Nyhetsstudio

Marlene Lundberg Holm

15-åring siktet for drapsforsøk på 14-åring:

Politiet har siktet en 15 år gammel gutt for drapsforsøk etter at en 14-åring ble påført alvorlige stikkskader under en slåsskamp på Lindeberg i Oslo. Politiet rykket ut etter meldinger om slåsskamp på Lindeberg senter. En gutt på 14 år ble seinere funnet på en buss ved Furuset senter.

- Det var en ung gutt på 14 år som ble sendt til sykehus med alvorlige, men ikke livstruende skader etter å ha blitt stukket med en skarp gjenstand, sier kriminalleder Morten Kalhagen i Oslo politidistrikt til NTB.

Like før klokka 14 ble en 15 år gammel gutt pågrepet og siktet for drapsforsøk. Ifølge politiet hadde de to kjennskap til hverandre fra før.

- Det er ingen grunn til å tro at 14-åringen var et tilfeldig offer, sier Kalhagen.

Det jobbes mandag kveld fortsatt med å få oversikt over hendelsen og å finne ut av bakgrunnen for knivstikkingen. Politiet ber om tips dersom noen sitter på aktuell informasjon.

Flere ungdommer var til stede da drapsforsøket skal ha funnet sted, og politiet utelukker ikke flere pågripelser. Det ble søkt i området etter våpenet som skal ha blitt brukt, men politiet vil ikke kommentere om det ble gjort noe funn under dette søket.

Til Dagbladet sier Kalhagen at det gjennomføres avhør av den siktede mandag kveld. Hva som skjer med 15-åringen etterpå, vil bli vurdert når avhøret er over.

Politiet på Lindeberg i Oslo etter et slagsmål der en ungdom skal ha blitt påført alvorlige stikkskader. Foto: Heiko Junge / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Morgennytt:


Uværet Frank når vindtopp fredag morgen
Ekstremværet Frank ventes å treffe Troms med den kraftigste vinden mellom klokka 6 og 8 fredag morgen, etter at Nordland fikk merke naturkreftene mest torsdag.

Vil granske senatorer etter angrepet på Kongressen
Sju demokratiske senatorer krever gransking av republikanerne Josh Hawley og Ted Cruz for deres roller under angrepet på Kongressen.

372 nye smittede i Norge siste døgn
Det siste døgnet er det registrert 372 coronasmittede i Norge. Det er 59 færre enn dagen før og 82 færre enn samme dag i forrige uke.

Uværet Frank når vindtoppen i Troms fra 6-tida:

Ekstremværet Frank ventes å treffe Troms med den kraftigste vinden mellom klokka 6 og 8 fredag morgen, etter at Nordland fikk merke naturkreftene mest torsdag.

Prognosene for ekstremværet er stabile, opplyser vakthavende meteorolog Jon Austerheim Vervarslinga i Nord-Norge til NTB.

- De høyeste verdiene ser vi i Troms ved 6-8-tiden. Vindkastverdiene ser mest skremmende ut litt innover i landet, forteller han natt til fredag.

Takplater løsnet
Det meldes om takplater som har løsnet, blant annet fra den gamle kroa på Fossbakken i Lavangen, melder politiet i Troms. Dette førte til at E6 ble stengt forbi stedet. I tillegg er blant annet E6 over Saltfjellet stengt, og Statens vegvesen venter ikke bedring i situasjonen før fredag ettermiddag.

Ifølge meteorolog Austerheim er den kraftigste vinden i fjellet, men også noen kyststasjoner har målt vind med kast opp i over 30 meter per sekund. Blant annet ble det målt 47,3 meter per sekund i Sandnessjøen torsdag.

Ekstremværet Frank gir mest fralandsvind, og da er det typisk ujevn vind med sterke kast.

(NTB)

Munnbindløse Bali-turister straffes med armhevinger:

Armhevinger under oppsyn av sikkerhetspersonell er straffen for utenlandske turister som ikke bruker munnbind på den indonesiske ferieøya Bali.

Myndighetene på Bali innførte munnbindpåbud i fjor.

Men de siste dagene har en rekke utlendinger blitt tatt uten munnbind, opplyser Gusti Agung Ketut Suryanegara, en talsperson for myndighetene.

Over 70 personer har fått bøter på 60 kroner. Men rundt 30 andre har sagt at de ikke har penger. I stedet er de blitt beordret til å ta armhevinger.

Folk uten munnbind må ta opptil 50 armhevinger. Folk som har på seg munnbind, men ikke bærer det på rett måte, må ta 15 armhevinger.

- Først påsto de at de ikke kjente til reglene. Deretter sa de at de hadde glemt munnbindet, eller at munnbindet var vått eller ødelagt, sier Suryanegara.

Videoopptak lagt ut i sosiale medier denne uken viser turister i T-skjorter og kortbukse som tvinges til å ta armhevinger i trykkende tropisk varme, mens sikkerhetspersonell iført munnbind står over dem.

(NTB)

NTB: SATPOL PP / AFP / NTB

Flere fjelloverganger stengt:

Statens vegvesen skriver i en statusoppdatering natt til fredag at flere fjelloverganger er stengt som følge av ekstremværet Frank:

• På E134 over Haukelifjell er det kolonnekjøring
• På riksvei 7 over Hardangervidda er det kolonnekjøring for kjøretøy over 7,5 tonn
• Riksvei 13 over Vikafjellet er stengt
• Fylkesvei 50 mellom Hol og Aurland er stengt

Statens vegvesen varsler samtidig om krevende kjøreforhold flere steder, og at flere strekninger kan bli stengt på kort varsel.

