Nyhetsstudio

Audun Hageskal

Stor pågang hos legevakta i Oslo:

Avisa Oslo melder at tirsdag ble en travel dag for legevakta i Oslo. Ikke siden mars har så mange pasienter vært innom.

– Dette er den travleste dagen vi har hatt siden nedstengningen i mars. Men det var bra trøkk her i går også, og særlig på kvelden da det var blitt glatt på veiene. Vi hadde vel 190 skader inne i går. Vi har ikke tall for i dag ennå, men med det trykket som har vært blir det nok en del flere enn i går, sa avdelingsoverlege ved Oslo skadelegevakt, Knut Melhuus, til Avisa Oslo onsdag.

Ifølge Melhuus er det de samme skadene som går igjen hvert år, etter vinterens første dag med kuldegrader og islagte veier.

– Det går i ankel- og håndleddsbrudd. Det har også vært noen lårhalsbrudd, samt at noen av bruddene har vært såpass kompliserte at de må opereres, sier Melhuus.

Foto: Gorm Kallestad / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

FHI oppjusterer dødstallet:

FHI øker tallet på coronadødsfall med 18.

De understreker at økningen ikke innebærer at det har vært 18 nye dødsfall siste døgn.

- Økningen skyldes en kombinasjon av dødsfall de siste dagene, etterregistrering av dødsfall og oppdaterte tall fra Dødsårsaksregisteret, skriver instituttet.

Statistikken de siste ukene: 36 dødsfall i uke 1, 29 i uke 2, 10 hittil i uke 3.

124 coronasmittede pasienter innlagt:

Onsdag var 124 coronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en nedgang på åtte pasienter fra dagen før.

21 av pasientene får respiratorbehandling. Det er én flere enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt onsdag.

99 av coronapasientene er innlagt på sykehus i helseregionen Sør-Øst, 14 er innlagt i Helse vest, åtte er innlagt i Helse Midt-Norge og tre er innlagt i Helse nord.

Siden februar i fjor har 59 456 personer fått påvist coronasmitte her i landet, viser onsdagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

(NTB)

Forlenger sosial nedstenging i Oslo:

Byrådsleder Raymond Johansen orienterer nå klokka 13.00 om coronasituasjonen og hvilke tiltak som vil gjelde i Oslo framover.

Saken oppdateres fortløpende.

Det siste døgnet er det registrert 117 smittede i hovedstaden, som er fem færre enn gjennomsnittet de foregående sju dagene, som var på 122 smittede per dag.

Tallet er 18 lavere enn gjennomsnittet de foregående 14 dagene, som var 135 smittede per dag.

Antall smittede siste døgn er 14 flere enn dagen før. Samme dag i forrige uke ble det registrert 199 smittetilfeller.

- Jeg er glad for å kunne si at vi har god kontroll i Oslo, vi ser at tiltakene virker, sier Johansen under pressekonferansen, men legger til:

- Vi er langt fra ferdige.

- Så lenge smittesituasjone er som den er kan vi ikke gjøre store endringer i tiltakene.

- Byrådet har bestemt å forlenge den sosiale nedstengingen til den 4. februar, sier Johansen.

Han sier at skjenkstoppen i Oslo videreføres.

- Når vi åpner opp vil vi først prioritere barn og unge, sier byrådslederen.

Han sier at så snart det er forsvarlig, vil det lettes på tiltak i Oslo. Han sier videre at ingen tiltak skal vare for lenge eller være strengere enn nødvendig.

Pfizer/Biontech-vaksinen effektiv mot britisk virusmutasjon:

Coronavaksinen utviklet av Pfizer og Biontech er trolig like effektiv mot virusvarianten som først dukket opp i Storbritannia, skriver Financial Times.

Laboratorietester viser at den muterte versjonen kjent som B117 blir nøytralisert av antistoffer i blodet til dem som har fått vaksinen, skriver avisen. Blodet er hentet fra 16 pasienter, som alle er over 55 år gamle og som har fått vaksinen.

Det er «ingen vesentlig forskjell i nøytraliseringen», heter det i en artikkel som ikke er fagfellevurdert ennå.

B117 har flere mutasjoner, noe som har ført til bekymring for om vaksinen ville gi like god beskyttelse mot den nye varianten.

(NTB)

Laboratorietester viser ingen vesentlig forskjell i hvordan den britiske virusmutasjonen nøytraliseres hos personer som har fått vaksinen fra Pfizer/Biontech. Illustrasjonsfoto: Thanassis Stavrakis / AP / NTB

Solberg avlyser lettelser:

Statsminister Erna Solberg varsler nå at det neppe kommer lettelser i corona-tiltakene i neste uke, slik hun opprinnelig varslet på mandag. Det melder VG.

Grunnen er at regjeringen ble pålagt av flertallet i Stortinget å tillate skjenking av alkohol i kommuner med lav smitte.

- Jeg ser ingen grunn til å vurdere lettelser i neste uke nå, sier Solberg til VG.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Dette er de nye tiltakene

Dette er de nye tiltakene

dagbladet

Nå kommer ekstremværet Frank til Nord-Norge:

Meteorologisk institutt har utstedt rødt farevarsel for torsdag. Ekstreme vindkast er ventet i Nord-Helgeland, Salten, Ofoten, Sør-Troms og Nord-Troms.

