Nyhetsstudio

Marlene Lundberg Holm

Moren er løslatt:

Kvinnen som er mistenkt for å ha holdt sønnen låst i en leilighet i Haninge i 28 år, er løslatt, opplyser statsadvokatembetet, ifølge svenske Aftonbladet.

- Etter at mannen er avhørt i ettermiddag og basert på hva som ellers har kommet fram i etterforskningen i løpet av disse dagene, har mistankene mot den mistenkte kvinnen svekket seg. Jeg har bedømt at hun ikke skal bli anmodet om å bli arrestert og hun blir satt fri, sier kammeradvokat Emma Olsson i en pressemelding, ifølge avisa.

Kvinnen vil forbli mistenkt, og etterforskningen vil fortsette.

- Men de har svekket seg, og jeg bedømmer at kvinnen ikke kan påvirke etterforskningen på en negativ måte. Vi skal nå undersøke omstendighetene som ligger lenger tilbake i tid, sier Emma Olsson.

Moren er mistenkt for frihetsberøvelse og grov kroppsskade. Ifølge svenske medier mistenkes det at hun har holdt sønnen fanget siden han var omkring 12 år gammel.

Mor skal ha holdt sønn fanget i 28 år

Mor skal ha holdt sønn fanget i 28 år

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Nakstad til Dagbladet: - Øker risikoen:

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier situasjonen i Nordre Follo er uavklart.

- Vi vet ikke nøyaktig hvordan dette viruset har spredd seg, eller hvor mange som er smittet av det. Men det er alvorlig, fordi det øker risikoen for at det kan spre seg til andre deler av landet, og vi vet at det er et virus som er vanskeligere å håndtere og begrense enn det viruset vi er vant til sier han til Dagbladet.

En vesentlig faktor i helsemyndighetenes vurdering er at mange i kommunen jobber i andre kommuner.

- Dette er en bo- og arbeidsregion som egentlig også omfatter store deler av Oslo-området, og dte gjør at risikoen er stor for at dette kan spre seg.

Nakstad understreker at vi ikke befinner oss i en situasjon hvor helsevesenet er overbelastet.

- Vi er ikke i en slik situasjon, og tror ikke nødvendigvis vi havner i en slik situasjon heller. Problemet med viruset er at hvis det først begynner å dominere i samfnnet og spre seg, er det mye vanskeligere å begrense smittespredningen enn ved det viruset vi er vant til. Da vil det bli veldig mange smittede på kort tid, og da vl belastningen på helsetjenesten øke.

Derfor er det viktig å begrense spredningen raskt, sier han.

Osloskolen må være forberedt på stengning:

Smitteutbruddet i Nordre Follo kan få konsekvenser for Oslo-skolen.

"Til alle skoler,

I Nordre Follo er det et større smitteutbrudd av den engelske koronavirusvarianten. Kommuneoverlegen har etter råd fra FHI og øvrige helsemyndigheter besluttet å stenge skoler og barnehager i Nordre Follo, og innbyggerne blir bedt om å ikke forlate kommunene.

Osloskolen må være forberedt på at det vil kunne komme pålegg om stengning eller rødt nivå for alle skoler på kort varsel. Det samme gjelder andre inngripende tiltak knyttet til sosial aktivitet for voksne og barn", står det i skrivet som foreldre med barn i Oslo-skolen fikk tilstendt i dag.

Sirdal advarer: - Ikke reis hit:

Sirdal kommune har i dag oppfordret folk til å holde seg hjemme og ikke reise til kommunen på bakgrunn av langvarig strømbrudd som følge av store nedbørsmengder. Politiet støtter oppfordringen.

– Øvre Sirdal er nå uten telekommunikasjon og nødnett. Dette betyr at det vil være vanskelig å varsle nødetater ved en alvorlig hendelse. Av hensyn til egen sikkerhet ber vi derfor folk om å respektere oppfordringen om å holde seg hjemme inntil kommunen kommer med ny informasjon, sier operasjonsleder Nikolai Austrheim i politiet ifølge en pressemelding.

NÅ: Helsedirektoratet om mutantsmitte :

Helsedirektoratet møter pressen kl. 14.30 i forbindelse med corona-utbruddet i Nordre Follo.

- Helsedirektoratet har anbefalt Nordre Follo, etter konsultasjon med FHI, å stenge ned alle barnehager og skoler i kommunen, i tillegg til skjenkesteder, bingohaller, treningssentre, og så videre, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

12.00 meldte kommunen at de innfører nedstenging, foreløpig fram til onsdag neste uke. Helsedirektoratet støtter dette.

