Nyhetsstudio

Øystein Andersen

Tyskland: Restauranter stengt til 10. januar:

Den tyske regjering forlenger coronatiltakene til 10. januar. Det betyr at barer og restauranter fortsatt må holde stengt.

Tiltakene omfatter også kulturlivet og sportsarrangementer, opplyser statsminister Angela Merkel etter et møte med ledere for Tysklands 16 delstater.

Merkel kom også inn på den positive utviklingen for flere vaksiner mot covid-19. Hun opplyste at de to produsentene Moderna og Pfizer-BioNTech kan levere 70 millioner doser i løpet av første kvartal neste år hvis de blir godkjent.

Men hun la til at dette ikke blir nok for Tysklands 80 millioner innbyggere, og at landet må komme seg gjennom vinteren uten store lagre med vaksiner.

(NTB - AFP).

FRA BAR TIL CORONA: Klubben dør, er teksten med rødmaling utenfor baren og konsertstedet KitKat i Berlin. Nå er baren omgjort til testsenter for covid-19. Foto: John MacDougall, AFP/NTB.
Studioet fortsetter under annonsen

FHI oppjusterer dødstallet:

FHI øker tallet på coronadødsfall med 18.

De understreker at økningen ikke innebærer at det har vært 18 nye dødsfall siste døgn.

- Økningen skyldes en kombinasjon av dødsfall de siste dagene, etterregistrering av dødsfall og oppdaterte tall fra Dødsårsaksregisteret, skriver instituttet.

Statistikken de siste ukene: 36 dødsfall i uke 1, 29 i uke 2, 10 hittil i uke 3.

Til sammen har FHI nå registrert 525 dødsfall blant coronasmittede personer i Norge.

124 coronasmittede pasienter innlagt:

Onsdag var 124 coronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en nedgang på åtte pasienter fra dagen før.

21 av pasientene får respiratorbehandling. Det er én flere enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt onsdag.

99 av coronapasientene er innlagt på sykehus i helseregionen Sør-Øst, 14 er innlagt i Helse vest, åtte er innlagt i Helse Midt-Norge og tre er innlagt i Helse nord.

Siden februar i fjor har 59 456 personer fått påvist coronasmitte her i landet, viser onsdagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

(NTB)

Forlenger sosial nedstenging i Oslo:

Byrådsleder Raymond Johansen orienterete klokka 13.00 om coronasituasjonen og hvilke tiltak som vil gjelde i Oslo framover.

- Mange europeiske land står nå i en svært krevende situasjon, med
galopperende smitte og et helsevesen som står i fare for å knele. Jeg er glad for åkunne si at vi fortsatt har god kontroll i Oslo. Vi ser at tiltakene våre virker. Likevel har smittetallene vært høye på starten av året, og vi er derfor nødt til å videreføre den sosiale nedstengingen, sier Johansen under pressekonferansen.

- Samtidig er jeg glad for å kunne åpne noe opp for barn,og vi kommer til å vurdere ytterligere lettelser framover dersom smittetallene går ned, fortsetter han.

Han forteller at byrådets beslutning innebærer at innendørs trening og fritidsaktiviteter for barn innendørs kan gjennomføres fra torsdag 21. januar klokken 12. Også fritidsklubbene i Oslo kan holde åpent med maks 20 til stede samtidig, i tillegg til ansatte.

Ungdomsskoler og videregående skoler skal fortsatt være på rødt nivå, men
dersom den nedadgående smittetrenden fortsetter vil byrådet vurdere å gå til
gult nivå for ungdomsskoler og åpne fritidsaktiviteter også for
ungdomsskoleelever.

Tiltakene er i utgangspunktet videreført til 4. februar, men byrådet vil vurdere
smittesituasjonen og eventuelle lettelser allerede neste uke.

Johansen sier at skjenkstoppen i Oslo videreføres.

- Når vi åpner opp vil vi først prioritere barn og unge, sier byrådslederen.

Han sier at så snart det er forsvarlig, vil det lettes på tiltak i Oslo. Han sier videre at ingen tiltak skal vare for lenge eller være strengere enn nødvendig.

Det siste døgnet er det registrert 117 smittede i hovedstaden, som er fem færre enn gjennomsnittet de foregående sju dagene, som var på 122 smittede per dag.

