Nyhetsstudio

Marlene Lundberg Holm

Frps fylkesleder i Oslo kan bli ekskludert:

Fylkesstyret i Oslo Frp innkalte til et møte torsdag om eksklusjon av fylkesleder Geir Ugland Jacobsen. Fylkesstyret skal gi en uttalelse til organisasjonsutvalget i partiet.

Det melder Dagsavisen.

Ifølge avisa skal bakgrunnen for opprøret være at Ugland Jacobsen krangler med partiledelsen, og at det er flere politiske saker der han skal være på kant med deler av partiet.

Det stormet også rundt Ugland Jacobsen i sommer, da han åpnet opp for å vrake partileder Siv Jensen fra Stortinget.

Ifølge Dagsavisens kilder skal Ugland Jacobsen ha møtt med organisasjonsutvalget tirsdag, med tidligere partiformann Carl I. Hagen ved sin side. TV 2 skriver at de har fått bekreftet opplysningene.

Ugland Jacobsen har imidlertid ikke kommentert saken overfor verken Dagsavisen eller TV 2.

Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

R-tallet er 0,7:

Også reproduksjonstallet, antall personer en coronasmittet viderefører viruset til, viser at smitten i Norge er på vei ned.

FHI estimerer at R nå ligger på 0,7 nasjonalt.

Matematisk modellering viser at etter en økende smittespredning i desember med et gjennomsnittlig reproduksjonstall på 1,07, har smittespredningen vært synkende siden 4. januar, med et gjennomsnittlig reproduksjonstall på 0,7, skriver FHI i sin ukerapport for uke 2.

Videre estimerer FHI at 65 prosentav personer som har blitt smittet i Norge de siste to ukene, har blitt oppdaget.

Foto: AFP

34 virusmutasjoner påvist:

Det er så langt påvist 33 tilfeller av 501Y.V1, den engelske mutasjonsvarianten av coronaviruset, og 1 tilfelle av 501Y.V2, den sørafrikanske varianten i Norge, opplyser FHI.

Alle er direkte importtilfeller eller nærkontakter til disse. Ingen
varianttilfeller er så langt påvist i den generelle overvåkingen, understreker FHI.

Foto: Reuters

Kraftig smittenedgang:

Det er så langt meldt 2 972 tilfeller i uke 2, melder FHI i sin ukerapport.
Dette er en nedgang på 36 prosent sammenlignet med uke 1 da det ble meldt 4 645 tilfeller.

Samtidig har det vært en nedgang i antall personer testet siste uke på 29 prosent sammenlignet med uke 1 hvor rekordmange personer ble testet.

Andelen positive blant de testede gikk ned fra 2,5 prosent i
uke 1 til 2,2 prosent i uke 2.

Også reproduksjonstallet, antall personer en coronasmittet viderefører viruset til, viser at smitten i Norge er på vei ned.

FHI estimerer at R nå ligger på 0,7 nasjonalt.

Matematisk modellering viser at etter en økende smittespredning i desember med et gjennomsnittlig reproduksjonstall på 1,07, har smittespredningen vært synkende siden 4. januar, med et gjennomsnittlig reproduksjonstall på 0,7, skriver FHI i sin ukerapport for uke 2.

Videre estimerer FHI at 65 prosentav personer som har blitt smittet i Norge de siste to ukene, har blitt oppdaget.

Det er så langt påvist 33 tilfeller av 501Y.V1, den engelske mutasjonsvarianten av coronaviruset, og 1 tilfelle av 501Y.V2, den sørafrikanske varianten i Norge, opplyser FHI.

Alle er direkte importtilfeller eller nærkontakter til disse. Ingen
varianttilfeller er så langt påvist i den generelle overvåkingen, understreker FHI.

Foto: AFP

Siste nytt om coronasituasjonen:

Helseminister Bent Høie og justisminister Monica Mæland kommer med siste nytt om coronasituasjonen i Norge på en pressekonferanse klokka 14.30. Avdelingsleder Line Vold i FHI og helsedirektør Bjørn Guldvog er også til stede.

Ifølge FHIs ferske ukesrapport var det en nedgang på 36 prosent i antall registrerte smittetilfeller forrige uke. Totalt ble det registrert 2972 smittetilfeller forrige uke.

Justisminister Monica Mæland innleder med å si at Norge har strenge innresieregler og at testkapasiteten nå økes på 32 grensepasseringer, for å holde importsmitten under kontroll.

- Noen menr at vi burde fått på plass obligatorisk testing tidligere. Det er altså slik at vi fikk dette rådet 29. desember og hadde det på plass flere steder 2. januar. Det er viktig at vi har kapasiteten på plass, og helsefaglige råd, før det blir iverksatt.

- Det er slik at en rekke grensepasseringer er stengt. Det er ulovlig å passere disse. Noen er fysisk stengt, noen har vakthold og noen har skilting. Politiet har intensivert sin grensekontroll og det jobbes med å vurdere hvor de skal være og hvor de skal drive kontroll.

Hun sier politiet nå har 400 personer ute for å drive grensekontroll.

- Passering av stengte grensepasseringssteder er ulovlig og kan straffes med bøter.

Helseminister Bent Høie sier smittetallene i Norge er på vei nedover.

- Likevel viderefører vi mange av de nasjonale tiltakene. Mange er utålmodige, men vi må være varsomme. Fordi smitten er høy. For to uker siden satt vi rekord i antall smittede, med 930 i løpet av et døgn. Selv om smitten har gått ned, er den fortsatt alt for høy.

