdenne uka, sier helseminister Bent Høie til NRK.

Rådene er rettet inn mot hvordan man kan planlegge juleselskap, hvor mange man kan invitere og andre spørsmål mange ønsker svar på.

Tl NRK sier Høie at nedgangen i smitte de siste dagene kan tyde på at tiltakene som er innført, virker.

- Det øker også muligheten for at julen kan bli mer som normalt. Da vi innførte disse tiltakene, så var min store bekymring at vi i juletiden skulle ha mange innlagte på sykehusene. Og mange som satt hjemme og var bekymret for sine, sier helseministeren.

Han understreker at vi fortsatt er inne i en vanskelig situasjon og at det har vært flere koronadødsfall de siste ukene. Høie påpeker også at de kan bli nødt til å endre på rådene de gir fortløpende.

- Vi lever i en tid hvor ting kan endre seg, men vi prøver å gjøre det mest mulig forutsigbart i en uforutsigbar tid.

I NRK-intervjuet sa Høie at avklaringen om julen vil komme allerede tirsdag, men dette ble senere avvist av kommunikasjonsavdelingen i Helse- og omsorgsdepartementet. Avklaringen vil komme i løpet av uka, men ikke tirsdag, får NTB opplyst

Regjeringen har på sine nettsider samlet informasjon om reiser knyttet til jul. Her presiseres det at dette kan bli endret før juleferien.

- Regjeringen fraråder unødvendige reiser innenlands, men å reise hjem til jul kan være en nødvendig reise for den enkelte, skriver Regjeringen.

Nei, det blir ikke jul

Nei, det blir ikke jul

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Helsedirektoratet presiserer angående hytteturer:

I sin anbefaling til regjeringen søndag kveld, skriver Helsedirektoratet en presisering rundt hvorvidt hytteturer med familiemedlemmer anses som en nødvendig reise.

- I utgangspunktet vil ikke en hyttetur omfattes av begrepet "nødvendig reise", men det vurderes at slike reiser likevel bør kunne gjennomføres uten vesentlig smitterisiko, heter det.

Helsedirektoratet kommer med følgende anbefalinger:
- Personer som er omfattet av forskrift XXX kan benytte egen hytte i annen kommune.
- Bare reise med egen husstand og ikke motta besøk.
- Fortrinnsvis handle inn i egen kommune.
- Kan benytte nærbutikk i hyttekommune, men må da ta særskilte smittereduserende hensyn, gå i butikken utenom de travle tidene.

Helsedirektoratet anbefaler strenge smittetiltak i 15 kommuner:

Helsedirektoratet anbefaler at ytterligere 15 kommuner innfører strengere tiltak i tillegg til de ti som innførte tiltak lørdag.

I Helsedirektoratets anbefaling til regjeringen, skriver de å stenge treningssentre, svømmehaller, badeland, spaanlegg, hotellbasseng og lignende.

«Når det gjelder serveringssteder, antas det at skjenkestans i seg selv vil virke mobilitetsreduserende.»

Det betyr at de ikke pålegger stengning av serveringssteder, men at de anbefaler en skjenkestopp.

Anbefalingen gjelder følgende kommuner: Aurskog-Høland, Marker, Rakkestad, Skiptvedtm, Lunner, Nittedal, Lillestrøm, Lørenskog, Rælingen, Bærum, Asker, Drammen, Lier, Horten og Råde.

Brann på togstasjon:

Marnardal stasjon i Lindesnes kommune står i full brann. Nødetatene er på vei til stedet.

- Det er full fyr i selve stasjonsbygget, sier operasjonsleder Tom Einar Gausdal i Agder politidistrikt til NTB i 20-tiden søndag kveld.

- Vi er på vei til stedet, i likhet med de andre nødetatene, sier Gausdal.

Det er stans i togtrafikken i begge retninger, skriver 110-sentralen i Agder på Twitter.

Klokka 20.15 forteller Gausdal til Dagbladet at brannen er mindre alvorlig enn først antatt. Det er ikke snakk om synlige flammer.

- Det er snakk om en brann i et venterom. Det var litt røyk, og en person skal ha fått i seg litt røyk. Ingen personskader, opplyser Gausdal.

(NTB/Dagbladet)

Solberg: - Kan ha det verste foran oss:

Statsminister Erna Solberg sier til Aftenposten at hun er bekymret over utbruddet av den britiske varianten av coronaviruset i Nordre Follo.

