Nyhetsstudio

Frode Andresen

Trump-advokat smittet:

Tirsdag ettermiddag melder Axios at Donald Trumps advokat Jenna Ellis har fått påvist covid-19. Ellis satt ved siden av advokat Rudy Guiliani, som også har fått påvist covid-19 i Michigan i forrige uke.

Ellis deltok på et juleselskap sammen med medlemmer av Trump-staben fredag, noe som gjør at man nå frykter et nytt utbrudd. Flere av Trumps medarbeidere fikk påvist covid-19 samtidig som han selv ble smittet tidligere i år.

SMITTET: Her sitter Jenna Ellis og Rudy Guiliani ved siden av hverandre. Foto: AFP / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

- Det verste som kan skje:

Familiene til drepte Lena Sløgedal Paulsen og Stine Sofie Sørstrønen uttaler seg etter at det ble kjent at Viggo Kristiansen søker om prøveløslatelse i forbindelse med gjenopptakelsen av Baneheia-saken.

Der ber de om en ny rettssak.

Viggo Kristiansen ble sammen med Jan Helge Andersen dømt for drapene i 2002, men førstnevnte har hele veien nektet all skyld.

Mødrene Klara Sløgedal og Ada Sofie Austegard håper nå på en ny rettssak, sier de til NRK. En løslatelse vil være det verste som kan skje for dem, sier de.

- Jeg vil si det var et sjokk. Vi har alltid ønsket ro rundt saken, men nå føler jeg at det er viktig at det blir en ny rettssak, sier Sløgedal.

Austegard håper flere fakta kommer på bordet under rettssaken, og at det blir en rettferdig dom i saken.

- Stine og Lena måtte stå gjennom det 19. mai 2000. De ble brutalt drept. De måtte orke det. Da skal vi, mammaene, orke dette.

Foto: Privat/NTB

150 000 kroner i coronabot:

En bonde på Hadeland er ilagt et forelegg på 150 000 for at han i fjor sommer lot polske arbeidere plukke bær før de var ferdige med karantenetiden.

Plukkingen var et brudd på karantenebestemmelsene, skriver NRK. 15 utenlandske arbeidere ankom gården i juni i fjor.

– Jordbærbonden hadde et økonomisk motiv da han ikke betalte koronatest for arbeiderne som kom, og lot de jobbe i åkeren før de hadde vært i lovpålagt karantene, sier politiadvokat Richard Røed.

Bonden sier det ikke var tilbud om slik testing da de første arbeiderne ankom, men at det ble innført senere. Han vedtok forelegget allerede dagen etter det ble forelagt og sier karantenebruddet ikke var en bevisst handling fra hans side.

Ifølge forskriften kunne de ha drevet med annet arbeid på gården, uten å bryte karantenebestemmelsene, men de kunne ikke være i kontakt med jordbærene.

Politiet startet etterforskning etter at Arbeidstilsynet avdekket blant annet dårlige arbeidsforhold og lave lønninger hos arbeidere på gården.

(NTB).

Evakuerer Nortura etter gassutslipp:

Ti personer er evakuert fra Nortura i Steinkjer, melder politiet i Trøndelag. Det skal være snakk om et gassutslipp inne i bygningen.

Klokka 17.55 melder politiet at det er bekreftet et CO2-utslipp i bygget.

Det skal ikke være fare for spredning.

Mette Frederiksen møter pressen:

Danskene har onsdag bestemt at de skal i gang med en gjenåpning av landet. Dette går imot ekspertenes råd, og får opposisjonen til å se rødt.

- Vi har enighet med et flertall i Folketinget om en gjenåpning. Dette betyr at vi kan åpne store deler av detaljhandelen, og utendørs kultur- og idrettsliv, sier justisminister Nick Hækkerup under en pressekonferanse onsdag.

Statsminister Mette Frederiksen orienterer fra klokka 17.30. Vi følger pressekonferansen.

- Vi er godt lei corona, og vi er godt lei lockdown. Jeg får spørsmål om hvorfor vi ikke åpner mer. Likevel er noen bekymret for at vi skal åpne gradvis. Folk er bekymret for om smitten igjen vil øke. Vi står et sted midt i mellom, sier Frederiksen.

Frederiksen sier Danmark er i gang med å finne en hårfin balanse mellom å holde smitten nede og å åpne samfunnet gradvis.

- Dette må ikke skje for fort, men heller ikke for langsomt. Vi har prøvd å finne denne balansen i ett år. Men det tror jeg vi klarer fram til sommeren, sier hun.

På mandag åpner detaljhandel igjen, det samme gjør utendørs kultur- og idrettsaktiviteter.

Er det videre kontroll i smittesituasjonen, kan det åpnes mer fra 15. mars, sier Frederiksen. Hun ønsker videre å utarbeide en tydelig plan om hvordan Danmark skal åpne.

- Ekspertenes skjønn er at de endringene vi vil gjøre, gir en økning i smitten. Det kan kreve mange ressurser, sier Frederiksen.

Foto: NTB
- Kommer til å dø av restriksjoner

- Kommer til å dø av restriksjoner

dagbladet

Melding om brann i buss på E18:

Oslopolitiet melder på Twitter at de rykker ut til en melding om brann i en buss ved Padderudvannet ved Asker.

- Vi fikk melding om røykutvikling fra bussen. Den står på veiskulderen i retning Drammen, sier operasjonsleder Gjermund Stokkli til Dagbladet.

Oslo brann- og redningsetat melder at de også er på vei.