Guldvog har deltatt i et møte med en rekke nærliggende kommuner.

- Det vurderes videre om det skal foretas en regional samordning. Det var et samstemt ønske fra nabokommunene om at det jobbes fram konkrete felles regionale tiltak. Noen ønsker også en beslutning på regjeringsnivå. Dette er fremdeles til vurdering.

På spøsmål fra NRK, sier Guldvog at han ikke tror det vil være aktuelt å innføre nedstenging i hele regionen, men at innskjerpinger kan være aktuelt.

- Jeg vil minne om at denne varianten av viruset er vesentlig mer smittsom enn det viruset vi allerede er kjent med. Det har et potensial til å kunne drive fram en tredje bølge med voldsom kraft i Norge. Det er det vi vil forsøke å unngå - om ikke for enhver pris, så er det av veldig stor verdi for de norske samfunnet hvis vi klarer å unngå det.

Avdelingsdirektør Line Vold i FHI sier helgenomsekvensering - prøven som påviser hvorvidt en positiv prøve er en mutert variant - er en tidkrevende prosess.

- Det er en mer tidkrevende analyse enn de vanlige analysnee, som er rettet mot bare å påvise om man ha SARS-CoV-2-viruset eller ikke. Helgenomsekvensering tar tid, og i tillegg er det kapasitetsproblmer på laboratoriet. Her går det mellom fire og seks dager med selve analysearbeidet, og i tillegg er det litt kø systemet.

Derfor tok det i dette tilfellet 13 dager å få svar. Vold legger til at det er uviklet en hurtigere metode, og at kapasiteten på laboratoriet økes. Derfor vil det kunne gis raskere svar heretter.

Den engelske virusvarianten er påvist hos to sykehjemsbeboere på et sykehjem i Nordre Follo.

Prøvene som påviste smitten ble tatt 3. januar i tilknytning til et utbrudd på sykehjemmet. Beboerne som fikk påvist varianten, begge over 90, er døde. Utbruddet gjelder så langt 22 ansatte og 12 beboere ved sykehjemmet.

Den engelske varianten av coronaviruset er ifølge Helsedirektoratet mer smittsom enn den som først drev pandemien. Det er imidlertid ingenting som tyder på at den gir mer alvorlig sykdom.

Følg pressetreffet direkte på Dagbladet TV.

Nordland: 160 000 i coronabøter på én dag:

Nordland politidistrikt delte ut 160 000 kroner i forelegg for smittevernbrudd torsdag. Foreleggene stammer fra to enkeltstående hendelser i januar.

En utenlandsk, koronasmittet mann i Narvik er bøtelagt 20 000 kroner for å ha mottatt besøk da han satt i isolasjon

Samme sum må en person i Mo i Rana ut med etter å overskredet antall gjester en kan motta under private arrangementer i offentlige lokaler.

På tidspunktet arrangementet fant sted var maksimalt fem gjester tillatt under slike omstendigheter. Da politiet ankom arrangementet befant 13 personer seg i lokalet. De tolv gjestene bøtelegges med 10 000 kroner hver.

(NTB).

Følger ikke Danmarks Dubai-stans:

Fredag spurte Dagbladet Helse- og omsorgsdepartementet om de vurderer å stanse flyvninger fra De forente arabiske emirater.

Dette på bakgrunn av at danske myndigheter torsdag kveld kunngjorde at de stanser alle flyvninger derfra på grunn av mistanker om uregelmessigheter knyttet til testing i Dubai.

- På generelt grunnlag kan jeg si at regjeringen kontinuerlig vurderer tiltak for å stoppe nye muterte varianter av viruset. Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet følger utviklingen tett. Som alltid vil deres vurderinger og råd bli lagt til grunn når regjeringen beslutter tiltak, uttaler statssekretær Maria Jahrmann Bjerke i Helse- og omsorgsdepartementet til Dagbladet og fortsetter:

- Jeg vil samtidig minne om at Norge fra 2. januar stilte krav om testing ved innreise i tillegg til krav om test 72 timer før ankomst til Norge. Tiltaket ble ytterligere strammet inn denne uken slik at testen nå tas ved selve grensepasseringen. Dermed vil vi fange opp eventuelle tilreisende som er smittet uavhengig av hvilket testresultatet de medbringer fra avreiselandet.

