Nyhetsstudio

Brage Lie Jor

Stoppet megafest i herskapshus:

Politiet i New York har stoppet en fest som hadde rundt 400 gjester. Det sier politisjef Stuart Cameron i Suffolk county på Long Island til TV-kanalen News 12.

Festen ble avholdt i et herskapshus, som de hadde leid via AirBnB.

Første nabo ringte politiet rundt 00.25 og varslet om festen, som ifølge politiet brøt flere coronaregler. Utleier var blant de som ringte politiet.

- Han gjorde det veldig tydelig for personen som leide huset, som vi tror at er fra New Jersey, hva gjeldene regler i New York var. Blant annet at de ikke kunne ha en samling med mer enn ti personer og utleier framla dokumentasjon på at den beskjeden hadde blitt formidlet, sier Cameron til kanalen.

Den antatte arrangøren stakk av fra stedet så da politiet kom, men politiet truer med bot på 15 000 dollar når de finner ham. Det tilsvarer i overkant av 130 000 kroner.

Festen skal ha foregått i dette huset. Foto: Google Maps
Studioet fortsetter under annonsen

Følger ikke Danmarks Dubai-stans:

Fredag spurte Dagbladet Helse- og omsorgsdepartementet om de vurderer å stanse flyvninger fra De forente arabiske emirater.

Dette på bakgrunn av at danske myndigheter torsdag kveld kunngjorde at de stanser alle flyvninger derfra på grunn av mistanker om uregelmessigheter knyttet til testing i Dubai.

- På generelt grunnlag kan jeg si at regjeringen kontinuerlig vurderer tiltak for å stoppe nye muterte varianter av viruset. Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet følger utviklingen tett. Som alltid vil deres vurderinger og råd bli lagt til grunn når regjeringen beslutter tiltak, uttaler statssekretær Maria Jahrmann Bjerke i Helse- og omsorgsdepartementet til Dagbladet og fortsetter:

- Jeg vil samtidig minne om at Norge fra 2. januar stilte krav om testing ved innreise i tillegg til krav om test 72 timer før ankomst til Norge. Tiltaket ble ytterligere strammet inn denne uken slik at testen nå tas ved selve grensepasseringen. Dermed vil vi fange opp eventuelle tilreisende som er smittet uavhengig av hvilket testresultatet de medbringer fra avreiselandet.

Det danske Transportdepartementet opplyste torsdag kveld i en pressemelding at det danske Utenriksdepartementet har mottatt en henvendelse om at det har oppstått mistanker knyttet til at testene man kan få før utreise fra Dubai ikke er pålitelige.

- Vi har tidligere sett muterte virusvarianter kommet inn via Dubai, og vi kan ikke overse en slik mistanke, opplyste transportminister Benny Engelbrecht og la til at flyvninger er stanset i fem dager, inntil at danske myndigheter har fått undersøkt saken.

HELSEMINISTER: Bent Høie. Foto: Berit Roald / NTB

84 nye coronadødsfall i Sverige:

84 nye coronarelaterte dødsfall er registrert i Sverige. Det melder en rekke svenske medier .

Totalt har coronapandemien krevd 11 005 liv i Sverige.

Gjerdrum-søket gjenopptas torsdag:

Det blir ingen ytterligere søk i skredmassene i Gjerdrum før torsdag. Tre personer er ikke funnet drøyt tre uker etter skredet.

– Årsaken til at søket utsettes i noen dager er at vi trenger mer tid på å anlegge veien ut i området. Det er et vanskelig og risikofylt arbeid, som vi fikk ulike tidsanslag på hvor lang tid ville ta. Vi ønsker ikke å stresse dette arbeidet, sier Anders Mansaas i Øst politidistrikt til Romerikes Blad.

Sju personer er funnet omkommet i skredet, som gikk onsdag 30. desember.

(NTB).

- Unngå all kontakt med Nordre Follo:

Nesodden-ordfører Truls Wickholm ber innbyggerne i kommunen unngå all kontakt med Nordre Follo.

– Nordre Follo er nå helt stengt til og med onsdag. På pressekonferansen ba de egne innbyggere om å holde seg hjemme og ikke ha kontakt med andre fram til det. Det betyr at vi nå ber alle innbyggere i Nesodden om også å holde seg mest mulig i egen kommune, skriver han i en SMS til NTB.

Han ber nesoddinger unngå all kontakt med innbyggere fra Nordre Follo.

– Man skal ikke dra på besøk dit eller få besøk derfra. Dette gjelder også om det er egen familie, skriver Wickholm i SMS-en.

Sammen med ledelsen i de andre nabokommunene til Nordre Follo, blant annet Oslo, Ås og Frogn, deltar Nesodden-ordføreren i et møte med FHI og Helsedirektoratet klokka 13.30 fredag ettermiddag.

Til NRK har assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sagt at også hovedstaden kan bli påvirket av utbruddet.

Ifølge Wickholm vil det der bli gitt informasjon på møtet, og i etterkant av vil det bli gjort nye vurderinger.

– Men så langt kan vi uansett si dette tydelig. Unngå all kontakt med Nordre Follo. Slik de også selv har bedt om, sier Nesodden-ordføreren.

(NTB).