- De smittsomme mutasjonene av coronaviruset er oppdaget i Norge og vi må gjøre alt for å hindre at de sprer seg. Hvis de gjør det vil det bli vanskeligere å stoppe. Vi vil få flere alvorlig syke og døde og sykehusene vil bli overbelastet, sier Høie.

Han understreker at kommunene allerede har en stor jobb med å vaksinere innbyggerne sine.

- Smitten økte i mange land i høst. I Irland, et land på størrelse med Norge, tok myndighetene tøffe grep for å få ned smitten. Den fungerte. 2. desember startet gjenåpningen av det irske samfunnet.

Han peker på at det etter hvert ble åpnet både kinoer, frisører, barer og treningssentre.

- Antallet smittede lå stabilt, og så begynte antall smittede å øke. 16. desember over 400, 23. desember over 900. 30. desember over 1700 smittede, og på nyttårsaften var landet nedstengt igjen.

Rekorden ble satt 8. januar.

- Da ble det registrert 8248 nye smittede i Irland i løpet av ett døgn. 10. januar lå landet på verdenstoppen i løpet av én uke. Hvordan kunne det gå så galt, så fort?

Høie peker på flere grunner til at smitten spredte seg så raskt.

- Det muterte viruset er en, importsmitte er en annen.

Han peker også på at mange søkte sammen da landet åpnet og at dette førte til rask smittespredning.

Foto: Lise Åserud / NTB

Mindreårig siktet i overgrepssak :

22. september fikk Sør-Vest politidistrikt melding om at en jente i barneskolealder skulle ha blitt utsatt for overgrep i Time kommune i Rogaland.

- Vi har nå siktet en gutt i ungdomsskolealder, som er under den kriminelle lavalder, for seksuell handling med barn under 16 år, sier politiadvokat Cathrine Tanberg i en pressemelding onsdag.

206 nye coronadødsfall i Sverige:

206 coronarelaterte dødsfall er rapportert i Sverige siste døgn. Det melder SVT.

Fem tiltalt etter dobbeltdrap i Bergen:

Til sammen fem menn er tiltalt etter et dobbeltdrap på et hospits i Bergen for et år siden. Det melder Bergens Tidende.

Mens tre er tiltalt for å ha medvirket til selve drapet, er to tiltalt for å ha skjult spor.

En 29-årig kvinne og en 42-årig mann ble funnet drept ved foten av Gullfjellet øst i Bergen kommune i begynnelsen av januar i fjor. Begge hadde stikkskader.

Drapene ble etter hvert sporet til et hospits i sentrum, og politiet går ut fra at de drepte ble fraktet ut til turområdet i bil og dumpet der.

De siktede er fra 20-årsalderen til 50-årsalderen.

Ifølge Bergensavisen tar Statsadvokaten i Hordaland, Sogn og Fjordane forbehold om at det vil bli lagt ned påstand om forvaring for en av de tiltalte.

– Det er veldig tøft for ham

– Det er veldig tøft for ham

dagbladet

Fraråder «Geiloturen for russ»:

Russen i Bergens-området drar hvert år på «Geiloturen for russ» på slutten av januar. Politiet fraråder nå på det sterkeste å gjennomføre turen i år, på grunn av coronapandemien og smittefaren.

- Turen og festingen oppleves å komme i konflikt med nåværende anbefalte smitteverntiltak, skriver politiet i Bergen, Askøy og Øygarden på Facebook.

Politiet har solid empirisk grunnlag for frarådingen, ettersom de vanligvis er med på togturen til vintersports- og hyttebygda, hvor de har vært vitne til «høyt inntak av alkohol og festing».

- Festingen på Geilo har tidligere år ført til flere uheldige hendelser, og festene har til tider gått helt over styr, skriver politiet - og sikter til at russ bl.a. er blitt anmeldt for bruk og besittelse av narkotika.

De oppfordrer nå russeforeldre til å ta en «god samtale med sine ungdommer» om turen.

Politiet på Geilo på sin side opplyser at det ikke arrangeres noen russearrangement i bygda den aktuelle helga 28.-31. januar. Også de fraråder russen å gjennomføre den årvisse turen.

FHI oppjusterer dødstallet:

FHI øker tallet på coronadødsfall med 18.

De understreker at økningen ikke innebærer at det har vært 18 nye dødsfall siste døgn.

- Økningen skyldes en kombinasjon av dødsfall de siste dagene, etterregistrering av dødsfall og oppdaterte tall fra Dødsårsaksregisteret, skriver instituttet.

Statistikken de siste ukene: 36 dødsfall i uke 1, 29 i uke 2, 10 hittil i uke 3.

Til sammen har FHI nå registrert 525 dødsfall blant coronasmittede personer i Norge.

124 coronasmittede pasienter innlagt:

Onsdag var 124 coronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en nedgang på åtte pasienter fra dagen før.

21 av pasientene får respiratorbehandling. Det er én flere enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt onsdag.

99 av coronapasientene er innlagt på sykehus i helseregionen Sør-Øst, 14 er innlagt i Helse vest, åtte er innlagt i Helse Midt-Norge og tre er innlagt i Helse nord.

Siden februar i fjor har 59 456 personer fått påvist coronasmitte her i landet, viser onsdagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.