Nyhetsstudio

Audun Hageskal

Smitteutbrudd i Hadsel: - Ikke kontroll:

TV 2 skriver at det er registrert fem nye corona-tilfeller i Hadsel kommune i Nordland siste døgnet.

- På dette stadiet har vi ikke kontroll på alle som er syke, sier smittevernlege Martin Larsen Drageset til kanalen.

Hans teori er at smitten har kommet til kommunen sørfra, med tilreisende. Han understreker imidlertid at dette bare er en teori. Utbruddet startet i tettstedet Melbu.

Totalt er omkring 400 av kommunens 8000 innbyggere i karantene.

Studioet fortsetter under annonsen

Erklærer Madrid «katastrofesone»:

Regjeringen erklærer Madrid «katastrofesone» etter at byen ble truffet av stormen Filomena. Det samme gjelder de øvrige områdene rammet av stormen. Det melder den spanske avisa El Pais.

Stormen traff landet 11. januar, of medførte usendvanlig høye temperaturer i deler av landet, ifølge BBC.

NRK: 23-åring dømt for Helgheim-trusler:

En 23 år gammel mann er dømt til 10 måneders fengsel for å ha sendt en truende Facebook-melding til Frp-politiker Jon Helgheim i fjor sommer, melder NRK.

Mannen er dømt for angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet, trusler, brudd på våpenloven og ulovlig oppbevaring av narkotika, skriver NRK.

I meldingen oslomannen i 20-årene sendte til Jon Helgheim 15. juni i fjor, står det ifølge tiltalen blant annet:

«Fortsett å snakk dritt så skal vi se hva jeg og gutta fra 313, young bloods, 187, gjør når vi ser deg i byen neste gang.»

313 og Young Bloods er kriminelle gjenger og nettverk i Oslo, mens 187 henviser til lovparagrafen i California som omhandler drap.

(NTB).

Dansk R-tall på 0,6:

R-tallet har falt fra 0,9 til 0,6 i Danmark. Det opplyser Danmarks helseminister Magnus Heunicke på Twitter.

Samtidig har den engelske varianten av viruset doblet andelen av smitten sammenliknet med uka før.

- Antall innlagt er fremdeles for høyt, og skal ned før cluster B117 (den engelske variante, red.anm.) overtar den danske epidemien. Hjelp oss - test deg, lyder ministerens oppfordring.

6. januar var det norske R-tallet beregnet til 1,4, ifølge FHI.

Smittet etter musikkbingo - politifolk deltok:

Harstad kommune har politianmeldt utestedet Verftet etter at det ble arrangert musikkbingo der den 29. desember fordi de mener utestedet brøt smittevernloven under arrangementet.

Kommunen mistenker at minst 18 personer ble coronasmittet under arrangementet.

Harstad Tidende skriver at flere tjenestepersoner fra Harstad politistasjon var til stede under arrangementet. Derfor har stasjonssjef Frank Magne Sletten bestemt at den innledende etterforskningen skal foregå hos Felles straffesaksinntak i Tromsø.

- Det betyr ikke at vi mener våre folk har gjort noe galt, men vi ønsker ikke at det skal være noen tvil om habiliteten i etterforskningen. Det kan godt hende at vi kommer til å stå for etterforskningen, men inntil videre gjøres det innledende arbeidet i Tromsø, sier han.

Sletten vil ikke si hvor mange som var til stede fra politistasjonen. Han vil heller ikke kritisere folkene sine for at de var på arrangementet.

- Ingen av våre folk ble smittet. De var imidlertid i karantene inntil det forelå negativt prøvesvar. Etter at prøven ble analysert har de vært i tjeneste, sier han.

(NTB)

Fortsetter søk etter savnet skiløper:

Søket etter skiløperen som har vært savnet i Tromsø siden lørdag, er så langt uten resultat. Men politiet har ikke gitt opp håpet om å finne mannen i live.

Mannen i 50-årene har vært savnet på Kvaløya i Tromsø siden lørdag. På grunn av skredfare og dårlig vær har søk etter mannen så langt kun blitt gjort med helikopter.

Heller ikke overflatesøket fra luften ga tirsdag formiddag resultat, sier operasjonsleder Roy Tore Meyer i Troms politidistrikt til NTB.

- Vi har hatt litt bedre sikt, det er kaldt og klart vær her nå. Det er gjort vurdering av det sikkerhetsmessige rundt skredfare, sa Meyer ved 11.15-tiden.

– Det er veldig ustabilt, man kan høre drønn i fjellene. Det har ikke vært tilrådelig å sette inn folk der nå. Vi har begrensninger både med tanke på skredfare og de få timene vi har med lys.

Helikopteret har nå returnert og politiet skal tirsdag ettermiddag ha et statusmøte om situasjonen.

- Da skal vi ta stilling til videre drift, sier Meyer.

Selv om mannen har vært savnet siden lørdag har ikke politiet gitt opp håpet om å finne han i live.

- Vi har støttet oss på den medisinske faglige vurderingen som sier at vi ikke kan utelukke at han er i live. Derfor har vi fortsatt en redningsaksjon pågående, sier operasjonslederen.

(NTB)

Ny rettsrunde for Navalnyj:

Den russiske regimekritikeren Aleksej Navalnyj må møte i retten igjen onsdag. Han beskyldes for ærekrenkelser mot en veteran fra andre verdenskrig.