- Worst case er at vi faktisk har de verste rundene foran oss, sier hun til avisa.

Lørdag innførte regjeringen de strengeste coronatiltakene siden 12. mars i Oslo, og ni andre kommuner i nærheten av Nordre Follo. Allerede klokka 21 søndag kveld vil ytterligere kommuner få strenge, men ikke like strenge, coronatiltak.

Overfor Aftenposten understreker statsministeren at situasjonen er alvorlig.

- Vi jobber med ulike scenarioer om hva kan vi gjøre hvis det og det skjer. Det mest positive som kan skje, er at vi får fullvaksinert den voksne befolkningen i juni, sier hun.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Høie: - Vi er klare til kamp:

Helseminister Bent Høie er på Dagsrevyen søndag kveld.

- Jeg forstår at kommunene er bekymret. Derfor kommer vi med tiltak, sier Bent Høie.

Som kjent kommer disse tiltakene klokka 21.00 søndag kveld.

- Jeg er trygg på at folk følger tiltakene vi har innført. Vi må mobilisere selv om mange er lei av coronaen. Men vi er «fit for fight» for å bekjempe dette, sier Høie.

Foto: NTB

Nakstad svarer leserne:

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet svarer på lesernes spørsmål i Dagbladet TVs sending fra klokka 19.

Send inn dine spørsmål på Dagbladets Facebook-side.

Nakstad betegner fortsatt situasjonen som «uavklart», i og med at det er mange prøver som venter på analyse.

- Dere har anbefalt risikonivå 4 - hva innebærer det?

- Dette med risikonivåer er en litt generell inndeling. Risikonivå 5 er det høyeste, og da har man ikke kontroll i det hele tatt og det er et alvorlig smitteutbrudd som sprer seg. Og risikonivå 4 er hakket under, og så går det helt ned til 1, sier Nakstad.

Han legger til:

- Så utgangspunktet er jo det som gjelder for de ti kommunene, og så blir det annerledes for nabokommunene. Det blir ikke like strengt, men det blir ganske strengt, sier han.

- Hva slags tiltak kan det være snakk om?

- De aller fleste tiltakene går ut på å redusere kontakten mellom mennesker og oppfordre til at folk ikke er sammen med flere enn de må. Da blir det en vurdering i forhold til jobb, skole, barnehage og alle ting - hvordan man skal ha forsterkede smitteverntiltak, og passe på at folk i så liten grad som mulig har kontakt med andre i disse dagene foran oss.

- Bør Vinmnopolet i de aktuelle kommunene stenges?

- Vi så jo at det ble et problem, og det er jo en av mange praktiske problemer som dukker opp ved at folk som blir bedt om å ikke reise ut av kommunen sin, kanskje gjør det likevel, nettopp for å dra på Vinmonopolet. Dette er problemstillinger som vi har jobbet med i dag og i går, og regjeringen vil jo vurdere det når de kommer med sine anbefalinger i kveld klokka 21.

- Jeg har jo tidligere sagt at det egentlig bare er to måter å løse dette på. Det ene er å stenge enda flere Vinmonopol, men med en risiko for at folk kanskje reiser enda lengre. Og det andre er jo å holde Vinmonopolene åpne, med sterke begrensninger på hvor mange som kan komme inn i butikken, og en del andre forsterkende smitteverntiltak. Så dette er de måtene man kan gjøre dette på, og så er det regjeringen som vil konkludere på det.

- Hvor lenge tror du vi må leve med disse tiltakene?

- Jeg tror nok at vi utover den uka som kommer vil få mer og mer sikre opplysninger på hvor dette muterte viruset befinner seg og om det har spredd seg til nye smitteutbrudd. Dette blir veldig viktig informasjon, for da vil vi kunne avgrense dette mer.

Nakstad anmoder folk til å bruke mulighetene de har utendørs, som å gå tur med folk man kjenner - men holde avstand.

- Innendørs så bør man ikke møte andre enn de man bor sammen med, og begrense det mest mulig. Og så er det noen unntak selvsagt - for personer som bor alene og som trenger hjemmesykepleie, for eksempel. Men hovedregelen bør være at alle prøver å ikke ha kontakt med andre innendørs enn de de bor sammen med, sier han.

SVARER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet svarer på lesernes spørsmål. Foto: Jil Yngland / NTB

25 millioner coronatilfeller i USA:

USA passerte i helgen over 25 millioner bekreftede coronatilfeller, viser Johns Hopkins-universitetets oversikt.

