Nyhetsstudio

Audun Hageskal

Norske soldater blir værende i Afghanistan i 2021:

Norske soldater blir værende i Afghanistan i 2021. Det presiseres likevel at bidraget kan bli endret dersom situasjonen tilsier det.

Diskusjonen er nå i gang for fullt i Nato om hva som skal skje med nærværet i Afghanistan etter at USA nylig varslet at det amerikanske bidraget vil bli trappet ned.

Norge deltar med spesialstyrker i Resolute Support Mission og et sanitetsbidrag i Kabul. Alt i alt utgjør bidragene om lag 95 personer.

Norge bidrar i tillegg med 60 millioner kroner i året til afghanske sikkerhetsstyrker.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg påpekte mandag at ingen ønsker å bli værende i Afghanistan lenger enn nødvendig.

– I månedene som kommer vil vi fortsette å vurdere vårt nærvær basert på forholdene på bakken. Vi står overfor et vanskelig dilemma, sa Stoltenberg på en pressekonferanse foran Natos utenriksministermøte denne uka.

Trekker Nato seg ut, kan Afghanistan igjen bli en frihavn for internasjonal terror, advarte han.

– Uansett hvilken vei vi velger, er det viktig at vi gjør det sammen.

Studioet fortsetter under annonsen

110 nye smittede i Oslo siste døgn:

Det er registrert 110 smittede i Oslo siste døgn. Det er sju flere enn gjennomsnittet de foregående sju dagene, som var på 103 smittede per dag.

Antall smittede siste døgn er 14 færre enn dagen før. Torsdag i forrige uke ble det registrert 119 smittetilfeller.

(NTB).

Stopper fly fra Dubai:

Den danske transportministeren, Benny Engelbrecht, har bestemt å stanse alle fly som kommer fra Dubai til Danmark de neste fem dagene, skriver Ekstra Bladet.

Bakgrunnen er at det er mistanke om at coronatestene man kan ta før utreise fra Dubai ikke er pålitelige, skriver avisa.

- Vi har tidligere sett mutasjoner komme inn via Dubai, og vi kan ikke se bort ifra en slik mistanke, sier ministeren i en kunngjøring.

- Derfor vil alle passasjerfly fra De Forenede Arabiske Emirater bli innstilt inntil det er mulig å undersøke og sikre at den negative testen som kreves faktisk er en reel test, som er foretatt ordentlig, sier Benny Engelbrecht.

Morgennytt:


Uværet Frank når vindtopp fredag morgen
Ekstremværet Frank ventes å treffe Troms med den kraftigste vinden mellom klokka 6 og 8 fredag morgen, etter at Nordland fikk merke naturkreftene mest torsdag.

Vil granske senatorer etter angrepet på Kongressen
Sju demokratiske senatorer krever gransking av republikanerne Josh Hawley og Ted Cruz for deres roller under angrepet på Kongressen.

372 nye smittede i Norge siste døgn
Det siste døgnet er det registrert 372 coronasmittede i Norge. Det er 59 færre enn dagen før og 82 færre enn samme dag i forrige uke.

Uværet Frank når vindtoppen i Troms fra 6-tida:

Ekstremværet Frank ventes å treffe Troms med den kraftigste vinden mellom klokka 6 og 8 fredag morgen, etter at Nordland fikk merke naturkreftene mest torsdag.

Prognosene for ekstremværet er stabile, opplyser vakthavende meteorolog Jon Austerheim Vervarslinga i Nord-Norge til NTB.

- De høyeste verdiene ser vi i Troms ved 6-8-tiden. Vindkastverdiene ser mest skremmende ut litt innover i landet, forteller han natt til fredag.

Takplater løsnet
Det meldes om takplater som har løsnet, blant annet fra den gamle kroa på Fossbakken i Lavangen, melder politiet i Troms. Dette førte til at E6 ble stengt forbi stedet. I tillegg er blant annet E6 over Saltfjellet stengt, og Statens vegvesen venter ikke bedring i situasjonen før fredag ettermiddag.

Ifølge meteorolog Austerheim er den kraftigste vinden i fjellet, men også noen kyststasjoner har målt vind med kast opp i over 30 meter per sekund. Blant annet ble det målt 47,3 meter per sekund i Sandnessjøen torsdag.

Ekstremværet Frank gir mest fralandsvind, og da er det typisk ujevn vind med sterke kast.

(NTB)

Munnbindløse Bali-turister straffes med armhevinger:

Armhevinger under oppsyn av sikkerhetspersonell er straffen for utenlandske turister som ikke bruker munnbind på den indonesiske ferieøya Bali.

