Nyhetsstudio

Audun Hageskal

Studie: Mye mer dødelig enn influensa:

Covid-19 er betydelig mer dødelig enn influensa. Det viser en studie som en gruppe danske forskere står bak.

Forskerne ved Rigshospitalet og Københavns Universitet har undersøkt hvor stor andel av personer som har testet positivt for covid-19, som er døde innen 30 dager.

Når de sammenligner med influensa, viser det seg at andelen koronasmittede som døde, er tre til fem ganger høyere enn ved influensa.

Studien er fagfellevurdert og offentliggjort i tidsskriftet Frontiers in Medicine.

Gruppa har sett på alle offisielle koronatester fra København og Sjælland i perioden 1. mars til 1. juni og sammenlignet med tallene fra influensasesongene fra november 2017 til juni 2020.

Foto: AFP / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Dansk R-tall på 0,6:

R-tallet har falt fra 0,9 til 0,6 i Danmark. Det opplyser Danmarks helseminister Magnus Heunicke på Twitter.

Samtidig har den engelske varianten av viruset doblet andelen av smitten sammenliknet med uka før.

- Antall innlagt er fremdeles for høyt, og skal ned før cluster B117 (den engelske variante, red.anm.) overtar den danske epidemien. Hjelp oss - test deg, lyder ministerens oppfordring.

6. januar var det norske R-tallet beregnet til 1,4, ifølge FHI.

Smittet etter musikkbingo - politifolk deltok:

Harstad kommune har politianmeldt utestedet Verftet etter at det ble arrangert musikkbingo der den 29. desember fordi de mener utestedet brøt smittevernloven under arrangementet.

Kommunen mistenker at minst 18 personer ble coronasmittet under arrangementet.

Harstad Tidende skriver at flere tjenestepersoner fra Harstad politistasjon var til stede under arrangementet. Derfor har stasjonssjef Frank Magne Sletten bestemt at den innledende etterforskningen skal foregå hos Felles straffesaksinntak i Tromsø.

- Det betyr ikke at vi mener våre folk har gjort noe galt, men vi ønsker ikke at det skal være noen tvil om habiliteten i etterforskningen. Det kan godt hende at vi kommer til å stå for etterforskningen, men inntil videre gjøres det innledende arbeidet i Tromsø, sier han.

Sletten vil ikke si hvor mange som var til stede fra politistasjonen. Han vil heller ikke kritisere folkene sine for at de var på arrangementet.

- Ingen av våre folk ble smittet. De var imidlertid i karantene inntil det forelå negativt prøvesvar. Etter at prøven ble analysert har de vært i tjeneste, sier han.

(NTB)

Fortsetter søk etter savnet skiløper:

Søket etter skiløperen som har vært savnet i Tromsø siden lørdag, er så langt uten resultat. Men politiet har ikke gitt opp håpet om å finne mannen i live.

Mannen i 50-årene har vært savnet på Kvaløya i Tromsø siden lørdag. På grunn av skredfare og dårlig vær har søk etter mannen så langt kun blitt gjort med helikopter.

Heller ikke overflatesøket fra luften ga tirsdag formiddag resultat, sier operasjonsleder Roy Tore Meyer i Troms politidistrikt til NTB.

- Vi har hatt litt bedre sikt, det er kaldt og klart vær her nå. Det er gjort vurdering av det sikkerhetsmessige rundt skredfare, sa Meyer ved 11.15-tiden.

– Det er veldig ustabilt, man kan høre drønn i fjellene. Det har ikke vært tilrådelig å sette inn folk der nå. Vi har begrensninger både med tanke på skredfare og de få timene vi har med lys.

Helikopteret har nå returnert og politiet skal tirsdag ettermiddag ha et statusmøte om situasjonen.

- Da skal vi ta stilling til videre drift, sier Meyer.

Selv om mannen har vært savnet siden lørdag har ikke politiet gitt opp håpet om å finne han i live.

- Vi har støttet oss på den medisinske faglige vurderingen som sier at vi ikke kan utelukke at han er i live. Derfor har vi fortsatt en redningsaksjon pågående, sier operasjonslederen.

(NTB)

Ny rettsrunde for Navalnyj:

Den russiske regimekritikeren Aleksej Navalnyj må møte i retten igjen onsdag. Han beskyldes for ærekrenkelser mot en veteran fra andre verdenskrig.