Klokka 17.15 er politiet på stedet, og opplyser at det ikke har vært brann i bussen. Ingen personer skal være skadd.

Mener mann satte fyr på gjest:

Politiet mistenker at en mann satte fyr på gjesten sin i Bergen natt til tirsdag. Mannen er siktet for kroppskrenkelse.

- Vi har skjellig grunn til å mistenke at siktede tente fyr på den andre mannen, sier politifullmektig Camilla Moe til Bergensavisen.

En bevisstløs kvinne ble natt til tirsdag fraktet til sykehus etter at politiet rykket ut til melding om husbråk og brann i en bolig i Bergen. Ved ankomst ble det funnet tre rusede personer i leiligheten og masse røyk.

Mannen som skal ha blitt satt fyr på, har kun status som fornærmet i saken. Årsaken til at kvinnen svimte av, er fortsatt ikke kjent. Hun var også på besøk hos siktede. (NTB)

Rohingyaer savnet i Andamanhavet:

En gruppe rohingya-flyktninger har i flere uker drevet rundt i Andamanhavet, uten mat og vann. Flere skal alt ha mistet livet, ifølge UNHCR.

Båten med flyktninger la ut fra det sørlige Bangladesh for rundt to uker siden, og ingen vet hvor den nå befinner seg.

Ifølge familiemedlemmer av flyktningene skal det ha vært rundt 90 mennesker om bord, blant dem barn.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har bedt Indias kystvakt bistå, men søket etter båten har så langt vært resultatløst.

Ifølge Chris Lewa i Arakan Project, som overvåker rohingya-krisen, skal minst åtte ha mistet livet om bord i båten, som driver rundt uten motorkraft. Det har ikke vært kontakt med båten på flere dager. (NTB)

Evakuerer område - store ismasser truer:

Enorme ismengder truer med å ødelegge både hus og campingvogner på Breim i Gloppen kommune i Nordfjord.

Årsaken er det plutselige værskiftet med mye nedbør og kraftig temperaturøkning. Store menger med is har løsnet og sperrer nå Breimselva, skriver NRK.

– Isen har løsnet i elveløpet oppover, så har det demmet seg opp ved utløpet av elva ved campingplassen. Her er tre-fire meter med is oppover i høyden, sier brannbefal Joar Flølo til kanalen.

Campingplassen er evakuert, og flere campingvogner er kjørt vekk.

Flølo sier det er stor fare for at isproppen kan velte inn over campingplassen og at de jobber med å få inn gravemaskiner som kan forsøke å lede vannet vekk. Arbeidet kan imidlertid ikke starte før Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har gitt grønt lys.

16.15 forteller Flølo til Dagbladet at situasjonen er avklart, og dramatikken over.

- Nå løsna akkurat isproppen. Så nå er problemet løst, sier han til Dagbladet.

Han forteller at vannet har sluttet å renne inn på campingplassen. Isblokkene på elvekanten vil etter hvert smelte av seg selv. Brannvesenet jobber med å få oversikt over materielle skader. Det ser ut til å være vannskader på vogner, men brannveenet har foreløpig ikke full oversikt over omfanget av disse.

Ingen personer har kommet tl skade.

- Faren var at det skulle demme seg enda mer opp, og at isen begynte å komme over elvekanten. Men heldigvis løsna den.

(Dagbladet / NTB)

Foto: Sindre Seppola Reed

Lanserer muligheten for corona-nesespray:

Overfor Sky News lanserer professor i vaksinologi ved universitetet i Oxford, Sarah Gilbert, muligheten for at det vil komme coronavaksine i nesespray-form i framtida.

- Vi har influensavaksiner som gis som nesespray. Dette kan være en god mulighet i framtida, sier Gilbert til nyhetskanalen.

Hun mener det også kan bli muligheter for å ta vaksinen oralt.

- I så fall tar man en tablett som gir deg immunitet. Det vil ha en rekke fordeler for vaksineutrullingen om man ikke trenger å bruke sprøyter, sier hun.

Her testes en nesespray som skal beskytte mot virus i Frankrike. Foto: Nicolas Tucat/AFP/NTB

Løslater ikke Kristiansen nå:

Statsadvokaten i Agder vil ikke ta stilling til en eventuell løslatelse av Viggo Kristiansen nå. Det skriver NRK.

I ei pressemelding skriver statsadvokaten at påtalemyndigheten anser det å være en nær sammenheng mellom spørsmålet om løslatelse og spørsmålet om hvordan påtalemyndigheten skal håndtere den gjenåpnede sak videre fremover.

- Konkret må påtalemyndigheten ta stilling til om det skal gjennomføres en ankeforhandling med bevisførsel eller om påtalemyndigheten skal samtykke i at lagmannsretten avsier frifinnende dom uten ankeforhandling, skriver statsadvokaten.

Videre i pressemeldinga står det at det i løpet av kort tid vil sendes en tilråding til Riksadvokaten om hvordan den gjenåpnede sak skal håndteres videre av påtalemyndigheten.

- Vi var forberedt på at dette kunne bli resultatet fra statsadvokaten. Jeg vil ikke tolke dette i noen retning ennå, med tanke på om det tyder på at vi får en fullverdig rettssak eller bare en frifinnelse fra påtalemyndigheten, sier Kristiansens forsvarer, advokat Arvid Sjødin, til Dagbladet.

Advokaten har så langt ikke fått varslet Kristiansen selv om avgjørelsen.

Det var torsdag i forrige uke Baneheia-saken ble besluttet gjenopptatt. Viggo Kristiansen har hele veien hevdet sin uskyld.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.