Den tidligere soldaten var i fjor sommer med i en video som støttet grunnlovsendringene som gjør at president Vladimir Putin kan sitte ved makten til 2036. En komité som gransker alvorlige forbrytelser, mener mannens ære og verdighet ble krenket da Navalnyj delte videoen på Twitter. Han omtalte da krigsveteranen og andre i videoen som «en skam for landet», «forrædere» og «uten samvittighet».

Saken mot Navalnyj ble innledet i juni, men ble satt på vent mens han lå på sykehus etter å ha blitt forgiftet i august.

Den 44 år gamle regimekritikeren ble mandag fengslet i en måned for å ha brutt meldeplikten knyttet til en betinget dom fra 2014. De siste månedene har han oppholdt seg i Tyskland, der det ble påvist at han hadde blitt utsatt for den sovjetisk-utviklede nervegiften novitsjok. Navalnyj ble pågrepet da han returnerte til Russland søndag.

En rettighetsgruppe sier Navalnyj sitter i varetekt i det beryktede fengselet Matrosskaja Tisjina (Matrosens stillhet). Flere innsatte, blant dem advokat og korrupsjonsvarsler Sergej Magnitskij, har dødd under uklare omstendigheter i fengselet.

Myndighetene har ikke sagt noe om hvor Navalnyj befinner seg. Rettighetsgruppen sier Navalnyj har det bra etter forholdene, og at vaktene i fengselet ikke har utsatt ham for moralsk eller fysisk press.

Bruddet på meldeplikten kan føre til at Navalnyj må sone hele eller deler av den gamle dommen på tre og et halvt års fengsel. Blir han dømt for ærekrenkelser, har det en strafferamme på inntil fem år i fengsel, i tillegg til børster på opptil 5 millioner rubler – snaut 600.000 kroner.

Navalnyjs støttespillere mener begge rettsprosessene mot ham er politisk motivert.

(NTB)

Aleksej Navalnyj i et videoopptak fra fengslingsmøtet mandag. Onsdag må han møte i retten igjen, i en sak om ærekrenkelse mot en tidligere soldat. Foto: Youtube-kanalen Navalnyj Life / AP / NTB

Dette er det sikreste coronasymptomet:

To store, internasjonale studier viser at tapt luktesans er det sikreste symptomet på at du har blitt smittet av coronaviruset.

Studiene bygger på svar fra 4500 deltakere fra en rekke land, skriver Videnskab.dk.

- Risikoen for at du har covid-19 ved plutselig tap av lukt, er så stor at man bør betrakte seg selv som smittet inntil det motsatte er bevist, sier lege Alexander Wieck Fjældstad på Aarhus Universitet.

I tillegg til luktesansen mister mange coronapasienter også smakssansen og resten av berøringssansen i munnen.

Studiene vise at halvparten av pasientene ikke hadde fått luktesansen tilbake 40 dager etter sykdommen.

(NTB)

Mister du luktesansen, bør du teste deg for covid-19, viser to store, internasjonale studier. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Høie med kraftig advarsel for våren:

Helseminister Bent Høie (H) advarer i Stortinget om at «våren blir veldig krevende».

- Det er veldig lett å se de negative sidene ved hvert enkelt tiltak, men vanskelig å vurdere hvert enkelt tiltaks konsekvens for summen av tiltakene, sier Høie når han kommenterer spørsmålet om eventuelle lettelser av tiltakene.

Høie sier videre at tiltakene i høst ikke var tilstrekkelige.

- Summen av tiltakene i høst var ikke tilstrekkelig for å unngå bølge nummer to. Det blir veldig krevende denne våren, i tillegg til at det blir ekstremt krevende for kommunene også med gjennomføringen av vaksineringen, sier Høie.

Statsminister Erna Solberg (H) og Høie er i Stortinget i dag for å delta i debatten etter gårsdagens redegjørelse om coronasituasjonen fra statsministeren.

Foto: Lise Åserud / NTB

Coronadødsfall ved St. Olavs hospital:

Adressa melder tirsdag om at en coronapasient ved St Olavs hospital er død.

- Slår inn åpne dører :


Statsminister Erna Solberg er i dag i Stortinget. Herfra kommenterte hun enigheten fra Ap, SV, Sp og Frp om tiltak om importsmitte.
- Dette er å slå inn åpne dører. Samtidige av disse forslagene er godt dekket i forslagene regjeringen har innført eller er i ferd med å innføre. Dette er altså ikke noe nytt. Det viser at det er bred støtte til strategien regjeringen har knyttet til importsmitte, sier Solberg.

Justisminister Monica Mæland har også kommmentert enigheten.
- Det er veldig bra at Stortinget og regjeringen er enige om viktigheten av å få bekjempet importsmitten. Med denne tiltakslisten viser opposisjonen at de støtter den retningen regjeringen har lagt til grunn i kampen mot importsmitte. Når det gjelder styrking at test- og kontrollregimet, så er det er arbeid vi allerede har satt igang, sier justisminister Monica Mæland til Dagbladet.
Ap, Frp, Sp og SV er enige om sju tiltak som skal styke kontrollen med importsmitte. De kritiserer regjeringen for å være bakpå.

Sveinung Stensland, helsepolitisk talsperson i Høyre er ikke enig.
- Det er jo ingenting av dette som regjeringen ikke har satt i gang. Det er mye åpne dører. Samtidig er vi også opptatt av å finne de beste løsningene underveis, sier han.
Han viser til at testing på grensa allerede er innført, det samme er karantenehotell.
- Det er allerede straffbart å unnlate å teste seg. Men de har vel et behov for å markere seg, sier han om opposisjonen.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.