Nyhetsstudio

Tharald Halvorsen

Nå mister Trump Twitter-følgere:

Siden 17. november har USAs avtroppende president Donald Trump mistet 133 902 følgere på Twitter, viser tall fra Factbase – en nettside dedikert til å overvåke Twitter-statistikken til presidenten.

Samtidig har nylig valgte president Joe Biden fått 1 156 610 nye følgere.

Søndag skrev CNN-reporter Brian Stelter på Twitter at Trump mister følgere for første gang siden 2015, men dette har senere blitt avkreftet av flere.
Faktasjekkerne i Snopes har gått gjennom tallene for perioden, og skriver at presidenten har hatt flere små fall i følgere de siste årene.

Det stemmer imidlertid at Trump har hatt et uvanlig høyt fall i følgere siden presidentvalget tidlig i november, ifølge Snopes.

Trump har i skrivende stund 88,8 millioner følgere på Twitter. Han har lagt ut over 56 000 meldinger på den sosiale plattformen.

Foto: Leah Millis / Reuters / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Nordre Follo informerer klokka 11:

Nordre Follo kommune holder pressekonferanse om coronautbruddet klokka 11.00.

Kommunen har et pågående coronautbrudd som følge av den britiske virusvarianten.

Ordfører Hanne Opdan sa tidligere mandag morgen at kommunen nå opplever at de har kontroll på utbruddet.

Ifølge NTB vil kommunen nå blant annet snakke om de 250 til 300 coronatestene de avventer svar på.

- Føltes veldig annerledes

- Føltes veldig annerledes

dagbladet

USA frykter virusmutanter:

Antallet nye coronavirustilfeller i USA har falt de siste to ukene, men nå advarer epidemiologer om at nye varianter av coronaviruset kan snu alt på hodet.

- Vi er definitivt på vei nedover, men jeg er bekymret for at de nye variantene vil gi oss enda en ny vending i slutten av februar eller begynnelsen av mars, sier epidemiologen Caitlin M. Rivers ved Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health til New York Times.

8. januar registrerte USA 300.000 nye smittetilfeller. Fredag 22. januar hadde tallet falt til 191.000.

Ekspertene har advart om at de ikke vet hva resten av vinteren og våren vil bringe for USA. President Joe Bidens administrasjon har sagt at de vil trappe opp vaksinedistribusjonen, men befolkningen bes fortsatt om å bære munnbind og unngå store folkemengder.

Også presidentens smittevernrådgiver, Anthony Fauci er redd for det muterte viruset som nå herjer i Storbritannia og deler av Europa.

- Vi må anta at det som nå sirkulerer i Storbritannia har en viss økning i det vi kaller virulens, altså evnen til å fremkalle større skade, deriblant død, sa Fauci på TV-programmet Face the Nation søndag.

Britiske myndigheter har nylig gjort funn som tyder på at det muterte viruset har høyere dødelighet.

- Vi må se på dataene selv, men vi har all grunn til å tro på dem, sier Fauci.

(NTB)

Smittevernrådgiver Anthony Fauci. Foto: Madel Ngan / AFP / NTB

Familie skal ha blitt angrepet med våpen:

Flere personer skal ha angrepet en familie i Giske kommune i Møre og Romsdal, skriver politiet på Twitter.

Gjerningspersonene skal ha hatt balltre og kniv.

- Vi er på stedet, og har anholdt flere mistenkte personer. Vi jobber med å få oversikt over situasjonen, hva som har skjedd og hvorfor, skriver politiet.

Politiet er bevæpnet.

- De fornærmede og de som angrep har trolig ikke noen relasjon, men vi avhører de involverte på stedet nå, og vi har en viss formening om hva som har skjedd, sier politiets operasjonsleder Sindre Molnes til Dagbladet.

Familien som ble angrepet skal ikke være alvorlig skadd, men blir kjørt til legevakta for sjekk.

- De er trolig uskadd, sier Molnes.

- Vi begynner å få en viss oversikt over hendelsesforløpet, men bakgrunnen er for tidlig å si noe om nå, sier han.

Tre personer er nå anholdt, skriver NRK. De skal være i slekt.

Ber trøndere unngå Oslo-området:

På grunn av utviklingen med det muterte viruset på Østlandet ber Statsforvalteren i Trøndelag nå alle trøndere om å unngå reiser til Oslo-regionen.

Oppfordringen ble sendt ut av Statsforvalteren i Trøndelag mandag morgen og kommer etter at fire kommuner i fylket allerede før helga ba folk om å unngå reiser til regionen.

