Nyhetsstudio

Marlene Lundberg Holm

13 av 14 beboere friskmeldt på Villa Skaar Valstad:

På Villa Skaar Valstad har tidligere ni av 23 coronasmittede beboere mistet livet. Onsdag økte antallet smittede ansatte fra 23 til 26.

På fredag ble det imidlertid ikke registrert ny smitte blant ansatte, og 13 av 14 beboere er nå friskmeldt. Det bekrefter kommuneoverlege i Eidsvoll, Carl Magnus Jensen, til Dagbladet.

Vilberg helsetun i Eidsvoll registrerte imidlertid et nytt coronadødsfall søndag. Dødsfallet er ikke relatert til smitten ved Villa Skaar Valstad eller til andre kommunale helsetjenester i kommunen, opplyser Jensen.

Villa Skaar Valstad sykehjem. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Har utsatt over 220 000 pasientavtaler :

Et stort antall pasienter har fått utsatt timer ved sykehus og behandlingssteder etter at coronapandemien rammet Norge.

Til sammen er over 220 000 avtaler om konsultasjoner, behandlinger og operasjoner i helseforetakene blitt utsatt, viser tall fra Norsk pasientregister og Helsedirektoratet, ifølge NRK.

Samme pasient kan være regnet med flere ganger, dersom de har hatt flere avtaler.

- Tallet kan virke veldig stort, men det gjennomføres ekstremt mange konsultasjoner i helsetjenesten gjennom ett år, så prosentvis er det ikke den store endringen, sier helseminister Bent Høie (H).

Han mener sykehusene er godt i gang med å ta igjen etterslepet.

Pasient- og brukerombud Mette Elisabeth Eriksen i Finnmark oppfordrer pasienter om å ta kontakt med fastlegen eller sykehuset og purre dersom plagen de er henvist for, blir verre.

Til tross for de mange utsettelsene, har pasientombudene knapt mottatt klager.

- Folk har vist enorm forståelse for situasjonen, sier Eriksen til NRK.

(NTB)

Over 220 000 operasjoner, konsultasjoner og behandlinger er utsatt ved norske sykehus siden mars i fjor. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB

Coronabot til tenåringer etter «harrytur»:

To tenåringsgutter er ilagt 20 000 i bot hver etter brudd på karanteneplikten. Det melder Halden Arbeiderblad.

De to ble stanset av politiet på grensen på vei tilbake fra Sveige 5. januar, og fikk beskjed om at de var pålagt 10 dagers karantene, skriver avisa.

Dagen etter skal de ha dratt tilbake til Sverige, og ble på nytt stanset av politiet ved grenseovergangen på Holten i Enningdalen.

50 000 coronadødsfall:

Over 50 000 coronadødsfall er registrert i Tyskland siden begynnelsen av pandemien.

Tyske helsemyndigheter opplyste fredag at de har registrerte 859 nye coronarelaterte dødsfall i løpet av 24 timer. Det totale dødstallet i landet har dermed økt til 50 642.

Det er også påvist 17 862 nye smittede det siste døgnet. Siden begynnelsen av pandemien er det registrert over 2 millioner smittetilfeller i landet.

14. januar registrerte Tyskland 1244 dødsfall, og dette er det høyeste dødstallet i løpet av et døgn så langt i pandemien.

(NTB)

Foto: STEFANIE LOOS / AFP / NTB

Vil offentliggjøre Khashoggi-drap-rapport:

Biden-administrasjonen ligger ikke på latsiden. Nå har Bidens etterretningssjef, Avril Haines, gått ut og sagt at hun vil la medlemmene i Kongressen få lese en hemmeligstemplet rapport om drapet på journalisten Jamal Khashoggi, melder NBC News og en rekke andre medier.

Avgjørelsen betyr at USA mest sannsynlig, fra offisielt hold, vil gi Mohammad bin Salman, kronprins og den faktisk styrende lederen i Saudi-Arabia, skylda for det brutale drapet, skriver The Guardian.

Khashoggi, en journalist i Washington Post og amerikansk borger, skrev stadig kritiske artikler om sitt tidligere hjemland, Saudi-Arabia. Han ble drept av saudiske etterretningsfolk i det saudiske konsulatet i Tyrkia i oktober 2018.

Khashoggis forlovede, Hatice Cengiz, og en rekke andre menneskerettighetsforkjempere har lenge presset for å få offentliggjort den hemmeligstemplede amerikanske sikkerhetsrapporten.

Høyeste antall drap på sju år i Norge:

Med 31 drepte fordelt på 28 drapssaker var 2020 det verste drapsåret på sju år. Men trenden er svakt fallende, ifølge Kripos.

Til sammen 34 gjerningspersoner ble siktet for drap i fjor – 30 menn og fire kvinner. Ingen av dem er så langt dømt, viser Kripos' årlige statistikk.

Av 31 drapsofre er 16 menn og 15 kvinner. De fleste drapene i Norge skjer i private hjem og i de fleste sakene er det en relasjon mellom gjerningsperson og offer. I halvparten av sakene ble kniv brukt som drapsvåpen.

Tre av drapssakene som ble etterforsket av politiet var dobbeltdrap, viser oversikten.

– Drapstallene i Norge fortsetter å holde seg lave sammenlignet med våre naboland, sier leder Vibeke Syversen for voldsseksjonen i Kripos.