Myndighetene på Bali innførte munnbindpåbud i fjor.

Men de siste dagene har en rekke utlendinger blitt tatt uten munnbind, opplyser Gusti Agung Ketut Suryanegara, en talsperson for myndighetene.

Over 70 personer har fått bøter på 60 kroner. Men rundt 30 andre har sagt at de ikke har penger. I stedet er de blitt beordret til å ta armhevinger.

Folk uten munnbind må ta opptil 50 armhevinger. Folk som har på seg munnbind, men ikke bærer det på rett måte, må ta 15 armhevinger.

- Først påsto de at de ikke kjente til reglene. Deretter sa de at de hadde glemt munnbindet, eller at munnbindet var vått eller ødelagt, sier Suryanegara.

Videoopptak lagt ut i sosiale medier denne uken viser turister i T-skjorter og kortbukse som tvinges til å ta armhevinger i trykkende tropisk varme, mens sikkerhetspersonell iført munnbind står over dem.

(NTB)

NTB: SATPOL PP / AFP / NTB

Flere fjelloverganger stengt:

Statens vegvesen skriver i en statusoppdatering natt til fredag at flere fjelloverganger er stengt som følge av ekstremværet Frank:

• På E134 over Haukelifjell er det kolonnekjøring
• På riksvei 7 over Hardangervidda er det kolonnekjøring for kjøretøy over 7,5 tonn
• Riksvei 13 over Vikafjellet er stengt
• Fylkesvei 50 mellom Hol og Aurland er stengt

Statens vegvesen varsler samtidig om krevende kjøreforhold flere steder, og at flere strekninger kan bli stengt på kort varsel.

Se den fulle oversikten over Statens vegvesens trafikkmeldinger her.

Foto: Statens vegvesen / webcam

372 nye coronasmittede siste døgn:

Det siste døgnet er det registrert 372 coronasmittede i Norge. Det er 59 færre enn dagen før og 82 færre enn samme dag i forrige uke.

I alt var det ved midnatt natt til fredag registrert 60 259 coronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

De siste sju dagene er det registrert til sammen 2523 nye smittetilfeller i Norge. 3,2 millioner personer er til nå testet for coronavirus her i landet.

125 coronapasienter var torsdag innlagt på sykehus. Det var én flere enn dagen før.

Til sammen er 544 coronasmittede personer døde i Norge siden mars, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

64,9 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om ni dødsfall i Norge.

(NTB)

Værkaos: Forsvaret inn i Sundsvall:

Ekstremværet under navnet Frank på norsk side, skaper store problemer også nord i Sverige. Forsvaret rykket torsdag inn med fem beltevogner i Sundsvall etter anmodning fra hjemmetjenesten. Torsdag kveld er også det svenske Forsvaret på vei inn i Sollefteå med mannskap og maskiner, melder Aftonbladet.

Det er store snømengder og strømbrudd som skaper problemene på svensk side. Hjemmesykepleien i Sundsvall har bedt om militær hjelp for å komme fram til gamle som bor hjemme.

Sundsvall har slitt med å få strømmen tibake etter at over 1000 trær falt over strømledninger under et kraftig snøfall i forrige uke.

Ifølge SVT sto et 40-talls vogntog fast i snøkaoset torsdag kveld og det var kilometer lange køer på hovedveien E4.

Advarer bilister: - Isklumper i veibanen på E18:

Politiet i Agder har torsdag kveld fått melding fra flere bilførere om isklumper i veibanen på E18 omtrent 200 meter øst for Kvernåstunnelen i vestgående felt.

- Veitrafikksentralen er varslet, men billister bes være oppmerksomme, skriver politiet.

Trond Giske mistet tanta:

Trond Giskes tante, Jorunn Giske, er død. Hun ble 93 år gammel.

Torsdag kveld har Giske lagt ut et innlegg på Facebook hvor han forteller om savnet:

«Kjære tante Jorunn sovnet stille inn i dag. For arbeiderbevegelsen en bauta, med æresmedlemskap både i Arbeiderpartiet og Fellesforbundet etter livslang innsats for et rettferdig samfunn. For oss i familien den snille tanta som alltid passet på oss med pepperkakehus, strikkeklær, matforsyninger og masse kjærlighet og omsorg. Og for meg et politisk forbilde og samtalepartner, som alltid visste hvor vi kom fra og hvem vi var til for. Takk tante, for alt. Du etterlater et stort savn i livene våre og i hjertene våre,» skriver Giske på Facebook.

Det var Adresseavisen som omtalte saken først.

Trond Giske er Arbeiderpartiets stortingsrepresentant og tidligere nestleder.

Foto: Facebook/Privat.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.