Foto: Vidar Ruud / NTB

Raja til Raymond: - Ro deg ned:

Kulturminister Abid Raja (V) fnyser av kritikken fra byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

- Raymond må roe seg ned, og begynne å snakke litt med innestemme, sier Raja til Dagbladet.

Raja åpnet tidligere i dag for idrettsarrangementer på Lillehammer og i Oslo seinere i vinter, noe Johansen kalte for galskap.

- Vi har sagt ja til disse arrangementene forutsatt at Lillehammer og Oslo kommune sier ja, forutsatt at smittesituasjonen er under kontroll, og forutsatt at smittevernprotokollen godkjennes. I tillegg har vi sagt at vi kan avlyse på én dags varsel om så er. Så dette er en situasjon hvor vi har full mulighet til å avlyse. Dersom arrangementene hadde vært i dag, hadde vi måtte avlyse. Dette handler likevel om at idretten kan planlegge for å gjennomføre, sier Raja videre.

- Jeg vil minne Raymond om at jeg også bor i Oslo, Oslo er også min by. Regjeringen vil ikke legge opp til noe arrangement i Oslo som ikke er forsvarlig. Vi kan fint trekke ut pluggen her om det viser seg at det ikke er riktig å gjennomføre.

Raja legger til at han ikke var orientert om dødsfallene i Follo da regjeringen tok beslutningen om å åpne for idretten i går.

- Men risikoen var vi klar over. Og vi var klar over dødsfallene før dagens pressekonferanse, presiserer han.

- Situasjonen i Follo er bekymringsfull og vi følger utviklingen videre. Mine tanker går til de pårørende, sier Venstre-toppen.

71 971 har fått vaksine i Norge:

71 971 personar har fått den første dosen med coronavaksine, melder Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Høie: - Alvorlig situasjon som vi har fryktet :

- Dette er en alvorlig situasjon som vi har fryktet og forventet at kunne skje. Dette er det første eksemplet på at det er en spredning av dette viruset i Norge hvor vi ikke kjenner smitteveien.

Det sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til Dagbladet.

- Dette viser hvor viktig det er at vi opprettholder de nasjonale tiltakene og innreiserestriksjonene med karanteneplikt. Det er bra at kommunen og Folkehelseinstituttet samarbeider godt for å håndtere situasjonen. Folkehelseinstituttet prioriterer også prøver fra Nordre Follo for å raskt å kunne identifisere spredningen av det muterte viruset.

Foto: Berit Roald / NTB

- Kan påvirke nabokommuner:

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier til NRK at de vil vurdere situasjonen i regionene rundt Nordre Follo for å finne ut hvilke tiltak som er nødvendige de siste dagene.

- Det betyr at tiltak i nabokommunene, blant annet Oslo, kan bli påvirket av situasjonen i Nordre Follo, sier Nakstad til kanalen.

To døde etter mutantsmitte i Nordre Follo:

Den engelske virusvarianten er påvist hos to sykehjemsbeboere på et sykehjem i Nordre Follo.

– Dette er alvorlig, siden vi foreløpig ikke har funnet noe kjent smittevei, for eksempel til reisende fra Storbritannia, for dette utbruddet, sier avdelingsdirektør Line Vold ved FHI i en pressemelding.

Prøvene som påviste smitten ble tatt 3. januar i tilknytning til et utbrudd på sykehjemmet. Beboerne som fikk påvist varianten, begge over 90, er døde.

Utbruddet gjelder så langt 22 ansatte og 12 beboere.

Det er også mulig spredning til en barnehage med enkelte tilfeller blant barn og ansatte, og alle barn og ansatte i barnehagen vil få tilbud om testing, skriver FHI.

– Det er stor sannsynlighet for videre smittespredning, gitt at denne varianten har forårsaket store utbrudd andre land i Europa. Vi tror at virusvarianten som har forårsaket utbruddet ved sykehjemmet og trolig også i barnehagen kan ha foregått et par uker. Det må gjøres en betydelig innsats for å stoppe og eliminere utbruddet, sier Vold.

Helsedirektoratet har anbefalt kommunen å stenge alle barnehager og skoler i tillegg til skjenkesteder, bingohaller, svømmehaller og treningssentre.

- Helsedirektoratet har anbefalt at innbyggere i regionen avstår fra alle unødvendige reiser. Vi anbefaler også at alle som kan er på hjemmekontor, de neste dagene. Vi må slå ned dette viruset så raskt som mulig slik at det ikke sprer seg til andre nærliggende kommuner, sier helsedirektør Bjørn Guldvog i en pressemelding.

Den engelske varianten av coronaviruset er antatt å være mer smittsom enn den so først drev pandemien. Det er imidlertid ingenting som tyder på at den gir mer alvorlig sykdom.


Fem tiltalt i kongekrabesaken:

Statsadvokatene i Troms og Finnmark har tatt ut tiltale mot fem personer i det som beskrives som det største sakskomplekset i kongekrabbesakene. Det melder Finnmark politidistrikt i en pressemelding.

Fire uker i juni er satt av til saken i Øst-Finnmark tingrett.

For den hovedtiltalte omfatter tiltalen omsetning av 47 tonn ulovlig fangstet kongekrabbe i perioden fra 2009 til 2019, skriver politiet.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.