Kripos' oversikt strekker seg 30 år tilbake i tid, og viser at selv om 2020 var det verste drapsåret på sju år, blir det gjennomgående færre drapssaker årlig her i landet. Syversen poengterer overfor NRK at i et tiårsperspektiv ligger 2020 på gjennomsnittet. Hun vurderer fjorårets utviklingen som en naturlig variasjon.

– For Norge ser vi en svakt synkende trend for drapssakene, sier hun.

(NTB).

110 nye smittede i Oslo siste døgn:

Det er registrert 110 smittede i Oslo siste døgn. Det er sju flere enn gjennomsnittet de foregående sju dagene, som var på 103 smittede per dag.

Antall smittede siste døgn er 14 færre enn dagen før. Torsdag i forrige uke ble det registrert 119 smittetilfeller.

Til sammen er det registrert 1.651 smittede i hovedstaden de siste to ukene, et daglig snitt på 123 smittede, viser Oslo kommunes oversikt.

Stovner bydel har det høyeste smittetrykket. Der er det nå 600,3 smittede per 100.000 innbyggere. Søndre Nordstrand følger etter med 508,4 smittede per 100.000. Det laveste smittetrykket er i bydel Nordre Aker, der tallet er 105,3.

Smitten er størst i aldersgruppen 20–29 år, der det har vært 395 nye tilfeller de siste to ukene.

Totalt er 16.579 personer i hovedstaden registrert smittet siden mars i fjor.

(NTB).

Stopper fly fra Dubai:

Den danske transportministeren, Benny Engelbrecht, har bestemt å stanse alle fly som kommer fra Dubai til Danmark de neste fem dagene, skriver Ekstra Bladet.

Bakgrunnen er at det er mistanke om at coronatestene man kan ta før utreise fra Dubai ikke er pålitelige, skriver avisa.

- Vi har tidligere sett mutasjoner komme inn via Dubai, og vi kan ikke se bort ifra en slik mistanke, sier ministeren i en kunngjøring.

- Derfor vil alle passasjerfly fra De Forenede Arabiske Emirater bli innstilt inntil det er mulig å undersøke og sikre at den negative testen som kreves faktisk er en reel test, som er foretatt ordentlig, sier Benny Engelbrecht.

Morgennytt:


Uværet Frank når vindtopp fredag morgen
Ekstremværet Frank ventes å treffe Troms med den kraftigste vinden mellom klokka 6 og 8 fredag morgen, etter at Nordland fikk merke naturkreftene mest torsdag.

Vil granske senatorer etter angrepet på Kongressen
Sju demokratiske senatorer krever gransking av republikanerne Josh Hawley og Ted Cruz for deres roller under angrepet på Kongressen.

372 nye smittede i Norge siste døgn
Det siste døgnet er det registrert 372 coronasmittede i Norge. Det er 59 færre enn dagen før og 82 færre enn samme dag i forrige uke.

Uværet Frank når vindtoppen i Troms fra 6-tida:

Ekstremværet Frank ventes å treffe Troms med den kraftigste vinden mellom klokka 6 og 8 fredag morgen, etter at Nordland fikk merke naturkreftene mest torsdag.

Prognosene for ekstremværet er stabile, opplyser vakthavende meteorolog Jon Austerheim Vervarslinga i Nord-Norge til NTB.

- De høyeste verdiene ser vi i Troms ved 6-8-tiden. Vindkastverdiene ser mest skremmende ut litt innover i landet, forteller han natt til fredag.

Takplater løsnet
Det meldes om takplater som har løsnet, blant annet fra den gamle kroa på Fossbakken i Lavangen, melder politiet i Troms. Dette førte til at E6 ble stengt forbi stedet. I tillegg er blant annet E6 over Saltfjellet stengt, og Statens vegvesen venter ikke bedring i situasjonen før fredag ettermiddag.

Ifølge meteorolog Austerheim er den kraftigste vinden i fjellet, men også noen kyststasjoner har målt vind med kast opp i over 30 meter per sekund. Blant annet ble det målt 47,3 meter per sekund i Sandnessjøen torsdag.

Ekstremværet Frank gir mest fralandsvind, og da er det typisk ujevn vind med sterke kast.

(NTB)

Munnbindløse Bali-turister straffes med armhevinger:

Armhevinger under oppsyn av sikkerhetspersonell er straffen for utenlandske turister som ikke bruker munnbind på den indonesiske ferieøya Bali.

Myndighetene på Bali innførte munnbindpåbud i fjor.

Men de siste dagene har en rekke utlendinger blitt tatt uten munnbind, opplyser Gusti Agung Ketut Suryanegara, en talsperson for myndighetene.

Over 70 personer har fått bøter på 60 kroner. Men rundt 30 andre har sagt at de ikke har penger. I stedet er de blitt beordret til å ta armhevinger.

Folk uten munnbind må ta opptil 50 armhevinger. Folk som har på seg munnbind, men ikke bærer det på rett måte, må ta 15 armhevinger.

- Først påsto de at de ikke kjente til reglene. Deretter sa de at de hadde glemt munnbindet, eller at munnbindet var vått eller ødelagt, sier Suryanegara.

Videoopptak lagt ut i sosiale medier denne uken viser turister i T-skjorter og kortbukse som tvinges til å ta armhevinger i trykkende tropisk varme, mens sikkerhetspersonell iført munnbind står over dem.

(NTB)

NTB: SATPOL PP / AFP / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.