Nyhetsstudio

Audun Hageskal

Mann i 70-åra omkom i trafikkulykke på E6:

Politiet meldte tirsdag kveld om en trafikkulykke på E6 ved Eidsvoll. Hendelsen skjedde ifølge politiet like før klokka 18 like nord for Eidsvolltunellen.

En mann i 70-åra er bekreftet omkommet på stedet. De pårørende er varslet om dødsfallet.

Tre biler og sju personer var involvert i ulykken, som skjedde i 110-sone. I tillegg til den omkomne, er en annen fraktet bort med luftambulanse til Ullevål med alvorlige skader.

Ifølge innsatsleder Mari Stoltenberg er det glatt på stedet, men det er uklart om kjøreforholdene på stedet har hatt noen påvirkning i forbindelse med ulykken.

- Det var fire personer i den ene bilen som alle kom ut for egen maskin. En person i den andre bilen satt fastklemt, men han er nå hjulpet ut og snakker for egen maskin, sa operasjonsleder Jon Erik Nygård i Øst politidistrikt til Romerikes Blad tidligere tirsdag kveld.

Ifølge politiet er det snakk om en front mot front-ulykke etter at en bil har kommet over i motgående kjørefelt. Tirsdag kveld vil det bli gjennomført undersøkelser på stedet for å få klarhet i hva som har skjedd i forkant av kollisjonen.

Veien er stengt i begge retninger på stedet. Vegtrafikksentralen opplyser at det trolig ikke blir åpnet før tidligst klokka 22.

Foto: Martin Benedikt Sjue / Dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

18-åring knivranet i Stavanger:

En 18 år gammel mann er blitt truet med kniv og frastjålet sin mobiltelefon i Lagårdsveien i Stavanger natt til tirsdag.

Politiet fikk melding om hendelsen klokka 00.03.

- Politiet pågrep klokka 00.55 en 20 år gammel mann for forholdet, skriver Sør-Vest politidistrikt på Twitter.

Politiet foretar ransaking og avhør på stedet, og gjerningsmannen blir kjørt arresten.

CNN: Husholdningssjefen tar imot Biden i Det hvite hus:

Når Joe Biden flytter inn i Det hvite hus, er det mye som bryter med kutymen. Da har Donald Trump flyttet ut, og en historisk vaskejobb startet.

Påtroppende president Biden blir avvist av sin forgjenger på flere vis onsdag. CNN kaller det en avvisning av historisk størrelse. Trump har allerede varslet at han ikke kommer på seremonien der Biden tas i ed.

Trump har heller ikke invitert Biden-ekteparet inn i det som snart skal bli deres hjem, slik en avtroppende president vanligvis gjør. Trøsten får være at Biden er godt kjent der etter åtte år som visepresident.

Biden-paret kommer til å bli møtt av Timothy Harleth, som er sjef for husholdningen i Det hvite hus, sier kilder til CNN. Han har tidligere jobbet på Trump International Hotel i Washington og ble ansatt av Trump i 2017.

På ettermiddagen onsdag skal Biden, som da er blitt president, delta på en kranseseremoni på den nasjonale gravlunden Arlington. Der vil de tidligere presidentene Bill Clinton, George W. Bush og Barack Obama delta.

Det er under denne seremonien mesteparten av Biden sine personlige eiendeler vil bli flyttet inn i Det hvite hus.

Da har Trump allerede flyttet ut og reist til Florida. Etter at den avtroppende presidenten er ferdig pakket ut, går en historisk stor vaskejobb i gang.

Det har ingenting med Trump å gjøre, eller at Biden har støv på hjernen, men frykt for bakterier og virus i coronaens tidsalder. Alle tepper, gardiner og møbler blir grundig vasket.

- Vaskingen starter med en gang Trump er ute, sier en kilde til CNN.

(NTB)

NYT: Giuliani og Bannon blir ikke benådet:

I en episode av sitt eget radioprogram «Common Sense», sier Donald Trumps personlige advokat Rudy Giuliani at han ikke kommer til å bli benådet av presidenten.

- Jeg kommer ikke til å bli benådet, så slutt med å skrive om det, løgnere. Er det forstått? sier han i programmet.

- Jeg trenger ikke en benådning. Jeg begår ikke kriminelle handlinger. (...) De vil prøve å fabrikkere bevis mot meg, som de prøvde mot Trump. Men jeg er villig til å ta den sjansen, og heller kjempe rettens vei, sier han.

Natt til mandag ble det kjent at Trump planlegger å benåde et 100-tall personer på hans siste hele dag i Det hvite hus, skrev CNN. Blant dem som ventes benådet, skal det være hvitsnippforbrytere og profilerte rappere.

Listen inneholder navn som Lil Wayne, men ikke Trumps familiemedlemmer eller ham selv, Rudy Giuliani eller Steve Bannon, melder Det hvite hus-korrespondent for New York Times, Maggie Haberman, på Twitter.