Milepælen ble nådd bare fem dager etter at USA registrerte dødsfall nummer 400.000 i pandemien.

Ingen andre land i verden har påvist i nærheten av så mange smittetilfeller eller coronadødsfall. USA står for ett av fire påviste tilfeller og ett av fire dødsfall.

India har registrert nest flest smittetilfeller med 10,7 millioner.

Tallet på nye tilfeller i USA har den siste tiden vist tegn til å avta. Den siste uka er det i snitt påvist 176.000 tilfeller daglig, mot 244.000 i starten av januar.

Det første coronatilfellet i USA ble påvist for nesten nøyaktig ett år siden. (NTB)

Frank: Skader for 30 mill:

Forsikringsselskapene har registrert hundrevis av skademeldinger etter Frank, hvor skadeomfanget per nå ligger på rundt 30 millioner kroner, ifølge Gjensidige.

Ekstremværet Frank, som startet torsdag, ble nedgradert til oransje nivå fredag formiddag. Mye tyder på at uværet ikke ble så brutalt som fryktet. Likevel melder forsikringsselskapet Gjensidige at kostnadene for skadene etter uværet er høye.

Flere hundre skademeldinger
Selskapet har gjort en oppsummering som gjelder alle forsikringsselskaper basert på det som har kommet inn til nå. De har beregnet at det dreier seg om inntil 400 til 500 skademeldinger. Dette har fått en prislapp på til sammen over 30 millioner kroner.

Det er i det hele tatt mange tak som er ødelagt i vinden, og også følgeskader av at flygende takdeler har skadd andre gjenstander, ifølge kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.

Han sier at en snittskade kan koste fra 50.000 til 100.000 kroner, men at denne typen hendelser også medfører store skader i millionklassen. (NTB)

Foto: NTB

Helse Vest: Pasienter fra Østlandet isoleres:

Som følge av utbruddet av den muterte coronavirusvarianten, isolerer Helse vest pasienter som de siste ti dagene har vært på Østlandet.

Pasientene skal forbli i isolasjon til de har blitt testet for corona. Det gjelder for alle sykehus som tilhører Helse Bergen, Helse Fonna og Helse Førde, skriver NRK.

Østlandet inkluderer områdene sør for Trøndelag og øst for Møre og Romsdal, Vestland og Rogaland, opplyser Helse vest i en pressemelding.

- Pasienter vil få spørsmål om de har vært på Østlandet i løpet av de siste ti dagene, og for de det gjelder vil det bli satt inn ekstra tiltak for å hindre spredning, sier assisterende fagdirektør Ola Jøsendal i Helse vest.

Alle ansatte som har vært i disse områdene i løpet av de siste ti dagene, må også legge fram negativ coronatest før de kan jobbe igjen.

- Medarbeidere dette gjelder må så raskt som mulig ta kontakt med nærmeste leder, sier Jøsendal.

Pasienter som har time for elektiv behandling og som de siste ti dagene har vært på Østlandet, bes også vurdere om de kan utsette behandlingen, opplyser Helse Fonna på sine nettsider.

Det blir også innført krav om munnbind for både pasienter og ansatte i alle situasjoner der det ikke er mulig å holde én meter avstand. Dette tiltaket gjelder i to uker inntil videre.

(NTB)

HAUKELAND UNIVERSITETSSJUKEHUS: Helse vest isolerer nå alle pasienter som har vært på Østlandet i løpet av de siste ti dagene. Illustrasjonsfoto: Marit Hommedal / NTB

Kontroll på utbrudd på sykehjem i Nordre Follo:

Coronautbruddet på sykehjemmet Langhus Bo- og Servicesenter i Nordre Follo er under kontroll, ifølge kommunen.

Søndag var det bekreftet 17 tilfeller av den britiske virusvarianten i kommunen, og 16 av disse er tilknyttet sykehjemmet.

- Utbruddet på Langhus Bo- og Servicesenter opplever vi er under kontroll. Det var rask smittespredning ved sykehjemmet som gjorde at vi reagerte, sa kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold da kommunen søndag orienterte om smitteutviklingen.

- Vi har sett i gjennomgang med nasjonalt smittesporingsteam at vi fikk rask kontroll på utbruddet, tallmessig. Slik opplever vi at dette har vært godt håndtert av sykehjemmet og av beredskapen i kommunen, la hun til. (NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.