Den tidligere soldaten var i fjor sommer med i en video som støttet grunnlovsendringene som gjør at president Vladimir Putin kan sitte ved makten til 2036. En komité som gransker alvorlige forbrytelser, mener mannens ære og verdighet ble krenket da Navalnyj delte videoen på Twitter. Han omtalte da krigsveteranen og andre i videoen som «en skam for landet», «forrædere» og «uten samvittighet».

Saken mot Navalnyj ble innledet i juni, men ble satt på vent mens han lå på sykehus etter å ha blitt forgiftet i august.

Den 44 år gamle regimekritikeren ble mandag fengslet i en måned for å ha brutt meldeplikten knyttet til en betinget dom fra 2014. De siste månedene har han oppholdt seg i Tyskland, der det ble påvist at han hadde blitt utsatt for den sovjetisk-utviklede nervegiften novitsjok. Navalnyj ble pågrepet da han returnerte til Russland søndag.

En rettighetsgruppe sier Navalnyj sitter i varetekt i det beryktede fengselet Matrosskaja Tisjina (Matrosens stillhet). Flere innsatte, blant dem advokat og korrupsjonsvarsler Sergej Magnitskij, har dødd under uklare omstendigheter i fengselet.

Myndighetene har ikke sagt noe om hvor Navalnyj befinner seg. Rettighetsgruppen sier Navalnyj har det bra etter forholdene, og at vaktene i fengselet ikke har utsatt ham for moralsk eller fysisk press.

Bruddet på meldeplikten kan føre til at Navalnyj må sone hele eller deler av den gamle dommen på tre og et halvt års fengsel. Blir han dømt for ærekrenkelser, har det en strafferamme på inntil fem år i fengsel, i tillegg til børster på opptil 5 millioner rubler – snaut 600.000 kroner.

Navalnyjs støttespillere mener begge rettsprosessene mot ham er politisk motivert.

(NTB)

Aleksej Navalnyj i et videoopptak fra fengslingsmøtet mandag. Onsdag må han møte i retten igjen, i en sak om ærekrenkelse mot en tidligere soldat. Foto: Youtube-kanalen Navalnyj Life / AP / NTB

Dette er det sikreste coronasymptomet:

To store, internasjonale studier viser at tapt luktesans er det sikreste symptomet på at du har blitt smittet av coronaviruset.

Studiene bygger på svar fra 4500 deltakere fra en rekke land, skriver Videnskab.dk.

- Risikoen for at du har covid-19 ved plutselig tap av lukt, er så stor at man bør betrakte seg selv som smittet inntil det motsatte er bevist, sier lege Alexander Wieck Fjældstad på Aarhus Universitet.

I tillegg til luktesansen mister mange coronapasienter også smakssansen og resten av berøringssansen i munnen.

Studiene vise at halvparten av pasientene ikke hadde fått luktesansen tilbake 40 dager etter sykdommen.

(NTB)

Mister du luktesansen, bør du teste deg for covid-19, viser to store, internasjonale studier. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Høie med kraftig advarsel for våren:

Helseminister Bent Høie (H) advarer i Stortinget om at «våren blir veldig krevende».

- Det er veldig lett å se de negative sidene ved hvert enkelt tiltak, men vanskelig å vurdere hvert enkelt tiltaks konsekvens for summen av tiltakene, sier Høie når han kommenterer spørsmålet om eventuelle lettelser av tiltakene.

Høie sier videre at tiltakene i høst ikke var tilstrekkelige.

- Summen av tiltakene i høst var ikke tilstrekkelig for å unngå bølge nummer to. Det blir veldig krevende denne våren, i tillegg til at det blir ekstremt krevende for kommunene også med gjennomføringen av vaksineringen, sier Høie.

Statsminister Erna Solberg (H) og Høie er i Stortinget i dag for å delta i debatten etter gårsdagens redegjørelse om coronasituasjonen fra statsministeren.

Foto: Lise Åserud / NTB

Coronadødsfall ved St. Olavs hospital:

Adressa melder tirsdag om at en coronapasient ved St Olavs hospital er død.