– Vi støtter sterkt de kommunene som har bedt innbyggerne ikke reise til de aktuelle kommunene, det er en god anbefaling for alle innbyggerne i Trøndelag, sier fylkeslege Jan Vaage.

Vaage ber trønderne om å følge de nasjonale og lokale smittevernrådene ekstra godt.

Både Statsforvalteren i Nordland og Statsforvalteren i Troms og Finnmark har også frarådet turer til Oslo-regionen.

(NTB)

- Vi opplever at vi har utbruddet under kontroll:

Det sier ordfører i Nordre Follo, Hanne Opdan, til TV 2.

Mandag morgen er det ventet svar på 250 nye coronatester i kommunen.

- Vi frykter og forventer at det er flere positive tester, men vi opplever at vi har utbruddet under kontroll, sier ordføreren til kanalen.

Ullensvang frykter mutantvirus:

Ullensvang i Hardanger har isolert en person som er definert som nærkontakt i utbruddet av mutert virus i Oslo-regionen, etter at personen fikk coronasymptomer.

I tillegg er 16 personer som vedkommende har vært i kontakt med i Ullensvang, satt i karantene, skriver kommunen i en pressemelding.

Personen er ifølge kommunen nærkontakt i en utbruddssituasjon i hjemkommunen i Oslo-regionen, der det foreligger mistanke om en mutert virusvariant.

Vedkommende ble testet søndag, og fikk negativt svar på en hurtigtest. Personen har likevel symptomer som kan være forenlig med coronasykdom og skal testes på nytt.

(NTB)

62 nye smittede i Oslo:

Det siste døgnet er det registrert 62 nye coronatilfeller i Oslo. Det viser tall fra Oslo kommune mandag morgen.

Det er 33 færre enn snittet den siste uka.

Opprettholder rødt nivå på skolene:

I de nye tiltakene for de 15 randsonekommunene som ble innført fra midnatt, skal skoler og barnehager ha gult nivå. Drammen velger å holde skolene på rødt nivå.

Drammen kommune innførte rødt nivå på skolene allerede i høst og har fortsatt med rødt nivå ettersom smittetallene i kommunen er høye.

Selv om regjeringen i de nye tiltakene anbefaler gult nivå på skoler og barnehager og rødt nivå på videregående, så mener kommunen at det er de strengeste forskriftene som gjelder, og vil derfor opprettholde rødt nivå på alle skolene.

- Skoler i Drammen har vært på rødt nivå over en lang periode, fordi vi har hatt høy smitte på høsten. Fra mandag skulle man gå til gult nivå, men det gjør vi ikke nå, grunnet den uavklarte situasjonen, sa leder av smittevernrådet i kommunen Madli Indseth på en pressekonferanse søndag kveld, skriver Drammens Tidende.

(NTB)

Morgennytt:

•  Åtte biler truffet av stein på E18
En kvinne er sendt til sykehus etter å ha blitt truffet av en stein som ble kastet gjennom frontruten på bilen hennes i Drammen. Totalt åtte biler har blitt truffet av stein, og politiet omtaler saken som alvorlig.

Storavis hevder Trump planlegger å hevn på de som trosset ham
Storavis hevder at Donald Trump planlegger å ta hevn på republikanerne som stemte for å stille ham for nok en riksrett, og med det dolket den tidligere presidenten i ryggen.

279 nye smittede i Norge siste døgn
Det siste døgnet er det registrert 279 coronasmittede i Norge. Det er 41 flere enn dagen før og 73 flere enn samme dag i forrige uke.

Tre personer med festbøter tar sakene sine til retten:

Tre personer som har vært på fest med altfor mange gjester nekter å vedta bøtene de har fått. Nå blir det opp til Oslo tingrett å vurdere sakene.

Torsdag kommer den første saken – som omfatter to menn i 20-årene som i november ifølge politiet var på en privat fest på Grünerløkka der det var tolv gjester – opp for Oslo tingrett.

De er begge bøtelagt med 5.000 kroner, men har så langt nektet å vedta foreleggene.

Det samme gjelder en 18 år gammel kvinne som ifølge politiet var på en privat fest på Oslos vestkant. Det var til sammen 16 gjester til stede, mener politiet. Også hun har fått en bot på 5.000 kroner som hun ikke har vedtatt.

Denne saken kommer opp for tingretten fredag til uka.

Begge festene brøt med smittevernlovens forbud mot å arrangere eller på delta på private sammenkomster med flere enn ti personer til stede, mener Oslo-politiet. Foreleggene er skrevet ut på ordre fra statsadvokaten.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.