Tallet er 18 lavere enn gjennomsnittet de foregående 14 dagene, som var 135 smittede per dag.

Antall smittede siste døgn er 14 flere enn dagen før. Samme dag i forrige uke ble det registrert 199 smittetilfeller.

- Er det noe som kjennetegner denne pandemien er det uforutsigbarhet, usikkerhet, sier Johansen, og viser til Irland, der det i desember ble lettet på mange tiltak.

- Resultatet ble det statsministeren har kalt en smitte-tsunami. Vi vil for all del unngå det i Oslo, sier Johansen.

Han sier at byrådet allerede til neste uke vil vurdere om de kan lette på noen tiltak, om smittesituasjonen tillater det.

Ifølge helsebyråd Robert Steen har Oslo kommune kapasitet til å sette 110 000 vaksiner i uken, og er nå godt igang med å vaksinere de som bor hjemme.

- Vi er veldig nære å få vaksinert alle sykehjemsbeboere to ganger. Derfor må vi klare å holde smittetrykket nede på sykehjemmene. Samtidig har vi svært god kapasitet til å vaksinere svært mange i befolkningen for øvrig, men er selvsagt avhengig av at vi får tilgang til nok vaksiner. Dette kappløpet må vi vinne – særlig når vi nå ser oppløpssiden av et maraton som har vart over 10 måneder, sier Steen (Ap).

Pfizer/Biontech-vaksinen effektiv mot britisk virusmutasjon:

Coronavaksinen utviklet av Pfizer og Biontech er trolig like effektiv mot virusvarianten som først dukket opp i Storbritannia, skriver Financial Times.

Laboratorietester viser at den muterte versjonen kjent som B117 blir nøytralisert av antistoffer i blodet til dem som har fått vaksinen, skriver avisen. Blodet er hentet fra 16 pasienter, som alle er over 55 år gamle og som har fått vaksinen.

Det er «ingen vesentlig forskjell i nøytraliseringen», heter det i en artikkel som ikke er fagfellevurdert ennå.

B117 har flere mutasjoner, noe som har ført til bekymring for om vaksinen ville gi like god beskyttelse mot den nye varianten.

(NTB)

Laboratorietester viser ingen vesentlig forskjell i hvordan den britiske virusmutasjonen nøytraliseres hos personer som har fått vaksinen fra Pfizer/Biontech. Illustrasjonsfoto: Thanassis Stavrakis / AP / NTB

Solberg avlyser lettelser:

Statsminister Erna Solberg varsler nå at det neppe kommer lettelser i corona-tiltakene i neste uke, slik hun opprinnelig varslet på mandag. Det melder VG.

Grunnen er at regjeringen ble pålagt av flertallet i Stortinget å tillate skjenking av alkohol i kommuner med lav smitte.

- Jeg ser ingen grunn til å vurdere lettelser i neste uke nå, sier Solberg til VG.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Dette er de nye tiltakene

Dette er de nye tiltakene

dagbladet

Nå kommer ekstremværet Frank til Nord-Norge:

Meteorologisk institutt har utstedt rødt farevarsel for torsdag. Ekstreme vindkast er ventet i Nord-Helgeland, Salten, Ofoten, Sør-Troms og Nord-Troms.

Fra torsdag ettermiddag er det meldt storm fra øst og sørøst med ekstremt kraftige vindkast på mellom 35 og 50 meter per sekund, varsler Meteorologisk institutt.

Uværet vil være verst fra torsdag ettermiddag til fredag ettermiddag, men det vil være store variasjoner i vindstyrken. Noen steder vil det kunne bli lite vind, mens andre steder får ekstremt kraftige vindkast.

I tillegg kan det utsatte steder være kaldt – med mellom 10 og 15 kuldegrader.

Kombinasjonen storm og lave temperaturer kan gi en rekke utfordringer.

(NTB)

Oslo: Har skrevet ut corona-bøter for 2 millioner:

Mandag var det tilsammen skrevet ut 185 forelegg for coronarelaterte brudd i Oslo politidistrikt. Den samlede summen på foreleggene er 2 021 830 kroner.