Det danske Transportdepartementet opplyste torsdag kveld i en pressemelding at det danske Utenriksdepartementet har mottatt en henvendelse om at det har oppstått mistanker knyttet til at testene man kan få før utreise fra Dubai ikke er pålitelige.

- Vi har tidligere sett muterte virusvarianter kommet inn via Dubai, og vi kan ikke overse en slik mistanke, opplyste transportminister Benny Engelbrecht og la til at flyvninger er stanset i fem dager, inntil at danske myndigheter har fått undersøkt saken.

HELSEMINISTER: Bent Høie. Foto: Berit Roald / NTB

84 nye coronadødsfall i Sverige:

84 nye coronarelaterte dødsfall er registrert i Sverige. Det melder en rekke svenske medier .

Totalt har coronapandemien krevd 11 005 liv i Sverige.

Gjerdrum-søket gjenopptas torsdag:

Det blir ingen ytterligere søk i skredmassene i Gjerdrum før torsdag. Tre personer er ikke funnet drøyt tre uker etter skredet.

– Årsaken til at søket utsettes i noen dager er at vi trenger mer tid på å anlegge veien ut i området. Det er et vanskelig og risikofylt arbeid, som vi fikk ulike tidsanslag på hvor lang tid ville ta. Vi ønsker ikke å stresse dette arbeidet, sier Anders Mansaas i Øst politidistrikt til Romerikes Blad.

Sju personer er funnet omkommet i skredet, som gikk onsdag 30. desember.

(NTB).

- Unngå all kontakt med Nordre Follo:

Nesodden-ordfører Truls Wickholm ber innbyggerne i kommunen unngå all kontakt med Nordre Follo.

– Nordre Follo er nå helt stengt til og med onsdag. På pressekonferansen ba de egne innbyggere om å holde seg hjemme og ikke ha kontakt med andre fram til det. Det betyr at vi nå ber alle innbyggere i Nesodden om også å holde seg mest mulig i egen kommune, skriver han i en SMS til NTB.

Han ber nesoddinger unngå all kontakt med innbyggere fra Nordre Follo.

– Man skal ikke dra på besøk dit eller få besøk derfra. Dette gjelder også om det er egen familie, skriver Wickholm i SMS-en.

Sammen med ledelsen i de andre nabokommunene til Nordre Follo, blant annet Oslo, Ås og Frogn, deltar Nesodden-ordføreren i et møte med FHI og Helsedirektoratet klokka 13.30 fredag ettermiddag.

Til NRK har assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sagt at også hovedstaden kan bli påvirket av utbruddet.

Ifølge Wickholm vil det der bli gitt informasjon på møtet, og i etterkant av vil det bli gjort nye vurderinger.

– Men så langt kan vi uansett si dette tydelig. Unngå all kontakt med Nordre Follo. Slik de også selv har bedt om, sier Nesodden-ordføreren.

(NTB).

Foto: Vidar Ruud / NTB

Raja til Raymond: - Ro deg ned:

Kulturminister Abid Raja (V) fnyser av kritikken fra byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

- Raymond må roe seg ned, og begynne å snakke litt med innestemme, sier Raja til Dagbladet.

Raja åpnet tidligere i dag for idrettsarrangementer på Lillehammer og i Oslo seinere i vinter, noe Johansen kalte for galskap.

- Vi har sagt ja til disse arrangementene forutsatt at Lillehammer og Oslo kommune sier ja, forutsatt at smittesituasjonen er under kontroll, og forutsatt at smittevernprotokollen godkjennes. I tillegg har vi sagt at vi kan avlyse på én dags varsel om så er. Så dette er en situasjon hvor vi har full mulighet til å avlyse. Dersom arrangementene hadde vært i dag, hadde vi måtte avlyse. Dette handler likevel om at idretten kan planlegge for å gjennomføre, sier Raja videre.

- Jeg vil minne Raymond om at jeg også bor i Oslo, Oslo er også min by. Regjeringen vil ikke legge opp til noe arrangement i Oslo som ikke er forsvarlig. Vi kan fint trekke ut pluggen her om det viser seg at det ikke er riktig å gjennomføre.

Raja legger til at han ikke var orientert om dødsfallene i Follo da regjeringen tok beslutningen om å åpne for idretten i går.

- Men risikoen var vi klar over. Og vi var klar over dødsfallene før dagens pressekonferanse, presiserer han.

- Situasjonen i Follo er bekymringsfull og vi følger utviklingen videre. Mine tanker går til de pårørende, sier Venstre-toppen.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.