Se den fulle oversikten over Statens vegvesens trafikkmeldinger her.

Foto: Statens vegvesen / webcam

372 nye coronasmittede siste døgn:

Det siste døgnet er det registrert 372 coronasmittede i Norge. Det er 59 færre enn dagen før og 82 færre enn samme dag i forrige uke.

I alt var det ved midnatt natt til fredag registrert 60 259 coronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

De siste sju dagene er det registrert til sammen 2523 nye smittetilfeller i Norge. 3,2 millioner personer er til nå testet for coronavirus her i landet.

125 coronapasienter var torsdag innlagt på sykehus. Det var én flere enn dagen før.

Til sammen er 544 coronasmittede personer døde i Norge siden mars, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

64,9 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om ni dødsfall i Norge.

(NTB)

Værkaos: Forsvaret inn i Sundsvall:

Ekstremværet under navnet Frank på norsk side, skaper store problemer også nord i Sverige. Forsvaret rykket torsdag inn med fem beltevogner i Sundsvall etter anmodning fra hjemmetjenesten. Torsdag kveld er også det svenske Forsvaret på vei inn i Sollefteå med mannskap og maskiner, melder Aftonbladet.

Det er store snømengder og strømbrudd som skaper problemene på svensk side. Hjemmesykepleien i Sundsvall har bedt om militær hjelp for å komme fram til gamle som bor hjemme.

Sundsvall har slitt med å få strømmen tibake etter at over 1000 trær falt over strømledninger under et kraftig snøfall i forrige uke.

Ifølge SVT sto et 40-talls vogntog fast i snøkaoset torsdag kveld og det var kilometer lange køer på hovedveien E4.

Advarer bilister: - Isklumper i veibanen på E18:

Politiet i Agder har torsdag kveld fått melding fra flere bilførere om isklumper i veibanen på E18 omtrent 200 meter øst for Kvernåstunnelen i vestgående felt.

- Veitrafikksentralen er varslet, men billister bes være oppmerksomme, skriver politiet.

Trond Giske mistet tanta:

Trond Giskes tante, Jorunn Giske, er død. Hun ble 93 år gammel.

Torsdag kveld har Giske lagt ut et innlegg på Facebook hvor han forteller om savnet:

«Kjære tante Jorunn sovnet stille inn i dag. For arbeiderbevegelsen en bauta, med æresmedlemskap både i Arbeiderpartiet og Fellesforbundet etter livslang innsats for et rettferdig samfunn. For oss i familien den snille tanta som alltid passet på oss med pepperkakehus, strikkeklær, matforsyninger og masse kjærlighet og omsorg. Og for meg et politisk forbilde og samtalepartner, som alltid visste hvor vi kom fra og hvem vi var til for. Takk tante, for alt. Du etterlater et stort savn i livene våre og i hjertene våre,» skriver Giske på Facebook.

Det var Adresseavisen som omtalte saken først.

Trond Giske er Arbeiderpartiets stortingsrepresentant og tidligere nestleder.

Foto: Facebook/Privat.

Nederland: Første portforbud siden andre verdenskrig:

Lørdag blir det innført portforbud mellom klokka 21 og klokka 04.30 i Nederland for å begrense coronasmitte. Sist gang det var portforbud i landet, var under andre verdenskrig for mer enn 75 år siden.

Statsminister Mark Ruttes regjering ønsket at folk skulle holde seg inne fra klokken 20.30, men torsdag ga nasjonalforsamlingen dem altså en ekstra halvtime før de må gå hjem.

Enkelte personer kan fortsatt gå ut etter at forbudet trer i kraft. Unntak fra regelen inkluderer folk som har samfunnskritiske jobber og de som må lufte hunden. Brudd på reglene straffes med bøter på 95 euro – litt i underkant av en norsk tusenlapp.

I utgangspunktene skal det nattlige portforbudet vare til 9. februar.

(NTB).

OPPHETET: Demonstranter markerte frustrasjon i Amsterdams gater sist søndag mot coronarestriksjoner fra myndighetene i Nederland. Foto: Robin van Lonkhuijsen, ANP/AFP/NTB.

Over 800 er fremdeles evakuert i Gjerdrum:

Mellom 800 og 850 personer er fremdeles evakuert etter leirskredet på Ask i romjula. NVE håper en endelig evakueringslinje er klar i slutten av januar.

- Vi jobber med nå er undersøke om det er mulig å avgrense den sonen ytterligere slik at noen flere kan flytte tilbake, sa Paul Christen Røhr, sikringsteknisk fagansvarlig i NVE, under et digitalt kommunestyremøte i Gjerdrum onsdag, skriver Romerikes Blad.

- Med basis i de undersøkelsene håper vi å komme med en endelig evakueringslinje for dem som foreløpig kan flytte tilbake. Den håper vi å få på plass i slutten av januar eller tidlig februar, sa Røhr.

Flere boliger vil det derimot aldri bli mulig å flytte tilbake til. Hvor mange det blir, er derimot ennå usikkert.

NVE antar at det vil ta mellom tre og fire måneder å planlegge sikringen av bygninger i skredomdået.

- Deretter vil det kanskje ta et år eller mer med anleggsvirksomhet før bebyggelsen har tilstrekkelig sikkerhet for tilbakeflytting, sier Røhr.

(NTB)

Foto: NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.