Forelegg for brudd på karantene- eller isolasjonsplikt utgjør mer enn halvparten av summen, som innbefatter brudd på coronaregler, samt bedragerisaker knyttet til kompensasjonsordinger. Hittil står bedragerisakene for kun 47 000 kroner av totalen.

Det opplyser Beate Brinch Sand, leder for felles enhet for påtale i Oslo politidistrikt, til Dagbladet.

Totalt er det opprettet 374 coronarelaterte saker i Oslo politidistrikt. I tillegg til de 185 sakene som er avgjort med forelegg, kommer saker hvor det er tatt ut tiltale eller forløpig siktelse, saker hvor det er gitt påtaleunnlatelse, saker under etterforskning og saker som er henlagt, opplyser politiadvokat Henriette Taxt Røstadli.

Ny rettsrunde ble utsatt:

Innreisekarantene gjør at onsdagens rettsmøte mot den russiske regimekritikeren Aleksej Navalnyj ble utsatt. Møtet gjelder ærekrenkelser mot en krigsveteran.

Rettsmøtet er utsatt til 5. februar siden Navalnyj er i karantene etter ankomsten fra Tyskland. Retten har bestemt at 44-åringen måtte være til stede, opplyser advokat Olga Mikhaliova til AFP.

Møtet gjelder anklagene om ærekrenkelse i forbindelse med en video som støttet grunnlovsendringene som gjør at president Vladimir Putin kan sitte ved makten til 2036.

Navalnyj omtalte en krigsveteran og andre i videoen som «en skam for landet», «forrædere» og «uten samvittighet».

(NTB)

Aleksej Navalnyj returnerte til Russland søndag. Han ble pågrepet etter kort tid og senere fengslet. Foto: Mstyslav Chernov / AP / NTB

Krever festival-plan:

Regjeringen må legge en plan for hvordan kulturlivet skal gjenåpnes og festivalsommeren reddes, krever et flertall på Stortinget.

SV la onsdag fram et forslag om trygg gjenåpning av kulturlivet i Stortinget.

- Det er bekymringsfullt at regjeringen ikke ser ut til å ha en plan for ulike scenarioer, og at utfordringene knyttet til covid-19 fortsatt håndteres som om de er akutte, heter det i forslaget.

SV viser til at Danmark allerede nå planlegger for gjennomføring av konserter og festivaler i sommer.

Forslaget støttes av Senterpartiet, Arbeiderpartiet og Frp, ifølge Aftenposten. Sammen har de fire partiene flertall.

Både Frp og Ap har stilt skriftlige spørsmål kulturminister Abid Raja (V) og bedt om et veikart for gjenåpning av kulturlivet.

Raja har på sin side bedt om litt tid, skriver Aftenposten. Han vil ikke si til arrangørene at de kan satse på en normal festivalsommer, for så å måtte skuffe dem senere.

Forslagsstillerne ønsker regjeringen skal lage en plan A, med hjelp fra kulturlivet selv, som skal vise hvordan man kan åpne igjen når smittesituasjonen tillater det.

I tillegg ønsker opposisjonen en plan B, som skal være en beredskapsplan for andre scenarioer. Dette vil gi arrangørene mer forutsigbarhet.

Forslaget skal nå behandles i Stortinget og kan tidligst bli avgjort i starten av februar.

(NTB)

Regjeringen må allerede nå legge planer for hvordan årets festivalsommer kan reddes, krever et flertall på Stortinget. Foto: Terje Pedersen / NTB

Person siktet etter dødsfall på Toten:

Tirsdag fikk politiet melding om at en person ved Toten statlige mottak i Østre Toten var død.

I dag opplyser Innlandet politidistrikt at en person er siktet for kroppskrenkelse.

Både avdøde og siktede var beboere ved Toten statlige mottak.

Politiet gjør undersøkelser for å finne ut om det er en sammenheng mellom dødsfallet og en voldshendelse i forkant av dødsfallet, opplyser politiet i en pressemelding.

Inntil politiet har mottatt foreløpig obduksjonsrapport vil de være sparsommelige med opplysninger. De forklarer dette med at rapporten er helt avgjørende for hvilken retning saken tar.

Foreløpig håndterer Innlandet politidistrikt etterforskningen, og det er en kontinuerlig vurdering om det blir bedt om bistand fra Kripos.

De pårørende er orientert om dødsfallet.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.