Bannon, som er Trumps tidligere politiske rådgiver, er siktet for nettsvindel og for å ha hvitvasket store pengesummer. New York Times skriver at hans håp om en benådning, har «ebbet ut».

Avisa tar imidlertid forbehold om at listen kan forandre seg.

Strømbrudd i Oslo-område:

En bilfører kjørte cirka klokka 23.00 mandag inn i en strømstolpe i Maridalen i Oslo. Påkjørselen har ført til et strømbrudd i området, skriver Oslo politidistrikt på Twitter.

- Vi er på stedet sammen med ambulanse og Elvia, skriver politiet.

Skadeomfanget til bilføreren er ikke kjent.

383 nye coronasmittede siste døgn:

Det siste døgnet er det registrert 383 coronasmittede i Norge. Det er 177 flere enn dagen før, men 46 færre enn samme dag i forrige uke.

I alt var det ved midnatt natt til tirsdag registrert 59 034 coronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

De siste sju dagene er det registrert til sammen 3131 nye smittetilfeller i Norge. 3,1 million personer er til nå testet for coronavirus her i landet.

153 coronapasienter var mandag innlagt på sykehus. Det var fem færre enn dagen før.

Til sammen er 521 coronasmittede personer døde i Norge siden mars, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

64,9 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om ni dødsfall i Norge.

(NTB)

Corona-smitte: 8 av 11 fra utlandet:

Tydelige og illevarslende smittetall fra Horten: 11 personer er registrert med covid-19-smitte i kommunen de siste to ukene. I 8 av tilfellene kommer smitten fra utlandet.

- Tallene bekymrer meg. Vi har vært tydelige overfor statsforvalteren (tidligere fylkesmannen) at kontrollen med reisende fra utlandet må skje ved grensa, sier kommuneoverlege Niels Kirkhus i Horten til avisa Gjengangeren.

Han har inntrykk av at flyplassen på Torp og havna i Larvik har god kontroll, og at Gardermoen og Svinesund er i ferd med å få det.

Siden nyttår har 330 personer oppgitt ved grensepassering inn i Norge at de skal til Horten. Helsevesenet i kommunen har ikke fått skaffet noen oversikt over hvor mange fra utlandet til Horten som har fulgt opp karanteneplikten denne perioden.

I uke 2 kom 40 prosent av utenlandsreisende til Horten fra Sverige, og 15 prosent hver seg fra Litauen og Polen.

Kommuneoverlegen peker på at det er spesielt viktig med grensekontroll og oppfølging av reisende fra Storbritannia, Brasil og Sør-Afrika med muterte virus, og fra Polen med generelt høyt smittenivå.

Seks års fengsel etter å ha knust partikontorvindu:

En russisk student er dømt til seks år i fangeleir etter angivelig å ha knust en vindusrute på et partikontor som tilhørte regjeringspartiet Forent Russland.

Doktorgradsstudenten i matematikk ble mandag funnet skyldig i hærverk i en domstol i Moskva.

Mannen skal ha oppfordret vennene sine til å knuse vinduet med en hammer og kaste en røykbombe inn i lokalet. Ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass er han ansvarlig for skadeverk for drøyt 5.500 kroner.

Mannens advokat hevder dommen er politisk motivert og sier han vil anke. To medtiltalte i saken fikk betingede dommer. (NTB)

Unngår regjeringskrise:

Med seks stemmers margin stemte det italienske Deputertkammeret for å gi statsminister Giuseppe Contes regjering tillit. Tirsdag går saken videre til Senatet.

Det skriver flere italienske medier, deriblant avisa La Repubblica.

Contes regjering fikk støtte fra 321 av Deputertkammerets 630 representanter.

Italia Viva, partiet til tidligere statsminister Matteo Renzi, trakk seg grunnet uenighet om hvor mye coronastøtte landet skal be EU om og hvordan pengene skal brukes. Det utløste behov for et tillitsvotum i nasjonalforsamlingens to kamre. Mandagens tillitsvotum i Deputertkammeret, det italienske underhuset, er den første av to slike voteringer.

Conte må fortsatt overbevise Senatet om at hans regjering fortjener å bli sittende, en debatt som finner sted tirsdag. Dersom Conte taper denne voteringen, går det mot nyvalg i Italia. (NTB)

Opposisjonen enige om krisepakke:

Dagbladet erfarer at Ap, SV, Sp og Frp er enige om 20 punkter som skal presenteres i løpet av mandag kvelden, ifølge sentralt plasserte kilder.

Enigheten gjelder mer enn bare permisjonsordningen som ble meldt tidligere i kveld, blir Dagbladet fortalt. Det skal være snakk om en mer helhetlig liste av politikkområder som de fire opposisjonspartiene har funnet flertall for.

Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV og FrP er i kveld enige om:

1. Stortinget ber regjeringen utvide permitteringsperioden til 01.10.2021

2. Stortinget ber regjeringen forlenge forhøyet sats for dagpenger, 80 prosent av dagpengegrunnlag opp til 3G, til 01.10.2021

3. Stortinget ber regjeringen vurdere utsette arbeidsgiverperiode II til 1. juli 2021

4. Stortinget ber regjeringen oppheve ventetid på tre dager for motta dagpenger til 01.10.2021

5. Stortinget ber regjeringen forlenge maksimal periode for mottak av dagpenger til 01.10.2021, også for de tilfeller som gikk ut over maksimal periode fra 1. november til datoen endringen er implementert

6. Stortinget ber regjeringen forlenge ordningen med inntektssikring for selvstendig næringsdrivende og frilansere til 01.10.21 med sammenlikningsgrunnlag 2019.

7. Stortinget ber regjeringen forlenge ordningen med inntektssikring for lærlinger (også for nye tilfeller) fram til 01.10.2021

8. Stortinget ber regjeringen forlenge midlertidige regler for sykepenger til arbeidstakere, frilansere og selvstendig næringsdrivende til 01.07.2021

10. Stortinget ber regjeringen videreføre veilederen om avhending av bolig eller andre eiendeler for innvilget sosialhjelp til 01.10.2021

11. Stortinget ber regjeringen raskest mulig opprette en krisestøtteordning for studenter som har opplevd inntektstap grunnet coronapandemien i vårsemesteret 2021. Ordningen skal være mer tilgjengelig og ha en høyere stipendandel enn ordningen våren 2020 og ta utgangspunkt for en ramme hvor stipendene utgjør 1 mrd. kroner.

12. Stortinget ber regjeringen sørge for at delvis permitterte drosjesjåfører må på meldekort kunne registrere den tid man faktisk har hatt kjøring, ikke all ventetid mellom oppdrag

13. Stortinget ber regjeringen styrke mulighetene for at bedriftsintern opplæring kan bli et reelt alternativ til permitteringer, også for store industribedrifter.

14. Stortinget ber regjeringen i tiltakspakken som er varslet i januar fremme forslag om en pakke på minimum 1 mrd. med forsterkede arbeidsretta tiltaksplasser for arbeidsledige og permitterte, økte ressurser til oppfølging og veiledning av permitterte og arbeidsledige, samt styrking av midlene til bedriftsintern opplæring og partsstyrte kompetansetilbud

15. Stortinget ber regjeringen i samarbeid med partene i arbeidslivet, seinest i løpet av februar, fremme forslag om en ny modell for inntektsstøtte slik at folk kan holdes i jobb framfor være permittert

16. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om forlenge den generelle kompensasjonsordningen fram til 1. juli 2021 med kompensasjonsgrad p 85%.

17. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om inkludere myndighetspålagt vedlikehold og tilsyn i kompensasjonsordningen for faste utgifter

18. Stortinget ber regjeringen foreslå tilpasninger i støtteordningene som bidrar til at bedrifter med egne ansatte/som eier egne driftsmidler likebehandles med bedrifter som leier personell/leaser utstyr

19. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om videreføre og styrke ordningen med tilføre midler til kommuner med arbeidsledighet over landsgjennomsnittet slik som ble gjort i ny salderingen av statsbudsjettet 2020. Denne ordningen skal særlig komme bedrifter som er rammet av lokale eller nasjonale smittevernstiltak eller nedstengninger, til gode.

20. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å styrke omstilllingsordningen som går via Innovasjon Norge til reiseliv, eventbransjen, serveringsbransjen og andre bransjer som rammes hardt av smitteverntiltakene, innenfor en ramme på 1 mrd.

21. Stortinget ber regjeringen sikre at støtteordningen for publikumsåpne arrangement videreføres fram til 1. juli 2021 og at grensen for størrelse på arrangement reduseres og tilpasses smittevernsbegrensning

22. Stortinget ber regjeringen opprette en søknadsbasert tilskuddsordning (ventilordning) for bedrifter som ikke i tilstrekkelig grad omfattes av eller faller utenfor den generelle kompensasjonsordningen.

23. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å utsette krav om innbetaling av mva, arbeidsgiveravgift og forskuddsskatt til 1. juli 2021.

Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Frp er i tillegg enige om:

24. Stortinget ber regjeringen opprette en kompensasjonsordning for flyselskaper med norsk driftstillatelse, som har drevet over tid i Norge. Formålet med ordningen skal være å sikre det norske rutetilbudet, trygge norske arbeidsplasser i luftfarten, og det skal stilles krav som sikrer at støtten ikke går til selskapenes kreditorer og aksjonærer. Støtten skal bidra til å sikre faste og direkte ansettelser med norske lønns- og arbeidsvilkår i luftfarten.

Brann i tank - oppretter sikkerhetssone:

I Kragerø i Vestfold og Telemark har det brutt ut brann i en tank hos en bedrift, melder Sør-Øst politidistrikt.

- Det er opprettet en sikkerhetsavstand på 300 meter. Politiet har sperret veien på stedet, skriver politiet.

Det er ikke meldt om personskader.

Totalt er åtte personer evakuert og brannvesenet jobber med å få slukket brannen.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.