Fra torsdag ettermiddag er det meldt storm fra øst og sørøst med ekstremt kraftige vindkast på mellom 35 og 50 meter per sekund, varsler Meteorologisk institutt.

Uværet vil være verst fra torsdag ettermiddag til fredag ettermiddag, men det vil være store variasjoner i vindstyrken. Noen steder vil det kunne bli lite vind, mens andre steder får ekstremt kraftige vindkast.

I tillegg kan det utsatte steder være kaldt – med mellom 10 og 15 kuldegrader.

Kombinasjonen storm og lave temperaturer kan gi en rekke utfordringer.

(NTB)

Oslo: Har skrevet ut corona-bøter for 2 millioner:

Mandag var det tilsammen skrevet ut 185 forelegg for coronarelaterte brudd i Oslo politidistrikt. Den samlede summen på foreleggene er 2 021 830 kroner.

Forelegg for brudd på karantene- eller isolasjonsplikt utgjør mer enn halvparten av summen, som innbefatter brudd på coronaregler, samt bedragerisaker knyttet til kompensasjonsordinger. Hittil står bedragerisakene for kun 47 000 kroner av totalen.

Det opplyser Beate Brinch Sand, leder for felles enhet for påtale i Oslo politidistrikt, til Dagbladet.

Totalt er det opprettet 374 coronarelaterte saker i Oslo politidistrikt. I tillegg til de 185 sakene som er avgjort med forelegg, kommer saker hvor det er tatt ut tiltale eller forløpig siktelse, saker hvor det er gitt påtaleunnlatelse, saker under etterforskning og saker som er henlagt, opplyser politiadvokat Henriette Taxt Røstadli.

Ny rettsrunde ble utsatt:

Innreisekarantene gjør at onsdagens rettsmøte mot den russiske regimekritikeren Aleksej Navalnyj ble utsatt. Møtet gjelder ærekrenkelser mot en krigsveteran.

Rettsmøtet er utsatt til 5. februar siden Navalnyj er i karantene etter ankomsten fra Tyskland. Retten har bestemt at 44-åringen måtte være til stede, opplyser advokat Olga Mikhaliova til AFP.

Møtet gjelder anklagene om ærekrenkelse i forbindelse med en video som støttet grunnlovsendringene som gjør at president Vladimir Putin kan sitte ved makten til 2036.

Navalnyj omtalte en krigsveteran og andre i videoen som «en skam for landet», «forrædere» og «uten samvittighet».

(NTB)

Aleksej Navalnyj returnerte til Russland søndag. Han ble pågrepet etter kort tid og senere fengslet. Foto: Mstyslav Chernov / AP / NTB

Krever festival-plan:

Regjeringen må legge en plan for hvordan kulturlivet skal gjenåpnes og festivalsommeren reddes, krever et flertall på Stortinget.

SV la onsdag fram et forslag om trygg gjenåpning av kulturlivet i Stortinget.

- Det er bekymringsfullt at regjeringen ikke ser ut til å ha en plan for ulike scenarioer, og at utfordringene knyttet til covid-19 fortsatt håndteres som om de er akutte, heter det i forslaget.

SV viser til at Danmark allerede nå planlegger for gjennomføring av konserter og festivaler i sommer.

Forslaget støttes av Senterpartiet, Arbeiderpartiet og Frp, ifølge Aftenposten. Sammen har de fire partiene flertall.

Både Frp og Ap har stilt skriftlige spørsmål kulturminister Abid Raja (V) og bedt om et veikart for gjenåpning av kulturlivet.

Raja har på sin side bedt om litt tid, skriver Aftenposten. Han vil ikke si til arrangørene at de kan satse på en normal festivalsommer, for så å måtte skuffe dem senere.

Forslagsstillerne ønsker regjeringen skal lage en plan A, med hjelp fra kulturlivet selv, som skal vise hvordan man kan åpne igjen når smittesituasjonen tillater det.

I tillegg ønsker opposisjonen en plan B, som skal være en beredskapsplan for andre scenarioer. Dette vil gi arrangørene mer forutsigbarhet.

Forslaget skal nå behandles i Stortinget og kan tidligst bli avgjort i starten av februar.

(NTB)

Regjeringen må allerede nå legge planer for hvordan årets festivalsommer kan reddes, krever et flertall på Stortinget. Foto: Terje Pedersen / NTB

Person siktet etter dødsfall på Toten:

Tirsdag fikk politiet melding om at en person ved Toten statlige mottak i Østre Toten var død.

I dag opplyser Innlandet politidistrikt at en person er siktet for kroppskrenkelse.

Både avdøde og siktede var beboere ved Toten statlige mottak.

Politiet gjør undersøkelser for å finne ut om det er en sammenheng mellom dødsfallet og en voldshendelse i forkant av dødsfallet, opplyser politiet i en pressemelding.

Inntil politiet har mottatt foreløpig obduksjonsrapport vil de være sparsommelige med opplysninger. De forklarer dette med at rapporten er helt avgjørende for hvilken retning saken tar.

Foreløpig håndterer Innlandet politidistrikt etterforskningen, og det er en kontinuerlig vurdering om det blir bedt om bistand fra Kripos.

De pårørende er orientert om dødsfallet.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.