- Slår inn åpne dører :


Statsminister Erna Solberg er i dag i Stortinget. Herfra kommenterte hun enigheten fra Ap, SV, Sp og Frp om tiltak om importsmitte.
- Dette er å slå inn åpne dører. Samtidige av disse forslagene er godt dekket i forslagene regjeringen har innført eller er i ferd med å innføre. Dette er altså ikke noe nytt. Det viser at det er bred støtte til strategien regjeringen har knyttet til importsmitte, sier Solberg.

Justisminister Monica Mæland har også kommmentert enigheten.
- Det er veldig bra at Stortinget og regjeringen er enige om viktigheten av å få bekjempet importsmitten. Med denne tiltakslisten viser opposisjonen at de støtter den retningen regjeringen har lagt til grunn i kampen mot importsmitte. Når det gjelder styrking at test- og kontrollregimet, så er det er arbeid vi allerede har satt igang, sier justisminister Monica Mæland til Dagbladet.
Ap, Frp, Sp og SV er enige om sju tiltak som skal styke kontrollen med importsmitte. De kritiserer regjeringen for å være bakpå.

Sveinung Stensland, helsepolitisk talsperson i Høyre er ikke enig.
- Det er jo ingenting av dette som regjeringen ikke har satt i gang. Det er mye åpne dører. Samtidig er vi også opptatt av å finne de beste løsningene underveis, sier han.
Han viser til at testing på grensa allerede er innført, det samme er karantenehotell.
- Det er allerede straffbart å unnlate å teste seg. Men de har vel et behov for å markere seg, sier han om opposisjonen.

Gjerdrum: Skal grave i skredgropa:

Politiet møtte pressen 10.00 tirsdag for å gi siste nytt om søket i Gjerdrum.

- I går, etter den siste pressebriefen klokka to, holdt vi på litt til. Vi sendte ut et par hundeekvipasjer, som ga oss noen markeringer ute i aktuelt søkeområdet. Planen er å følge opp med graving i dag, sier innsatsleder Mari Stoltenberg, og fortsetter:

- Det er USAR-mannskaper som fortsatt gjør den jobben for oss, med håndkraft. Vi har nå fjerna de mattene vi skal fjerne, og er i gang der ute.

Det er et område på 25 ganger 30 meter politiet planlegger å undersøke tirsdag formiddag.

- Det er bedre sikt, vi har ikke den tåka som var utfordrende i går, så vi håper nå at vi skal kunne utnytte dagslyset til det maksimale. Men utfordringen er fortsatt området vi jobber og beveger oss i.

Stoltenberg opplyser at cirka 10 personer arbeider i gropa.

Regionsjef Toril Hofshagen forteller at NVE tester ut bruk av bakkeradar i skredområdet.

Dødsfall etter coronavaksinering får oppmerksomhet:

Flere utenlandske medier har tatt kontakt med Legemiddelverket etter at de i forrige uke sa at de har undersøkt 13 dødsfall i nær tid etter vaksinering.

- Vi forventet jo stor interesse for dette, men interessen ble kanskje enda større enn vi trodde i utgangspunktet. Jeg har snakket med NBC, BMJ , jeg vet ikke hvem jeg ikke har snakket med, og blitt intervjuet på Euronews , sier fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket til VG.

Han har også blitt kontaktet av russisk TV, amerikanske finansinstitusjoner, og en rekke medier fra alt fra India til Litauen og Nederland. Også store amerikanske medier som CNN , The New York Times , Fox News og Bloomberg har omtalt saken.

Det var torsdag i forrige uke at Legemiddelverket meldte at de har undersøkt 13 av 23 meldte dødsfall kort som har skjedd kort tid etter vaksinering.

Det betyr ikke at Legemiddelverket er bekymret for at 23 personer kan ha dødd av vaksinen i Norge. Nyheten har likevel blitt tolket ulikt.

- Når man vaksinerer store grupper av befolkningen, så er det nødt til å skje dødsfall i nær tidsmessig avstand til vaksinasjonen, spesielt når man starter med de mest sårbare. I de fleste tilfeller vil nok dette være helt tilfeldig sammenfall i tid. Men det er viktig at det blir tatt alvorlig og sett grundig på, og det er det vi gjør i Norge, sier Madsen.

(NTB)

Nyheten om norske dødsfall etter vaksinering har gått verden rundt. Foto: Berit Roald / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.